Ολυμπιακός: Ο «σκακιστής» Μεντιλίμπαρ και τα «σκυλιά του πολέμου» από την Πορτογαλία σε βραδιά κυριαρχίας!

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Ο «σκακιστής» Μεντιλίμπαρ και τα «σκυλιά του πολέμου» από την Πορτογαλία σε βραδιά κυριαρχίας!

bet365

Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε δικαιότατα και με σωστό και ξεκάθαρο πλάνο τη Φερεντσβάρος που ότι... κόλαση και να υποσχόταν σε επίπεδο ατμόσφαιρας στο γήπεδο έμεινε στα λόγια. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Ξεκινάμε από τα δεδομένα των προηγούμενων ημερών. Ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς μετά το 1-0 του Φαλήρου μιλούσε για... κόλαση που θα περίμενε τον Ολυμπιακό στην Ουγγαρία και τη ρεβάνς των 2 ομάδων και οι οπαδοί της Φερεντσβάρος έβγαζαν επίσης σιγουριά ότι θα δημιουργούσαν μία τέτοια ατμόσφαιρα στη Groupama Arena. Τελικώς όμως ήρθαν να δικαιωθούν οι Μεντιλίμπαρ και Τσικίνιο για τα όσα είχαν πει πριν το ματς (στη συνέντευξη Τύπου στην Ουγγαρία). Πώς αυτός ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να επηρεαστεί από καμία... κόλαση και ότι μπορεί να τα καταφέρει. Και αυτό έκανε. Τα κατάφερε.

Όχι δεν ήταν η έδρα της Φερεντσβάρος μία από τις πιο δύσκολες και... καυτές που έχει παίξει ο Ολυμπιακός παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις από τη μεριά των Ούγγρων. Όχι πώς αυτό έχει τόση σημασία μετά την πρόκριση των Πειραιωτών αλλά αξίζει να το σημειώσουμε σε μία βραδιά που ο κόσμος του Ολυμπιακού έκανε αισθητή την παρουσία του.

Ήταν μία ιστορική πρόκριση και βραδιά για τον Ολυμπιακό. Πολύ απλά διότι πέτυχε την πρώτη πρόκριση της ιστορίας του στον θεσμό του Conference League και το έκανε με αντίπαλο την Πρωταθλήτρια Ουγγαρίας και όχι έναν απλά ακόμα αντίπαλο. Και επίσης το έκανε εμφατικά σε ένα ματς που θα μπορούσε να είχε βάλει και άλλα γκολ.

Ο Μεντιλίμπαρ έκανε ρουά ματ στον Στάνκοβιτς για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα

Βλέποντας στο ξεκίνημα του αγώνα τις 11άδες των 2 ομάδων διαπίστωνε εύκολα κανείς την προσέγγιση του 4-4-2 του Στάνκοβιτς. Ο Σέρβος θεώρησε πώς με την ορμή και την ώθηση που θα έπαιρνε από τον κόσμο θα μπορούσε να γίνει πιο απειλητικός με 2 στράικερ.

Μόνο που λογάριαζε χωρίς τον... σκακιστή Μεντιλίμπαρ και τους χαφ του. Ο Ισπανός - όπως το δήλωσε ο ίδιος και μετά τον αγώνα - είναι... ξεροκέφαλος υπό το πρίσμα πώς εμμένει στη φιλοσοφία του. Τι έκανε λοιπόν; Μαζί με τον Εσε έβαλε και Ορτα και Τσικίνιο στον άξονά του. Πότε ο Ορτα να λειτουργεί περισσότερο ως δεκάρι και πότε ο Τσικίνιο.

Το αποτέλεσμα; Τα 2 «σκυλιά του πολέμου» από την Πορτογαλία του πήραν το κέντρο για λογαριασμό του Ολυμπιακού και έκριναν τον αγώνα σε κάθε σκέλος του: τακτικά, αμυντικά, δημιουργικά και επιθετικά. Έναν αγώνα όπου ο Ολυμπιακός κυριάρχησε, είχε φάσεις και που γενικά δεν απειλήθηκε και σοβαρά στην πιο μεγάλη διάρκειά του και επιδιώκοντας πάντα να παίζει ψηλά και πιεστικά.

Ο Σέρβος τεχνικός άλλαξε άρον άρον τα πλάνα του στο 2ο μέρος αλλά ήταν αργά. Αρκεί να δει κανείς πώς έπεφτε πάνω στη μπάλα για να κόψει ο Ιμπόρα που μπήκε ως αλλαγή. Ή να θυμηθεί τι επεμβάσεις έκανε λίγο πριν το τέλος ο Ορτέγα.

Το Mendilibar effect είναι σε πλήρη εφαρμογή στον Ολυμπιακό. Και το φοβερό είναι πώς υπάρχει ακόμα... δρόμος σε επίπεδο εξέλιξης. Εάν ένας προπονητής με τη δουλειά του και την προσωπικότητά του μέσα σε 10 μέρες έφερε μία ευρωπαϊκή πρόκριση και το 1-4 επί του ΠΑΟΚ εάν δουλέψει στη συνέχεια ακόμα πιο καλά τι άλλο μπορεί να κάνει; Τροφή για σκέψη.

Υ.Γ. Προσωπικά είχα αρκετό να δω τέτοιον στόπερ σαν τον Νταβίντ Κάρμο στον Ολυμπιακό. Φτου φτου φτου να μην το ματιάσουμε το παιδί είναι ένας σέντερ μπακ υψηλότατου επιπέδου.

Υ.Γ. 2 Ευτυχώς υπήρχε το VAR αυτή τη φορά. Γράφουμε ευτυχώς γιατί έτσι δόθηκε η παράβαση του Μάε με το χέρι του. Αλλιώς δεν θα έπαιρναν καν... χαμπάρι ο Τουρπέν με τους βοηθούς του.

Υ.Γ. 3 Η αντίληψη και οι μπαλιές του Ορτα στο παιχνίδι αλλά και οι κινήσεις του Τσικίνιο ήταν χάρμα ιδέσθαι. Θέλεις να τα βλέπεις όλα αυτά ξανά και ξανά.

Υ.Γ. 4. Φοβερός και ο Ελ Καμπί. Δεν σκόραρε μόνο αλλά... κατάπιε πολλά χιλιόμετρα στο γήπεδο. Πολλή δουλειά στο σκέλος της πίεσης και μεγάλη προσπάθεια. Άρα ένα μπράβο και σε αυτόν.

Υ.Γ. 5 Είχα σταθεί πριν το παιχνίδι αυτό πώς ο Ολυμπιακός με την πρόκριση φτιάχνει για τα καλά το κέφι του και ακόμα και τη χρονιά του. Για μία ελληνική ομάδα είναι πάντα σπουδαίο να προχωρά στην Ευρώπη.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.