Ατλέτικο Μαδρίτης: Το τέλος εποχής και η μετάβαση στη νεότερη περίοδο (pics)

Ατλέτικο Μαδρίτης: Το τέλος εποχής και η μετάβαση στη νεότερη περίοδο (pics)

Ατλέτικο Μαδρίτης: Το τέλος εποχής και η μετάβαση στη νεότερη περίοδο (pics)

bet365

Ο Αντουάν Γκριεζμάν ανακοίνωσε το τέλος του από την Ατλέτικο Μαδρίτης και πλέον οι «ροχιμπλάνκος» βρίσκονται στο πιο κρίσιμο καλοκαίρι της σύγχρονης ιστορίας τους με το τέλος εποχής της πιο πετυχημένης ομάδας και την μετάβαση στη νέα εποχή.

Με τον όρο πρώιμη νεοτερικότητα η Merry Wiesner-Hanks στο βιβλίο της Πρώιμη Νεότερη Ευρώπη, τονίζει πως οι ιστορικοί προσπάθησαν να βαφτίσουν την περίοδο εκείνη και την μετάβαση από τον Μεσαίωνα στη νεότερη περίοδο. Κάθε ιστορικός όπως και σχεδόν όλοι μας, προσεγγίζει το παρελθόν υπό την δική του οπτική γωνία, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει μια αμερόληπτη ιστορική αφήγηση, μια απλή δηλαδή καταγραφή ιστορικών γεγονότων.

Αντίστοιχα στην Ατλέτικο Μαδρίτης η μετάβαση από την μία εποχή (αν όχι του Μεσαίωνα γιατί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι η ομάδα που κατέκτησε πρωτάθλημα κι έφτασε σε δύο τελικούς Champions League) στην άλλη δεν είναι μια ευθεία γραμμή, αλλά μια μακρά διαδοχή κυμάτων που φτάνουν στην παραλία που το καθένα σπάει σε διαφορετικό σημείο και σε διαφορετική στιγμή.

Η απόφαση του Αντουάν Γκριεζμάν να αποχωρήσει μετά από πέντε χρόνια από τους «ροχιμπλάνκος», ένα χρόνο μόλις μετά το δακρύβρεχτο βίντεο με το οποίο απέρριπτε τον εύκολο δρόμο της Μπαρτσελόνα προτάσσοντας το συναίσθημα, φέρνει την Ατλέτικο Μαδρίτης μπροστά σε ένα σταυροδρόμι.

Αρχικά, φέρνει το τέλος εποχής μια ομάδας που συντέλεσε ώστε η Ατλέτικο να αλλάξει στάτους και να είναι πλέον στους κορυφαίους συλλόγους του κόσμου. Οι τέσσερις μέχρι στιγμής αποχωρήσεις (Ερνάντες, Γοδίν, Χουανφράν και Γκριεζμάν), αλλά και οι πιθανές των Φιλίπε Λουίς και Ντιέγκο Κόστα, καθώς και όσων δεν υπολογίζονται (Κάλινιτς, Αρίας) πλέον φέρνουν τον «Cholo» Σιμεόνε μπροστά στο πιο κρίσιμο καλοκαίρι της καριέρας του στην Μαδρίτη.

Πλέον, ο Αργεντινός τεχνικός καλείται να δημιουργήσει από τις βάσεις τη νέα ομάδα που θα διεκδικήσει ξανά τίτλους, αλλά κυρίως δεν θα χάσει το στάτους της, αυτό που με τόσο κόπο έχτισαν ο Σιμεόνε και οι συνεργάτες του. Και η νέα Ατλέτικο χρειάζεται ενίσχυση σχεδόν παντού.

Αρχικά η άμυνα. Με εξαίρεση τον Όμπλακ ο οποίος πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιο του μέχρι το 2023 η Ατλέτικο Μαδρίτης τη νέα σεζόν θα έχει μια εντελώς καινούργια αμυντική γραμμή. Και αυτό γιατί ήδη έχουν αποχωρήσει οι τρεις από τις τέσσερις εμβληματικές μορφές με πρώτο το Γάλλο αριστερό μπακ, Λούκα Ερνάντες ο οποίος έναντι του ποσού των 80 εκατ. ευρώ θα συνεχίσει την καριέρα του στην Μπάγερν Μονάχου.

Στη συνέχεια πήρε σειρά ο αρχηγός της ομάδας, Ντιέγκο Γοδίν, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του με τον ίδιο να έχει συμφωνήσει σε όλα με την Ίντερ για να μετακομίσει στο Μιλάνο. Ο επόμενος που θα μαζέψει τα πράγματά του από το Wanda Metropolitano είναι ο Χουανφράν ο οποίος μετά από 8,5 χρόνια αρνήθηκε την πρόταση που του έγινε για νέο μονοετές συμβόλαιο. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τον Φιλίπε Λουίς ο οποίος είναι με το ενάμιση πόδι εκτός (ήδη η Φλαμένγκο βρέθηκε στην Μαδρίτη όπου και του κατέθεσε επίσημη πρόταση) αφού δεν δείχνει η Ατλέτικο να καίγεται να τον κρατήσει σημαίνει πως η άμυνα των δύο τελικών παύει πλέον να υπάρχει.

Την ίδια ώρα στον Αρίας έχει μπει πωλητήριο κάτι που σημαίνει πως μόνο οι Χιμένες και Σάβιτς είναι οι μοναδικοί αμυντικοί της πρώτης ομάδας, αν και για τον Μαυροβούνιο δεν αποκλείεται αν έρθει κάποια ικανοποιητικό πρόταση να παραχωρηθεί.

Η μεσαία γραμμή είναι η λιγότερη αυτή την στιγμή που χρειάζεται αφαίμαξη με μοναδικό ερωτηματικό αυτό του Ρόδρι. Και αυτό γιατί ο 22χρονος Ισπανός μέσος προέρχεται από μια τρομερή σεζόν και αν σκεφτεί κανείς πως η ρήτρα του που φτάνει τα 70 εκατ. ευρώ μόνο απαγορευτική δεν είναι για ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι. Ο Γκουαρντιόλα είναι φαν του 22χρονου μέσου ο οποίος έχει συμβόλαιο με την Ατλέτικο μέχρι το 2023 και δεν αποκλείεται να καλύψει την ρήτρα και να τον φέρει στο Νησί. Σε αυτή την περίπτωση ο Σιμεόνε θα βγει στην αγορά και για ένα κεντρικό χαφ.

Στην επίθεση, η χθεσινή ανακοίνωση του Γκριεζμάν ότι αφήνει την Ατλέτικο μετά από πέντε χρόνια παρουσίας αναγκάζει τους «ροχιμπλάνκος» να βγουν στην αγορά για να βρουν τον άνθρωπο που θα καλύψει όχι μόνο τα γκολ του Γάλλου αλλά και την γενικότερη επιρροή του στο παιχνίδι της ομάδας. Στην πόρτα της εξόδου είναι και ο Κάλινιτς ο οποίος πέρασε και δεν ακούμπησε κάτι που σημαίνει πως θα είναι δύο οι επιθετικοί που θα πρέπει να αποκτηθούν.

Τέλος, ιδιαίτερη είναι η κατάσταση όσον αφορά τους Σαούλ και Ντιέγκο Κόστα. Για τους δύο είχε ληφθεί η απόφαση η διοίκηση να μην είναι αρνητική σε όποια πρόταση έρθει, ειδικά για τον δεύτερο, αλλά η απόφαση του Γκριεζμάν δεν αποκλείεται να τους διατηρήσει και τη νέα σεζόν αν και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Το σίγουρο είναι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερο για τους «ροχιμπλάνκος», για την δημιουργία μιας νέας «μοντέρνας» ομάδας η οποία όμως δεν θα είναι αποκομμένη από το παρελθόν και τις αρχές της, αρχές που θα αποτελέσουν την βάση για την δημιουργία της «νεοτερικής» Ατλέτικο Μαδρίτης.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα