Χάιντουκ Σπλιτ: Ο «Θεός» Λιβάγια και ο Λέκο δημιουργούν προσδοκίες για πρωτάθλημα και Ευρώπη

Βασίλης Μπαλατσός
Ο Μάρκο Λιβάγια της Χάιντουκ Σπλιτ

bet365

Μετά την «τεσσάρα» στην Ιερουσαλήμ ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του το «εμπόδιο» της κυπελλούχου Κροατίας Χάιντουκ Σπλιτ και το Gazzetta σας παρουσιάζει το προφίλ της... παρέας του Μάρκο Λιβάγια.

Ο ΠΑΟΚ πήγε με την... πλάτη στον τοίχο στο κατάμεστο «Teddy Stadium» και κατάφερε να πάρει σπουδαία νίκη επί της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ με 4-1 και μαζί την πρόκριση για τον Γ' προκριματικό γύρο του Conference League. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου πλέον έχει ακόμα έναν δύσκολο αντίπαλο μπροστά της. Την Χάιντουκ Σπλιτ.

Οι Θεσσαλονικείς για να φτάσουν μέχρι τους ομίλους της τρίτης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA πρέπει να αποκλείσουν τόσο τους κυπελλούχους Κροατίας, όσο και τον νικητή του ζευγαριού Ρόζενμποργκ - Χαρτς. O Δικέφαλος του Βορρά έχει τώρα μπροστά του το ματς του Σπλιτ (10/8, 22:00) και η ρεβάνς τους Τούμπας είναι προγραμματισμένη για τις 17 Αυγούστου.

Το Gazzetta βάζει στο «μικροσκόπιο» την αντίπαλο του ΠΑΟΚ. Ο «uber alles» Μάρκο Λιβάγια, η δουλειά του Ιβάν Λέκο, τα «ατού», οι αδυναμίες και η «δίψα» του κόσμου της Χάϊντουκ.

Λιβάγια εσύ... σούπερ σταρ

Στη Χάιντουκ όλα περιστρέφονται γύρω από τον Μάρκο Λιβάγια. Είναι ο παίκτης κλειδί για τους Κυπελλούχους Κροατίας και βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του. Ποτέ δεν έβγαζε τόση αυτοπεποίθηση, όπως τώρα.

Για την ομάδα του Σπλιτ ο άλλοτε επιθετικός της ΑΕΚ δεν είναι ένας απλός ποδοσφαιριστής. Είναι ο μεγάλος σταρ. Σε βαθμό που ο ίδιος αποφασίζει πότε θα προπονηθεί! Είναι ο παίκτης που μπορεί να κρίνει κάθε παιχνίδι στο πρωτάθλημα της Κροατίας με την αδιαμφισβήτητη ποιότητα του και την ικανότητα του με την μπάλα στα πόδια.

Οι οπαδοί τoν λατρεύουν σαν Θεό! Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και οι πολίτες του Σπλιτ θα τον στηρίξουν. Όπως χαρακτηριστικά μετέφερε στο Gazzetta ο Κροάτης δημοσιογράφος, Ιζάκ Αντέ Σούσιτς: «Αν γράψει στο Facebook πως θέλει μια κουταλιά αλάτι σε μια ώρα θα του φέρουν έξω από το σπίτι του εκατοντάδες κιλά!». Είναι μαγική η επιρροή του στον κόσμο της Χάιντουκ.

Όλα στη Χάιντουκ γυρίζουν γύρω από τον Λιβάγια! Σε 2,5 σεζόν έχει 101 εμφανίσεις, 61 γκολ, 29 ασίστ και έχει σηκώσει δύο διαδοχικά κύπελλα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δεν είναι οι μόνοι λόγοι που κάνουν τον διεθνή Κροάτη επιθετικό τον παίκτη - ορόσημο της ομάδας.

Ο... αντι-Αλμέιδα και ο πρωταθλητισμός

O Ιβάν Λέκο είναι ένας πολύ καλός προπονητής και μετά από έξι μήνες με «σκαμπανεβάσματα» έχει... στρώσει την ομάδα. Έχει καταφέρει να περάσει την φιλοσοφία του και να την κάνει πραγματικά δική του. Τα πήγε εξαιρετικά στην Κλαμπ Μπριζ, στην Αντβέρπ, ακόμα και στην Κίνα με τη Σανγκάι Πορτ.

Ο 45χρονος κόουτς μάλιστα είχε «παίξει» δυνατά για τον πάγκο ελληνικής ομάδας. Ο λόγος για την ΑΕΚ, η οποία τον είχε εξετάσει πριν καταλήξει στην περίπτωση του Ματίας Αλμέιδα. Εν τέλει η Ένωση προσέλαβε τον Πελάδο με τα... γνωστά, σπουδαία για τους Κιτρινόμαυρους, αποτελέσματα, ενώ ο Λέκο γύρισε στην πατρίδα του για την Χάιντουκ, με την οποία σήκωσε το κύπελλο.

Λέκο

Η Χάιντουκ βρίσκεται από οικονομικής πλευρά στην καλύτερη της κατάσταση εδώ και μια δεκαετία. Η ομάδα του Σπλιτ έχει εξελιχθεί σε ένα... selling club νεαρών παικτών, ενώ έχει σημαντική εξέλιξη και στο κομμάτι του marketing. Αυτή είναι η σεζόν που υπάρχει η πεποίθηση πως η ομάδα του Ιβάν Λέκο μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Η εξουδετέρωση του Λιβάγια και η ευρωπαϊκή απειρία

Η βασική της «πληγή» είναι η έλλειψη εμπειρίας σε αυτό το επίπεδο. Η Χάιντουκ μπορεί να είναι μεγάλη ομάδα εντός Κροατίας, όμως τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχει καταφέρει να κάνει τίποτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τελευταία μεγάλη ευρωπαϊκή της νίκη ήταν κόντρα στον Άγιαξ τη σεζόν 1995-96.

Σε αγωνιστικό επίπεδο οι μεγάλες δυνάμεις της Χάιντουκ είναι ταυτόχρονα και οι αδυναμίες της. Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να «μπλοκάρει» τον Μάρκο Λιβάγια στην επίθεση και τον Φίλιπ Κροβίνοβιτς στο χαφ τότε σε μεγάλο βαθμό θα έχει καταφέρει να εκμηδενίσει κάθε απειλή που μπορεί να του προκαλέσει η ομάδα του Σπλιτ.

livaja

Από την άλλη οι Θεσσαλονικείς πετυχαίνουν την Χάιντουκ χωρίς το «wonder kid» τους, Ρόκας Πούκστας. Ο 18χρονος Λιθουανός αλλά... αμερικανοθρεμένος χαφ, θα χάσει και τα δυο ματς του Γ' προκριματικού γύρου του Conference League.

Πρόκειται για το μεγάλο «rising star» της ομάδας. Ο νεαρός χαφ είχε μπει δυνατά στη σεζόν με γκολ στις νίκες της Χάιντουκ κόντρα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και την Ριέκα. Πολύ σημαντική απώλεια...

Το πλάνο του Λέκο και τα δυνατά «χαρτιά»

Ο Ιβάν Λέκο κατά κύριο λόγο χρησιμοποιεί τον σχηματισμό 4-2-3-1. Υπό κανονικές συνθήκες είναι λάτρης του 3-5-2, όμως το διαθέσιμο ρόστερ της Χάιντουκ δεν μπορεί να το υποστηρίξει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Κροατία στην Τούμπα ενδέχεται να πάει με ένα πιο... συντηρητικό 4-3-3 και στο ματς του Σπλιτ με το κλασικό του 4-2-3-1.

Φυσικά o ηγέτηw Λιβάγια και o «playmaker» Κροβίνοβιτς δεν είναι οι μόνοι παίκτες που θα πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ. Εκτός των δύο ξεχωρίζει και Ντάριο Μέλνιακ. Ο 30χρονος Κροάτης μπαίνει στην πρώτη του σεζόν στην Χάιντουκ. Είναι αριστερός μπακ, όμως μπορεί να παίξει τόσο ως αριστερό χαφ αλλά και ως στόπερ. Το δυνατό του κομμάτι είναι η ικανότητα του στο επιθετικό παιχνίδι. Σε 78 συμμετοχές μετράει 12 γκολ και δέκα ασίστ. Το περσινό κύπελλο φέρει... φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, καθώς βρήκε δίχτυα δύο φορές.

Από τις μεταγραφές ξεχωρίζει ένας (όχι και τόσο) παλιός γνώριμος του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο λόγος για τον Βάντις Οτζίτζα Οφόε. Ο πρώην χαφ του Ολυμπιακού μετά από πέντε χρόνια στη Γάνδη, στην οποία ήταν αρχηγός και ηγέτης, μετακόμισε στο Σπλιτ και έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο για 1+1 έτη. Παίκτης που με την εμπειρία του και την αδιαμφισβήτητη ποιότητα του ανεβάζει «level» τον άξονα της Χάιντουκ. Μέχρι στιγμής μετράει δύο εμφανίσεις σε ισάριθμες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και έδωσε την ασίστ στο νικητήριο γκολ του Πούκστας κόντρα στην Ντιναμό στο Ζάγκρεμπ.

Η «δίψα» του κόσμου και το ευρωπαϊκό όνειρο

Ένα μεγάλο «όπλο» της Χάιντουκ είναι ο κόσμος της. Υπάρχει μια πρωτοφανής και... μαγική συσπείρωση από όλο το Σπλιτ γύρω από την ομάδα. Δεν είναι τυχαίο πως τα εισιτήρια για το πρώτο παιχνίδι έκαναν «φτερά» μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες.

Υπάρχει μεγάλη δίψα στις τάξεις των οπαδών των κυπελλούχων Κροατίας για τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ. Θέλουν όσο τίποτα αυτή τη νίκη, καθώς πιστεύουν πως θα είναι ένα σημείο καμπής που μπορεί να αλλάξει όλη τη σεζόν της ομάδας. Η πρόκριση θεωρείται ως ένα μεγάλο βήμα για την ομάδα για το όνειρο μιας ευρωπαϊκής πορείας.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα