Κλαμπ Μπριζ – ΠΑΟΚ: Ήρωες με ονοματεπώνυμο…

Κλαμπ Μπριζ – ΠΑΟΚ: Ήρωες με ονοματεπώνυμο…

bet365

Το Gazzetta θυμήθηκε, έψαξε και σας θυμίζει ανέκδοτες ιστορίες από τις τρεις προηγούμενες επισκέψεις του ΠΑΟΚ στο Βέλγιο, με ιστορικές νίκες και προκρίσεις ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΠΡΙΖ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ.

Ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στη «Βενετία του Βορρά», για την πρώτη παρτίδα με το καμάρι της πόλης του Μπριζ, δεκατέσσερα χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη του, στα πρώιμα ευρωπαϊκά βήματα της ομάδας του Θοδωρή Ζαγοράκη, που έφτασε δις στους «32» του Europa League.

Τότε, Σεπτέμβριος του 2010, τρεις εβδομάδες μετά την «Άλωση της Πόλης», και την πρόκριση στους ομίλους επί της Φενέρμπαχτσε, οι «ασπρόμαυροι» έμειναν όρθιοι (1-1) στο «Γιαν Μπρέιντελ» απέναντι στην Μπριζ, χάρη σ’ ένα γκολ του Στέλιου Μαλεζά, τελικά οι δύο ομάδες πέρασαν χέρι-χέρι (με μια βολική ισοπαλία στην Τούμπα) στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Ο «Δικέφαλος» είχε βρεθεί για πρώτη φορά στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 1967 όταν αντιμετώπισε τη Ρουαγιάλ Λιέγης, για το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, γνωρίζοντας δύο ήττες (2-0, 3-2). Παιχνίδια τα οποία δεν αναγνωρίζει η UEFA, γι’ αυτό και επισήμως είναι αήττητος σε έξι αναμετρήσεις με ομάδες από το Βέλγιο.

Όταν ο Μπορμπόκης «κάρφωνε» τη Μαλίν

Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ στους αγώνες με τη Μαλίν

Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στις 2 Οκτωβρίου του 1991 για τη γραφική πόλη του Μαλίν με το 1-1 του πρώτου αγώνα στην Τούμπα έχριζε τους Βέλγους φαβορί για την πρόκριση. Μιλάμε για μια ομάδα, που τρία χρόνια νωρίτερα, είχε στεφθεί κυπελλούχος Ευρώπης, κερδίζοντας στον τελικό τον Άγιαξ.

Ο μόνος που δεν έχανε την πίστη του ήταν ο Θωμάς Βουλινός που ταξίδεψε στο Βέλγιο από το Αμβούργο, όπου είχε βρεθεί για επαγγελματικούς λόγους, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου την παραμονή στους Έλληνες απεσταλμένους.

«Δεν ήρθαμε για τουρισμό» ξεκαθάριζε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που είχε διάθεση να βάλει γερά το χέρι στην τσέπη σε περίπτωση πρόκρισης. Οι ποδοσφαιριστές έμαθαν για το έξτρα πριμ των δεκαπέντε εκατομμυρίων δραχμών, που μέσα στην παραζάλη της πρόκρισης αυξήθηκε κι έφτασε τελικά στα είκοσι εκατομμύρια δρχ.

Στο «Αχτέρ ντε Καζέρνε» των 8.500 θέσεων ο Δικέφαλος» είχε την συμπαράσταση, κυρίως, Ελλήνων της ομογένειας, που κέρδισαν πολύ εύκολα τη μάχη της κερκίδας. Το μόνο που τους τρόμαξε ήταν η θέα 100 σκύλων που είχε επιστρατευτεί από την τοπική αστυνομία!

Δημοσίευμα των Σπορ του Βορρά για το Μαλίν-ΠΑΟΚ

Ο Τσίρο Μπλάζεβιτς πριν από την σέντρα δεν ήξερε αν θα μπορούσε να υπολογίζει στο Μαγκντί Τολμπά. Ο Αιγύπτιος είχε υποστεί θλάση στο πρώτο παιχνίδι και δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί ολόκληρο το ενενηντάλεπτο, όπως και έγινε, με τον «Φαραώ της Τούμπας» να μπαίνει ως αλλαγή στο 82ο λεπτό και από δική του ενέργεια είχε αρχίσει το γκολ της νίκης.

Οι «ασπρόμαυροι» μπήκαν δυνατά και μόλις στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης ο Κώστας Λαγωνίδης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ο Πορτογάλος διαιτητής, Ζοσέ Ντος Σάντος, ακύρωσε το γκολ, καταλογίζοντας επιθετικό φάουλ στον Έλληνα χαφ. Στα τελευταία λεπτά ο Μιχάλης Λεοντιάδης έκανε την σέντρα, οι Βέλγοι αμυντικοί δεν απομάκρυναν και από τα πόδια του Στέφανου Μπορμπόκη η μπάλα «καρφώθηκε» στη γωνία της εστίας του Πρεντόμ για το 0-1.

Στο Μπριζ ο Μαλεζάς έγραψε ιστορία

Ο Στέλιος Μαλεζάς έχει πετύχει όλο κι όλο πέντε γκολ σε 241 παιχνίδια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Το ένα από τα πέντε είναι στην Ευρώπη. Και πιο συγκεκριμένα στο Βέλγιο. Πότε; Τον Σεπτέμβριο του 2010. Στο γραφικό Μπριζ και στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Europa League.

Η αξία του γκολ από τον Στέφανο Μπορμπόκη μπορεί να ήταν μεγαλύτερη, καθώς έφερε μια πρόκριση, αλλά κι αυτό που σημείωσε απέναντι στη Κλαμπ Μπριζ ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός είχε τη δική του αξία, αφού ήταν το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ σε φάση ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Στέλιος Μαλεζάς πανηγυρίζει το γκολ εναντίον της Μπριζ

O «Δικέφαλος» ταξίδεψε δύο μέρες πριν από το παιχνίδι στο Βέλγιο και την παραμονή του αγώνα ο Παντελής Κωνσταντινίδης πετάχτηκε μέχρι τη Λιέγη για να συναντηθεί με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο, ο οποίος τότε έκανε τα πρώτα του βήματα ως προπονητής στην Σταντάρ του φίλου του Ντομικίκ Ντ' Ονόφριο.

Ο Καμερουνέζος Ντορζέ Κουεμάχα που είχε περάσει τη χρονιά του δεύτερου υποβιβασμού (2004-05) από τον Άρη, άνοιξε το σκορ για την Μπριζ στο 61ο λεπτό, όμως ο «Δικέφαλος» βρήκε το γκολ από μια στατική φάση, ένα κόρνερ, δέκα λεπτά πριν από το φινάλε, με τον Στέλιο Μαλεζά να κερδίζει στον αέρα τη βελγική άμυνα και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα για το τελικό 1-1.

Αντρέ, θυμάσαι το βράδυ στη Γάνδη…

Στα χρόνια των ‘90s, σ’ ένα τοίχο επί της Γρ. Λαμπράκη, τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει την Άνω Τούμπα απ’ άκρη σε άκρη, υπήρχε ένα σύνθημα γραμμένο με μαύρη μπογιά: «Καλώς ήρθες ήρωα! 0-1».

Το έβλεπες από παντού, κανείς δεν τολμούσε να το σβήσει μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ήταν το μήνυμα ενός φίλου του «Δικεφάλου» και το «ευχαριστώ» σε συνοπαδό του, ο οποίος είχε ταξιδέψει στο Μαλίν.

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια στο Γάνδη-ΠΑΟΚ 1-2

Μετά από πολλά χρόνια, στη Γάνδη αυτή τη φορά, ο ήρωας λεγόταν «Αντρέ Βιεϊρίνια». Στο 66ο λεπτό της ρεβάνς για τους «16» του Europa Conference League ήρθε η στιγμή που άλλαξε τα πάντα. Η πρόκριση κρίθηκε την στιγμή που ο Βιεϊρίνια απογειώθηκε για να κερδίσει μια κεφαλιά από τους κατά πολύ ψηλότερους παίκτες της Γάνδης και σωριάστηκε στο έδαφος. Εκείνη την στιγμή, τελείωσε η πρόκριση. Ως τότε παιζόταν…

Ο αρχηγός του «Δικεφάλου» απέκτησε… ενθύμιο έξι ράμματα στο κεφάλι. Ο γιατρός, Γιάννης Ράλλης, τον ρώτησε αν ζαλίζεται κι αν μπορεί να συνεχίσει. Εκείνος, αν και ζαλιζόταν, δεν απαντούσε. Ούτε ναι, ούτε όχι. Απλά ζητούσε επίμονα από τον πάγκο μια δεύτερη φανέλα, να αντικαταστήσει τη ματωμένη και να επιστρέψει στον αγώνα.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi
 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα