Μπορούσια Ντόρτμουντ – Παρί Σεν Ζερμέν 1-0: Κάνει όνειρα τελικού! (vid)

Fullkrug

bet365

Ψυχωμένη, ακούραστη και πιο αποτελεσματική, η Μπορούσια Ντόρτμουντ λύγισε την Παρί Σεν Ζερμέν στο «Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ» (1-0) και έκανε το πρώτο βήμα πρόκρισης στον τελικό του Champions League – Δύο δοκάρια στην ίδια φάση οι φιλοξενούμενοι, οι οποίοι θα ψάξουν την ανατροπή στο Παρίσι (Τρίτη 07/05, 22:00).

Το 2013, η Μπορούσια Ντόρτμουντ έφτασε στον τελικό του Champios League στο «Γουέμπλεϊ», όπου ηττήθηκε στις λεπτομέρειες από την Μπάγερν Μονάχου (1-2). Έντεκα χρόνια αργότερα, οι Βεστφαλοί κάνουν (ρεαλιστικά) όνειρα επιστροφής σε τελικό στο ίδιο, θρυλικό γήπεδο, μετά το 1-0 επί της Παρί Σεν Ζερμέν, στον πρώτο ημιτελικό του απολαυστικού (τι γήπεδο, τι ατμόσφαιρα!) «Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ».

Η Μπορούσια έτρεξε ασταμάτητα και στα 90 λεπτά, κατά διαστήματα περιόρισε την δράση της Παρί, αλλά χρειάστηκε και αρκετή δόση τύχης για να πάει με προβάδισμα στην ρεβάνς του «Παρκ ντε Πρενς« του Παρισιού (Τρίτη 07/05, 22:00), η οποία αναμένεται εξίσου συναρπαστική.

Η συμμετοχή του Ματς Χούμελς αποφασίστηκε λίγες ώρες πριν από την αναμέτρηση, με τον Έντιν Τέρζιτς να επιλέγει για την κορυφή της επίθεσης τον Νίκλας Φίλκρουγκ, παρ’ ότι Ντόνιελ Μάλεν και Σεμπαστιάν Αλέ συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή, μετά τα προβλήματα τραυματισμού που τους ταλαιπώρησαν.

Με την ίδια ενδεκάδα που έκανε την ανατροπή στην ρεβάνς των προημιτελικών κόντρα στην Μπαρτσελόνα ξεκίνησε για τους φιλοξενούμενους ο Λουίς Ενρίκε, με Ασράφ Χακίμι και Ουσμάν Ντεμπελέ να αντιμετωπίζουν μια από τις πρώην ομάδες τους.

Νίκο, Νίκλας και 1-0!

Με την ώθηση της φανταστικής έδρας τους, οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά. Αργά αλλά σταθερά, όμως, η Παρί πήρε την μπάλα και άρχισε να κάνει το παιχνίδι της, έχοντας την πρώτη επικίνδυνη προσπάθεια λίγο μετά την συμπλήρωση του δεκαλέπτου, με διαγώνιο σουτ του Ντεμπελέ έξω από την περιοχή που έφυγε λίγο άουτ.

Η απάντηση των Βεστφαλών ήρθε μόλις δύο λεπτά αργότερα και ήταν σαφέστατα πιο αξιοσημείωτη. Εξαιρετική κάθετη του Γιούλιαν Μπραντ στον Μάρτσελ Σάμπιτσερ μέσα στην περιοχή και από πλάγια θέση ο Αυστριακός, καθοριστικός στην ρεβάνς με την Ατλέτικο, βλέπει τον Τζανλουίτζι Ντοναρούμα να απλώνει το τεράστιο κορμί του για να αποσοβήσει το 1-0.

Η Μπορούσια, άψογα στημένη στον αγωνιστικό χώρο από τον Τέρζιτς, άφηνε την Παρί να κυκλοφορεί την μπάλα μέχρι και λίγο έξω από την περιοχή της, όπου όμως οι φιλοξενούμενοι έβρισκαν μπροστά τους ένα… κύμα από κίτρινες φανέλες και πόδια, με αποτέλεσμα να μην ανησυχήσουν στο πρώτο ημίχρονο τον Γκρέγκορ Κόμπελ.

Η Ντόρτμουντ, αντίθετα, περίμενε μια απροσεξία, μια αδράνεια της αντίπαλης άμυνας για να κάνει την ζημιά. Και αυτή προέκυψε στο 36’. Βαθιά μπαλιά του Νίκο Σλότερμπακ για τον Φίλκρουγκ, ο οποίος έχει «σπάσει» οριακά το οφσάιντ, δεν μπορεί να ανακοπεί από τον Λουκάς Ερναντές και με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή νικάει τον Ντοναρούμα για το 1-0.

Το τρίτο γκολ στην διοργάνωση από τον Φίλκρουργκ, ο οποίος είχε σημειώσει και το καθοριστικό 3-2 στην ρεβάνς με την Ατλέτικο (ο τρίτος παίκτης της Ντόρτμουντ που σκοράρει στην ίδια σεζόν σε προημιτελικό και ημιτελικό, μετά τους Λαρς Ρίκεν το 1997 και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι το 2013), επιβεβαίωσε τα αμυντικά προβλήματα της Παρί, η οποία έχει δεχθεί τουλάχιστον ένα γκολ στα τελευταία 19 παιχνίδια της ως φιλοξενούμενη στο Champions League.

Σαν να μην έφτανε αυτό στον Λουίς Ενρίκε, είδε με προβληματισμό τον Ερναντές να αποχωρεί τραυματίας στο γόνατο και, με ανακούφιση, τον Ντοναρούμα να αποσοβεί το 2-0 του Σάμπιτσερ, με καταπληκτική απόκρουση στο σουτ του Αυστριακού μέσα από την περιοχή.

Η Παρί είχε την κατοχή της μπάλας στο πρώτο μέρος (57%), αλλά η Μπορούσια την απαιτούμενη αγωνιστική ένταση (κορυφαίοι Καρίμ Αντεγέμι και Μπραντ που ήταν παντού), με τέσσερις από τις πέντε τελικές της να είναι εντός εστίας, έναντι καμιάς των φιλοξενούμενων σε τρεις τελικές.

Δύο δοκάρια η Παρί στην ίδια φάση!

Ο Μπράντλεϊ Μπαρκολά, στο 47’, είχε την πρώτη τελική της Παρί εντός εστίας (μπλόκαρε εύκολα ο Κόμπελ), με τον Λουίς Ενρίκε να έχει βάλει ξεκάθαρα στην… πρίζα τους ποδοσφαιριστές του με όσα τους είπε στα αποδυτήρια, για να ανεβάσουν στροφές στο δεύτερο μέρος.

Ο Κιλιάν Μπαπέ, άφαντος στο πρώτο 45λεπτο, έκανε ωραία κίνηση από τα αριστερά και, με ένα από τα curler σπεσιαλιτέ του, άγγιξε το γκολ, με την μπάλα να σταματάει στο δεξί δοκάρι της γερμανικής εστίας. Η φάση συνεχίστηκε και ο καλός του φίλος, Χακίμι, άγγιξε ξανά το γκολ, με την μπάλα από το σουτ του Μαροκινού μπακ να σταματάει στο άλλο δοκάρι!

Το ματς είχε ανοίξει για τα καλά, με την μπάλα πάνω – κάτω και την Παρί να χάνει άλλη μια τεράστια ευκαιρία, όταν ο Μαρκίνιος έπιασε στον ύπνο την γερμανική άμυνα, αλλά ο Φαμπιάν Ρουίθ μόνος του προ του Κόμπελ δεν μπόρεσε να κοντρολάρει την μπάλα και αυτή έφυγε άουτ.

Η Ντόρτμουντ, αφού γλίτωσε από… θαύμα την ισοφάριση, επιχείρησε να απαντήσει με τον Μπραντ, ο οποίος από πολύ καλή θέση σούταρε άουτ ενώ, αμέσως μετά, ο Φίλκρουγκ από το ύψος του πέναλτι, ύστερα από ωραία ενέργεια και σέντρα του Σάντσο, έστειλε την μπάλα άουτ, αγγίζοντας το 2-0.

Οι ευκαιρίες άλλαξαν το μομέντουμ της αναμέτρησης, με την Μπορούσια να χάνει μια ακόμα με τον Φίλκρουγκ, να διαμαρτύρεται (δικαιολογημένα) για πέναλτι σε σπρώξιμο του Νούνο Μέντες στον Φίλκρουγκ, με τον Λουίς Ενρίκε να κάνει αλλαγή και να ρίχνει τον Ραντάλ Κολό Μουανί αντί του Μπαρκολά, με τον Μπαπέ πάντως να παραμένει στην κορυφή.

Το καρουσέλ των ευκαιριών συνεχίστηκε από την Παρί με τον Κόμπελ να αποσοβεί το γκολ του Ντεμπελέ, ο οποίος λίγο αργότερα σούταρε ψηλά άουτ από ιδανική θέση μέσα από την περιοχή, με την είσοδο του τελευταίου δεκαλέπτου της κανονικής διάρκειας.

Ο Τέρζιτς, για να φρεσκάρει την ομάδα του που έτρεχε ασταμάτητα, άρχισε τις αλλαγές στο 83’ και είδε τον Μαρκίνιος να προλαβαίνει σωτήρια για την ομάδα του τον Μπραντ, προτού αυτός πλασάρει τον Ντοναρούμα, ύστερα από άψογη κάθετη του Σάντσο, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον… ξενερωμένο παίκτη που βλέπαμε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία βεβαίως και ανήκει (ακόμα τουλάχιστον).

Η Παρί το πάλεψε μέχρι τέλους, αλλά μόλις για τρίτη φορά στα τελευταία 26 παιχνίδια της στη διοργάνωση έμεινε χωρίς γκολ, το οποίο χρειάζεται σαν το… νερό στην ρεβάνς εάν δεν θέλει, για ακόμα μια σεζόν, να δει τον τελικό και το πολυπόθητο τρόπαιο από την τηλεόραση.

Μπορούσια Ντόρτμουντ (Έντιν Τέρζιτς): Κόμπελ – Ρίερσον (87’ Βολφ), Χούμελς, Σλότερμπεκ, Μάατσεν – Τσαν, Σάμπιτσερ – Σάντσο, Μπραντ (87’ Νμετσά), Αντεγέμι (83’ Ρόις) – Φίλκρουγκ (90’ Μουκοκό).

Παρί Σεν Ζερμέν (Λουίς Ενρίκε): Ντοναρούμα – Χακίμι, Μαρκίνιος, Ερναντές (42’ λ. τρ. Μπεράλντο), Νούνο Μέντες – Εμερί, Βιτίνια, Φαμπιάν Ρουίθ – Ντεμπελέ, Μπαπέ, Μπαρκολά (65’ Κολό Μουανί).

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα