Wyscout Analysis – Πάλμερ: Γιατί είναι ο απόλυτος... Mr. Reliable της Τσέλσι

Ιάσονας Θεριός
wyscout1_5

bet365

Ένα... τσουβάλι γκολ και ασίστ, αλλά όχι μόνο. Ο Κόουλ Πάλμερ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πρώην του, Σίτι, ως ο πρωταγωνιστής της Τσέλσι και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout αναλύει την πολύτιμη συνολική συνεισφορά του στους Μπλε.

«Η Τσέλσι δεν είχε έναν τέτοιον παίκτη, που σαστίζει με συνέπεια τους αντιπάλους, από όταν ο Εντέν Αζάρ έφυγε για τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2019», έγραψε για χάρη του στο Athletic ο ρεπόρτερ των Μπλε, Σάιμον Τζόνσον μετά το φοβερό του «καρέ» απέναντι στην Έβερτον πριν λίγες ημέρες. Κανείς δεν ξέρει αν τα κατορθώματα του Κόουλ Πάλμερ με τη φανέλα της Τσέλσι είναι πράγματι ικανά να σηκώσουν το βάρος τέτοιων συγκρίσεων, μα είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά.

Μέσα σε λίγους μήνες, ο 21χρονος Άγγλος έχει κάνει τα 47 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για τη μεταγραφή του να φαντάζουν ψίχουλα και τους φίλους της Μάντσεστερ Σίτι να διχάζονται για το αν έπρεπε όντως να πουληθεί. Το παιδί που γαλουχήθηκε στους Πολίτες πλέον ετοιμάζεται να τους αντιμετωπίσει στον ημιτελικό του FA Cup (20/04 – 19:15) ως ο μακράν σημαντικότερος παίκτης της Τσέλσι και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, στέκεται στη σημασία και τον ηγετικό του ρόλο στους Μπλε, στην ευκαιρία που άρπαξε από τα μαλλιά για να εκτοξευτεί και να γίνει ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην Αγγλία.

Πίσω από το 42% των γκολ της Τσέλσι

Εντάξει, δεν είναι μυστικό πως η Τσέλσι βιώνει μια ιδιαίτερα δύσκολη μεταβατική περίοδο. Δύσκολη βάσει του χαώδους project της, των προσδοκιών που δεν αποτυπώνονται στην πραγματικότητα της βαθμολογικής της θέσης. Μα δίχως αμφιβολία, τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα αν ο Κόουλ Πάλμερ δεν υπήρχε στην ομάδα. Πολύ απλά γιατί είναι ο πιο κομβικός της παίκτης φέτος. Τα νούμερά του άλλωστε, μιλούν από μόνα τους.

Οι Μπλε έχουν πανηγυρίσει φέτος, σε όλες τις διοργανώσεις, 85 τέρματα και ο 21χρονος Άγγλος έχει βρεθεί - άμεσα ή έμμεσα - πίσω από το 42% εξ αυτών! Κι αυτό διότι μετρά 23 γκολ και 13 ασίστ φέτος, δηλαδή συμμετοχή σε 36 τέρματα της ομάδας του.

Κανένας άλλος παίκτης στην Premier League δεν έχει συμμετάσχει αθροιστικά σε περισσότερα τέρματα στην ομάδα του από τον Πάλμερ με 20 γκολ και 9 ασίστ σε 27 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα.

Τα γκολ του όμως λένε τη μισή αλήθεια για την αξία του στο χορτάρι. Αρχικά, γιατί τα εννέα εξ αυτών έχουν έρθει με πέναλτι - δεν έχει αστοχήσει φέτος από την άσπρη βούλα - και επίσης γιατί θα μπορούσαν απλά να αποδοθούν στην «καυτή» του φόρμα. Και η σημασία του 21χρονου στο παιχνίδι της Τσέλσι ξεπερνά τα γκολ του, όπως ο ίδιος, σύμφωνα με τον Ποτσετίνο, έχει ήδη ξεπεράσει κάθε προσδοκία που οι Μπλε είχαν από αυτόν. Ακριβώς επειδή ο Πάλμερ είναι κάτι παραπάνω από τα γκολ του, όσο πολλά ή πολύτιμα είναι αυτά.

Τα νήματα της επίθεσης της Τσέλσι στα... πόδια του Πάλμερ

Ο προπονητής του άλλωστε είναι ο πρώτος που έχει αναγνωρίσει την πολυσχιδή προσφορά του στο παιχνίδι της Τσέλσι. «Έχει την ποιότητα και το potential να γίνει ελίτ. Είναι ο τύπος του παίκτη που μπορεί είναι playmaker, να σκοράρει, να δίνει ασίστ», έχει πει για εκείνον ο Ποτσετίνο. Μα κυρίως του έχει δείξει την εμπιστοσύνη του στο χορτάρι, δίνοντάς του τον ρόλο που τού έχει δώσει.

Ο Πάλμερ δεν είναι μετρονόμος, δεν είναι ο παίκτης από τον οποίο θα περάσει κάθε μπάλα για να φτάσει στην επίθεση. Είναι όμως ο... Master of Puppets της επιθετικής γραμμής των Μπλε, αυτός που κινεί τα περισσότερα νήματα, όταν η ομάδα του ψάχνει κάτι καλό στο επιθετικό τρίτο.

Αγωνίζεται κυρίως ως δεξί εξτρέμ ή δεκάρι στο 4-2-3-1 των Λονδρέζων, αλλά αυτό δεν έχει πραγματική σημασία, αφού οι χώροι στους οποίους δρα με την μπάλα είναι επί της ουσίας οι ίδιοι.

Το heatmap του Πάλμερ

Όπως φαίνεται και από το heatmap του, ο Πάλμερ νιώθει άνετα στο δεξί μεσοδιάστημα και εκεί δραστηροποιείται. Δεν είναι τυχαίο πως οι επιθέσεις της Τσέλσι λαμβάνουν χώρα κατά 41% στη δεξιά της πτέρυγα, εκεί όπου βρίσκεται ο Πάλμερ για να ξεδιπλώνει στο έπακρο την ταυτόχρονη έφεσή του σε δημιουργία και εκτέλεση. Η επίδοση του 5,22 στο Attack Contribution, metric που υπολογίζει αθροιστικά τις non-penalty τελικές προσπάθειες και τις δημιουργημένες ευκαιρίες, είναι μια από τις καλύτερες στη λίγκα και μακράν η υψηλότερη εντός Τσέλσι (ακολουθεί ο Τζάκσον με 3,5). Αυτό αρκεί για να αντιληφθούμε πόσο σημαντικός είναι συνολικά στο παιχνίδι της ομάδας του ο νεαρός Άγγλος.

Κινούμενος λοιπόν σε αυτούς τους χώρους, απολαμβάνοντας γενικά την ελευθερία ακολούθησης του ενστίκτου του όπου αυτό τον οδηγεί, ο 21χρονος έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους καλύτερους δημιουργούς στην Premier League.

Μετρά κατά μέσο 0,28 Expected Assists ανά 90λεπτο φέτος, επίδοση που σε όλο το πρωτάθλημα μόνο ο Ντοκού της Σίτι ξεπερνά (0,33) και φανερώνει την ποιότητα των ευκαιριών που δημιουργεί για τους συμπαίκτες του. Ο Πάλμερ έχει την ικανότητα να φτιάχνει πράγματα για τους γύρω του, αλλά κυρίως την ωριμότητα και τη διορατικότητα για να το κάνει.

Η παρακάτω φάση για παράδειγμα είναι χαρακτηριστική. Ο Πάλμερ έχει βρεθεί στον αγαπημένο του χώρο δράσης κι από εκεί συνδυάζοντας το vision του, την τεχνική του κατάρτιση και την ικανότητά του στη λήψη σωστών αποφάσεων δημιουργεί υπό δύσκολες συνθήκες μια μεγάλη ευκαιρία για τον Κουκουρέγια, που βγαίνει φάτσα με το τέρμα μετά την μπαλιά του Άγγλου.

Η ευκαιρία που δημιούργησε ο Πάλμερ

Η ευκαιρία που δημιούργησε ο Πάλμερ

Οι δημιουργικές αρετές του Πάλμερ αποτυπώνονται ταυτόχρονα και στις εξαιρετικές του επιδόσεις στις κάθετες μεταβιβάσεις (2,5/90' - 4ος στην Premier League), αλλά στις «έξυπνες πάσες», όπως ονομάζει το Wyscout τις διεισδυτικές πάσες που σπάνε τις αμυντικές γραμμές της αντίπαλης ομάδας, (1,9/90' - 2ος στην Premier League).

Το σημαντικό πάντως είναι πως μπορεί το παιχνίδι του να ξεδιπλώνεται κυρίως στο δεξί μεσοδιάστημα, όμως ο ίδιος είναι πολύ απρόβλεπτος. Κι αυτό διότι μπορεί από αυτόν τον χώρο και να εκτελέσει και να δημιουργήσει, είτε κουβαλώντας την μπάλα μόνος του, είτε βρίσκοντας συνδυασμούς με τους συμπαίκτες του.

Και κάπως έτσι έχει μπορέσει να γίνει τόσο σημαντικός, τόσο πολύτιμος για την Τσέλσι, ώστε οι φίλοι της να τον θεωρούν την απόλυτα θετική παρένθεση σε μια κατά τα άλλα δύσκολη σεζόν. Μια σεζόν πάντως που ο Mr. Reliable των Μπλε φρόντισε πάντα να δηλώνει «παρών», όχι μόνο με γκολ αλλά και με τη συνολικότερη συνεισφορά του στο παιχνίδι της ομάδας του, να είναι αυτός στον οποίο βασίζεται η Τσέλσι. Και να τη βγάζει ασπροπρόσωπη, όπως κάνει από την αρχή της σεζόν.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης
 

FA CUP Τελευταία Νέα