Μπεϊτάρ: Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ μολύνθηκε από τον ρατσισμό!

Μπεϊτάρ: Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ μολύνθηκε από τον ρατσισμό!

Οπαδοί Μπεϊτάρ
Η Μπεϊτάρ στο δρόμο του ΠΑΟΚ, όμως η ομάδα του Ισραήλ προκαλεί σάλο για τα όσα εφιαλτικά γίνονται στις εξέδρες! Ενας σύλλογος... μολυσμένος με τον ρατσισμό.

Μία ιστορία που δεν πρέπει να αμελήσει κανείς: Η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ «μολύνθηκε» από τον ρατσισμό.

Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον 2ο γύρο των προκρικαματικών του Conference League δεν ξεχωρίζει για τα αγωνιστικά της χαρακτηριστικά, είναι όμως η ομάδα που έχει προκαλέσει τεράστιο σάλο όλα αυτά τα χρόνια.

Ο σύλλογος από το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει ποτέ Άραβα παίκτη και αυτό εξηγείται και από τη στάση των οπαδών της, μιας και αυτό επιθυμούν χωρίς… συζήτηση. Πότε μπορείς να ισχυριστείς πως μία ομάδα ή ένας Οργανισμός διακατέχονται από ρατσιστικές τάσεις; Είναι η Μπεϊτάρ μία ομάδα με ρατσιστικά στοιχεία;

Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ή ένα γκρουπ οπαδών που δεν κρύβουν πως είναι ρατσιστές. Η ισραηλινή Λίγκα έχει κάνει προσπάθειες ώστε να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο, όμως οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό. «Νάτοι έρχονται, είναι η ομάδα των ρατσιστών της χώρας», ήταν το σύνθημα που ακουγόταν για χρόνια στα γήπεδα της χώρας. Ο αριθμός αυτός βέβαια δεν αποτελεί την πλειοψηφία των οπαδών της Μπεϊτάρ. Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ, έξι φορές Πρωταθλήτρια Ισραήλ, δεν είναι ομάδα ρατσιστών, αλλά είναι ένας Οργανισμός που έχει επηρεαστεί και «μολυνθεί». Πολλοί ιδιοκτήτες ή πρόεδροι προσπάθησαν να δώσουν λύση, αλλά πλήρωσαν το τίμημα. Στο παρελθόν ίσως να ήταν πιο εύκολο. Τώρα δεν είναι.

Όταν ο Αβιράμ Μπρουσιάν, αρχηγός της Μπεϊτάρ το 2009, αλλά και ανιψιός ενός Θρύλου της ομάδας, του Ούρι Μαλμίλαν, τόνισε πως θα ήταν ευτυχής να παίξει δίπλα με έναν Άραβα ποδοσφαιριστή, τον κάλεσαν σε μία έκτακτη συνάντηση με τη «La Familia», την ακροδεξιά ομάδα οπαδών του συλλόγου.

Την επόμενη μέρα υπήρξε από μέρους του το ακόλουθο μήνυμα: «Λυπάμαι για τον πόνο που προκάλεσα στους φιλάθλους μας και καταλαβαίνω ότι τους 'πλήγωσα'. Είναι σημαντικό για μένα να ξέρουν ότι είμαι μαζί τους σε όλες τις περιστάσεις. Δεν είμαι αυτός που παίρνει τέτοιες αποφάσεις, αλλά αν οι οπαδοί δεν θέλουν έναν Άραβα παίκτη, δεν θα υπάρχει Άραβας παίκτης στη Μπεϊτάρ».

2005, η χρονιά που άνοιξε για πάντα τον ασκό!

Σοκαριστικοί είναι και οι στίχοι «Δεν θα υπάρχουν Άραβες στην ομάδα! Δεν με νοιάζει πόσοι και πώς θα σκοτωθούν. Η εξάλειψη των Αράβων με κάνει να ενθουσιάζομαι». Ναι, όταν αυτοί οι οπαδοί αποφασίζουν για την πολιτική του συλλόγου, τότε είναι σοβαρό το πρόβλημα. Η Μπεϊτάρ, που έχει τουλάχιστον 10.000 κόσμο στο πλευρό της, δημιουργήθηκε σε μία λογική δεξιού φιλελεύθερου κινήματος.

Στην πορεία των χρόνων η Μπεϊτάρ ήρθε πιο κοντά με αραβικούς συλλόγους. Δεν ελήφθη ποτέ απόφαση να γίνουν το «σπίτι» όσων μισούν τους Άραβες. Είναι μία ιστορία όπου πολλοί έκλειναν τα μάτια στο πρόβλημα. Ακόμα και το κράτος. «Το αντιαραβικό κύμα ξεκίνησε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90. Όσο περισσότερες επιθέσεις δέχονταν οι οπαδοί, τόσο αυξάνονται και οι εντάσεις. Δεν υπάρχει σιγουριά ότι όλοι αυτοί που τραγουδούσαν ήταν ρατσιστές, αλλά έτσι είναι στην κερκίδα. Φωνάζεις ακριβώς τα ίδια τραγούδια με τον τύπο δίπλα σου. Ο κόσμος κατηγόρησε το πλήθος ότι δεν στάθηκε ενάντια στους ρατσιστές με έναν γελοίο ισχυρισμό.

Ποιος θέλει να αντιμετωπίσει αυτούς τους ανθρώπους; Έτσι μετά από λίγο έγινε η... σημαία που κυμάτιζαν οι οπαδοί. Σαν μία σημαία για όλους» έχει τονίσει σε αφιέρωμά του το έγκυρο περιοδικό Shem Hamisehak.

Ωστόσο, η βία και ο ρατσισμός εκτοξεύθηκαν το 2005 μετά την ίδρυση του συνδέσμου «La Familia». Μέχρι τότε ο σύλλογος είχε μια ανεπίσημη πολιτική να μην υπογράφει αραβο-ισραηλινούς παίκτες, ωστόσο οι ultras το έκαναν ιδεολογία, κανέναν Άραβα δεν αποδεχόντουσαν ούτε καν μουσουλμάνο από κανένα μέρος του πλανήτη.

Η αυξανόμενη παρουσία των αραβικών συλλόγων και παικτών έκανε ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα. Το «Θάνατος στους Άραβες» είχε ως απάντηση το «Θάνατος στους Εβραίους». Και μετά συμμετείχαν και οι οπαδοί της Χάποελ Τελ Αβίβ. Αρχικά ήταν ενάντια στην ομάδα μπάσκετ της Μακάμπι Τελ Αβίβ, την ομάδα του άκρατου επιθετικού ισραηλινού εθνικισμού.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η τότε μισή Κυβέρνηση κάθισε στην εξέδρα των VIP του γηπέδου της Μπεϊτάρ και επέλεξε να αγνοήσει αυτά που άκουσε. Όταν ο Νετανιάχου χαιρέτησε τους χαρούμενους οπαδούς τους μετά τον τίτλο του 1998 στην πλατεία της πόλης, δεν τον πείραζαν οι φωνές: «Θάνατος στους Άραβες». Δεν αντέδρασε ποτέ…

Υπάρχουν και άλλα βέβαια. Ο δικηγόρος και πολιτικός, Ιταμάρ Μπεν Γβκιρ, ως παιδί έπαιζε στη Μπεϊτάρ. Ο άνθρωπος αυτός έφτασε στο να θαυμάζει βαθιά τον Μπαρούχ Γκολντστέιν, δολοφόνο και εξτρεμιστή, που είχε ηγηθεί της σφαγής στο μουσουλμανικό τέμενος Cave of the Patriarchs το 1994, γνωστό και ως «Σφαγή της Χεβρώνας». Ο Μπεν Γβκιρ ήταν συχνός θαμώνας στο γήπεδο της Μπεϊτάρ. Επίσης θαυμαστής και του Μέιρ Καχάνε, ηγέτη των ακροδεξιών και μέλος της Βουλής από το 1984 έως το 1988.

Οι ηγέτες των νεο-καχανιστών (οπαδοί του Καχάνε) πήγαιναν μετά - και - στο γήπεδο της Μπεϊτάρ. Με τα χρόνια το γήπεδο της Μπεϊτάρ έγινε ένα μέρος αξιοποίησης πολιτικών συμφερόντων και δράσης ακραίων στοιχείων. Δεν είναι περίεργο που η «La Familia» ένιωσε ότι είχε την πλάτη της καλυμμένη από την Κυβέρνηση.

Επεισόδια, αποβολή και στο τέλος… ΠΑΟΚ

Μπορεί άλλωστε η έβδομη θέση στο πρωτάθλημα του Ισραήλ να μην της χάριζε ένα εισιτήριο για κάποιον προκριματικό γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όμως η παρουσία της στον τελικό του State Cup της έδινε την ευκαιρία να κάνει τη διαφορά για να διασώσει παράλληλα στο φινάλε μια απογοητευτική σεζόν. Έτσι κι έγινε όταν στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης η Μπεϊτάρ διέλυσε με σκορ 3-0 την Μακάμπι Νετάνια για να κατακτήσει το τρόπαιο και να κλειδώσει ένα εισιτήριο για τον προκριματικό γύρο του Conference League.

Η συμμετοχή της ωστόσο τη φετινή σεζόν στην Ευρώπη κρίθηκε εν αμφιβόλω λόγω της εισβολής των οπαδών της στο γήπεδο μετά την κατάκτηση του State Cup, με την Ομοσπονδία του Ισραήλ αργότερα να ανακοινώνει την αποβολή του κλαμπ από την Ευρώπη ως ποινή για τα επεισόδια. Ναι, οι οπαδοί … ανυπομονούσαν για την απονομή της κούπας, γι αυτό θεώρησαν σωστό να εισβάλλουν στο γήπεδο, να τα κάνουν άνω – κάτω, να κλέψουν τα μετάλλια και να μη δουν ποτέ την απονομή της ομάδας του. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, φυγαδεύτηκε από το γήπεδο και η τελετή έγινε την επόμενη μέρα μακριά από τους οπαδούς.

Όλα έδειχναν πως η Μπεϊτάρ θα έχανε τελικά το εισιτήριο μέσα από τα χέρια της, αλλά τελικά η UEFA εμφανίστηκε στο προσκήνιο σαν «από μηχανής Θεός»!
Μέσω επίσημης επιστολής, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κατέστησε σαφές πως η Επιτροπή της Ισραηλινής Ομοσπονδίας δεν είχε την εξουσία για να αποβάλλει την Μπεϊτάρ από την Ευρώπη. Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό θα ήταν αν οι Ισραηλινοί κατοχύρωναν την κατάκτηση του τροπαίου στην Μακάμπι Νετάνια, μια επιλογή ωστόσο που τελικά δεν προκρίθηκε από την Ομοσπονδία. Οι οπαδοί της ομάδας απειλούσαν με… επισκέψεις έξω από τα σπίτια αξιωματούχων.

Η Μπεϊτάρ κατάφερε να σωθεί από το νέο κύμα που έσκασε στα «βράχια» της και να επιστρέψει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση έπειτα από απουσία δυο χρόνων, με την κληρωτίδα να φέρνει ξανά στο δρόμο της τον ΠΑΟΚ έπειτα από 22 ολόκληρα χρόνια (σεζόν 2000-2001), όταν οι Θεσσαλονικείς την είχαν αποκλείσει για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA με συνολικό σκορ 6-4.

Τα fake news με μουσουλμάνο πρόεδρο!

Αρκετοί έμειναν με το στόμα ανοιχτό στην είδηση πως Σεΐχης, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Ναγιάν έμπαινε στο διοικητικό σχήμα και δεσμευόταν για επενδύσεις ύψους 93 εκατ. δολαρίων «Είμαι ενθουσιασμένος που θα είμαι συνεργάτης σε ένα τόσο μεγάλο κλαμπ για το οποίο έχω ακούσει τόσα πολλά» τόνισε ο ίδιος. Ωστόσο, το deal δεν έγινε ποτέ, ο Σεΐχης δεν παρέδωσε ποτέ τα επίσημα έγγραφα στην Ομοσπονδία κι έτσι το deal δεν έγινε ποτέ.

Πηγή:timesofisrael, haaretz

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα