ΠΑΟΚ: Ο Ιβάν Λέκο ξέρει απέξω κι ανακατωτά τον Δικέφαλο

Ο Ιγκόρ Τούντορ με τον Ιβάν Λέκο το καλοκαίρι του 2015 στην προετοιμασία του ΠΑΟΚ

bet365

Ο Κροάτης προπονητής, που έχει περάσει από τον πάγκο του ΠΑΟΚ ως βοηθός του Ιγκόρ Τούντορ, κρατάει στα χέρια του εδώ και επτά μήνες τα ηνία της Χάιντουκ Σπλιτ.

Ο ΠΑΟΚ αν περάσει το πρώτο εμπόδιο της Μπεϊτάρ θα βρεθεί στον δρόμο της κροατικής Χάιντουκ Σπλιτ στον τρίτο προκριματικό γύρο του UEFA Conference League.

Στην ομάδα του Σπλιτ αγωνίζεται ο άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ, Μάρκο Λιβάγια αλλά και ο πρώην «πράσινος» Ζβόνιμιρ Σάρλια, ενώ στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο γνωστός μας, Ιβάν Λέκο.

Ο Κροάτης προπονητής γεννήθηκε στο Σπλιτ, ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην ομάδα της γενέτειρας του κατακτώντας δύο πρωταθλήματα (2001, 2005) και ένα κύπελλο Κροατίας (2000) πριν μετακομίσει στο εξωτερικό.

Διεθνής 13 φορές με την εθνική ομάδα της χώρας του ξεκίνησε την προπονητική καριέρα από τη βελγική Λέουβεν προτού ενταχθεί στο τιμ του Ιγκόρ Τούντορ και έρθει στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2015 ως βοηθός του συμπατριώτη προπονητή.

Στο διάστημα της παρουσίας του στον «ασπρόμαυρο» πάγκο, ως πρώτος βοηθός του Τούντορ, έφτασε στους ομίλους του Europa League μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών αποκλείοντας κατά σειρά Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, Σπάρτακ Τρνάβα και Μπρόντμπι.

Μετά τον ΠΑΟΚ επέστρεψε στο Βέλγιο (Σιντ Τρούιντεν, Κλαμπ Μπριζ, Αντβέρπ) πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του πρωταθλήματος (2017-18) και του Σούπερ Καπ με την Κλαμπ Μπριζ, ενώ ως προπονητής της Αντβέρπ κατέκτησε το κύπελλο Βελγίου (2020).

Οι επιτυχίες με την Κλαμπ Μπριζ είχαν αντίκτυπο στην προσωπική του καριέρα, το 2018 ανακηρύχθηκε προπονητής της χρονιάς στο Βέλγιο, ενώ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ανακρίθηκε από τη βελγική αστυνομία στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.

Ο δικαστής ζήτησε να μάθει γιατί ο Λέκο είχε λάβει πληρωμή από τον κυπριακό λογαριασμό του Ντέγιαν Βελίκοβιτς το 2015. Τον Ιούνιο του 2019 ανακρίθηκε όλη μέρα ως μέρος της έρευνας για απάτη στο βελγικό ποδόσφαιρο, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Χάιντουκ την τελευταία ημέρα του 2022 και οδήγησε την ομάδα του Σπλιτ στην κατάκτηση του κυπέλλου Κροατίας επικρατώντας στον τελικό της Σιμπένικ με 2-0.

@Photo credits: INTIME
 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα