ΠΑΟΚ: Η τρίτη φορά στο Ζάγκρεμπ και ο… Σαλπιγγίδης! (vid)

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης

bet365

Ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ γνωρίζει καλά το Ζάγκρεμπ, όπου έχει ταξιδέψει δύο φορές στο παρελθόν. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ

Ο ΠΑΟΚ ταξιδεύει σε λίγη ώρα για το Ζάγκρεμπ ενόψει της πρώτης «μάχης» με το καμάρι της κροατικής πρωτεύουσας, την GNK Dinamo Zaggreb, των 40 τίτλων (26 πρωταθλήματα, 14 κύπελλα) και «έπαθλο» το ένα από τα οκτώ εισιτήρια για τα προημιτελικά του Europa Conference League.

Σ’ ένα από τα πολλά παιχνίδια της τύχης ο «Δικέφαλος» θα βρεθεί για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια σεζόν στην Κροατία, καθώς το καλοκαίρι είχε επισκεφτεί τις Δαλματικές ακτές και το Σπλιτ για τα παιχνίδια κόντρα στην Χάιντουκ. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την Ντινάμο, που θα επιστρέψει στην Ελλάδα, επτά μήνες μετά τον «ματωμένο Αύγουστο» και τα παιχνίδια κόντρα στην ΑΕΚ στα προκριματικά του Champions League, που σημαδεύτηκαν από τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στα αιματηρά επεισόδια έξω από τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Σαλπιγγίδης του 2010 στο Ζάγκρεμπ

Αυτός που γνωρίζει από παιχνίδια της μοίρας είναι ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Πρωταγωνιστής στην πρώτη επίσκεψη του «Δικεφάλου» στο Ζάγκρεμπ τον παγωμένο Δεκέμβριο του 2010, παρόν και στη δεύτερη παρουσία πριν από εννιά χρόνια, το καλοκαίρι του 2015, στο τελευταίο παιχνίδι της πλούσιας καριέρας του!

Ο αγώνας της 15ης Δεκεμβρίου 2010 στο παγωμένο «Maksimir» ήταν ένας πραγματικός τελικός κόντρα στην Ντινάμο. Η ομάδα που θα κέρδιζε, θα ακολουθούσε τη Βιγιαρεάλ στην επόμενη φάση, αν και ο ΠΑΟΚ βολεύονταν και με την ισοπαλία, έχοντας επικρατήσει με 1-0 στο ματς της Τούμπας, χάρη σ’ ένα γκολ του Βλάνταν Ίβιτς, ο οποίος δεν είχε ακολουθήσει την αποστολή στην Κροατία, έχοντας υποβληθεί σε αρθροσκόπηση, κάτι που θα έκανε και ο Βιτόλο αμέσως μετά από την συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Αν κάποιος θυμάται πολύ καλά εκείνο το πρώτο παιχνίδι του «Δικεφάλου» στο Ζάγκρεμπ αυτός δεν είναι άλλος από τον Αντρέ Βιεϊρίνια, ο οποίος αγωνίστηκε και στα 90 λεπτά με την «ασπρόμαυρη» φανέλα και βρίσκεται στο τωρινό ρόστερ των «ασπρόμαυρων»!

Βιτόλο και Βιεϊρίνια πανηγυρίζουν τον Δεκέμβριο του 2010 στο Ζάγκρεμπ

Οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο Ζάγκρεμπ. Στην πρωτεύουσα της Κροατίας είχαν ταξιδέψει, μαζί με την αποστολή της ομάδας, λίγοι μόνο επίσημοι προσκεκλημένοι της ελληνικής ομάδας , οι οποίοι την παραμονή του αγώνα βίωσαν μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Την ώρα που έφταναν με το λεωφορείο στο ξενοδοχείο, δέχτηκαν επίθεση από καμιά πενηνταριά οπαδούς της Ντιναμό, που ήταν εξοπλισμένοι με πέτρες, πυρσούς και με μολότοφ.

Διαιτητής του αγώνα στο Ζάγκρεμπ ήταν ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Στα πρώτα του βήματα ο Αγγλος πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας δεν αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα παρότι έβαζε» το κατάμεστο «Maksimir».

Η ομάδα του Βαχίντ Χαλίλοζιτς είχε την υποστήριξη 33.000 οπαδών της, άσκησε πίεση, αλλά οι φιλοξενούμενοι άντεξαν στην άμυνα. Μπορεί για 45 λεπτά να μην πέρασαν την σέντρα, αλλά όταν το έκαναν μια φορά στην κόντρα έφτασαν στο γκολ της νίκης. Με την συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού ο Σαλπιγγίδης συνδυάστηκε με τον Αθανασιάδη και με ένα «ξερό» σουτ έστειλε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.

Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε δεύτερος στον όμιλο του με έντεκα βαθμούς, ένα λιγότερο από την πρώτη Βιγιαρεάλ (η Ντινάμο έμεινε στους επτά και η Μπριζ στους τρεις). Δύο ημέρες μετά έγινε και η κλήρωση για τους «32» της διοργάνωσης, που έφερε αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ντινάμο Ζάγκρεμπ: Κελάβα, Έτο (75΄ Κράμαριτς), Τόμετσακ, Μπάρμπαριτς, Κουφρέ, Τονέλ, Καλέγιο (59΄ Ρουκάβινα), Αντέμι (67΄ Σλέπισκα), Σαμίρ, Μπάντελι, Μπετσιράι.

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Μπουσαϊντί, Τσιρίλο, Κοντρέρας, Σνάουτσνερ, Γκαρσία, Βιτόλο, Φωτάκης (89' Μπαλάφας), Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης (68' Ελ Ζαρ), Αθανασιάδης (82' Φιλομένο).

Ο Σαλπιγγίδης του 2015 στο Ζάγκρεμπ

Ιγκόρ Τούντορ και Δημήτρης Σαλπιγγίδης το 2015

Όλα έμοιαζαν παράξενα για τον ΠΑΟΚ, όταν στις 16 Ιουλίου 2015 αντιμετώπιζε στο Ζάγκρεμπ την άσημη Λοκομοτίβα για το β΄ προκριματικό του Europa League. Μόλις δύο ημέρες πριν, η ομάδα του Ιγκόρ Τούντορ είχε ολοκληρώσει την προετοιμασίας της στην Ολλανδία, απ’ όπου η αποστολή ταξίδεψε απευθείας για την πρωτεύουσα της Κροατίας.

Σ’ αυτήν δεν είχαν συμπεριληφθεί οι Λούκας Πέρεθ και Φακούντο Περέιρα, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί για πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά και ο τραυματίας Στέφανος Αθανασιάδης.

Το παιχνίδι δεν θα διεξάγονταν στην έδρα της Λοκομοτίβα (δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις διεξαγωγής ευρωπαϊκού αγώνα), αλλά στο γήπεδο της ΝΚ Ζάγκρεμπ. Κι εκείνο, βέβαια, ήταν ένα παμπάλαιο γήπεδο (έτος κατασκευής 1921), μέρος στο οποίο είχαν «γεννηθεί» οι ένοπλες δυνάμεις της Κροατίας, οι οποίες οδήγησαν την χώρα στην ανεξαρτησία μέσα από τον πόλεμο, με αφετηρία το 1991.

Παρόντος του Ιβάν Σαββίδη και του Γιώργου Σαββίδη στις εξέδρες, ο «Δικέφαλος» βρέθηκε να χάνει με 2-0 και μόλις στις καθυστερήσεις ο Ρόμπερτ Μακ αποκατέστησε κάπως την τάξη, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1. Στη ρεβάνς το άνετο και ευρύ 6-0 χάρισε την πρόκριση στους «ασπρόμαυρους».

Στην ενδεκάδα του «Δικεφάλου» είχε ξεκινήσει με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο μπράτσο ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Αγωνίστηκε μέχρι το 68ο λεπτό όταν στη θέση του πέρασε ο Γιάννης Μυστακίδης. Αν και δεν το γνώριζε, εκείνη την στιγμή, αυτό έμελλε να είναι το τελευταίο παιχνίδι στην καριέρα του.

Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη άρχισε το… καψόνι από τον Ιγκόρ Τούντορ που τον οδήγησε στο τέλος της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ.

«Δεν ξέρω από πού προερχόταν αυτό, χωρίς να είχε μεσολαβήσει τίποτα. Εκανα μόνος μου προπόνηση και μαζί με 3-4 παιδιά που είχαν έρθει με μεταγραφή κάναμε κοιλιακούς και παίζαμε μόνοι μας. Δεν ρώτησα ποτέ γιατί μου το έκανε αυτό, δεν μπήκα καν στη διαδικασία να πιάσω τον προπονητή να του μιλήσω», είχε αποκαλύψει ο «Σάλπι» στη μεγάλη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Gazzetta.

@Photo credits: INTIME
 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα