Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 4-2 (παρ.): Τα Λιοντάρια στους «4» του Κυπέλλου! (vid)

Inaki Williams

bet365

Με δύο γκολ των αδελφών Γουίλιαμς στο φινάλε του κάθε ημιχρόνου της παράτασης, η Αθλέτικ Μπιλμπάο λύγισε σε ματσάρα την Μπαρτσελόνα (4-2) και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας – Ωραίος και… μοιραίος ο Λαμίν Γιαμάλ για την Μπάρτσα.

Μετά την Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα αποχαιρέτησε νωρίς το Κύπελλο Ισπανίας. Γι’ αυτό φρόντισε η καταπληκτική Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε, η οποία ήταν ανώτερη, νίκησε δικαίως με 4-2 στην παράταση και προκρίθηκε στα ημιτελικά εις βάρος των Μπλαουγκράνα, όπως είχε συμβεί και πριν από δύο χρόνια.

Μείξη βασικών και αναπληρωματικών από τον Βαλβέρδε, ο οποίος ξεκίνησε στην κορυφή της επίθεσης τον Γκόρκα Γκουρουθέτα, παρ’ ότι ο Ασιέρ Βιγιαλίμπρε μοιράζονταν (και μοιράζεται) τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του Κυπέλλου με τον Τάσο Δουβίκα (από έξι γκολ έκαστος).

Την καλύτερη δυνατή του ενδεκάδα παρέταξε ο Τσάβι, με τον Ζιλ Κουντέ σε ρόλο δεξιού μπακ για να επιτηρεί τον Νίκο Γουίλιαμς και τον 16χρονο Λαμίν Γιαμάλ να πλαισιώνει Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Φεράν Τόρες στην τριάδα της επίθεσης.

1-0 στα 36… δευτερόλεπτα!

Δεν είχαν καθίσει καλά καλά στις θέσεις τους οι φίλαθλοι της Αθλέτικ στο «Σαν Μαμές» και χρειάστηκε να σηκωθούν για να πανηγυρίσουν το 1-0 στο 36ο… δευτερόλεπτο! Φάση διαρκείας στα καρέ των Μπλαουγκράνα, η άμυνα αποτυγχάνει να διώξει την μπάλα και ο Γκουρουθέτα, από το ύψος του πέναλτι, ανοίγει το σκορ για τα Λιοντάρια.

Συνηθισμένη φέτος να σπάει ρεκόρ γρήγορων γκολ εις βάρος της, αυτό ήταν το πιο γρήγορο γκολ που δέχεται η Μπάρτσα στο Κύπελλο εδώ και σαράντα χρόνια (!), από τότε που ο Μαριανίν της Οβιέδο χρειάσστηκε είκοσι δευτερόλεπτα για να σκοράρει στο «Καμπ Νόου».

Το ένατο γκολ του Γκουρουθέτα την φετινή σεζόν έδωσε φτερά στους γηπεδούχους, οι οποίοι συνέχισαν να φτάνουν με αξιώσεις στην εστία του Ινιάκι Πένια, με τους φιλοξενούμενους να ζορίζονται για να κυκλοφορήσουν την μπάλα, εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης.

Η Μπάρτσα, η οποία δεν μπορούσε να διασπάσει την καλά στημένη άμυνα της Αθλέτικ, έχασε με μυϊκό τραυματισμό στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου τον Αλεχάντρο Μπάλντε, με τον νεαρό Έκτορ Φορτ να παίρνει την θέση του στην αριστερή πλευρά της άμυνας.

Ανατροπή σε έξι λεπτά

Η ομάδα του Τσάβι δεν έδειχνε ικανή να απειλήσει την εστία του Γιούλεν Αγκιρεθαμπάλα αλλά, χάρη στην ατομική ποιότητα των παικτών της, κατάφερε να φέρει τα πάνω – κάτω μέσα σε έξι λεπτά (26’ – 32’).

Εξαιρετική βαθιά μπαλιά του Πέδρι στον Φεράν Τόρες, τον οποίο κόβει ο Αϊτόρ Παρέδες, η μπάλα φτάνει στον Γιούρι Μπερτσίτσε, στο διώξιμο του οποίου ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έβαλε πολύ έξυπνα το πόδι του και σκόραρε, φέρνοντας το ματς στα ίσα, ουσιαστικά, από το πουθενά.

Έξι λεπτά αργότερα ο Γιαμάλ, ο οποίος δείχνει προρορισμένος να αφήσει εποχή, πήρε την μπάλα στα αριστερά, εφόρμησε προς την αντίπαλη εστία και, χωρίς κανείς να τον μαρκάρει, έπιασε πολύ ωραίο σουτ έξω από την περιοχή, ολοκληρώνοντας την ανατροπή.

Σε ηλικία 16 ετών και 195 ημερών, έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα στη διοργάνωση, ξεπερνώντας τον Μπόγιαν Κρκιτς (17 ετών και 77 ημερών κόντρα στην Αλκογιάνο το 2007), αλλά και ο νεότερος γενικά εδώ και 27 χρόνια, από τότε που είχε βρει δίχτυα… κάποιος Σαμουέλ Ετό, για την Λεγανές το 1997, σε ηλικία 16 ετών και 184 ημερών. Το απόλυτο ρεκόρ, αυτό του Πέδρο Πένα, ο οποίος με την Σπόρτινγκ Χιχόν σκόραρε κόντρα στην Κουλτουράλ Λεονέσα το 1926 σε ηλικία… 15 ετών και 136 ημερών (!), πιθανόν να μην σπάσει ποτέ.

2-2, τρέλα και παράταση

Η Μπιλμπάο επιχείρησε να απαντήσει πριν από την ανάπαυλα και παραλίγο να τα καταφέρει με κεφαλιά του Οϊάν Σανθέτ που έβγαλε πολύ δύσκολα ο Πένια, ο οποίος δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα στο 49’, όταν και πάλι ο Σανθέτ έπιασε εξαιρετική κεφαλιά για να ισοφαρίσει σε 2-2, ύστερα από καταπληκτική ασίστ του Νίκο Γουίλιαμς.

Το γρήγορο γκολ της Αθλέτικ έδωσε μια άγρια ομορφιά στο ήδη συναρπαστικό παιχνίδι, με τους γηπεδούχους να αγγίζουν την ανατροπή στην ανατροπή με διπλή ευκαιρία των Ουνάι Γκόμεθ και Γκουρουθέτα, με τον Βαλβέρδε να ρίχνει στο ματς τον Ινιάκι Γουίλιαμς, άρτι αφιχθέντα από την Ακτή Ελεφαντοστού, μετά τον πρόωρο αποκλεισμό της Γκάνας στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Ο Γιαμάλ, ο οποίος με το καταπληκτικό του γκολ είχε βάλει (προσωρινά) μπροστά την ομάδα του, έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες, με την δεύτερη να ξεπερνάει τον τερματοφύλακα στην έξοδο και να πλασάρει άουτ προ κενής εστίας.

Παρά τις ευκαιρίες του θαυματουργού πιτσιρικά, πάντως, η Αθλέτικ ήταν ανώτερη στο δεύτερο μέρος, ψάχνοντας το τρίτο γκολ της πρόκρισης με περισσότερη πίστη και ευκαιρίες των Νίκο και Σανθέτ, οι οποίες όμως δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο νόμος των αδελφών Γουίλιαμς!

Ο Βαλβέρδε έβαλε τον Βιγιαλίμπρε στο τελευταίο εικοσάλεπτο και τους Όσκαρ ντε Μάρκος – Άντερ Ερέρα για το έξτρα ημίωρο, με τον Τσάβι να αιφνιδιάζει βγάζοντας τον (σκόρερ) Λεβαντόφσκι για να βάλει στην θέση του τον Ζοάο Φέλιξ.

Στην παράταση, η Μπιλμπάο το κυνήγησε περισσότερο, έχασε ευκαιρία με τον Νίκο και κατάφερε να προηγηθεί στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους με τον Ινιάκι Γουίλιαμς, ο οποίος έδωσε συνέχεια στην καλή του παράδοση κόντρα στη Μπάρτσα, σκοράροντας από κοντά με διπλή προσπάθεια και αφού το πρώτο του σουτ σταμάτησε στο δοκάρι.

Ο μεγάλος αδελφός των Γουίλιαμς, παρά το μεγάλο ταξίδι που έκανε και το γεγονός ότι έπαιξε μόλις 48 ώρες πριν, κατάφερνε να κάνει και πάλι την διαφορά, σκοράροντας ακριβώς στο ίδιο λεπτό (105’+1’) στο οποίο ο Ίκερ Μουνιαΐν, πριν από δύο χρόνια και τέσσερις ημέρες, έριχνε την Μπάρτσα στο καναβάτσο για το Κύπελλο και στην ίδια φάση!

Ο Τσάβι έριξε στο ματς τον Μαρκ Γκουιού και όχι τον πολυδιαφημισμένο Βίτορ Ρόκε, με τον πιτσιρικά να χάνει μια καλή ευκαιρία για το 3-3, προτού ο μικρός των Γουίλιαμς, ο Νίκο, να βάλει το κερασάκι σε μια φανταστική εμφάνιση με τρομερό γκολ στις καθυστερήσεις της παράτασης, με το εξωτερικό από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

Το «Σαν Μαμές» έστησε πάρτι και εξακολουθεί να ονειρεύεται το πρώτο Κύπελλο της Αθλέτικ μετά από σαράντα χρόνια (!), την ώρα που η Μπάρτσα αποχαιρετούσε και δεύτερο τίτλο μέσα στον πρώτο μήνα του 2024, αμφότερα με τεσσάρα...

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ερνέστο Βαλβέρδε): Αγκιρεθαμπάλα – Λέκουε (90’ Ντε Μάρκος), Βίβιαν, Παρέδες, Μπερτσίτσε – Πράδος (90’ Ερέρα), Μίκελ Βέσγα (46’ Ουνάι Γκόμεθ – 105’ Χαουρεγκίθαρ) - Άντου Άρες (59’ Ινιάκι Γουίλιαμς), Σανθέτ, Νίκο Γουίλιαμς – Γκουρουθέτα (73’ Βιγιαλίμπρε).

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Ινιάκι Πένια – Κουντέ, Αραούχο, Κρίστενσεν (70’ Κουμπαρσί), Μπάλντε (23’ λ. τρ. Έκτορ Φορτ) - Γκιντογκάν, Ντε Γιονγκ, Πέδρι (99’ Σέρτζι Ρομπέρτο) – Γιαμάλ (106’ Μαρκ Γκουιού), Λεβαντόφσκι (78’ Ζοάο Φέλιξ), Φεράν Τόρες.

Κύπελλο Ισπανίας – Προημιτελικά

Τρίτη (23/01)

Θέλτα – Ρεάλ Σοσιεδάδ 1-2
(90’+2’ Ντε λα Τόρε – 2’ Ογιαρθάμπαλ, 66’ Μπέκερ)

Τετάρτη (24/01)

Μαγιόρκα – Τζιρόνα 3-2
(21’ Λάριν, 28’, 35’ πέν. Πρατς – 68’ πέν. Στουάνι, 90’+6’ Σαβίνιο)

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 4-2
(1’ Γκουρουθέτα, 49’ Σανθέτ, 105’+1’ Ινιάκι Γουίλιαμς, 120'+1' Νίκο Γουίλιαμς – 26’ Λεβαντόφσκι, 32’ Γιαμάλ)

Πέμπτη (25/01)

Ατλέτικο Μαδρίτης – Σεβίλλη (22:00)

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

COPA DEL REY Τελευταία Νέα