Άστον Βίλα: Το πρότζεκτ Έμερι την εκτοξεύει στα αστέρια!

Έμερι

bet365

Ο Ουνάι Έμερι ανανέωσε τους δεσμούς του με την Άστον Βίλα έως το 2027 και το Gazzetta παρουσιάζει το ξεχωριστό πρότζεκτ στο Μπέρμιγχαμ με επικεφαλής τον Ισπανό τεχνικό.

Ο Ουνάι Έμερι είναι σε ένα περιβάλλον στην Αστον Βίλα όπου έχει όλα όσα θέλει. Το επιτελείο του, τη δυνατότητα να παίρνει τις αποφάσεις του όπως θέλει, τους ιδιοκτήτες να τον στηρίζουν και ακόμα και μία πτήση τσάρτερ από το Μπέρμιγχαμ στην Ισπανία, όποτε θέλει να ταξιδέψει πίσω στη χώρα του. Το Athletic μετέδωσε από τη μεριά του πώς η Αστον Βίλα έχει το πλάνο να επιβραβεύσει τον Ισπανό τεχνικό με το να ενεργοποιήσει την υπάρχουσα ρήτρα στο συμβόλαιό του για να επεκταθεί αυτό έως το 2027. Και να τ κάνει αυτό πριν καν φτάσει το καλοκαίρι.

Η επέκταση του συμβολαίου του Εμερι έρχεται σε ένα σημείο όπου υπήρχαν πολλές πληροφορίες ότι ο Ισπανός θα συνέχιζε στον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου, που έχει φτάσει στα ημιτελικά του Champions League. Την περασμένη Κυριακή ο 52χρονος Ισπανός ρωτήθηκε για τις πληροφορίες αυτές.

"Είμαι επικεντρωμένος εδώ. Είμαι 100% εδώ", σχολίασε ξεκάθαρα. Υπάρχουν και πηγές που διευκρινίζουν ότι δεν θα μπορούσαν να είναι αλλιώς τα πράγματα με την υπάρχουσα συνθήκη, με την Αστον Βίλα να είναι 4η στη Premier και να διεκδικεί να βγει στο Champions League για πρώτη φορά. Όπως επίσης είναι και σε ένα σημείο που έχει εξαιρετικές σχέσεις με τους συνιδιοκτήτες Νασέφ Σαβίρις και Γουές Ίντενς. Υπάρχει τεράστιος ενθουσιασμός για το τι μπορεί να πετύχει η Αστον Βίλα με τον Εμερι.

Ο... Βενγκέρ της Άστον Βίλα

Ποδοσφαιρικά η σχέση των δύο πλευρών ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2022 και η λογική των ιδιοκτητών ήταν να κάνουν τον Εμερι τον... επόμενο Αρσέν Βενγκέρ ή τον... νέο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον από πλευράς πολυετούς παρουσίας. Και το πιο σημαντικό είναι πώς ο Εμερι νιώθει το ίδιο. Ότι θέλει να μείνει και αυτός στην ομάδα για χρόνια για να φτιάξει τη δική του... κληρονομιά.

Με αυτά τα δεδομένα το να κλείσει ή να βρεθεί στη Μπάγερν Μονάχου το καλοκαίρι θα πρέπει να θεωρείται απίθανο έως και εξαιρετικά απίθανο. Η Μπάγερν παραδοσιακά δεν δίνει παραπάνω εξουσίες ή γενικότερα αυξημένες αρμοδιότητες στους προπονητές της. Δεν θα επέτρεπε ποτέ αυτά που θα ήθελε ο Εμερι. Έχουν επίσης στελέχη με άλλο προφίλ από αυτά της Αστον Βίλα. Όσοι είναι κοντά ή στο περιβάλλον του Εμερι είναι κατηγορηματικοί πώς δεν υπήρχε ή υπάρχει επαφή με τη Μπάγερν. Η αφοσίωση του Εμερι στην Αστον Βίλα έχει προκαλέσει μεγάλη χαρά και στη διοίκηση και τον σύλλογο γενικά αλλά και στους παίκτες της. Πολλοί ή οι περισσότεροι μέσα στην ομάδα αναγνωρίζουν τη βελτίωση που έχει φέρει σε όλους τους τομείς.

Οι ωρες που αφιερώνει στην ομάδα, τα meetings που γίνονται και κρατάνε ώρα αλλά έχουν σημασία και τα αποτελέσματα δικαιώνουν τη δουλειά, τις μεθόδους και τις επιλογές του Εμερι. Κάτω από τις οδηγίες του ο φοερ Ολι Γουότκινς, ο αρχηγός Τζον ΜαΓκιν και ο αμυντικός Εζρι Κόνσα έχουν αλλάξει και ανέβει επίπεδο. Υπήρξε και μία πηγή που έκανε και... πλάκα για το πότε προλαβαίνει να τρώει ο Εμερι με τόσες ώρες δουλειάς. Ο Ισπανός μάλιστα συχνά φτιάχνει και κόβει μόνος του τα βίντεο για να κάνει την ανάλυσή του.

Το ευρωπαϊκό παρελθόν και το «project Έμερι»

Οι νεαροί παίκτες βλέπουν την παρουσία του στον πάγκο ως ένα πολύ μεγάλο προνόμιο. Ο Εμερι έχει δουλέψει με παίκτες παγκοσμίου κλάσης σε ομάδες όπως οι Σεβίλλη, Παρί Σεν Ζερμέν, Βιγιαρεάλ και Αρσεναλ. Η φήμη και το όνομά του ως προπονητής μαζί με τα τρόπαια που έχει πάρει αλλά και τα 4 ευρωπαϊκά κάνουν τους παίκτες να θέλουν να τον εντυπωσιάζουν και να του αποδεικνύουν πώς τους χρειάζεται.

Η Αστον Βίλα είναι η 2η ομάδα που προπονεί στη Premier ο Εμερι. Και αυτή τη φορά δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Στην Αρσεναλ απολύθηκε μετά από ένα διάστημα λιγότερο των 18 μηνών (τον Νοέμβριο του 2019). Αποδέχθηκε πώς δεν είχε δώσει βάρος σε ορισμένα πράγματα που είχαν σημασία και ότι επικεντρωνόταν μόνο σε ποδοσφαιρικά θέματα.

Στο τέλος διάφορα εσωτερικά θέματα που είχαν να κάνουν και με την ιεραρχία και τη δομή της διοίκησης ανέδειξαν μία κατάσταση όπου το project αυτό σταμάτησε να στηρίζεται. Παρόλα αυτά ο Εμερι ήταν σίγουρος πώς με τον χρόνο η Αρσεναλ θα έβγαζε την απαιτούμενη εικόνα και θα έβγαζε τα ανάλογα αποτελέσματα. Ο ίδιος δεν περίμενε πώς η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του θα σταματούσε να υπάρχει τόσο γρήγορα.

Έτσι όταν προσελήφθη στην Αστον Βίλα ο Εμερι θέλησε να διασφαλίσει ώστε να έχει μία τόσο καλή και δυνατή δομή που θα άντεχε στα δύσκολα. Και βέβαια το να έχει μία καλή εργασιακή σχέση με τους ιδιοκτήτες και να είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Σύντομα του δόθηκε το ΟΚ να οργανώσει την ομάδα στα δικά του θέλω. Η λογική ήταν να δημιουργηθεί ένα σωστό και ασφαλές περιβάλλον και ήταν πιο σημαντικό αυτό από το να δαπανηθούν αρκετά ή πολλά χρήματα στην αγορά για μεταγραφές.

Οι Ιντενς και Σαβίρις μπήκαν τελείως στη λογική του "project Εμερι". Ήθελαν και οι δύο να φτιάξουν ένα πολύ καλό δίκτυο γύρω του. Η σχέση του Εμερι με τους 2 ιδιοκτήτες της Αστον Βίλα είναι σε πολύ καλό επίπεδο και πολύ ανώτερη από τους ανθρώπους που έπαιρναν αποφάσεις στη διοίκηση της Άρσεναλ

Όσοι είναι κοντά στον Εμερι βλέπουν ότι ο τρόπος που λειτουργεί η Αστον Βίλα παραπέμπει ή μοιάζει με αυτόν της Μάντσεστερ Σίτι που πέρυσι είχε κάνει τρεμπλ. Αυτή η δομή του να 'χτίζει' κανείς μία ομάδα πάνω σε έναν σημαντικό προπονητή. Σημειώνεται δε σε επίπεδο σύγκρισης πώς στη Σίτι ακόμα και στην απώλεια τροπαίων η στήριξη στον Γκουαρδιόλα ήταν πιο μεγάλη από ποτέ.

Εξίσου σημαντικό ότι ο Γκουαρδιόλα είναι φίλος με τα επιτελικά στελέχη της ομάδας όπως οι Μπεγκιριστάιν και Σοριάνο. Το project με τον Εμερι στην Αστον Βίλα έχει όλα τα... συστατικά της επιτυχίας με την ομάδα να του έχει δώσει ότι αυτονομία και ελευθερία θέλει. Μία ομάδα που την πήρε στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας όταν προσελήφθη και έκλεισε τη σεζόν στην 7η θέση και έχοντας διασφαλίσει θέση για το Conference League. Η στήριξη αυτή από την ομάδα έχει εκτιμηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον Εμερι και το επιτελείο του αναγνωρίζοντας πώς δεν υπάρχει σε αρκετά τοπ σωματεία. Ο Εμερι ήθελε να έχει κοντά του άτομα που ξέρει και εμπιστεύεται.

Είχε τον πρώτο λόγο σε όλες τις επιλογές για το staff του. Από βοηθούς, αναλυτές έως και γιατρούς. Ο δε ρόλος του προσωπικού βοηθού και πιο κοντινού του φίλου, Νταμιάν Βινταγκάνι, άλλαξε από βοηθός σε διευθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ο Ραμόν Βερντέχο, γνωστός στον ποδοσφαιρικό κόσμο ως Μόντσι, ήρθε από τη Σεβίλλη για να αναλάβει επικεφαλής (πρόεδρος) του τμήματος ποδοσφαιρικών λειτουργιών. Το βασικό ζητούμενο και του Μόντσι ήταν να δώσει μία σταθερή βάση στον Εμερι και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Η ιεραρχία απαρτίζεται ουσιαστικά από αυτό το δυναμικό τρίο. Ο Βινταγκάνι ουσιαστικά εκτελεί τη στρατηγική των άλλων δύο.

Ο αθλητικός διευθυντής Γιόχαν Λάνγκε άλλαξε πόστο και τελικώς θα πήγαινε στην Τότεναμ μαζί με ένα ακόμα στέλεχος, τον Ρομπ Μακένζι. "Αυτό που θέλουμε είναι ο Ουνάι να παίρνει τις αθλητικές αποφάσεις. Να αφήνουμε τον Μόντσι να διαλέγει παίκτες μαζί με τον Ουνάι και όλοι εμείς οι άλλοι να φτιάχνουμε μία δυνατή δομή. Σαν να έχουμε ένα 'φρούριο'. Έτσι τους επιτρέπουμε να δουλέψουν όπως θέλουν. Διότι στο τέλος αυτή είναι και η διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία", δηλώνει ο Βινταγκάνι.

Υπογραμμίζει δε ακόμα το πόσο τυχεροί είναι άπαντες που δουλεύουν εκεί και με τέτοιους αφοσιωμένους ιδιοκτήτες. Ο Εμερι και η ομάδα του ήξεραν εξαρχής πώς δεν θα πήγαιναν στη Μάντσεστερ Σίτι ή τη Γιουνάιτεντ όμως ότι πήγαιναν σε έναν απόλυτα επαγγελματικό club με σαφή προσανατολισμό αλλά και πλάνο όπως και μία πολύ καλή βάση οπαδών.

Οι οικονομικός «παράδεισος» του Champions League

Το προηγούμενο συμβόλαιο του Εμερι ήταν περίπου στα 6 εκατομμύρια τον χρόνο βάζοντάς τον στην κορυφή των deals των προπονητών της Premier. Η προσφορά του στην Αστον Βίλα θα τα ξεπεράσει αυτά τα λεφτά.

Τον προηγούμενο μήνα η Αστον Βίλα είχε μία μεγάλη απώλεια της τάξεως των 119,6 εκατομμυρίων, που αφορούσε στο έτος 2022-2023. Η Αστον Βίλα από τη μεριά της διευκρίνισε πώς αυτά τα νούμερα είναι λογικά και στο πλαίσιο της στρατηγικής της. Ωστόσο είναι κοντά στην παραβίαση των σχετικών κανονισμών και του ανάλογου πλαισίου. Έτσι ο Κρις Χεκ, πρόεδρος / επικεφαλής των επιχειρηματικών λειτουργιών της ομάδας κάνει μεγάλες προσπάθειες να αυξηθούν τα έσοδα.

Η ομάδα στράφηκε στο να κλείσει όσο πιο καλές εμπορικές συμφωνίες. Συμφωνίες είτε για χορηγίες είτε και για τον χορηγό της φανέλας της. Η Αστον Βίλα εάν βέβαια δεν τα καταφέρει και συνεχίσει έτσι θα πρέπει να πουλήσει παίκτη ή παίκτες της για να ισορροπήσει την κατάστασή της. Ο μέσος Γιάκομπ Ράμσεϊ που αξίζει και κοστολογείται 50 εκατομμύρια απασχολεί ομάδες όπως η Νιουκάστλ και όχι μόνο. Οπότε υπάρχουν περιπτώσεις παικτών που μπορούν να φέρουν σημαντικά ποσά.

Το να μείνει η Αστον Βίλα 4η και να βγει στο Champions League είναι επίσης πολύ σημαντικό για το οικονομικό σκέλος. Και πάλι όμως η διοίκηση θα στηρίξει όπου χρειαστεί τον Εμερι σε επίπεδο μεταγραφών.

Οι αναλύσεις σημειώνουν πώς εφόσον η Αστον Βίλα 'κλειδώσει' το Champions League αυτό θα της αποφέρει τουλάχιστον 35 εκατομμύρια. Επίσης πώς θα έχει και άλλες οικονομικές βοήθειες από αυτήν την εξέλιξη. Όσο για τον Εμερι; Η Αστον Βίλα ένιωθε και νιώθει ότι αξίζει κάθε είδους επένδυση και στήριξη (από μεταγραφές έως ότι άλλο χρειαστεί). Ο Εμερι άλλωστε από μέρους του δεν αρκείται ή δεν ικανοποιείται με παίκτες 2ης διαλογής. Δεν είναι υπερβολικό πώς η ομάδα ελπίζει ότι ο Ισπανός θα φτιάξει τη δική του δυναστεία εκεί. Αυτή η ανανέωση του συμβολαίου δείχνει ακόμα περισσότερο αυτήν την πίστη.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα