Αντίπαλος Ολυμπιακού: Το προφίλ της Πόρτο (vids)

Gazzetta team
Αντίπαλος Ολυμπιακού: Το προφίλ της Πόρτο (vids)

bet365

Η νταμπλούχος Πορτογαλίας του Σέρζιο Κονσεϊσάο, η πρώτη ομάδα που αντιμετώπισε ποτέ ο Ολυμπιακός σε ομίλους Champions League, βρίσκεται ξανά στο δρόμο των Ερυθρολεύκων.

Το είχε πει ο Πέδρο Μαρτίνς πως είχε διαίσθηση ότι θα επιστρέψει στην Πορτογαλία και η... προφητεία του επαληθεύτηκε, αφού ο Ολυμπιακός θα βρει απέναντί του την Πόρτο, τη νταμπλούχο στην χώρα του προπονητή των Ερυθρολεύκων.

Οι Δράκοι των 29 πρωταθλημάτων, των 17 Κυπέλλων, αλλά κυρίως των δύο Champions League/Κυπέλλων Πρωταθλητριών (1987, 2004) και των δύο Europa League/Κυπέλλων UEFA (2003, 2011), είναι πάντα ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη και το ίδιο φιλοδοξούν να κάνουν και φέτος.

Με τον... αιώνιο πρόεδρο Ζόρζε Νούνο Πίντο ντα Κόστα να έχει συμπληρώσει πάνω από σαράντα χρόνια στο τιμόνι (!), η Πόρτο είναι μια δυναμική ομάδα που ψάχνει πρωτίστως το γκολ, αλλά δεν είναι και πολύ ευάλωτη στην άμυνα, έστω αν σε αυτή δεσπόζει ο 37χρονος πλέον Πέπε.

Γνωστά πρόσωπα στους Έλληνες φιλάθλους, εκτός βεβαίως από τον προπονητή Σέρζιο Κονσεϊσάο (άλλοτε μέσος του ΠΑΟΚ), ο Ισπανός αμυντικός Ιβάν Μαρκάνο (πρώην του Ολυμπιακού) και ο μέσος Σέρζιο Ολιβέιρα, ο οποίος πέρυσι αγωνίστηκε ως δανεικός στον ΠΑΟΚ.

Στις μεταγραφές δεν είχε σημαντικές απώλειες, αφού παραχώρησε αντί σαράντα εκατομμυρίων ευρώ τον πολλά υποσχόμενο επιθετικό Φάμπιο Σίλβα (είχε παίξει ελάχιστα στην πρώτη ομάδα) στην Γουλβς, ενώ αποχώρησε ακόμα ο επίσης επιθετικός Τικίνιο Σουάρες.

Στον αντίποδα, επένδυσε 7,5 εκατομμύρια ευρώ στον Βραζιλιάνο επιθετικό Εβανίλσον και τέσσερα στον αριστερό μπακ Ζαϊντού, τον οποίο ήθελε και ο Ολυμπιακός. Τελικά, ήταν γραπτό του να έρθει στην Ελλάδα, έστω και ως αντίπαλος.

Στο πρωτάθλημα, η Πόρτο ξεκίνησε με δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια: 3-1 εντός έδρας την Μπράγκα (δύο πέναλτι - γκολ και μια ασίστ ο Άλεξ Τέλες) και 5-0 εκτός έδρας την Μποαβίστα (με δύο γκολ του Μαρεγκά).

ΑΣΤΕΡΙ: ΜΟΥΣΑ ΜΑΡΕΓΚΑ

Η τωρινή Πόρτο δεν έχει ένα μεγάλο αστέρι του παρελθόντος τύπου Χουλκ, Χάμες Ροντρίγκες ή Ραδαμέλ Φαλκάο. Ο Μουσά Μαρεγκά είναι το σημείο αναφοράς στην επίθεση των Δράκων, σε μια ομάδα που ποντάρει περισσότερο στο σύνολο, με ποδοσφαιριστές που κάνουν την διαφορά όπως ο αριστερός μπακ – χαφ Άλεξ Τέλες, τον οποίο όμως φλερτάρει έντονα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή εργάτες πολυτελείας όπως ο μέσος και αρχηγός Ντανίλο Περέιρα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΣΕΡΖΙΟ ΚΟΝΣΕΪΣΑΟ

Ο άλλοτε μέσος του ΠΑΟΚ θα επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια ως ένας έμπειρος πλέον προπονητής, ο οποίος έχει εργαστεί σε Βέλγιο (ως βοηθός στη Σταντάρ Λιέγης) και Γαλλία (Ναντ), αλλά έδειξε πραγματικά την αξία του στα πάτρια εδάφη. Προπονητής της Πόρτο από το 2017, την έχει οδηγήσει σε δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ, αλλά και σε αξιοπρεπείς ευρωπαϊκές πορείες. Δεν θα αργήσει η ημέρα που ο Ζόρζε Μέντες θα τον πάει σε καλή αγγλική ομάδα. Το αξίζει άλλωστε.

ΓΗΠΕΔΟ: ΝΤΡΑΓΚΑΟ

Το φημισμένο γήπεδο του Πόρτο άνοιξε τις πύλες του το 2003 ενόψει και του Euro και για 17 χρόνια στεγάζει τους Δράκους, οι οποίοι έναν χρόνο αργότερα έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης. Μέγιστη χωρητικότητα οι 50.033 φίλαθλοι και με δεδομένο ότι τα πλάνα της πορτογαλικής κυβέρνησης προβλέπουν σταδιακή επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα μέσα στον Οκτώβριο, ενδέχεται το «Ντραγκάο» να ανοίξει ξανά έστω κατά ένα ποσοστό 10-20% για αρχή, μέχρι τη λήξη της φάσης των ομίλων.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα