Ολυμπιακός: Ίσως έχει απόψε μία ευκαιρία να πάρει βαθιά ανάσα για να ανέβει το βουνό!

Ολυμπιακός: Ίσως έχει απόψε μία ευκαιρία να πάρει βαθιά ανάσα για να ανέβει το βουνό!

Ολυμπιακός: Ίσως έχει απόψε μία ευκαιρία να πάρει βαθιά ανάσα για να ανέβει το βουνό!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει στο blog του στο Gazzetta με τον δικό του τρόπο τον αποψινό τεράστιας σημασίας αγώνα του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα

Να ξεκινήσουμε από το προφανές: ο Ολυμπιακός έχει ένα βουνό να ανέβει αν θέλει να αποκλείσει την Άστον Βίλα και να φτάσει στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ.

Μιλάμε για την 4η καλύτερη ομάδα του φετινού αγγλικού πρωταθλήματος, για έναν προπονητή με εκπληκτικά αποτελέσματα στην καριέρα του στα Κύπελλα Ευρώπης και για ένα σέντερ φορ, που έχει βάλει στην Πρέμιερ Λιγκ τούτη τη σεζόν δύο γκολ λιγότερα από τον Χάαλαντ (19 έναντι 21), μόνο και μόνο επειδή ο στράϊκερ της Μάντσεστερ Σίτι εκτελεί τα πέναλτι, ενώ ο Γουότκινς όχι.

Ο δε Ολυμπιακός τόσα χρόνια έχει αποκλείσει μόλις δύο αγγλικές ομάδες, στην ιστορική του πρόκριση προ τετραετίας με την Άρσεναλ και άλλη μία φορά ξεπερνώντας την «μικρή» Μπέρνλι. Η δε Άστον Βίλα είναι ο μοναδικός αγγλικός σύλλογος που έχει απομείνει αυτή την στιγμή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με την πιθανότητα η UEFA να θέλει να την δει στον τελικό της διοργάνωσης, την οποία σημειωτέον πέρυσι είχε κατακτήσει επίσης κλαμπ από την Πρέμιερ Λιγκ, η Γουέστ Χαμ.

Γενικά, απ΄ όποια πλευρά κι αν το δούμε, η Άστον Βίλα αποτελεί το μακράν φαβορί αυτής της παρτίδας-άλλωστε, από το ξεκίνημα της διοργάνωσης ήταν! Ο Ολυμπιακός, όμως, έχει φτάσει έως εδώ. Εδώ όπου δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο φετινό Κόνφερενς Λιγκ ομάδες από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η Μπέτις Σεβίλλη και η Λιλ, αλλά και κλαμπ όπως ο Άγιαξ, οι Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας, η ΑΖ Άλκμααρ και οι βελγικές Ουνιόν, Γκενκ και Γκεντ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Ολυμπιακός έχει μία προοπτική: να παίξει για να εξαντλήσει τις πιθανότητες του και μέσα από τα δύο παιχνίδια να τις αυξήσει από 10% σε 20%, μετά σε 30%, σε 40% και να τις φτάσει στο 50%, για να τα παίξει στο τέλος όλα για όλα. Ασφαλώς, μία πιθανότητα είναι μέσα από τα παιχνίδια το 10% να γίνει και 5% και 1%. Όλα μέσα στο ποδόσφαιρο είναι, αν σκεφθούμε π.χ. ότι η Βίλα κέρδισε 4-0 τον Άγιαξ και τον πέταξε έξω από το πρώτο ματς.

Φορτούνης

Έχω την αίσθηση, όμως, ότι εάν ο Ολυμπιακός απόψε είναι πραγματικά καλός στο Βίλα Παρκ ίσως έχει μία ευκαιρία να πάρει μία βαθιά ανάσα στην προσπάθεια του να ανέβει το βουνό! Και εξηγώ…

Πρώτον, η Άστον Βίλα έχει κάποιες σημαντικές απουσίες, όπως ο γκολκίπερ της Εθνικής Αργεντινής Μαρτίνες κι ο Βέλγος διεθνής Τίλεμανς. Οι δε επιπρόσθετες απουσίες του αριστερού μπακ Μορένο και των εδώ και καιρό τραυματιών Μπουέντια, Μίνγκς, Ράμσεϊ, κυρίως όμως του Μπουμπακάρ Καμαρά στερούν από τον Έμερι τη δυνατότητα να έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις για το κέντρο και την επίθεση. Έχει έξι παίκτες από την 13άδα των βασικών, τους Ντούγκλας Λουίζ, Μακ Γκιν, Μπέϊλι, Ντιαμπί, Ρότζερς, Γουότκινς κι από εκεί και πέρα μόνο δυο νέα παιδιά, τον φορ Ντουράν και τον κόφτη Ιροεγκμπουνάμ, ενώ αμφίβολη είναι κι η συμμετοχή του ποιοτικού μεσοκυνηγού Ζανιόλο. Ο δε Όλσεν που θα πάρει τη θέση του Μαρτίνες, μπορεί να είναι ο βασικός γκολκίπερ της Εθνικής Σουηδίας, αλλά Μαρτίνες δεν είναι. Άλλωστε, τα στατιστικά του κάτι λένε: έχει φάει 24 γκολ σε εννιά 90λεπτα και τέσσερα ημίχρονα σε αυτά τα 2,5 χρόνια που είναι στην Βίλα. Άρα, έχει ένα μέσο όρο δύο γκολ παθητικό ανά παιχνίδι…

Δεύτερον, η ομάδα του Έμερι στα παιχνίδια στο γήπεδο της μέσα στον Απρίλιο δεν φάνηκε να πατάει καλά στα πόδια της, σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Ενδεχομένως βγάζει κούραση από τα πολλά παιχνίδια σε συνδυασμό με τους πολλούς τραυματισμούς. Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο κέρδιζε 2-0 την Τσέλσι κι έφερε 2-2. Τις προάλλες κέρδιζε 2-0 και την Μπρέντφορντ που όμως το γύρισε σε 2-3 για να ισοφαρίσει τελικά η Βίλα 3-3 στο 80’. Με 2-0 προηγήθηκε κι επί της Λιλ η ομάδα του Έμερι, αλλά άφαγε γκολ στο τέλος, έληξε 2-1 και η ρεβάνς πήγε στα πέναλτι. Ακόμη και στο ματς με την Μπούρνεμουθ, η Βίλα βρέθηκε πίσω 0-1 στο σκορ, το γύρισε σε 2-1 και έως το 78ο λεπτό το ματς ήταν στο εύθραυστο 2-1. Ακόμη και τον Μάρτιο, είχε τη συντριβή 0-4 από την Τότεναμ (με αποβολή πάντως του Μακ Γκιν στο 65’ και με το σκορ 0-2 έως το 91΄), αλλά και στο εντυπωσιακό 4-0 επί του Άγιαξ είχε εκεί υπέρ της αποβολή στο 66ο λεπτό με το σκορ στο 2-0.

Ποντένσε

Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο ότι για να εκμεταλλευθεί ο Ολυμπιακός αυτά τα δύο δεδομένα, θα πρέπει να παρουσιάσει την καλύτερη εκδοχή του: να είναι συνεπής αμυντικά όπως στη Βουδαπέστη στο 1-0 επί της Φέρεντσβαρος, να είναι αποτελεσματικός επιθετικά όπως στη Σερβία στο 6-1 επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ και να είναι και μαχητής όπως στην Κωνσταντινούπολη στο 0-1 από τη Φενέρμπαχτσε.

Πολύ απλά, αλλιώς δεν γίνεται να ανέβει το βουνό, που θα τον φέρει στον τελικό στη Φιλαδέλφεια.

Άσχετο:

Τέταρτο παιχνίδι αγγλικής ομάδας που σφυρίζει φέτος ο Ιταλός Γκουϊντα! Έχουν προηγηθεί το Λανς-Άρσεναλ 2-1, το Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ-Κοπεγχάγη 1-0 και το Γουέστ Χαμ-Φράιμπουργκ 5-0 (φτιυ φτοιυ φτου μακριά από μας). Νομίζω ότι είναι υπερβολή από πλευράς UEFA να βάζει έναν διαιτητή να σφυρίζει συνεχώς αγγλικές ομάδες. Πιστέψτε με, δεν θα έχει νόημα να κάτσω να σας γράψω πόσα άλλα ματς αγγλικών ομάδων έχει παίξει, είτε ως διαιτητής, είτε ως VAR-είναι τόσα πολλά.

Γκερέρο

Εξίσου αλήθεια είναι ότι τις λιγοστές φορές που έχει οριστεί σε παιχνίδια του Ολυμπιακού ο Γκουϊντα δεν έχει δώσει δικαιώματα. Ειδικά ως διαιτητής ήταν αυστηρά στο 50-50%, τόσο στο 0-0 εκτός έδρας με την Βικτόρια Πλιζέν, όσο και στο 3-0 εντός έδρας με την Σλόβαν Μπρατισλάβας, και τα δύο ματς σε καλοκαιρινά προκριματικά. Απομένει να δούμε απόψε αν θα είναι δίκαιος με τον Ολυμπιακό όχι μόνο με αντιπάλους από την Τσεχία και την Σλοβακία, αλλά και με αγγλική ομάδα, στο πιο υψηλό επίπεδο, στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Τι φέρνει το ποδόσφαιρο, ε; Ένας παίκτης του Ολυμπιακού έχει φτάσει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ο Ιμπόρα, δύο φορές με τη Σεβίλλη. Και τώρα θα παίξει εναντίον της Άστον Βίλα του Έμερι για μία θέση σε έναν τρίτο τελικό στην καριέρα του, απέναντι σε ένα προπονητή με τον οποίο ήταν μαζί πέντε σεζόν! Τρεις στη Σεβίλλη (φτάνοντας σε δύο τελικούς, νικηφόρους, στο Γιουρόπα Λιγκ) και δυο στη Βιγιαρεάλ (φτάνοντας σε έναν τελικό, νικηφόρο, πάλι στο Γιουρόπα Λιγκ)!!! Ο δε πανύψηλος Ισπανός έχει παίξει και στην Πρέμιερ Λιγκ, για σχεδόν δύο σεζόν στη Λέστερ.

Ιμπόρα

Ένας άλλος «ερυθρόλευκος» με πείρα από την Πρέμιερ Λιγκ, μεγαλύτερη μάλιστα από του Ιμπόρα, είναι φυσικά ο Ποντένσε, που έπαιζε 3,5 χρόνια στη Γουλβς, στην οποία άλλωστε ακόμη ανήκει. Ο Πορτογάλος είναι ένας παίκτης που έχει την ποιότητα να κάνει τη διαφορά ακόμη και κόντρα στους σκληροτράχηλους Άγγλους. Παρεμπιπτόντως, στον αγγλικό τύπο και χθες μνημόνευαν το πολύ ωραίο γκολ που είχε βάλει στο περσινό Άστον Βίλα-Γουλβς 1-1. O «κοντός», πάντως, ήταν πρωταγωνιστής και πρόπερσι στο Βίλα Παρκ, στο Άστον Βίλα-Γουλβς 2-3, καθώς είχε την ασίστ στο πρώτο γκολ της Γουλβς, μπαίνοντας μάλιστα αλλαγή στο 74΄! Άρα έχει φτιάξει μία προσωπική καλή παράδοση στο Βίλα Παρκ.

Να θυμίσω δε ότι ο Ποντένσε με τη φανέλα του Ολυμπιακού έχει σκοράρει κόντρα και στις δύο αγγλικές ομάδες τις οποίες έχει αντιμετωπίσει. Τόσο στο 2-2 με την Τότεναμ εντός έδρας, όσο και στο 1-1 με τη ν Μπέρνλι εκτός έδρας. Παρεμπιπτόντως, ο «ερυθρόλευκος» άσος, με τα 14 γκολ και τις 10 ασίστ μέχρι τώρα στη φετινή σεζόν, αναδείχθηκε για την απόδοση του στο 4-1 με τη Λαμία ως ο 2ος καλύτερος Πορτογάλος παίκτης της εβδομάδας πίσω από τον Μπρούνο Φερνάντες της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.