EURO 2024: Οι νέες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά

Νίκος Κικίδης
Μπάλα EURO 2024
Το EURO 2024 φέρνει μαζί του νέες τεχνολογικές καινοτομίες στο ποδόσφαιρο, με τη μπάλα «Fussballliebe» της Adidas να υπόσχεται επανάσταση στις αποφάσεις για οφσάιντ και χέρια!

Είθισται πως κάθε μεγάλο τουρνουά εθνικών ομάδων φιλοδοξεί να φέρει και μια μικρή ή μεγάλη επανάσταση στο ποδόσφαιρο και το EURO 2024 δεν αποτελεί εξαίρεση. Με την τεχνολογία να κάνει άλματα, οι ιθύνοντες της UEFA ετοιμάζουν ριζοσπαστικές προτάσεις που θα κοσμήσουν τη διοργάνωση, από τη νέα μπάλα της Adidas, μέχρι body camers που θα φορούν οι ποδοσφαιριστές!

Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... Με διαφορά η Νο.1 πρόταση και τεχνολογική αναβάθμιση που θα φέρει μαζί του το επόμενο EURO είναι η μπάλα «Fussballliebe» της Adidas. Η συγκεκριμένη δεν εντυπωσιάζει μονάχα για το design της, αλλά και για το μικροτσίπ που θα έχει πάνω της το οποίο θα αναγνωρίζει οφσάιντ και χέρια εν ριπή οφθαλμού.

Η εν λόγω τεχνολογία ονομάζεται «Connected Ball Technology» και εμπεριέχει ηλεκτρονικούς αισθητήρες που θα βοηθήσουν τους διαιτητές να παίρνουν ευκολότερα και ταχύτερα αποφάσεις. «Συνδυάζοντας δεδομένα θέσης παικτών με τεχνητή νοημοσύνη (AI), η καινοτομία συμβάλλει στην ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ της UEFA και θα είναι το κλειδί για την υποστήριξη ταχύτερων αποφάσεων κατά τη διάρκεια του αγώνα» τονίζει η UEFA, προτού προσθέσει:

«Η τεχνολογία μπορεί επίσης να βοηθήσει το VAR να αναγνωρίσει κάθε μεμονωμένο άγγιγμα της μπάλας, μειώνοντας περαιτέρω τον χρόνο που αφιερώνεται στην επίλυση περιστατικών με χέρια και πέναλτι». Με απλά λόγια οι αισθητήρες εντός της μπάλας θα βοηθούν το VAR να εντοπίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια το οφσάιντ, αλλά και το ακριβές σημείο του σώματος που έχει χτυπήσει η μπάλα προκειμένου να εξακριβωθεί αν πρόκειται για χέρι ή όχι.

Από εκεί και πέρα εντυπωσιάζουν και οι κάμερες σώματος που θα μπορούν να φέρουν πάνω τους οι ποδοσφαιριστές για μια πρώτου προσώπου εμπειρία ψηφιακής μορφής, ενώ η VR τεχνολογία σε όλα τα γήπεδα καταφτάνει για να εξυπηρετήσει τους φιλάθλους στα Fan Zones.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

EURO Τελευταία Νέα