Ολυμπιακός: Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο και οι Ιμπόρα-Τσικίνιο…

Ολυμπιακός: Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο και οι Ιμπόρα-Τσικίνιο…

Ολυμπιακός: Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο και οι Ιμπόρα-Τσικίνιο…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta πολλά και διάφορα για τον Ολυπιακό, με αφορμή το παιχνίδι με την Άστον Βίλα.

Σκεφτόμουν τον εαυτό μου, την στιγμή της ισοφάρισης της Άστον Βίλα, στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου. Βλέπετε, όταν οι Άγγλοι μείωσαν το σκορ στο χρονικό σημείο-κλειδί 45+1’, αυτό ακριβώς είχα φοβηθεί, μία γρήγορη ισοφάριση στην επανάληψη.

Το μυαλό μου είχε πάει σε ένα άλλο σημαντικό παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Αγγλία, το φθινόπωρο του 2019, με την Τότεναμ στο Λονδίνο. Τότε, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς και πάλι είχε προηγηθεί πολύ νωρίς με 2-0, αν θυμάστε. Από μία μεγάλη γκάφα του Μεριά, όμως, οι Λονδρέζοι είχαν μειώσει το σκορ σε 1-2 ακριβώς στο 45ο λεπτό, όπως είχε κάνει τώρα κι η Άστον Βίλα. Στο δε β΄ ημίχρονο, είχαν ισοφαρίσει σε 2-2 στο 50ο λεπτό, όπως τώρα ισοφάρισε η Άστον Βίλα στο 52ο λεπτό! Τότε, η Τότεναμ με άλλα δύο γκολ στο 73’ και στο 77’ είχε κάνει την ολική ανατροπή κερδίζοντας με 4-2. Με διπλό εκείνη την βραδιά, χρειάζονταν μετά απλά ο Ολυμπιακός να κέρδιζε τον Ερυθρό Αστέρα στο Καραϊσκάκη (τον κέρδισε) και να χάσει η Τότεναμ από την Μπάγερν στο Μόναχο (έχασε) για να προκρίνονταν οι «ερυθρόλευκοι» στα νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ…

Καταλαβαίνετε ότι με είχαν ζώσει τα φίδια, όταν ο Τζολάκης άφησε αφύλακτη την κλειστή γωνία του κι έγινε η ισοφάριση από τον Ντιαμπί. Δεν το κρύβω ότι φοβήθηκα μία νέα ολική ανατροπή. Ακριβώς εκεί όμως ήταν η μεγάλη μαγκιά του Ολυμπιακού-όχι απλά δεν κατέρρευσε , αλλά βγήκε μπροστά, κέρδισε το κόρνερ και η θεά μπάλα έδωσε τη δυνατότητα στο Ρέτσο να γυρίσει πίσω στην ομάδα με αυτή την κεφαλιά και το κερδισμένο πέναλτι, κάποια από τα πράγματα που της έχει στερήσει από τα λάθη του. Προσέξτε τώρα: Ο τηλεοπτικός φακός έπιασε τον Έλληνα διεθνή στόπερ αμέσως μετά το 2-2 των Άγγλων να είναι ο πρώτος που ενθάρρυνε τους συμπαίκτες του, φωνάζοντας επίμονα, «πάμε πάμε»…

Παρεμπιπτόντως, ο Ρέτσος έκανε μία εμφάνιση πολύ υψηλού επιπέδου. Βγαίνοντας συνεχώς πρώτος στην μπάλα, κάνοντας άμυνα ψηλά, πηγαίνοντας να κόψει και πλάγια, δεξιά (όπου ο Ρόντινεϊ δεν ήταν κακός, αλλά δεν έκανε και το καλύτερο του παιχνίδι), με πιεστικό μαρκάρισμα, με έγκαιρες επεμβάσεις, καθαρίζοντας σέντρες με το κεφάλι, κάνοντας τάκλιν, αλλά κι έχοντας συνήθως καλές τοποθετήσεις. Θα μιλούσαμε για μία συγκλονιστική απόδοση εάν πρώτον δεν έκανε κακή άμυνα πάνω στον Γουότκινς στο γκολ του Άγγλου διεθνή φορ και δεύτερον αν δεν είχε τόσο κακό ποσοστό επιτυχίας στις μακρινές πάσες του.

ΡΕΤΣΟΣ

Δίπλα του, ήταν στο ίδιο υψηλό επίπεδο καλός κι ο Κάρμο, που μάλιστα κάποια στιγμή όταν χρειάστηκε να καλύψει τον Ρέτσο, το έκανε κι αυτό. Είχε κι ο Πορτογάλος την κακιά στιγμή του, στη φάση του πέναλτι, αλλά έκανε και πάρα πολλή δουλειά, διώχνοντας με κεφαλιές, κόβοντας επικίνδυνα γυρίσματα των Άγγλων, βγαίνοντας ενίοτε και μακριά από την περιοχή του για να κάνει άμυνα, ενώ ένα τάκλιν του μετά το 4-2 το λες και σωτήριο.

Γενικά, μοιάζει να έχουν «δέσει» αυτοί οι δύο στόπερ, με την επιμονή του Μεντιλίμπαρ να τους χρησιμοποιεί στην πλειοψηφία των αγώνων του Ολυμπιακού. Ο Ρέτσος είναι πιο ευκίνητος και παίζει πολύ ψηλά, ο Κάρμο είναι μεγάλη δύναμη στο ψηλό παιχνίδι και περνάει καλές πάσες από πίσω-έστω κι αν αυτή τη φορά δεν τις πέρασε. Προφανέστατα δεν είναι τυχαίο ότι με την παρουσία του Κάρμο η ομάδα βελτίωσε τα στατιστικά της στα αμυντικά «στημένα», με το να δέχεται σπάνια φάσεις σε κόρνερ και φάουλ, ενώ σίγουρα μπορεί να βοηθήσει περισσότερο κι επιθετικά-προχθές πάλι πήρε μία κεφαλιά σε στατική φάση του Ολυμπιακού, αλλά χωρίς νόημα.

Ενόψει της ρεβάνς με την Άστον Βίλα, πάντως, σίγουρα και οι δύο κεντρικοί αμυντικοί, όπως κι όλοι οι συμπαίκτες του, πρέπει να αυξήσουν το βαθμό της συγκέντρωσης τους, διότι από ένα και μόνο λάθος μπορεί ο Ολυμπιακός να μην περάσει στον τελικό-και θα είναι κρίμα μετά από τέτοια προσπάθεια. Ο Κάρμο στο πέναλτι έπρεπε να είχε καθαρίσει τη φάση νωρίτερα. Όσο την αφήνεις την μπάλα ζωντανή στην περιοχή σου, μπορεί να την πατήσεις ακριβώς έτσι όπως την πάτησε ο Πορτογάλος. Μία, δύο, τρεις, δεν φεύγει, κάνεις πέναλτι.

ΚΑΡΜΟ

Οι σέντερ μπακ του Ολυμπιακού γενικά κάνουν εύκολα το πέναλτι, άρα δεν είναι προσεκτικοί όσο πρέπει, με πρώτο τον Ρέτσο, ούτε καν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια τους. Πέναλτι και ο Φρέιρε με την Γκενκ και ο Ρέτσος με την Φράιμπουργκ, με τη Μακάμπι και τη Φενέρμπαχτσε, πέναλτι τώρα κι ο Κάρμο. Κι ο Ορτέγκα στη φάση με τον Μπέϊλι στο 44΄, οριακά δεν έκανε πέναλτι-που αν ήταν άλλος διαιτητής κι όχι ένας τόσο 50-50 όπως ο Ιταλός, μπορούσε και να το δώσει. Η δε συγκεκριμένη φάση προήλθε από μία μεγάλη ολιγωρία του Ρόντινεϊ στο κέντρο του γηπέδου που έδωσε την ευκαιρία στην Βίλα να αντεπιτεθεί. Διότι, με τέτοιο αντίπαλο, δυστυχώς είναι αρκετή μία στιγμή ολιγωρίας, για να προκαλέσει μία καταστροφή.

Επιστρέφοντας, πάντως, στις στατικές φάσεις, υπάρχει μία βελτίωση και στο επιθετικό κομμάτι του Ολυμπιακού, όπως αποτυπώθηκε από το κερδισμένο πέναλτι στην κεφαλιά του Ρέτσου, από την εκτέλεση του Φορτούνη. Μην ξεχνάμε ότι ο Ιμπόρα είχε τις κεφαλιές στο δοκάρι με τη Φενέρμπαχτσε και τον Άρη από τα κτυπήματα επίσης του Φορτούνη-με τον Μεντιλίμπαρ να είχε δώσει αρχικά την εντολή την Πέμπτη στον τσικίνιο για την εκτέλεση των κόρνερ, αλλά γρήγορα να το αλλάζει.

Ο δε Ιμπόρα πραγματικά είναι άτυχος, αφού ούτε αυτή η καλή κεφαλιά του κατέληξε στα δίκτυα, με τον γκολκίπερ της Βίλα να διώχνει την μπάλα μόλις στο 2ο λεπτό. Και δεν υπήρχε καμία περίπτωση οφσάιντ, όπως έδειξε ο επόπτης-αν η μπάλα πήγαινε στα δίκτυα, ο VAR θα έστελνε τον διαιτητή στη σέντρα, όπως έκανε στο 1-0 του Ελ Κααμπί, σε μία φάση που έμοιαζε αρκετά με εκείνη του ακυρωθέντος (για οφσάιντ του Ελ Αραμπί) γκολ του Μαντί Καμαρά στη Γουλβς! Μιλάμε τώρα για εκατοστά. Απλά, τότε ο Πολωνός τα εκατοστά τα έδωσε στους Άγγλους, ενώ τώρα ο Ιταλός στον Ολυμπιακό.

ΙΜΠΟΡΑ

Κι επειδή η αναφορά στον Ιμπόρα: η αλήθεια είναι ότι δεν κάνει φοβερά και τρομερά πράγματα μέσα στο παιχνίδι. Αλλά αυτά τα δέκα πράγματα που κάνει, σχεδόν πάντα θα τα κάνει καλά, είτε κόβοντας, είτε πασάροντας, είτε ενεργώντας ως 3ος στόπερ, είτε πιέζοντας, είτε μπλοκάροντς ένα σουτ αντίπαλου, είτε πιάνοντας μία κεφαλιά. Μου έκανε δε εντύπωση ότι δεν κώλωνε κι ενίοτε έβγαινε και πρέσαρε ψηλά!

Νομίζω δε ότι η παρουσία του πανύψηλου Ισπανού σχεδόν μόνιμα πια στην ενδεκάδα έχει να κάνει και με την απελευθέρωση του Τσικίνιο σε ρόλο πίσω από τον σέντερ φορ.

Άσχετο: Πώς τα φέρνει η μπάλα. Ο Όλσεν, βασικός γκολκίπερ της Εθνικής Σουηδίας εδώ και πολλά χρόνια, τρώει για δεύτερο παιχνίδι τεσσάρα από τον Ολυμπιακό! Πριν το Άστον Βίλα-Ολυμπιακός 2-4 είχε προηγηθεί το Ολυμπιακός-Μάλμε 4-2 το Δεκέμβριο του 2014, όταν τότε έπαιζε στην ομάδα της πατρίδας του. Μάλιστα, απέναντι στον Όλσεν οι «ερυθρόλευκοι» έχουν καταγράψει κι άλλη μεγάλη νίκη, σε ένα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-2 τον Οκτώβριο του 2015!

Η φωτογραφία της ημέρας:

Σίγουρα σε ρόλο 10αριού ο Τσικίνιο δεν έχει την πληθωρικότητα που τον διακρίνει παίζοντας σαν 8άρι, θέση που του δίνει τη δυνατότητα να παίζει μπρος-πίσω. Ο Μεντιλίμπαρ, όμως, του έχει αλλάξει θέση για δύο λόγους. Πρώτον, για να εκμεταλλευθεί τις στιγμές ποιότητας με τις οποίες μπορεί να κάνει τη διαφορά (βλέπε γκολ με τη Φενέρμπαχτσε, βλέπε ασίστ στον Ελ Κααμπί με το τακουνάκι) δεύτερον, γιατί είναι καλός στο πρέσινγκ ψηλά και στο να κλέβει έτσι μπάλες και τρίτον, για να αξιοποιήσει την πολύ καλή χημεία που έχει με τον συμπατριώτη του τον Ποντένσε, κυρίως, αλλά και τον Φορτούνη, δηλαδή τους άλλους δύο πίσω από τον σέντερ φορ. Για όποιον το πρόσεξε, ο Τσικίνιο είχε δύο άριστες συνεργασίες με τον Ποντένσε στο α΄ ημίχρονο, χωρίς όμως να έρθει η μεγάλη φάση. Στην Τρίτη τους όμως συνεργασία προέκυψε το 2-0 του Ελ Κααμπί.

ΤΣΙΚΙΝΙΟ

Κάποια στιγμή, πάντως, στο παιχνίδι με την Βίλα, ο Τσικίνιο γύρισε λίγο πιο πίσω για να βοηθήσει ανασταλτικά, καθώς μετά το 4-2 άρχισε να δέχεται πίεση ο Ολυμπιακός. και βοήθησε και σε αυτό το κομμάτι. Το πάλεψε κι ο άλλος Πορτογάλος, ο Όρτα, που πέρασε αλλαγή για 25 λεπτά-έκοψε δύο φορές, πήγε να κυκλοφορήσει την μπάλα-όμως η αλήθεια είναι ότι δεν έδειξε να ανταποκρίνεται σε αυρτό το ρόλο του έξω αριστερά, που δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τον ίδιο. Όπως αποδείχθηκε, έλειψε ο Μασούρας (τιμωρημένος), αφού αν τον είχε ο Μεντιλίμπαρ, αυτόν θα έβαζε στο 70΄στη θέση του κουρασμένου Ποντένσε.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.