ΠΑΟΚ: Ο Σαμάτα δύσκολα θα βρει υποστηρικτές, αλλά αδίκως στοχοποιείται… (vid)

ΠΑΟΚ: Ο Σαμάτα δύσκολα θα βρει υποστηρικτές, αλλά αδίκως στοχοποιείται… (vid)

ΠΑΟΚ: Ο Σαμάτα δύσκολα θα βρει υποστηρικτές, αλλά αδίκως στοχοποιείται… (vid)

bet365

Ο Άλι Σαμάτα από χθες το βράδυ ακούει όσα δεν άκουσε κανένας άλλος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, με τον «ασπρόμαυρο» οργανισμό να έχει πέσει πάνω του για να τον στηρίξει. Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει…

Στο δραματικό ημιτελικό της Λεωφόρου έπρεπε να συνωμοτήσει το σύμπαν για να αποκλειστεί ο «Δικέφαλος» στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι. Εξάλλου, γι’ αυτό το δράμα της Λεωφόρου είσαι ΠΑΟΚ

Δεν ήταν η πρώτη φορά (δέκατη στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, υπάρχουν και τέσσερις αποκλεισμοί στα Κύπελλα Ευρώπης) που συνέβη, προφανώς, θα υπάρξουν κι άλλοι στο μέλλον, ωστόσο ξεπερνώντας το σοκ του αποκλεισμού οι «ασπρόμαυροι» είναι υποχρεωμένοι να κοιτάξουν μπροστά.

Όταν λέμε ότι συνωμότησε το σύμπαν χθες το βράδυ στη Λεωφόρο, το εννοούμε. Ο «Δικέφαλος» ήταν ανώτερος, η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο, κρατούσε την πρόκριση μέχρι το 129ό λεπτό της παράτασης όταν δέχθηκε το γκολ από τον Δημήτρη Λημνιό, όπως ακριβώς το δέχθηκε (στην ίδια εστία) και στον φετινό αγώνα του πρωταθλήματος από τον Αλεξάντερ Γερεμέγιεφ.

Στη συνέχεια οι «ασπρόμαυροι» είδαν τρείς ποδοσφαιριστές τους (Ντεσπόντοφ, Οζντόεφ, Γιόνι) να αστοχούν στα... matchball από τα 11 βήματα και έτσι φτάσαμε στο ένατο πέναλτι και το γλίστρημα του Σαμάτα, ο οποίος αστόχησε με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να μείνει εκτός του φετινού τελικού του κυπέλλου Ελλάδας.

Όταν ο Τανζανός επιθετικός έστησε την μπάλα ως ο τελευταίος ποδοσφαιριστής, προτού φτάσουμε στους τερματοφύλακες, οι ΠΑΟΚτσήδες μέσα τους ήξεραν ότι όλα είχαν τελειώσει. Το ότι γλίστρησε και αστόχησε είναι το αλάτι και το πιπέρι μιας ακόμα δραματικής στιγμής στην 98χρονη ιστορία του Συλλόγου. Με τέτοιον πάνω-κάτω τρόπο έχουν χάσει πέναλτι διάσημοι παιχταράδες.

Στο «ασπρόμαυρο» στρατόπεδο όλοι έχουν πέσει πάνω στον Άλι Σαμάτα, ο οποίος ήταν σε τραγική ψυχολογική κατάσταση μετά το τέλος του ημιτελικού, όχι μόνο για το χαμένο πέναλτι, αλλά και για τον τραυματισμό του πολύ καλού του φίλου Μπάμπα Ράχμαν.

Ο Σαμάτα στοχοποιήθηκε –κατ' εμέ αδίκως, επειδή είναι ο πιο εύκολος και βολικός στόχος. Ο οργανισμός του ΠΑΟΚ οφείλει να τον στηρίξει και θα τον στηρίξει, ασχέτως με τα όσα (δεν) κάνει πάνω στο χορτάρι. Αν κάποιος κάνει μια βόλτα στα social media, ειδικά στο προσωπικό προφίλ του ποδοσφαιριστή, θα φρίξει απ' όσα γραφόνται...

Οι προσδοκίες όταν αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι ήταν μεγάλες, κυρίως λόγω των εμφανίσεων του στο Βέλγιο (144 συμμετοχές, 56 γκολ) με τη φανέλα της Γκενκ, ωστόσο μετά από 29 συμμετοχές με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, που στο πίσω μέρος της έχει το «33», τα 3 γκολ και οι 3 ασίστ που συνοδεύουν τον Τανζανό επιθετικό, αποδεικνύουν ότι κάτι έγινε λάθος.

Αυτό είναι άλλο, θα το ξέρει κι ο ίδιος, όμως δεν είναι δίκαιο να του φορτώνεται ο αποκλεισμός από έναν τελικό κυπέλλου.

Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν (βλέπε Κλάους) τα όσα ακούστηκαν και γράφθηκαν μετά τον αποκλεισμό από τον Άγιαξ το 2016, οδήγησαν στην «εξαφάνιση» του Αθανασιάδη από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Κι όμως, λίγο μετά τον αποκλεισμό στη Λεωφόρο, ένας οπαδός του «Δικεφάλου» έγραψε στα social media: «Ας φέρουν τον Κλάους πίσω, πόσο χειρότερος μπορεί να είναι;»!

Ο 31χρονος επιθετικός από την Τανζανία στα μάτια των περισσοτέρων οπαδών του «Δικεφάλου» είναι ο χειρότερος σέντερ φορ που έχουν δει τα τελευταία χρόνια. Χθες στη Λεωφόρο συνέχισε τις μέτριες εμφανίσεις, αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, από την άλλη δεν μπορεί και δεν πρέπει να φορτωθεί στις πλάτες του όλο το βάρος του αποκλεισμού. Είναι άδικο για έναν ποδοσφαιριστή, όσα χρήματα κι αν λαμβάνει βάσει συμβολαίου, ειδικά όταν έχουν συμβεί τόσα πολλά (τραυματισμός Μπάμπα, γκολ Λημνιού στο 129ό λεπτό, τρια χαμένα match ball πέναλτι προτού φτάσουμε στον Σαμάτα, που ΔΕΝ ήθελε να εκτελέσει το πέναλτι.

ΥΓ: Όπως έγραψα και μετά το τέλος του ημιτελικού το μοναδικό λάθος του Λουτσέσκου ήταν ότι, ενδεχομένως, δεν προστάτεψε τον Σαμάτα βάζοντάς τον να παίξει, ενώ έχει προηγηθεί η τραγική εμφάνισή του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του ο Ρουμάνος τεχνικός, αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα απ' όλους, ωστόσο όπως είναι άδικο που τρώει όλο το ανάθεμα ο Τανζανός, άλλο τόσο είναι άδικο και για τον Στέφανο Τζίμα να μένει εκτός αποστολής όταν ο συνάδελφος του βρίσκεται σ’ αυτή την αγωνιστική κατάσταση.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.