Άγιαξ - ΠΑΟΚ 3-2
Μόνο αυτό τον τρόπο δεν είχαν φανταστεί στον ΠΑΟΚ ότι θα μπορούσαν να τους σβήσουν το όνειρο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ένας συγκλονιστικός ΠΑΟΚ που έκανε ένα ολόκληρο γήπεδο να κλείσει τα μάτια όταν στο 93’ ο Μπίσεσβαρ μείωσε σε 3-2.
Ενας ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΟΚ που θα έπρεπε να ξεπεράσει και το εμπόδιο του Άγγλου ρέφερι, Γκρεγκ Πάουσον, που έτσι αποφάσισε, έτσι καθόρισε το αποτέλεσμα.
Θα μπορούσε να δώσει, αν χρειαζόταν ο Άγιαξ, κι άλλο πέναλτι ή να σφυρίξει ένα φάουλ έξω από την ελληνική περιοχή. Όταν στο 94’ υπήρξε χέρι εκτός περιοχής έτρεμε στην ιδέα να σφυρίξει την παράβαση. Μην τυχόν και γίνει το 3-3 και μείνει εκτός διοργάνωσης ο Άγιαξ.
Με την ίδια ενδεκάδα ο ΠΑΟΚ
Ο Αμπέλ Φερέιρα στην συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι ίσως υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις ήταν φανερό πως στο μυαλό του υπήρχε η ίδια ενδεκάδα μ’ αυτή του πρώτου αγώνα. Κι αυτή ξεκίνησε παρότι στις προπονήσεις επί ελληνικού εδάφους όντως δοκίμασε και κάποια διαφορετικά πλάνα (με τον Σφιντέρσκι παρτενέρ του Άκπομ και τον Πέλκα στο αριστερό άκρο της επίθεσης) ωστόσο αυτό μοιάζει να είναι ένα τεστ ετοιμότητας και ένα plan b.
Tο αρχικό πλάνο του Πορτογάλου τεχνικού περιελάμβανε τους γνωστούς ένδεκα: Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Ζαμπά, Εσίτι, Καντουρί, Μπίσεσβαρ, Πέλκας και Άκπομ.
Όπως ακριβώς είχαμε προαναγγείλει στο gazzetta.gr ξεκίνησε το ματς και ο Έρικ Τεν Χαγκ, βάζοντας ότι καλύτερο διαθέτει στο χορτάρι της «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα». Εναν διαφορετικό Άγιαξ, σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, με τον Ονάνα κάτω από τα δοκάρια, τον Μαζράουϊ, στο δεξιό άκρο, τον Ταλιαφίκο αριστερά και δίδυμο στο κέντρο της άμυνας τους Φέλτμαν και Μαρτίνεζ. Έμεινε εκτός ο νεαρός Σουρς, που δεν τα πήγε καλά στο ματς της Τούμπας, ενώ η απουσία του τραυματία Ντόλμπεργκ θα χρήσει φορ τον Τάντιτς. Στον άξονα κινήθηκαν οι Μάριν, Φαν Ντερ Μπέεκ και Μπλιντ, ενώ στα δύο άκρα της επίθεσης οι Νέρες και Ζίγετς.
Ο ΠΑΟΚ επιχείρησε να πιέσει και να χαλάσει το παιχνίδι του Άγιαξ από την άμυνα προς την επίθεση, να κλείσει τον άξονα και να κρατήσει τους γηπεδούχους μακριά από την εστία του Πασχαλάκη, που στο 11ο λεπτό ενέργησε εντυπωσιακά στο τετ α τετ με τον Φαν ντε Μπέεκ.
Ήταν κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας θα είχαν μπόλικο χώρο μπροστά τους, με επτά και οκτώ παίκτες του Άγιαξ να επιτίθονται, κάτι που δεν το εκμεταλλεύτηκε ο Άκπομ στο 14’ με το κάκιστο τελείωμά του. Ο ΠΑΟΚ θα είχε τις στιγμές του, έτσι όπως έπαιζε η ολλανδική ομάδα, με τις γνωστές αμυντικές αδυναμίες της.
Η κατοχή της μπάλας ήταν μόνιμα πάνω από το 65% υπέρ των γηπεδούχων, που αρέσκονται σε παιχνίδι κυριαρχίας, οι «ασπρόμαυροι» έπρεπε να ελαχιστοποιήσουν τα λάθη τους και να «χτυπήσουν» στην κόντρα ή όπως έξυπνα επιχείρησε στο 20’ ο Πέλκας να νικήσει από μακρινή απόσταση τον Ονάνα.
Ότι δεν έκανε ο αρχηγός του «Δικεφάλου» το έκανε τρία λεπτά αργότερα ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, που με σουτ εντός της μεγάλης περιοχής, άφησε «άγαλμα» τον τερματοφύλακα του Άγιαξ και «πάγωσε» την κατάμεστη από 55.000 κόσμο «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα». Οι μόνοι που ακουγόντουσαν ήταν οι 2.500 φίλοι του ΠΑΟΚ, που πανηγύριζαν έξαλλα το 0-1. Σκορ πρόκρισης στο 23’…
Το πρώτος λάθος του Ελ Καντουρί έδωσε δεύτερη ευκαιρία στον Άγιαξ και με την μπάλα μέσα στην περιοχή ο Άγγλος Πάουσον στο 30’ έδωσε πάρα πολύ εύκολα την παράβαση σε σπρώξιμο του Μαροκινού πάνω στο Νέρες, όμως ο Πασχαλάκης κέρδισε τον Τάντιτς κρατώντας, προσωρινά, όρθιο τον ΠΑΟΚ!
Ο Άγιαξ ήταν λογικό να επιτίθεται κατά κύματα, όμως ο Έλληνας γκολκίπερ ήταν ανίκητος, όπως και στο (νέο) τετ α τετ με τον Ζίγιεχ. Μόνο από το σημείο του πέναλτι έμοιαζε ότι θα μπορούσε να νικηθεί. Το έδωσε σωστά το δεύτερο ο Άγγλος «ρεφ» σε πεντακάθαρο χέρι του Μπίσεσβαρ (42’) εντός περιοχής και αυτή τη φορά ο Τάντιτς δεν έκανε λάθος από την «άσπρη βούλα» ισοφαρίζοντας σε 1-1.
Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ, υπήρχαν άλλα 45 λεπτά για να μάθουμε αν θα μπορούσαν οι νταμπλούχοι Ελλάδας να νικήσουν το… θηρίο του Άγιαξ.
O χρόνος δεν ήταν σύμμαχος των «ασπρόμαυρων», που ήταν λογικό να μένουν από δυνάμεις και με όχι τόσο καθαρό μυαλό. Έπρεπε να μιλήσει η ψυχή και η τύχη να τον χαμογελάσει. Δεν του χαμογέλασε στην κορυφαία στιγμή του στο 53ο λεπτό, με τον Πέλκα από το μισό μέτρο να μην προλαβαίνει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Ονάνα, μετά την εκπληκτική ενέργεια και το γύρισμα του Μπίσεσβαρ. Σ’ ένα γήπεδο που είχε καταλάβει πως δε θα ήταν καθόλου εύκολο βράδυ για τους πρωταθλητές Ολλανδίας, θα έβρισκε κι άλλες τέτοιες στιγμές ο ΠΑΟΚ;
Μια φάση-καρμπόν με αυτή του Πέλκα είχε και στην παγωμένη Μόσχα το 2011, με τον Σαλπιγγίδη, χάνοντας τότε την πρόκριση απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, όμως ήταν οφθαλμοφανές πως αυτός ο Άγιαξ θα του έδινε χώρο. Ο Φερέιρα στο 63’ έριξε τον Σφιντέρσκι στη μάχη ψάχνοντας μια τελική, ένα καλό τελείωμα από τον Πολωνό σέντερ φορ.
Σιγά μην έβλεπε ο Πάουσον ή ο βοηθός τον Ταλιαφίκο να σπρώχνει τον Μάτος πριν στείλει με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα του Πασχαλάκη και δώσει το προβάδισμα στον Άγιαξ (2-1) ενώ απέμεναν σκάρτα 15 λεπτά για το φινάλε του δραματικού αγώνα. Ο Μίσιτς μπήκε αντί του Εσίτι και οι νταμπλούχοι Ελλάδας δεν είχαν άλλη επιλογή: έπρεπε να ψάξουν το γκολ που θα οδηγούσε το ματς στην παράταση.
Το κερασάκι στην τούρτα από τον Άγγλο διαιτητή ήταν το τρίτο πέναλτι που έδωσε υπέρ του Άγιαξ σε μαρκάρισμα του Χούντελαρ από τον Κρέσπο. Σαν να βλέπαμε… προπόνηση του Τάντιτς με τον Πασχαλάκη, ο Σέρβος ευστόχησε για δεύτερη φορά και όλα τελείωσαν ή όχι;
Ο Μπίσεσβαρ μείωσε στο 93’ με σουτ εκτός περιοχής και αφού νωρίτερα η μπάλα είχε σταματήσει στο δοκάρι από το σουτ του Άκπομ.
Ο MVP: Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης σε σχέση με το ματς της Τούμπας ήταν η μέρα με τη νύχτα. Αυτός που κράτησε όρθιο τον ΠΑΟΚ, αυτός που νικήθηκε από την «άσπρη βούλα».
ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ ήταν ότι καλύτερο είχε να επιδείξει ο ΠΑΟΚ στο μεσοεπιθετικό κομμάτι του, πέρα από το γκολ, με πολλές δυνάμεις και πολλές τελικές προς την εστία.
Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Λέο Ζαμπά έκανε, ίσως, το χειρότερο παιχνίδι του από τη μέρα που ήρθε στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ. Δεν τελείωσε ούτε μια φάση, δεν κέρδισε παρά ελάχιστες μονομαχίες.
Η ΓΚΑΦΑ: Η όλη απροσεξία του Ελ Καντουρί στη φάση του πρώτου κερδισμένου πέναλτι από τον Άγιαξ. Δεν έχει σημασία που το απέκρουσε ο Πασχαλάκης, ο Μαροκινός με δύο λάθη στην ίδια φάση έδειξε το δρόμο στον Άγιαξ.
ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Η φάση του πρώτου πέναλτι είναι μια δύσκολη φάση, με τη ζυγαριά να γέρνει υπέρ των Ολλανδών στη σκέψη του Άγγλου ρέφερι. Το χέρι του Μπίσεσβαρ, δεν το συζητάμε, είναι πέναλτι, αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι δύο φάσεις. Το 100-0 δεν έφτανε στους Ολλανδούς που «σπρώχτηκαν» όχι μόνο στη φάση των πέναλτι, αλλά γενικότερα σε όλα τα σφυρίγματα από τον Άγγλο ρέφερι. Ο Γκρεγκ Πάουσον, μετά το 0-1 από τον Μπίσεσβαρ, έπαιξε «200-0» τον Άγιαξ. Με διαρκή φάουλ έβαζε την ολλανδική ομάδα μέσα στην περιοχή του Πασχαλάκη. Αυτές είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στις ομάδες. Στο 70’ τα φάουλ ήταν 17-5 υπέρ του Άγιαξ, που ναι είχε περισσότερο την μπάλα, όχι όμως και αυτή τη χαώδη διαφορά στον πειθαρχικό έλεγχο.
Το χέρι φυσικά στην τελευταία φάση του αγώνα δεν μπορούσε να σφυρίξει. Δεν έπρεπε να σφυρίξει.
ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Να χάνεις την πρόκριση έχοντας πετύχει τον σκοπό σου (δύο γκολ), με τον αντίπαλο να εκτελεί τρία πέναλτι σε 90 λεπτά (αν χρειαζόταν θα κέρδιζε και τέταρτο και πέμπτο…) δεν το περίμεναν στον ΠΑΟΚ. Οι «ασπρόμαυροι» πάλεψαν, οδήγησαν το ματς να κριθεί στο τελευταίο δευτερόλεπτο, όμως λογάριαζαν χωρίς τον Γκρεγκ Πάουσον. Το πλάνο του Φερέιρα υπηρετήθηκε σωστά από τους περισσότερους ποδοσφαιριστές, όμως πως να κερδίσεις όταν παίζεις έντεκα εναντίον δώδεκα; Δεν γίνεται.
ΑΓΙΑΞ (Ερικ Τεν Χαγκ): Ονάνα, Φέλτμαν, Φαν ντε Μπέεκ (89’ Ντε Βιτ), Νέρες (78’ Χούντελαρ), Τάντιτς, Μαζράουϊ, Μπλιντ, Μάριν (46’ Ντεστ), Μαρτίνεζ, Ζίγετς, Ταλιαφίκο.
ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Εσίτι (79’ Μίσιτς), Καντουρί, Ζαμπά (71’ Λημνιός), Μπίσεσβαρ, Πέλκας (63’ Σφιντέρσκι), Άκπομ.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.