ΠΑΟΚ: Mε τον τέταρτο καλύτερο συντελεστή σε όλο το Champions Path!

ΠΑΟΚ: Mε τον τέταρτο καλύτερο συντελεστή σε όλο το Champions Path!

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος αναλύει ολόκληρη τη διαδρομή του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Champions League: οι υποψήφιοι αντίπαλοι, οι κληρώσεις, οι ημερομηνίες αγώνων. Ο δύσκολος δρόμος της ΑΕΚ στο Conference και ο Ολυμπιακός που μπορεί να μπει και στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας του Europa!

Ισχυρός σε όλη τη διαδικασία για την πρόκριση του μέχρι το νέο League Stage του Champions League θα είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας ΠΑΟΚ, αφού θα μετάσχει με τον τέταρτο καλύτερο συντελεστή σε όλο το Champions Path (μπορεί και με τον τρίτο, μπορεί και με τον πέμπτο) στο σύνολο των 43 πρωταθλητών που θα μετάσχουν!

Ο ΠΑΟΚ θα έχει τον τρίτο καλύτερο συντελεστή με τα τωρινά δεδομένα, αν η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτήσει το Champions League, γιατί σε αυτή την περίπτωση η Σαχτάρ Ντόνετσκ θα ανέβει απευθείας στο League Stage και μπορεί να… πέσει στην πέμπτη θέση με πρωταθλήτρια Ευρώπης την Ντόρτμουντ και την Κοπεγχάγη να ανατρέπει τα δεδομένα και να κατακτά τον τίτλο στη Δανία.

Ο πέμπτος καλύτερος συντελεστής στη χειρότερη περίπτωση αποτελεί και τη μεγάλη ασφάλεια του ΠΑΟΚ γιατί τόσοι θα είναι οι ισχυροί στα πλέι οφ, που από εφέτος διεξάγονται με δέκα ομάδες, αφού από τέσσερις μέχρι πέρυσι γίνονται πέντε από εφέτος οι ομάδες που θα προκριθούν στο League Stage του νέου Champion League από το Champions Path.

Mε τα τωρινά δεδομένα μόνο η Σαχτάρ Ντόνετσκ (πρωταθλήτρια Ουκρανίας), ο Ερυθρός Αστέρας (πρωταθλητής Σερβίας) και η Ντινάμο Ζάγκρεμπ (πρωταθλήτρια Κροατίας) έχουν καλύτερο συντελεστή από τον ΠΑΟΚ με τους 37.000 πόντους συντελεστή που έχτισε με τις δύο πορείες του πρόπερσι και εφέτος στο Conference League.

O ΠΑΟΚ που θα είχε ελπίδες ακόμα και να ξεκινήσει απευθείας από τα πλέι οφ, αν η Ριέκα κρατούσε την πρώτη θέση στο κροατικό πρωτάθλημα, θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό του Champions League, στον οποίο θα μετάσχουν 24 ομάδες και θα πρέπει να κάνει τρεις προκρίσεις για να φτάσει στο νέο League Stage των 36 κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης.

Aν μέσα στο καλοκαίρι κάνει μόνο μία, θα καταλήξει στο… γνώριμό του Conference, αν κάνει δύο θα φτάσει στο League Stage του Europa, με το τρία στα τρία θα είναι στο Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία του. Με απλά λόγια αν καταφέρει απλώς να ξεπεράσει το πρώτο του εμπόδιο, που λογικά θα είναι βατό, στον δεύτερο προκριματικό του καλοκαιριού, θα έχει μίνιμουμ εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή του παρουσία και στη νέα σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ θα μάθει τον πρώτο του αντίπαλο στις 19 Ιουνίου, σε λιγότερο από ένα μήνα, στην κλήρωση που θα γίνει στη Νιόν. Με εξαίρεση την πολωνική Γιαγκελόνια (που μένει να τσεκάρει τo πρωτάθλημα στη χώρα της) οι υπόλοιποι 11 αντίπαλοί του θα είναι ζευγάρια του πρώτου προκριματικού, που θα έχουν προκύψει μία μέρα νωρίτερα από την κλήρωση της 18ης Ιουνίου.

Ζευγάρια στα οποία θα υπάρχουν ως πρώτες ομάδες οι Ελσίνκι (πρωταθλήτρια Φινλανδίας), Φλόρα Ταλίν (πρωταθλήτρια Εσθονίας), Στεάουα (πρωταθλήτρια Ρουμανίας), Κλάκσβικ (πρωταθλήτρια Φερόε), Σάμροκ Ρόβερς (πρωταθλήτρια Ιρλανδίας), Λίνκολν Ρεντ Ιμπς (πρωταθλήτρια Γιβραλτάρ), Δε Νιού Σεντς (πρωταθλήτρια Ουαλίας), Ρίγα (πρωταθλήτρια Λετονίας), Πετροκούμπ (πρωταθλήτρια Μολδαβίας), Μπαλκάνι (πρωταθλήτρια Κοσόβου), Μπόρατς Μπάνια Λούκα (πρώτη στη Βοσνία). Αυτές οι 11 ομάδες (μαζί με τη Γιαγκελόνια) θα είναι ζευγάρι με κάποιες από τις ανίσχυρες πρωταθλήτριες του πρώτου προκριματικού.

Οι αγώνες του ΠΑΟΚ για τον δεύτερο προκριματικό θα διεξαχθούν στις 23 ή 24 και στις 30 ή 31 Ιουλίου. Ο ΠΑΟΚ μαζί με τον αντίπαλό του στον δεύτερο προκριματικό θα μετάσχει κανονικά και στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού στις 22 Ιουλίου στη Νιόν, αφού θα γίνει μία μέρα, πριν πέσει στη μάχη του δεύτερου προκριματικού.

Εκεί θα είναι και πάλι στους έξι ισχυρούς, πιθανότατα μαζί με Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φερεντσβάρος, Καραμπάγκ και Σλόβαν Μπρατισλάβας και στα έξι ζευγάρια των υποψήφιων αντιπάλων του θα προστεθούν με τα τωρινά δεδομένα ομάδες όπως η πρωταθλήτρια Νορβηγίας Μπόντο Γκλιμτ, η πρωταθλήτρια Βουλγαρίας Λουντογκόρετς, η πρωταθλήτρια Σουδίας Μάλμε και ο πρωταθλητής Κύπρου ΑΠΟΕΛ μαζί με τη Σπάρτα Πράγας αν τσεκάρει τον τίτλο στην Τσεχία και την Μίντιλαντ που αυτή τη στιγμή προηγείται στη Δανία.

Βεβαίως με πρωταθλήτρια Ευρώπης τη Ρεάλ Μαδρίτης, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα έχει προαχθεί στα πλέι οφ, οπότε ο ΠΑΟΚ μπορεί να αποφύγει και την Μπόντο Γκλιμτ, που θα ανέβει στους ισχυρούς.

Οι αγώνες του τρίτου προκριματικού θα διεξαχθούν στις 6 ή 7 Αυγούστου και οι έξι ρεβάνς στις 13 Αυγούστου. Η κλήρωση των πλέι οφ θα έχει διεξαχθεί μία μέρα νωρίτερα στις 5 Αυγούστου στη Νιόν. Αν ο ΠΑΟΚ έχει προχωρήσει από τον δεύτερο προκριματικό, θα είναι παρών και σε αυτή την κλήρωση.

Στα πλέι οφ τις έξι ομάδες που θα προκριθούν από τον τρίτο προκριματικό θα τις περιμένουν τέσσερις ομάδες. Δεδομένα η Γιουνγκ Μπόις, ο Ερυθρός Αστέρας και η Γαλατασαράι και η τέταρτη ομάδα θα είναι είτε η Σαχτάρ Ντόνετσκ ή η Ντινάμο Ζάγκρεμπ με πρωταθλήτρια Ευρώπης τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Και στα πλέι οφ ο ΠΑΟΚ θα είναι ισχυρός οπότε αποκλείεται να βρει τη Σαχτάρ, την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, τον Ερυθρό Αστέρα και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ ή και την Κοπεγχάγη αν κατακτήσει το πρωτάθλημα στη Δανία. Στους πιθανούς του αντιπάλους θα είναι η Γαλατασαράι, οι Γιουνγκ Μπόις και οι υπόλοιπες ομάδες που θα έχουν προκριθεί από τους προηγούμενους προκριματικούς, ομάδες όπως η Φερεντσβάρος, η Καραμπάγκ, η Μπόντο Γκλιμτ, η Σλόβαν Μπρατισλάβας κλπ

Οι αγώνες των πλέι οφ θα διεξαχθούν στις 20 ή 21 και 27 ή 28 Αυγούστου.

Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα μετάσχει στο νέο League Stage του Champions League, πιθανότατα θα μετάσχει στην κλήρωση του Μονακό από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας. Οι οχτώ αντίπαλοί του θα είναι δύο ομάδες από το πρώτο γκρουπ (μία θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας και μια στην Τούμπα) και με τον ίδιο τρόπο δύο ομάδες από το δεύτερο γκρουπ, δύο από το δικό του και δύο από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας.

Αν ο ΠΑΟΚ συμμετάσχει στο League Stage του Champions League έχει εγγυημένους οχτώ αγώνες και θα αγωνίζεται στην Ευρώπη δεδομένα μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου!

Από εκεί και πέρα οι πρώτες οχτώ ομάδες συνεχίζουν απευθείας στους 16, αν ο ΠΑΟΚ στην ενιαία βαθμολογία τερματίσει από 9-24 θα παίξει έναν ακόμα νοκ άουτ γύρο για να συνεχίσει στους 16, αν τερματίσει από τη θέση 25 έως 36 ολοκληρώνει τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις.

Βίντα

Δύσκολη η διαδρομή της ΑΕΚ

Στις 19 Ιουνίου θα πληροφορηθεί και η ΑΕΚ τον πρώτο της αντίπαλο στον δεύτερο προκριματικό του UEFA Conference League. Πολύ δύσκολα να έχουμε από τώρα την πλήρη εικόνα των 86 ομάδων που θα μετάσχουν αλλά η λογική λέει πως η ΑΕΚ θα είναι στους ισχυρούς σε αυτόν τον προκριματικό και ο αντίπαλός της θα πρόκειται για ομάδα που το όνομά του μπορεί να το ακούμε και για πρώτη φορά! Το πιθανότερο είναι πως η ΑΕΚ θα είναι στους ισχυρούς και του τρίτου προκριματικού, αλλά δύσκολο να συμβεί το ίδιο και στην κλήρωση των πλέι οφ στην οποία μπαίνουν και ομάδες από τα μεγάλα πρωταθλήματα, που θα είναι σε αυτή την περίπτωση υποψήφιοι αντίπαλοι της δεύτερης στο πρωτάθλημα Ενωσης.

Η ΑΕΚ θα πρέπει να κάνει το τρία στα τρία μέσα στο καλοκαίρι, για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή της ιστορία, προκειμένου να βρεθεί στο League Stage του Conference με το ενιαίο και εκεί πρωτάθλημα των 36 ομάδων. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι αντίπαλοι της ΑΕΚ θα είναι έξι (ένας από κάθε γκρουπ δυναμικότητας των έξι ομάδων, τρεις εντός και τρεις εκτός), όσες και οι αγωνιστικές της διοργάνωσης με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται στις 19 Δεκεμβρίου.

Οι αγώνες του δεύτερου προκριματικού για την ΑΕΚ θα διεξαχθούν στις 25 Ιουλίου και 1η Αυγούστου, του τρίτου στις 8 και 15 Αυγούστου και τα πλέι οφ στις 22 και 29 Αυγούστου. Οι ημερομηνίες των κληρώσεων είναι ίδιες με αυτές του ΠΑΟΚ.

Γιόβετιτς

Ισχυρός ο Ολυμπιακός

Πιο βατή αναμένεται η διαδρομή του Ολυμπιακού αν τελικά μετάσχει στο Conference League γιατί με τον υψηλό συντελεστή του θα είναι δεδομένα στους ισχυρούς σε όλες του τις κληρώσεις και πιθανότατα στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση των αντιπάλων του στο League Stage της διοργάνωσης.

Αν ο Ολυμπιακός κατακτήσει το Conference League και μετάσχει απευθείας στο League Stage του νέου Europa League χωρίς καλοκαιρινά προκριματικά έχει και εκεί πιθανότητες να βρεθεί στο πρώτο από τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας!

To Εuropa League έχει ακριβώς το ίδιο σύστημα διεξαγωγής με το Champions League, δηλαδή με οχτώ αντιπάλους (τέσσερις μέσα και τέσσερις εκτός) και ολοκλήρωση της πρώτης φάσης στις 30 Iανουαρίου.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.