Ολυμπιακός: Στα ημιτελικά, με ρεκόρ προκρίσεων φέτος σε όλα τα Κύπελλα Ευρώπης!

Ολυμπιακός: Στα ημιτελικά, με ρεκόρ προκρίσεων φέτος σε όλα τα Κύπελλα Ευρώπης!

Ολυμπιακός: Στα ημιτελικά, με ρεκόρ προκρίσεων φέτος σε όλα τα Κύπελλα Ευρώπης!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta πολλά και διάφορα για την τεράστια φετινή ευρωπαϊκή επιτυχία του Ολυμπιακού.

Αντί προλόγου: Άμα έχεις κοντράρει στα ίσα την Γουέστ Χαμ, με νίκη 2-1 εντός (προηγούμενος 2-0 έως το 86΄) και ήττα 0-1 εκτός (δεχόμενος γκολ στο 73’ κι έχοντας δοκάρι στο 86’), δικαιούσαι να πιστεύεις ότι μπορεί να κοντράρεις και την Άστον Βίλα.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν το έκανε κι αυτό! Έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία του στα ημιτελικά μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Θα τον δούμε μήνα Μάιο να παίζει Ευρώπη και να διεκδικεί την παρουσία του στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ!

Ένα μεγάλο μπράβο στον Μεντιλίμπαρ, που έστησε σε χρόνο ρεκόρ μία τέτοια ομάδα…στους παίκτες που σε μία δύσκολη σεζόν έμειναν όρθιοι…στον κόσμο που στήριξε παρότι βίωσε ταπεινωτικά αποτελέσματα (0-5 από Φράιμπουργκ, 1-4 από Μακάμπι, 2-4 από ΠΑΟΚ)…και φυσικά στον Μαρινάκη, που όταν όλοι νόμισαν ότι η σεζόν τελείωσε αυτός έφερε Κάρμο, Τσικίνιο, Όρτα, Ζέλσον κ.α και κυρίως τον Μεντιλίμπαρ, στον οποίο έκανε κι ανανέωση τη βραδιά του 1-4 από τους Ισραηλινούς!...

Το έκανε δε και με στυλ ο Ολυμπιακός, αυτό το φετινό ευρωπαϊκό του κατόρθωμα. Να ξέρετε ότι μόνο αυτός και η Κλαμπ Μπριζ, που απέκλεισε τον ΠΑΟΚ, έκαναν φέτος έξι προκρίσεις! Δεν υπάρχει ομάδα που να έκανε έστω πέντε μέχρι τώρα! Ο Ολυμπιακός είναι αυτός που πέρασε την Γκενκ και την Τσουκάριτσκι στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, την Τόπολα στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ και τις Φέρεντσβαρος, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Φενέρμπαχτσε στα νοκ άουτ του Κόνφερενς Λιγκ. Μάλιστα, οι δικές του προκρίσεις ήταν και πιο δύσκολες από της Κλαμπ Μπριζ, που ήταν από το καλοκαίρι στο Κόνφερενς Λιγκ και πέρασε στα προκριματικά την AGF Δανίας, την ΚΑ Ισλανδίας και την Οσασούνα, στους ομίλους την Μπόντο Γκλιμτ Νορβηγίας και στα νοκ άουτ την επίσης νορβηγική Μόλντε και τον ΠΑΟΚ.

Χρειάστηκε να δώσει ο Ολυμπιακός 16 (!) αγώνες για να φτάσει έως εδώ! Κερδίζοντας παραπάνω από τους μισούς (εννιά), φέρνοντας δύο ισοπαλίες και χάνοντας τους πέντε. Έχοντας βάλει 31 γκολ, άρα δύο κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι. Με τους δύο ακόμη αγώνες του κόντρα στην Άστον Βίλα, θα φτάσει τους 18 και θα γίνει η ελληνική ομάδα που θα έχει δώσει τους περισσότερους αγώνες σε μία σεζόν (!), καθώς μέχρι τώρα 16 είχε κι ο ίδιος το 2019-20 (σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ) κι ο Παναθηναϊκός το 2001-02 (σε Τσάμπιονς Λιγκ) κι ο ΠΑΟΚ το 2021-22 και φέτος (αμφότερες σεζόν Κόνφερενς Λιγκ).

Ροντινέι

Με τον Ολυμπιακό να έχει κάνει φέτος προκρίσεις σχεδόν με όλους τους δυνατούς τρόπους! Με νίκη κι ισοπαλία (Γκενκ και Τόπολα), με δύο νίκες (Φέρεντσβαρος, Τσουκάριτσκι), με νίκη και ήττα και παράταση (Μακάμπι), με νίκη και ήττα και πέναλτι (Φενέρμπαχτσε)! Μένει να περάσει με δύο ισοπαλίες και στην παράταση η, τα πέναλτι την Άστον Βίλα στα ημιτελικά για να πάει ο Μεντιλίμπαρ δεύτερη σερί σεζόν σε ευρωπαϊκό τελικό, έχοντας νικήσει, για να θυμηθούμε, τον περασμένο Μάιο τη Ρόμα στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ!

Τώρα, για να προσεγγίσουμε το χθεσινό παιχνίδι: το περιμέναμε ότι θα ήταν μία δοκιμασία για τον Ολυμπιακό μέσα στην Κωνσταντινούπολη, από την στιγμή που ενώ είχε κλειδώσει την πρόκριση με το 3-0 έως το 68΄του πρώτου αγώνα, το έκανε θρίλερ με το 3-2 στο Καραϊσκάκη. Το πράγμα έγινε χειρότερο με το γρήγορο γκολ των Τούρκων. Κακή εξέλιξη, καθώς ξέραμε ότι η ομάδα ακόμη δεν έχει αυτές τις γερές βάσεις για να κάνει ανατροπές σε τέτοια μεγάλα παιχνίδια. Και δεν έκανε τελικά…

Έκανε, όμως, κάτι εξίσου σημαντικό: δεν λύγισε ούτε στις πιο δύσκολες στιγμές. Γιατί κατά διαστήματα πιέστηκε, κλείστηκε από τους Τούρκους, έδωσε πολλές στατικές φάσεις. Αλλά στάθηκε όρθιος. Καλά δεν έπαιξε ο Ολυμπιακός. Να είμαστε ρεαλιστές. Ήταν νευρικοί οι παίκτες του, περισσότερο αγχωμένοι απ΄ ότι θα έπρεπε, με πολλά λάθη. Η Φενέρμπαχτσε τον απείλησε πολύ περισσότερες φορές, χωρίς όμως να βγάλει καθαρές ευκαιρίες-του Ολυμπιακού οι δύο, ήταν ξεκάθαρα πιο κλασικές: το τετ α τετ του Μασούρα και το δοκάρι του Ιμπόρα. Ο Ιμπόρα το έκανε σχεδόν τέλειο, αλλά ο αντίπαλος γκολκίπερ και το δοκάρι του είπαν όχι. Ο Μασούρας δεν το έκανε τέλειο και τον νίκησε ο Λιβάκοβιτς. Στο τέλος άνοιξε παραπάνω το κοντρόλ κι ενώ είχε και πάσα στον Ελ Κααμπί αριστερά ήταν πλέον οφσάιντ ο συμπαίκτης του. Είχε επιλογή μόνο το σουτ, αλλά μετά από κούρσα 70 (!) μέτρων, νικήθηκε.

Μασούρας

Από κάποια στιγμή και μετά στο β΄ ημίχρονο κι ακόμη περισσότερο στην παράταση ο Ολυμπιακός το έλεγξε καλύτερα το παιχνίδι, το έφερε στα μέτρα του και κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό, να κάνει να σιγήσει η έδρα, να κάνει 40.000 Τούρκους να αγωνιούν για την έκβαση του αγώνα και όχι να φωνάζουν. Το κακό είναι ότι ενώ ξεκίνησε καλά τον αγώνα, με το που έφαγε το γρήγορο γκολ έχασε την ηρεμία του κι ενώ είχε προύποθέσεις να βγάλει φάσεις και στο α΄ ημίχρονο, οι τελικές ενέργειες ήταν βεβιασμένες. Το καλό είναι ότι ξεπέρασε τα λεπτά μετά το 1-0 που ήταν δύσκολα, αποφεύγοντας ένα δεύτερο γκολ, που πιθανόν να ήταν καταδικαστικό.

Εν τέλει, έμελλε να είναι ο Τζολάκης ο πλέον καθοριστικός παίκτης, με την όλη του καλή παρουσία και κυρίως βεβαίως με τις επεμβάσεις του στα πέναλτι, απέναντι σε μεγάλα αστέρια όπως ο Τάντιτς, ο Τούρκος διεθνής Ουντέρ και ο Ιταλός Μπονούτσι. Αυτό που λέμε έδωσε μόνος του την πρόκριση στα πέναλτι, καθώς ο Ελ Αραμπί είχε πολύ κακή εκτέλεση κι ο Ρόντινεϊ στάθηκε άτυχος με το δοκάρι-κάπου εκεί νόμισα ότι η μπάλα πάλι δεν ήθελε τον Ολυμπιακό για μία μεγάλη πρόκριση, αφού είχε προηγηθεί και το δοκάρι του Ιμπόρα.

Έτσι είναι, ωστόσο, το ποδόσφαιρο. Ο Λιβάκοβιτς έκανε χθες ένα τέλειο παιχνίδι, δεν έφαγε γκολ, νίκησε στο τετ α τετ τον Μασούρα, έπιανε μέχρι και τα…οφσάιντ στις προσπάθειες του Ελ Αραμπί και του Μασούρα, ενώ απέκρουσε και δύο πέναλτι! Τι άλλο να κάνει! Κι όμως αποκλείστηκε η ομάδα του! Στο ποδόσφαιρο χρειάζεται και το άστρο, που φαίνεται να το έχει ο Μεντιλίμπαρ, ο οποίος πήρε πέρυσι το Γιουρόπα Λιγκ στα πέναλτι και τώρα έφτασε στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ πάλι στα πέναλτι!

Κορυφαίος του Ολυμπιακού ο Κάρμο, νομίζω. Από κοντά ο Ρόντινεϊ, που κατέθεσε προσωπικότητα. Πάλεψαν πολύ Έσε, Τσικίνιο, Ελ Κααμπί. Ένα εύσημο αξίζει στον Ντόη, που βγήκε από την κατάψυξη και έδωσε πολύτιμες λύσεις. Μπορεί να έκανε κάποια λάθη, λόγω έλλειψης ρυθμού, αλλά τρεις επεμβάσεις του στην περιοχή ήταν από κρίσιμες έως σωτήριες.

Ντόι

Τέλος: καλή η διαιτησία του Γερμανού Στίλερ. Λάθη έκανε, ένθεν κι ένθεν, αλλά έπαιξε στα ίσα κι αυτό έχει σημασία. Ήταν ίσως λίγο σκληρός στις κάρτες στους παίκτες του Ολυμπιακού, όμως έβγαζε πνεύμα δικαιοσύνης, όπως φάνηκε στη δύσκολη φάση της κόντρας Έσε-Σιμάνσκι, όπου οι Τούρκοι ζήτησαν πέναλτι. Αποδείχθηκε για άλλη μία φορά ότι είναι μεγάλη υπόθεση να σε παίζουν έμπειροι Ευρωπαίοι διαιτητές, που δεν θα εκτεθούν.

Άσχετο:

Πριν γίνει η κλήρωση, είχα πει στο ραδιόφωνο ότι προτιμούσα τη Φενέρμπαχτσε από την Κλαμπ Μπριζ. Διότι, είχα τη βεβαιότητα ότι με τους Τούρκους η πρόκριση θα ήταν 50-50 κι ότι η Φενέρμπαχτσε θα είχε χειρότερη ψυχολογία λόγω παράδοσης. Και να που αποκλείστηκε για τέταρτη φορά από ελληνική ομάδα-οι τρεις προηγούμενες από ΠΑΟ, ΠΑΟΚ και πάλι από Ολυμπιακό. Η δε Κλαμπ Μπριζ είναι Νο 25 στο ranking της ΟΥΕΦΑ, με τον Ολυμπιακό Νο 48 και τη Φενέρμπαχτσε Νο 53. Η Κλαμπ Μπριζ είναι με την Άντερλεχτ οι δύο ομάδες του Βελγίου, που έχουν «φανέλα», όπως αντιλήφθηκε ο ΠΑΟΚ και στα δύο παιχνίδια…

Η Άστον Βίλα σίγουρα ήταν από την αρχή το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ-και παραμένει. Αλλά είδαμε ότι εντελώς οριακά κι αυτή, στα πέναλτι πέρασε την 4η στη Γαλλία Λιλ, που ήταν βάσει εικόνας και στα δύο παιχνίδια πιο κοντά στην πρόκριση. Επιπλέον η ομάδα του Έμερι καίγεται για να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ, άρα να διατηρήσει την 4η θέση στη βαθμολογία, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ίσως έχει και δεύτερες σκέψεις στο μυαλό ενόψει Ολυμπιακού, παίζοντας παράλληλα και τα παιχνίδια στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ποιος το περίμενε ένας από τους ήρωες της πρόκρισης του Ολυμπιακού να ήταν ο 36χρονος Ιμπόρα, ξεγραμμένος μήνες απ΄ όλους, μέχρι που ήρθε ο Μεντιλίμπαρ και τον ενεργοποίησε κι αυτόν, όπως και τον Γιόβετιτς-αλλά και τον Τζολάκη, για να μην ξεχνιόμαστε.

Ο Ιμπόρα όχι απλά άντεξε ένα ημίχρονο και μία παράταση, αλλά και ήταν ένας από τους πιο συνεπείς παίκτες, κυριαρχώντας στον αέρα πίσω, έχοντας και το δοκάρι, κάνοντας τάκλιν και κυκλοφορώντας ψύχραιμα την μπάλα. Με αυτόν ο προπονητής ήθελε να κλειδώσει τις φάσεις στον αέρα, μαζί και με τον Κάρμο, αφού οι Τούρκοι κέρδιζαν πολλά κόρνερ και φάουλ, αλλά και να δέσει τον χώρο μπροστά από τα στόπερ. Προφανώς, δεν ήταν τυχαία η άνοδος του Φορτούνη στο β΄ημίχρονο.

Μεντιλίμπαρ

Ο Βάσκος ήταν σε μεγάλη φόρμα στο κοουτσάρισμα, αφού του βγήκαν όλες οι αλλαγές. Με το που άλλαξε δεξί εξτρέμ ο Τούρκος προπονητής, έβγαλε τον κουρασμένο και με κίτρινη Ορτέγκα, βάζοντας τον φρέσκο Ρίτσαρντς που πήγε καλά. Και φρέσκαρε στην παράταση ακόμη περισσότερο την ενδεκάδα με τον Όρτα, που είχε πολύ καλή αυτή τη φορά παρουσία. Ο δε Μασούρας μπορεί να μην έκανε τη διαφορά, ενώ είχε τις στιγμές εκτελεστικά και δημιουργικά να το κάνει, όμως έτρεξε πάρα πολύ και ήταν μεγάλος μαχητής.

Μόνο ο Ελ Αραμπί δεν του βγήκε, κι έχασε και το πέναλτι, αλλά έδειξε με την αλλαγή του ότι αν μη τι άλλο ο Μεντιλίμπαρ έχει κότσια, αφού επέλεξε να παίξει στα 12 τελευταία λεπτά με δύο σέντερ φορ, πηγαίνοντας για την ισοπαλία-πρόκριση κι όχι τη ρουλέτα των πέναλτι.

Από την άλλη, για να είμαστε δίκαιοι…Πρώτον, οι αλλαγές του αντιπάλου προπονητή μάλλον τον βοήθησαν τον Ολυμπιακό, βγάζοντας τον Φρεντ, τον Τζέκο και τον Ιρφάν, δηλαδή τρεις από τους καλύτερους παίκτες του-για φρεσκάρισμα το έκανε ο άνθρωπος, αλλά σε καλό δεν του βγήκαν. Και δεύτερον, αποδείχθηκε σημαντικό για τους «ερυθρόλευκους» που δεν έπαιξαν την Κυριακή με τον ΠΑΟΚ και ήταν πιο ξεκούραστοι από τη Φενέρμπαχτσε, που είχε παιχνίδι πρωταθλήματος.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.