Μουντιάλ 2022: Ποιος θα πάρει αυτό το Χρυσό Παπούτσι; (vids, poll)

Γιάννης Αρώνης
Μουντιάλ 2022: Ποιος θα πάρει αυτό το Χρυσό Παπούτσι; (vids, poll)

bet365

Λίγες ώρες πριν την σέντρα στο 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα φιλοξενηθεί στο Κατάρ, το Gazzetta σας παρουσιάζει τους 10+1 επικρατέστερους υποψηφίους για το βραβείο του πρώτου σκόρερ του τουρνουά: το περίφημο Χρυσό Παπούτσι.

To τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου -αντικατέστησε το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ που χρησιμοποιούταν έως το 1970- αποτελεί το «Έβερεστ» του ποδοσφαίρου σε εθνικό επίπεδο, τον απόλυτο στόχο κάθε ποδοσφαιριστή. Κάθε τέσσερα χρόνια όμως μαζί με το βαρύτιμο χρυσό σκήπτρο απονέμεται και ένα ακόμα βραβείο, που αν και δεν έχει την αίγλη του γλυπτού που δημιούργησε ο Σίλβιο Γκατζανίγκα, μοιράζεται λίγη από την «αστερόσκονή» του.

Το Χρυσό Παπούτσι δεν απονεμόταν μέχρι το 1982 και έτσι ο Πάολο Ρόσι ήταν ο πρώτος που το κράτησε στα χέρια του. Παρ' όλα αυτά η FIFA θέλοντας να αποκαταστήσει την ανορθογραφία για τα Μουντιάλ που προηγήθηκαν περιλαμβάνει κανονικά στα στατιστικά του βραβείου όλους τους πρώτους σκόρερ των διοργανώσεων έως το 1978.

Από τον Γκιγιέρμο Στάμπιλε που διέλυσε τα αντίπαλα δίχτυα στο πρώτο Μουντιάλ το 1930 μέχρι τον Χάρι Κέιν που διέπρεψε στα γήπεδα της Ρωσίας πριν τέσσερα χρόνια, το Χρυσό Παπούτσι έχει συνοδεύσει απίθανα κατορθώματα κοσμώντας το παλμαρέ ορισμένων εκ των μεγαλύτερων θρύλων του ποδοσφαίρου.

Κάποιες φορές το τρόπαιο έρχεται να επισφραγίσει την ποιότητα ενός μεγάλου σκόρερ όπως ο Ρονάλντο, άλλες αποτελεί μια ξαφνική «καταιγίδα» που εξαφανίζεται όσο απρόσμενα εμφανίστηκε, όπως συνέβη στην περίπτωση του Σαλβατόρε Σκιλάτσι. Σε κάθε περίπτωση ο νικητής γράφει το όνομά του στην Bίβλο των Παγκοσμίων Κυπέλλων και το Gazzetta σας παρουσιάζει τους 10+1 επικρατέστερους διεκδικητές για τον τίτλο του απόλυτου σκόρερ στο Κατάρ.

Loading...

Λιονέλ Μέσι

Λιονέλ Μέσι

Κριστιάνο Ρονάλντο

Κριστιάνο Ρονάλντο

Χάρι Κέιν

Χάρι Κέιν

Τόμας Μίλερ

Τόμας Μίλερ

Καρίμ Μπενζεμά

Καρίμ Μπενζεμά

Νεϊμάρ

Νεϊμάρ

Ρόμπερ Λεβαντόφσκι

Ρόμπερ Λεβαντόφσκι

Κιλιάν Μπαπέ

Κιλιάν Μπαπέ

Λουίς Σουάρες

Λουίς Σουάρες

Χέουνγκ Μιν Σον

Χέουνγκ Μιν Σον

Ανσού Φατί

Ανσού Φατί

Ο Λιονέλ Μέσι ετοιμάζεται για το πέμπτο Μουντιάλ της καριέρας του, στην πιθανότατα τελευταία του ευκαιρία να οδηγήσει την Αργεντινή στην Γη της Επαγγελίας. Έχοντας πετύχει το πρώτο του γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο πριν καν κλείσει τα 19 του χρόνια το 2006 στη Γερμανία, βρίσκεται στην τρίτη θέση των εν ενεργεία σκόρερ σε Μουντιάλ με 6. Κουβάλησε την Αλμπισελέστε στις πλάτες του μέχρι τον τελικό του Μαρακανά το 2014, και παρότι διανύει το 36ο έτος της ηλικίας του τα πάντα θα εξακολουθούν να περνούν από τα πόδια του για την ομάδα του Σκαλόνι.

O Κριστιάνο Ρονάλντο αποτελεί τον απόλυτο σκόρερ σε επίπεδο εθνικών ομάδων, μετρώντας το εξωφρενικό νούμερο των 117 τερμάτων σε 191 συμμετοχές με το εθνόσημο της Πορτογαλίας στο στήθος. Ακόμα και αν πετύχει ένα γκολ στο Κατάρ θα γράψει το όνομά του με ολόχρυσα γράμματα στην Βίβλο των Παγκοσμίων Κυπέλλων αφού κανείς άλλος δεν έχει σκοράρει σε πέντε διαφορετικές διοργανώσεις, όμως η Πορτογαλία πιθανότατα θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από τον ηγέτη της προκειμένου να ξεχωρίσει. Έχοντας ήδη χαρίσει στην ομάδα του Φερνάντο Σάντος το Euro 2016, θα ταξιδέψει στο Κατάρ με στόχο την διάκριση στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του.

Έχοντας ήδη στην προσωπική του συλλογή το Χρυσό Παπούτσι του 2018, ο Χάρι Κέιν θα αποτελέσει και πάλι την αιχμή του δόρατος της Αγγλίας με την ελπίδα αυτή τη φορά τα γκολ του να την οδηγήσουν ψηλότερα από την ημιτελική φτάση που έφτασε στην προηγούμενη διοργάνωση. Με τα έξι γκολ που σημείωσε στα γήπεδα της Ρωσίας φιγουράρει ήδη στην τρίτη θέση των ενεργεία σκόρερ -ισοβαθμεί με Μέσι, Νεϊμάρ και Χάμες Ροντρίγκες- παρόλο που το τουρνουά του Κατάρ θα είναι μόλις το δεύτερο προσωπικό του Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα οδηγήσει ο αρχηγός μιας χαρισματικής φουρνιάς για τα Τρία Λοντάρια την πατρίδα του στο τρόπαιο που αγνοεί από το 1966;

O κορυφαίος εν ενεργεία σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, ο Τόμας Μίλερ θέλει να πλησιάσει τον συμπατριώτη του Μίροσλαβ Κλόζε βοηθώντας παράλληλα την Νατσιονάλμανσαφτ να επαναλάβει τον θρίαμβο του 2014. Στα γήπεδα της Βραζιλίας τότε ο Μίλερ είχε βρει τα αντίπαλα δίχτυα πέντε φορές, ενώ ισάριθμες τα είχε καταφέρει και στην παρθενική του διοργάνωση του 2010 στη Νότια Αφρική. Πολυσύνθετος αλλά ταυτόχρονα χωρίς συγκεκριμένη θέση στο γήπεδο, ο Μίλερ θα προσπαθήσει να αφήσει πίσω του το καταστροφικό Μουντιάλ του 2018 στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση υπό τις οδηγίες του Χάνσι Φλικ.

Η μεγάλη επιστροφή για τον Καρίμ Μπενζεμά σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι γεγονός! Τα γνωστά γεγονότα με την υπόθεση Βαλμπουενά τον άφησαν εκτός αποστολής της εθνικής Γαλλίας για την διοργάνωση της Ρωσίας όμως μετά την επάνοδό του στο Euro 2020 ετοιμάζεται και για το δεύτερο Μουντιάλ της καριέρας του μετά από αυτό του 2014 στην Βραζιλία. Ο απολογισμός του τότε δεν ήταν εντυπωσιακός (πέτυχε τρία γκολ), όμως με την πάροδο των ετών ο Μπενζεμά ωρίμασε σαν το καλό κρασί και ταξιδεύει στο Κατάρ με την ορμή που του δίνει η περσινή φανταστική σεζόν του με τη Ρεάλ και φυσικά η βράβευσή του από το France Football με την Χρυσή Μπάλα. Μοναδικό ερωτηματικό για τον 34χρονο σέντερ φορ θα είναι η αγωνιστική του ετοιμότητα αφού τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρείται από ένα πρόβλημα στο γόνατο.

Από τη μία αποτελεί αναμφισβήτητα το χρυσό παιδί του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου της νέας γενιάς, από την άλλη ο Νεϊμάρ ακόμα δεν έχει καταφέρει να οδηγήσει την Σελεσάο σε μια μεγάλη διάκριση.Ένας τραυματισμός στην μέση τον έθεσε εκτός αποστολής για τον ντροπιαστικό ημιτελικό κόντρα στην Γερμανία το 2014 και ακόμα ένας στον αστράγαλο του στέρησε την συμμετοχή του στο νικηφόρο για την πατρίδα του Κόπα Αμέρικα του 2019. Με 75 γκολ απέχει μόλις τρία από το απόλυτο ρεκόρ του Πελέ, και σίγουρα ένας από τους προσωπικούς του στόχους θα είναι να επιστρέψει από το Κατάρ ως ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Βραζιλίας.

Από τα 76 γκολ που έχει πετύχει ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι για την εθνική Πολωνίας (11ος σκόρερ σε εθνικό επίπεδο όλων των εποχών) ούτε ένα δεν έχει σημειωθεί σε Μουντιάλ! Η Πολωνία δεν προκρίθηκε στις διοργανώσεις του 2010 και του 2014, ενώ ο φορ της Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να βρει δίχτυα στα τρία ματς που πρόλαβε να παίξει το 2018 πριν τον αποκλεισμό από τα νοκ-άουτ. Ο όμιλος απέναντι σε Αργεντινή, Μεξικό και Σαουδική Αραβία θα είναι η τελευταία του ευκαιρία να «σπάσει» το ρόδι στο κορυφαίο τουρνουά εθνικών ομάδων, όμως για να κυνηγήσει το Χρυσό Παπούτσι θα πρέπει η Πολωνία να προχωρήσει και μετά τον όμιλο.

Ο Κιλιάν Μπαπέ συστήθηκε στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό λάμποντας στο προηγούμενο Μουντιάλ πριν ακόμα τα είκοσί του χρόνια καθηλώνοντας με την ταχύτητά του αλλά και τα τρία γκολ που βοήθησαν την Γαλλία να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια. Πλέον στα 24 βρίσκεται ήδη στην έβδομή του γεμάτη σεζόν και θα κληθεί μαζί με τον Καρίμ Μπενζεμά να σηκώσει όλο το βάρος της επίθεσης των Τρικολόρ με τους οποίους πετυχαίνει κατά μέσο όρο περίπου ένα γκολ κάθε δύο συμμετοχές. Το αριστερό «φτερό» της επίθεσης θα είναι και πάλι δικό του, όμως μένει να διαπιστώσουμε αν οι εξωπραγματικές επιδόσεις του σε διασυλλογικό επίπεδο μπορούν να μεταφραστούν σε κάτι καλό για την εθνική Γαλλίας στην πρώτη διοργάνωση που ουσιαστικά ο Μπαπέ θα έχει τον ρόλο του ηγέτη.

H χρυσή γενιά της Ουρουγουάης είναι έτοιμη για τον τελευταίο χορό στα γήπεδα του Κατάρ, και ο σημαιοφόρος της συγκεκριμένης φουρνιάς Λουίς Σουάρες θα επιχειρήσει να σκοράρει στο τέταρτο Μουντιάλ της καριέρας του. Η παλιοπαρέα των Σουάρες, Καβάνι, Γοδίν και Μουσλέρα θα πλαισιωθεί με το «νέο αίμα» των Βαλβέρδε, Νούνιες και Μπεντακούρ σε ένα πάντρεμα που η χημεία του θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την Σελέστε. Ο Σουάρες μετρά επτά τέρματα σε τελικές φάσεις Μουντιάλ και αποτελεί εδώ και χρόνια τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία της πατρίδας του, και στα 35 του χρόνια θα κάνει την ύστατη προσπάθεια για το βαρύτιμο τρόπαιο.

Δεν είναι το πρώτο Μουντιάλ που ο Χέουνγκ Μιν Σον θα κληθεί να πάρει τη Νότια Κορέα στις πλάτες του, είναι όμως αναμφισβήτητα αυτό που πραγματοποιείται στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του επιθετικού της Τότεναμ. Πρώτος σκόρερ στην περσινή Premier League και μάλιστα χωρίς να εκτελεί τα πέναλτι, πέτυχε και επτά τέρματα κατά τη διάρκεια των προκριματικών και έρχεται με πατημένο το γκάζι για την διοργάνωση του Κατάρ! Συμπαραστάτες του στην προσπάθεια της Νότιας Κορέας να προκριθεί στα νοκ-άουτ μετά το 2010 θα είναι οι γνώριμοί μας Ουί-Τζο και Ιν-Μπεόμ Χουάνγκ, που αγωνίζονται αμφότεροι στον Ολυμπιακό.

O Aνσού Φατί μπορεί να αποτελεί με διαφορά τον «βενιαμίν» της λίστας -δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από όταν συμπλήρωσε τα είκοσί του χρόνια-, όμως έχει ήδη αφήσει πολλές υποσχέσεις, τουλάχιστον σε διασυλλογικό επίπεδο με την φανέλα της Μπαρτσελόνα. Την περασμένη Πέμπτη πέτυχε το δεύτερό του γκολ με την εθνική Ισπανίας στην πέμπτη του συμμετοχή, αφού παρότι έκανε το ντεμπούτο το τον Σεπτέμβριο του 2020 η παρουσία του στην Φούρια Ρόχα δεν έχει εξελιχθεί όπως ο ίδιος θα ήθελε λόγω των συχνών του τραυματισμών. Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο, αν είναι υγιής μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην «αιχμή του δόρατος» για την ομάδα του Λουίς Ενρίκε που «πονάει» εδώ και χρόνια στην θέση του σέντερ φορ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image