ΑΕΚ: Δεν τον λες «τυχερό» τον Αλμέιδα στην πρώτη ευρωπαϊκή στιγμή του με την ΑΕΚ

ΑΕΚ: Δεν τον λες «τυχερό» τον Αλμέιδα στην πρώτη ευρωπαϊκή στιγμή του με την ΑΕΚ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
ΑΕΚ: Δεν τον λες «τυχερό» τον Αλμέιδα στην πρώτη ευρωπαϊκή στιγμή του με την ΑΕΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το κενό που δημιουργούν οι απουσίες του Βίντα και του Γκαρσία στην πρεμιέρα της ΑΕΚ στο Europa League απέναντι στην Μπράιτον.

Απέναντι στον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ βρήκε για περίπου 30’ λεπτά τον περσινό εαυτό της. Και αυτό από μόνο του ήταν ένα πολύ καλό σημάδι για τον Ματίας Αλμέιδα ενόψει της συνέχειας, ειδικά μάλιστα επειδή αυτή την απόδοση η ΑΕΚ την βρήκε δίχως να είναι πλήρης και ενώ είχε στο τερέν και ποδοσφαιριστές που δεν έχουν ακόμη πλησιάσει τον περσινό εαυτό τους σε αγωνιστική κατάσταση. Της ΑΕΚ όμως της έχουν λείψει τα αποτελέσματα - δηλαδή οι νίκες. Και αυτή η έλλειψη είναι που δημιουργεί την πρώτη στιγμή δοκιμασίας για τον Αργεντινό προπονητή, ενόψει των προσεχών δύο αγώνων.

Μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Αλμέιδα έχει να ετοιμάσει το ματς της Πέμπτης με την Μπράιτον. Πηγαίνει να παίξει στην έδρα μιας εκ των πιο φορμαρισμένων ομάδων στην Ευρώπη. Και ναι, μπορεί ο αντίπαλος να είναι μια ομάδα δίχως ευρωπαϊκή εμπειρία, αλλά είναι αντίπαλος που έχει λειτουργήσει με αυτή την επίγνωση το περασμένο καλοκαίρι και γι’ αυτό έχει αποκτήσει ποδοσφαιριστές που έχουν ευρωπαϊκή εμπειρία.

Η ΑΕΚ πηγαίνει στην Αγγλία για να αντιμετωπίσει την 3η πιο απειλητική ομάδα της περσινής Premier League πίσω από την Σίτι και την Αρσεναλ, η οποία έχει ξεκινήσει τη σεζόν στο ίδιο mode λειτουργίας. Και πάει να το κάνει αυτό δίχως τον ηγέτη της άμυνάς της και έναν εκ των πιο πεπειραμένων ποδοσφαιριστών της γενικώς, τον Ντομαγκόι Βίντα. Σαν να ήθελε να της το υπενθυμίσει ότι δεν έκανε καλά που δεν απέκτησε έναν κεντρικό αμυντικό υψηλού επιπέδου για την Ευρώπη, η μοίρα τη στέλνει την ΑΕΚ στο θεωρητικά πιο δύσκολο παιχνίδι της στην φάση των ομίλων του Europa League, με όρους φόρμας, δίχως τον καλύτερο κεντρικό αμυντικό της. Και το ίδιο άτυχη στέκεται με τον Λιβάι Γκαρσία, τον πιο ταιριαστό επιθετικό στις συνθήκες παιχνιδιού που πρόκειται να έχει η ΑΕΚ την Πέμπτη. Έτσι κι αλλιώς το παιχνίδι της ΑΕΚ δεν είναι ίδιο όταν απουσιάζει ο Γκαρσία, αλλά εδώ η απουσία του είναι εξ ορισμού πιο αισθητή διότι τα στοιχεία του είναι ταιριαστά με αυτά που ζητάει από τον κεντρικό επιθετικό αυτό το παιχνίδι.

Θεωρητικά, για την ΑΕΚ δεν θα είναι «ζημιά» μια ήττα στο Amex Stadium. Αν το μέτρο είναι η αγωνιστική κατάσταση, η σύγκριση των προσεχών αντιπάλων της ΑΕΚ στο Europa League δείχνει ότι είναι πιο λογικό να στοχεύσει να «βάλει από κάτω» την Μαρσέιγ ή τον Άγιαξ, κι ας πρόκειται για δύο απείρως πιο γνωστές μάρκες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου συγκριτικά με την Μπράιτον. Η πρόκληση κρύβεται περισσότερο πίσω από την σκέψη ότι μετά από ένα ντέρμπι στο οποίο δεν νίκησε και πριν από ένα εκτός έδρας ντέρμπι η ΑΕΚ, που τρέφεται με νίκες, έχει ανάγκη από ένα αποτέλεσμα που θα την κάνει να νιώσει καλά.

Οι στοιχηματικές αποδόσεις της δίνουν περίπου 7% πιθανότητες να νικήσει στην Αγγλία, και δίνουν 82% πιθανότητες νίκης στην Μπράιτον. Τέτοιου μεγέθους είναι η πρόκληση. Και επειδή είναι η πρώτη για την ΑΕΚ του Αλμέιδα στην φάση των ομίλων μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, είναι παραπάνω από ενδιαφέρουσα η στιγμή για να αρχίσει κανείς να αντιλαμβάνεται αφενός αν έχει προλάβει η ΑΕΚ να εξοικειωθεί με την «Κυριακή - Τετάρτη - Δευτέρα» συνθήκη και αφετέρου σχετικά με το αν ο Αργεντινός θα καταφέρει να δείξει στην Ευρώπη όσα έδειξε πέρσι στην Ελλάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.