ΠΑΟΚ: Γιατί είσαι στην Ευρώπη το καλύτερο σιρόπι…

ΠΑΟΚ: Γιατί είσαι στην Ευρώπη το καλύτερο σιρόπι…

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει από τη Φρανκφούρτη για τη μεγαλειώδη νίκη-πρόκριση του ΠΑΟΚ στους «16» του UEFA Europa Conference League, υποκλίνεται στον Ραζβάν Λουτσέσκου και τον πιστό «ασπρόμαυρο» λαό.

Ο φάκελος-UEFA Europa Conference League είναι για τον ΠΑΟΚ «τα καλά της σεζόν», που μόλις άνοιξε. Υπόκλιση, για την προσπάθεια κόντρα στο αδύνατο.

Για να φτάσει ο ΠΑΟΚ μέχρι τους «16», πρώτος και αήττητος, κερδίζοντας «μέσα έξω» την Άιντραχτ, η μοναδική ελληνική ομάδα που συνεχίζει σίγουρα και το 2024 στην Ευρώπη, με ιστορικό ρεκόρ 8-3-0 (ισοφάρισε την επίδοση της σεζόν 2011/12 με 6-5-0, τότε) θέλει κότσια. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου μεταδίδει την εμπιστοσύνη ότι κάνει, πλέον, πιο «ακριβή» τη θέση στο ρόστερ του «Δικεφάλου». Είναι ακριβώς ο ίδιος άνθρωπος που το καλοκαίρι, παραμονές των διπλών αγώνων με την Μπεϊτάρ, ίδρωνε και ξείδρωνε, φυσούσε και ξεφυσούσε, βλέποντας να του λείπουν πολύτιμα «εργαλεία», που ήρθαν στην πορεία, αλλά εκείνη η εβδομάδα ήταν σα να κουβαλάει το «Σταυρό του μαρτυρίου» στα ιερά χώματα της Ιερουσαλήμ.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν το 0-1

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου από τότε πίστευε στη δουλειά του, υπήρχε όμως ο κίνδυνος, αυτή η δουλειά να πάει στράφι. Για όλους όσοι το έχουν σβήσει από τον… σκληρό δίσκο, ο ΠΑΟΚ πέρασε τρεις νοκ άουτ προκριματικούς γύρους καλοκαιριάτικα, δίχως καλά-καλά να έχει τρίτο χαφ, να του λείπει ένας δεύτερος σέντερ φορ, ωστόσο ο Ρουμάνος χτίζει μια ομάδα, πράγμα που από τη φύση του εξελίσσεται αργά και δαπανά χρόνο, με «μενταλιτέ». Με ποιότητα.

Μπροστά μάλιστα απ' τον πειρασμό να καθίσει φρόνιμα και να φυλαχτεί πίσω από ένα «αξιοπρεπές» αποτέλεσμα στη Φρανκφούρτη, εμφανώς προέκρινε να καθοδηγήσει στον αγωνιστικό χώρο 16 (11+5) μαχητές. Αυτούς που μπήκαν αποφασισμένοι να παίξουν ποδόσφαιρο, να τα δώσουν όλα για τις 6-7-8.000, δεν ξέρω και εγώ πόσες χιλιάδες Έλληνες ήταν δίπλα τους, όχι να κρυφτούν, πίσω από το αυτονόητο ρίσκο της ήττας από την Άιντραχτ.

Στη «μάχη» μπορεί να φας τα μούτρα σου. Να συντριβείς. Δεν θα διασυρθείς, όμως. Κι αυτός ο ΠΑΟΚ δεν διασύρεται ποτέ, όπως κάθε ένας μαχητής δεν διασύρεται ποτέ. Διασυρμός είναι το να μη μάχεσαι. Στο μεταξύ, συνεχίζεις να δουλεύεις με στόχο να γίνεις και πιο ωραίος. Γιατί αυτός ο ΠΑΟΚ έχει αρχίσει (από την «τεσσάρα» επί του Ολυμπιακού) να είναι ωραίος και στο μάτι.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου με τον Σταύρο Σουντουλίδη στα αποδυτήρια του Deutsche Bank Park
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου με τον Σταύρο Σουντουλίδη (και τον Κυριάκο Κυριάκο) στα αποδυτήρια του Deutsche Bank Park  

Βασική προϋπόθεση; Οι παίκτες του δείχνουν να έχουν εμπεδώσει (και εδώ παίζει κρίσιμο ρόλο το καθετί, το παραμικρό, της καθημερινότητάς τους στην ομάδα) ότι ανήκουν σε μεγάλο κλαμπ. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, είναι σημαντική η παρουσία και η λάμψη του Λουτσέσκου, ο οποίος ξέρει ότι από σήμερα θα πρέπει να βάλει φρένο στο πανηγυρικό κλίμα και να αρχίσει τη δουλειά για τη Λαμία.

Οσο για το αν θα μείνει ή όχι, αν έμπαινε ένα γκάλοπ τα ποσοστά του θα έφταναν στα αντίστοιχα του συμπατριώτη του Τσαουσέσκου στα χρόνια της παντοκρατορίας του στη Ρουμανία.

Δείτε τι είπε στα… άδυτα του Deutsche Bank Park:

Τα κατορθώματά τους σε τούτη την ευρωπαϊκή πορεία μέχρι τους «16» του UEFA Europa Conference League έχουν προ πολλού (και κατά πολύ) ξεπεράσει την ποιότητα και τις δυνατότητές τους. Αυτό δεν είναι ψόγος, ίσα ίσα είναι έπαινος στον Λουτσέσκου, που στηρίχθηκε στο «ή τώρα ή ποτέ» κίνητρο του 37χρονου αρχηγού του, Αντρέ Βιεϊρίνια (να παίξει με την «ασπρόμαυρη» φανέλα σε υψηλό επίπεδο και να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται στην τελευταία σεζόν της καριέρας του), έναν φτασμένο 35αρη Βραζιλιάνο, τον Τάισον, και γύρω γύρω έχτισε αξιόπιστο οικοδόμημα με λειψά μέσα στην αρχή και σε εντελώς δυσμενές περιβάλλον. Μη θυμηθώ τι του έλεγαν το καλοκαίρι και όχι μόνο, όλοι όσοι είναι… τρίτα ξαδέρφια με την μπάλα κι απλώς «φωνάζουν» πίσω από ένα πληκτρολόγιο και ένα τηλέφωνο.

Με τον ΠΑΟΚ αήττητο και πανάξια στους «16» μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, η εκτίμησή μου παραμένει να είναι ότι ο δρόμος προς τα μεγάλα ξεκινάει, έχει γι' αφετηρία, τα μικρά. Τις τρεις προκρίσεις το καλοκαίρι. Τα «διπλά» σε Ελσίνκι και Αμπερντίν. Έπονται τα μεγάλα με τις δύο νίκες επί της Άιντραχτ των 200 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματιστηριακή αξία. Οτιδήποτε ελάχιστο αποκαλύπτει σοβαρότητα. Σημασία στη λεπτομέρεια. Κι αυτό είναι που στον ΠΑΟΚ (του Λουτσέσκου) κάνει τη διαφορά.

Μόνον εμείς, τον Σεπτέμβριο μετά την ήττα από τον ΟΦΗ, είμαστε έτοιμοι να τα διαλύσουμε όλα. Αδιαφορώντας για τις συνθήκες και το κατά πόσο έχει δοκιμαστεί το μέταλλό της ομάδας. Αυτό που δοκιμάζεται ύστερα από στραπάτσα, π.χ. του ΠΑΟΚ ήταν τον Οκτώβριο την OPAP Arena.

O «Δικέφαλος» στην ιστορική βραδιά του στο Deutsche Bank Park απέδειξε ότι παίζει ποδόσφαιρο αρχών και προοπτικής, έχει σειρά στα πράγματα, έχει τεχνογνωσία, έχει οργανόγραμμα και ιεραρχία. Εχει, με μια φράση, τα πολύτιμα αυτονόητα. Δίνει σεβασμό στον κόσμο του. Διόλου παράξενο ότι, πλέον, εισπράττει σεβασμό. Οχι μόνον από τον κόσμο του. Απ' όλους μας.

Πριν από παιγνίδι με την Άιντραχτ έγραψα για όλες τις συμπτώσεις της 30ης Νοεμβρίου, έχοντας στο μυαλό όλα όσα είχε πετύχει στο προ δωδεκαετίας άθλο του απέναντι στην Τότεναμ. Όλες εκείνες τις συμπτώσεις (απουσία βασικού αριστερού μπακ, Ρουμάνος προπονητής και τότε και τώρα στον πάγκο του κ.α) που επιβεβαιώθηκαν λίγες ώρες αργότερα μπροστά σε 58.000 θεατές (η Άιντραχτ ανακοίνωσε sold out) που είδαν τον ΠΑΟΚ να κερδίσει, όπως και τότε, με 1-2.

Σε μια ιστορική βραδιά όπου χρειάστηκαν οι επεμβάσεις του Ντόμινικ Κοτάρσκι, όπως προέβλεψε ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου, ο Άντρια Ζίβκοβιτς έφτασε τα 40 γκολ με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, ο Αντρέ Βιεϊρίνια με τον 318ο αγώνα του έφτασε στη 10η θέση της λίστας των συμμετοχών και ο Τόμας Κεντζιόρα έβαλε κι αυτός το όνομα του στη λίστα των ευρωπαίων σκόρερ του ΠΑΟΚ.

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ

Για τον πιστό κόσμο του ΠΑΟΚ, που κατάπιε χιλιόμετρα και μετέτρεψε το WaldStadion ή Deutsche Bank Park σε.. Τούμπα, ότι και να πεις, ότι και να γράψεις είναι λίγο. Υπόκλιση στο μεγαλείο αυτού του ΛΑΟΥ, που τραγουδάει «γιατί είσαι στην Ευρώπη το καλύτερο σιρόπι…».

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.