Ολυμπιακός: Τα γιατί του Μεντιλίμπαρ με Φορτούνη, Γιόβετιτς, Μασούρα, Ποντένσε

Ολυμπιακός: Τα γιατί του Μεντιλίμπαρ με Φορτούνη, Γιόβετιτς, Μασούρα, Ποντένσε

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί μέσα από το blog του στο gazzetta τις επιλογές του Μεντιλίμπαρ στις θέσεις πίσω από τον Ελ Κααμπί.

Ήταν τελικά η απουσία του Ποντένσε καταλύτης στις αποφάσεις του Μεντιλίμπαρ για την ενδεκάδα του Ολυμπιακού στον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε; Έτσι φαίνεται.

Η έλλειψη του Πορτογάλου, λόγω τιμωρίας με μία αγωνιστική, «επιβεβαίωσε» κατά κάποιο τρόπο την επιλογή του Γιόβετιτς αντί του Όρτα στο αρχικό σχήμα, ενώ έπαιξε ρόλο και στην χρησιμοποίηση του Φορτούνη από αριστερά και του Μασούρα από δεξιά.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού ήθελε πρωτίστως γκολ σε αυτό το παιχνίδι. Πολύ απλά γιατί ήθελε πάση θυσία τη νίκη, να πάει με ένα προβάδισμα στη ρεβάνς στην Κωνσταντινούπολη. Η νίκη έρχεται με τα γκολ κι ο Βάσκος ήξερε ότι δεν θα είχε σε αυτό το παιχνίδι τον δεύτερο καλύτερο του σκόρερ, τον Ποντένσε με τα 13 γκολ σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη. Άρα, έπρεπε να τον αναπληρώσει με ένα παίκτη που θα μπορούσε να του φέρει γκολ. Κι αυτός ο παίκτης δεν θα μπορούσε να ήταν ο Όρτα με μηδέν γκολ μέχρι τώρα.

Θα μπορούσε να ήταν, όμως, ο Γιόβετιτς, που προέρχονταν από μία σειρά αγώνων στους οποίους είχε σημαντική βοήθεια στην ομάδα με γκολ (από ένα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και στη Λαμία) και ασίστ (μία με τον Άρη και δύο τη Λαμία, όπου είχε και κερδισμένο πέναλτι). Ο Μεντιλίμπαρ πήγε δηλαδή εκτός των άλλων με το μομέντουμ του Μαυροβούνιου, που μάλιστα τον δικαίωσε, καθώς ξανά σκόραρε, ενώ είχε και δεύτερη ευκαιρία για γκολ, με εκείνη τη συνεργασία του με τον Μασούρα, στο α΄ ημίχρονο, όταν σούταρε τελικά υπό την πίεση του αντίπαλου στόπερ και την μπάλα τελικά να φτάνει εύκολα στα χέρια του γκολκίπερ, αν και ο Μαυρβούνιος είχε την πολύ καλύτερη επιλογή να σπάσει την μπάλα πάλι στον Μασούρα, που θα έβγαινε φάτσα με τον Λιβάκοβιτς.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν θα μπορούσε να ήταν επιλογή εκτός του Όρτα, ούτε ο Μασούρας, υπό την έννοια ότι από τότε που ανέλαβε τον Ολυμπιακό ο Μεντιλίμπαρ, γκολ από τον Έλληνα διεθνή δεν έχει δει! Ο προπονητής προτίμησε τον Μασούρα από τον Όρτα για την ενδεκάδα, διότι πρώτον είχε καλύτερο ρυθμό, καθότι ο Πορτογάλος έχασε δύο παιχνίδια λόγω τραυματισμού και στη Λαμία που έπαιξε 71 λεπτά δεν έπεισε ότι ήταν στα καλύτερα του και δεύτερον γιατί ο Μασούρας είναι ένας ακραίος κυνηγός, ενώ ο Όρτα όχι. Οπότε, εάν έπαιζε ο Όρτα, θα έπρεπε να μετακινηθεί σε θέση ακραίου κυνηγού ο Γιόβετιτς, που ναι μεν μπορεί να παίξει πλάγια, αλλά η καλύτερη του θέση ξεκάθαρα είναι πίσω από τον κυνηγό.

jovetic_intime_

Ο Μεντιλίμπαρ σκέφτηκε να βάλει τους παίκτες του στην καλύτερη τους θέση σε ένα τέτοιο παιχνίδι και όπως αποδείχθηκε καλώς έπραξε. Εκτός των άλλων, δεν θα ήταν η καλύτερη ιδέα να πήγαινε με εξτρέμ τους Φορτούνη και Γιόβετιτς, δύο επιθετικογενείς παίκτες που δεν διακρίνονται για την προσήλωση τους ανασταλτικά, σε αντίθεση με τον Μασούρα. Ειδικά από την στιγμή που τα μπακ της Φενέρμπαχτσε διακρίνονται για την επιθετικότητα τους.

Ακριβώς μάλιστα αυτός είναι κι ένας λόγος που ο Μεντιλίμπαρ άλλαξε θέση στον Φορτούνη και τον πέρασε αριστερά, ενώ προτιμάει να τον βάζει από δεξιά, έχοντας καλή χημεία με τον Ρόντινεϊ. Ο προπονητής του Ολυμπιακού, όμως, είχε από αριστερά τον Φορτούνη για δύο λόγους.

Ο πρώτος είχε να κάνει με την ικανότητα του αρχηγού της ομάδας να σουτάρει επικίνδυνα συγκλίνοντας από τα αριστερά προς τον άξονα-κι έτσι εν τέλει ήρθε και το πρώτο γκολ! Αντίθετα, όταν ο Φόρτου παίζει από τα δεξιά, όταν συγκλίνει για να σουτάρει, το κάνει αναπόφευκτα με το αριστερό, με το οποίο δεν είναι τόσο καλός. Κι ο Μεντιλίμπαρ απόντος του Ποντένσε, όπως καταγράψαμε παραπάνω, ήθελε παίκτες να του κάνουν γκολ. Από θέσεις που έρχονται τα γκολ.

Ο δεύτερος λόγος της χρησιμοποίησης από αριστερά του Φορτούνη είναι ότι ο προπονητής πίστευε ότι ο συνάδελφος του στη Φενέρμπαχτσε, ο Κάρταλ, θα ξεκινούσε με δεξί μπακ τον Φέρντι, που είναι ο βασικός σε αυτή τη θέση. Και ήθελε να πέφτει πάνω στον Μασούρα (σε ρόλο έξω δεξιά), ώστε να περιόριζε τις κινήσεις του καλύτερα απ΄ ότι θα έκανε ο Φορτούνης, ο οποίος κι εκείνος από την πλευρά του δεν θα είχε εύκολο αντίπαλο στην άλλη πλευρά, τον επίσης επιθετικογενή δεξιό μπακ Σάμουελ, αλλά παίκτη λιγότερο παραγωγικό από τον Φέρντι.

masouras_intime

Με αριστερό μπακ, αρχικά, τον Όστερβολντ, ο Ολυμπιακός ήταν πιο άνετος σε αυτό το κομμάτι για σχεδόν όλο το α΄ ημίχρονο. Αλλά με το που τραυματίστηκε ο άτυχος Ολλανδός και πέρασε στα τελευταία λεπτά του α΄μέρους ο Φέρντι, η κατάσταση άλλαξε. Ο Φέρντι έκανε τη διαφορά από την πρώτη στιγμή που μπήκε, ξεκινώντας με εντυπωσιακή προσπάθεια την ευκαιρία της ομάδας του στο 45+4, με τον Τζολάκη να διώχνει το επικίνδυνο σουτ του Κρούνιτς. Στο δε β΄ημίχρονο, ο Φέρντι ήταν ακόμη καλύτερος, βρίσκοντας και πιο κουρασμένο τον Μασούρα, με συνέπεια στο φινάλε του παιχνιδιού να καταγραφεί ότι από τον Φέρντι προέκυψε το δεύτερο γκολ κι από τον έτερο μπακ, τον Σάμουελ, το κερδισμένο πέναλτι, με τον Σάμουελ να έχει και μία σημαντική ευκαιρία προκειμένου να σκοράρει ο ίδιος, αλλά τον Τζολάκη να αντιδράει πάλι θετικά.

Κοινώς, ο Ολυμπιακός στη ρεβάνς πρέπει να αντιμετωπίσει καλύτερα τους Σάμουελ, Φέρντι, γιατί αυτοί θα παίξουν πλάγια μπακ, αφού ο άλλος δεξιός μπακ, ο Μουλντούρ, είναι εκτός ευρωπαϊκής λίστας, ο δε άλλος αριστερός μπακ, ο Όστερβολντ, όπως ξέρουμε τραυματίστηκε σοβαρά. Και με λογικά τους Φορτούνη, Ποντένσε στα δύο άκρα, ο Μεντιλίμπαρ δεν θα έχει καμία άλλη επιλογή από το να απαιτήσει από τους δύο παίκτες του να είναι όσο το δυνατόν πιο σωστοί και ανασταλτικά. Ειδάλλως, πολύ απλά δεν γίνεται. Όσο καλά κι αν παίξουν μπροστά, αν πίσω είναι στο 50%, δουλειά δεν θα γίνει. Τα μπακ της Φενέρμπαχτσε είναι πάρα πολύ επικίνδυνα στο επιθετικό κομμάτι, το είδαμε μέσα στο Καραϊσκάκη, οπότε καταλαβαίνουμε πώς θα είναι μέσα στο σπίτι τους.

fortounis_intime

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Φορτούνης έκανε παπάδες την Πέμπτη, με ένα γκολ και δύο ασίστ (μία έγινε γκολ, η άλλη όχι εξαιτίας της μόνιμης αδυναμίας του Ελ Κααμπί στα πλασέ). Επίσης όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ανεπάρκεια του στο κομμάτι να βοηθήσει τον Ορτέγκα. Το έκανε πολύ καλά δύο φορές, αλλά δύο φορές δεν φτάνουν. Σε τρεις περιπτώσεις ευκαιριών των Τούρκων απλά κοιτούσε αντί να μαρκάρει η μία φορά που πήγε να μαρκάρει, το έκανε καθυστερημένα.

Δεν θα απέκλεια στη ρεβάνς ο προπονητής να βάλει 10άρι τον Φορτούνη και πλάγια τους Μασούρα, Ποντένσε, όπως είχε παίξει δηλαδή στη Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ. Και να κρατήσει στον πάγκο τον Γιόβετιτς για το β΄ ημίχρονο. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τρεις ημέρες μετά ο Ολυμπιακός θα έχει καθοριστικό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ…

Άσχετο: Απεσταλμένοι τριών ξένων συλλόγων ήταν την Πέμπτη το βράδυ στο Καραϊσκάκη. Της Μαρσέιγ, της Κρίσταλ Πάλας και από τους Σικάγο Φάιρ! Στον αγγλικό Τύπο γράφτηκε και για παρουσία κατασκόπου της Γουέστ Χαμ, κάτι όμως που δεν ισχύει. Είναι προφανές ότι οι τρεις απεσταλμένοι τσέκαραν παίκτες και του Ολυμπιακού και της Φενέρμπαχτσε.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Είναι καλό για τον Ολυμπιακό που συνεχίζει κι ανεβάζει στροφές ο Ρόντινεϊ. Δεν είναι καλό ότι έχει χάσει τη ρέντα του δημιουργικά. Διότι, όπως υπάρχει ρέντα στο σκοράρισμα, έτσι υπάρχει ρέντα και στη δημιουργία. Υπήρξαν διαστήματα φέτος που ο Βραζιλιάνος έφτιαχνε το ένα γκολ μετά το άλλο, σε Ευρώπη κι Ελλάδα! Φτάνοντας, στον εντυπωσιακό για μπακ απολογισμό των εννιά ασίστ. Μόνο που τελευταία (ασίστ) ήταν προ διμήνου, στο ντεμπούτο του Μεντιλίμπαρ, στο 1-0 επί της Φέρεντσβαρος…

Πέρασε μία κάμψη ο Ρόντινεϊ, είχε κι ένα τραυματισμό που τον πήγε πίσω, αλλά εσχάτως βρίσκει καλύτερα πατήματα, και στις δύο φάσεις του παιχνιδιού. Το κακό είναι ότι οι σέντρες του σε κάθε παιχνίδι είναι η μία χειρότερη από την άλλη! Λες και έχασε αυτό το «κάτι». Μόνο στα τρία τελευταία παιχνίδια είχε 12 σέντρες, καμία πραγματικά επικίνδυνη! Ενώ βγαίνει μπροστά, συχνά, ενίοτε και με ωραίες ενέργειες, στην στιγμή της τελικής πάσας, δεν…Να είναι από κόπωση; Να μην έχει, έτσι, την φρεσκάδα, για την καλή πάσα στο τέλος της προσπάθειας;

rodinei_intime

Ούτως η, άλλως, έχω βαρεθεί να γράφω, από πέρυσι, την ανάγκη για «διαχείριση» του συγκεκριμένου παίκτη, που είναι κλάση, αλλά δεν είναι πια και…μικρό παιδί, στα 32 του. Η δε ηλικία είναι άλλη για φορ η, στόπερ κι άλλη για μπακ που πρέπει να παίζει όλη την πλευρά πάνω κάτω. Ίσως θα μπορούσε π.χ. με τον Άρη, με το σκορ 2-0, να αντικατασταθεί από τον Κίνι στο 60’ κι όχι στο 85’. Τον βλέπουμε, άλλωστε, τον Ρόντινεϊ προς το τέλος σχεδόν κάθε απαιτητικού αγώνα να δοκιμάζεται, να του περνάνε πιο εύκολα σέντρες και πλαγιοκοπήσεις κλπ.

Υπό αυτή την έννοια, ήταν έξυπνο που ο Μεντιλίμπαρ πέρασε έστω στα 7 τελευταία λεπτά τον Κίνι, για να βοηθήσει να μπει ένας περιορισμός στην δράση των Φέρντι και Τάντιτς από αριστερά. Αν μη τι άλλο, έκοψε δύο επιθέσεις, έστω και με το ρίσκο εκείνης στο 89’, που ο Φέρντι ζήτησε πέναλτι, χωρίς να έχει δίκιο.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.