Ολυμπιακός: Αυτός ο Θρυλικός Αυτοκράτορας της Ευρώπης με έναν τεράστιο προπονητή και ένα group αφανών ηρώων

Ολυμπιακός: Αυτός ο Θρυλικός Αυτοκράτορας της Ευρώπης με έναν τεράστιο προπονητή και ένα group αφανών ηρώων

bet365

Ο Δημήτρης Τομαράς που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για λογαριασμό του Gazzetta προσπαθεί ακόμα να βάλει σε μία σειρά τις σκέψεις του για το τι έζησε και για αυτό το ιστορικό και αδιανόητο κατόρθωμα του Μεντιλίμπαρ και των παιδιών του!

Ήταν ένα ταξίδι από αυτά που μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς κοντινά. Έως και πολύ κοντινά. Και όμως λόγω της παράτασης και των πέναλτι η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε μετά τις 6 το πρωί στην Αθήνα από εκεί που θα έφτανε λίγο μετά τις 3. Ποιός νοιάζεται όμως πραγματικά για αυτό; Προφανώς κανείς όταν έχει έρθει μία τέτοια πρόκριση. Υπήρχαν παιδιά τα οποία περίμεναν την άφιξη της αποστολής από τις 3 το πρωί!!! Σχεδόν 4 ώρες.

Όταν όμως έχει πετύχει η αγαπημένη σου ομάδα τέτοια ιστορική πρόκριση θα περιμένεις και... 14 ώρες. Από εκεί και πέρα προφανώς και ο Ολυμπιακός έχει πετύχει μία τρομερή και ιστορική πρόκριση. Ένα αδιανόητο ποδοσφαιρικό κατόρθωμα στην έδρα μίας ιστορικής και πανίσχυρης ομάδας, της Φενέρ. Τα είχαμε γράψει εξάλλου για την έπαρση των Τούρκων πριν από τον αγώνα, όπως και για την επιδραστικότητα και την ευλογία που έχει ο Ολυμπιακός με τον να βρίσκεται στον πάγκο του ο Μεντιλίμπαρ.

Για να δούμε λοιπόν το τι έκανε σε αυτόν τον αγώνα. Θέλησε να επιβραβεύσει τον Γιόβετιτς ξεκινώντας τον και πάλι βασικό. Δεν βγήκε αυτό το σχέδιο και πολύ γρήγορα, στο ξεκίνημα του β' μέρους, έβαλε τον Ιμπόρα για να ενισχύσει τον άξονά του και μετέφερε πιο μπροστά τον Τσικίνιο. Κίνηση που απέδωσε την ώρα που στην απέναντι πλευρά ο Καρτάλ έκανε αλλαγές που περισσότερο... λάβωσαν ποδοσφαιρικά την ομάδα του.

Όλες οι αλλαγές του Μεντιλίμπαρ είχαν λογική και περισσότερες (όπως των Ρίτσαρντς, Ορτα και Ιμπόρα) βοήθησαν δραστικά. Ακόμα και η είσοδος του Καρβάλιο (γιατί αυτός θα έμπαινε) εάν δεν μπορούσε να συνεχίσει ο Ελ Καμπί πάλι λογική θα ήταν.

Μπορεί εδώ να μου γράψει στα σχόλια κάποιος δηλαδή είναι τόσο καλός, σούπερ ή αλάνθαστος ο Μεντιλίμπαρ; Όχι. Είναι όμως ένας τόσο καλός προπονητής και τόσο ικανός που με τη δική του συμβολή και με ένα ρόστερ που είχε ο προκάτοχός του Κάρλος Καρβαλιάλ οδήγησε τον πειραϊκό σύλλογο στις 4 κορυφαίες ομάδες του Conference League. Και αυτό τον κάνει τεράστιο κόουτς. Ο Ολυμπιακός λοιπόν είναι αυτός ο Θρυλικός Αυτοκράτορας της Ευρώπης με ένα group αφανών ηρώων.

Ποιοι είναι οι αφανείς αυτοί ήρωες; Ο Τζολάκης που είχε την ευτυχία να έχει και τον πατέρα του στην Τουρκία για να τον στηρίξει από κοντά. Δεν είναι ο μόνος γκολκίπερ που έχει κρίνει πρόκριση μέσω πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού αλλά είναι ο μόνος που έχει κρίνει την πιο ιστορική πρόκριση. Ο Εσε. Αυτό το... σκυλί του πολέμου που παίζει για... δέκα. Ο Τσικίνιο με τον Ορτα. Ο Ρίτσαρντς που μπήκε και έκανε τη διαφορά. Όλα αυτά τα παιδιά μπορεί να μην είναι τα πιο βαριά... χαρτιά της ομάδας, είναι όμως εκεί όταν τους χρειάζεται.

Ο Φορτούνης

Η υποδοχή; Μέχρι και ο Φορτούνης έπαθε... πλάκα από τα πλάνα πριν φτάσει η ομάδα

Εάν νομίζετε πώς ο παίκτες δεν ήξεραν το τι τους περιμένει στο αεροδρόμιο είστε γελασμένοι. Εν μέσω της πτήσης τα τηλέφωνα και οι βιντεοκλήσεις πήραν... φωτιά και μάλιστα ο Φορτούνης ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να δουν εικόνες και βίντεο και να πάθει... πλάκα με τον κόσμο που περίμενε.

Αυτό που έζησαν 2 φορές το τελευταίο διάστημα οι Ερυθρόλευκοι με δύο... μαγικές υποδοχές δεν το ζει κανείς κάθε μέρα. Αυτό που πέτυχαν δεν το έχουν καταφέρει ομαδάρες του παρελθόντος του Ολυμπιακού. Το πετυχαίνει αυτή η φουρνιά σε αυτή τη διοργάνωση της UEFA, έχοντας κάνει 2 προκρίσεις που έδειχαν από δύσκολες έως... απίθανες (φυσικά αναφερόμαστε στη Μακάμπι κυρίως με το 1-6).

Και το πετυχαίνει διότι έμαθε να πιστεύει στον εαυτό της και να... πολεμά διαρκώς. Η Φενέρ μπορεί να τον πίεσε πολύ και να έβγαλε φάσεις αλλά από ένα σημείο και μετά δεν άντεχε να συνεχίσει στο ίδιο τέμπο. Ίσως και να... ανακουφίστηκε που πήγε το ματς στα πέναλτι καθώς υπήρξαν οι μεγάλες φάσεις του Ολυμπιακού με Μασούρα, Ιμπόρα και Κάρμο. Στα πέναλτι όμως λογάριαζε χωρίς τον... Τζολάκη. Έναν Τζολάκη που ο Μεντιλίμπαρ τον πίστεψε, τον καθιέρωσε και ο νεαρός Κρητικός τον δικαίωσε και εξακολουθεί να το κάνει.

Υ.Γ. Θα αναρωτηθεί κανείς καλά μωρέ Δημήτρη τι γράφεις τώρα αλλά εγώ θα γράψω όπως και να έχει. Ο Γερμανός Στίλερ ήταν κάκιστος στο σκέλος των φάουλ και του πειθαρχικού σε σχέση με τον Ολυμπιακό και τη Φενέρ. Παρόμοιες ή ίδιες φάσεις είχαν από τη μία να βγαίνουν εύκολα κίτρινες σε παίκτες του Ολυμπιακού και από την άλλη όχι. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι περιμένεις πιο καλή διαιτησία.

Υ.Γ. 2 Μετά από τέτοιες στιγμές όλοι θέλουν φωτογραφίες με τους πρωταγωνιστές. Ο πιλότος και η ομάδα του που έφεραν τον Ολυμπιακό πίσω στην Αθήνα είχαν την πρωτιά τους σε αυτό το σκέλος.

Υ.Γ. 3 Η εξέδρα της Φενέρ εκτός από το να έχει και ενίοτε νεύρα (αρκετές φορές οι οπαδοί της τσακώθηκαν μεταξύ τους στο περιθώριο του ματς) γιούχαρε για τα καλά τη γηπεδούχο ομάδα μετά τον αποκλεισμό της. Πολύ μεγάλη η πίεση που είχε η Φενέρ. Από ένα σημείο και μετά η εξέδρα έδειχνε απογοητευμένη για την ομάδα του Καρτάλ αλλά το μεγάλο σοκ για τους Τούρκους ήρθε μετά το τέλος της διαδικασίας των πέναλτι.

Υ.Γ. 4 Να μην έχεις σε καλή βραδιά κομβικούς παίκτες όπως ο Ποντένσε ή ο Γιόβετιτς, να μην σου βγαίνει το ματς για ένα σημαντικό διάστημα αλλά να τα καταφέρνεις και να περνάς τη Φενέρ. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μπράβο για αυτόν τον Ολυμπιακό μοιάζει λίγο. Τη νύχτα της Πέμπτης γράφτηκε ιστορία. Ιστορία από αυτές με τις οποίες θα μεγαλώσουν οι επόμενες γενιές των οπαδών του Ολυμπιακού.

Υ.Γ. 5 Εκτός από την απόλυτη χαρά του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού υπήρχαν και οι μπασκετικοί των Πειραιωτών που το χάρηκαν όσο δεν πάει, κάτι απόλυτα λογικό. Δεν ήταν μόνο ο Πρίντεζης που έδωσε τα συγχαρητήριά του. Ήταν και ο κόουτς Μπαρτζώκας και όχι μόνο.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.