Μουντιάλ 2022: Το Μαρόκο έγινε η τέταρτη ομάδα της Αφρικής που έφτασε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου (vids+poll)

Βασίλης Μπαλατσός
Μουντιάλ 2022: Το Μαρόκο έγινε η τέταρτη ομάδα της Αφρικής που έφτασε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου (vids+poll)

bet365

Το Μαρόκο απέκλεισε την Ισπανία και έγινε μόλις η τέταρτη ομάδα της Αφρικής που έφτασε στα προημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το Gazzetta σας καλεί να αναδείξετε την κορυφαία αφρικανική ομάδα στην ιστορία του τουρνουά.

Το Μαρόκο είναι η μεγάλη έκπληξη της φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Η εξαιρετική ομάδα του Ουαλίντ Ρεγκραγκί «σόκαρε» την Ισπανία του Λουίς Ενρίκε και την άφησε εκτός τουρνουά, καθώς τη νίκησε στη διαδικασία των πέναλτι με μεγάλο πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα της Σεβίλλης, Γιασίν Μπόνο. Οι Μαροκινοί έγραψαν ιστορία, πέρασαν για πρώτη φορά στους «8» και έγιναν μόλις η τέταρτη χώρα από την Αφρική που κατάφερε κάτι ανάλογο.

Η πρώτη που τα είχε καταφέρει ήταν το Καμερούν στο Μουντιάλ του 1990, στο τουρνουά της Ιταλίας τα Λιοντάρια με απόλυτο πρωταγωνιστή τον 38χρονο τότε Ροζέ Μιλά. Ο ηγέτης της ομάδας του Βαλέρι Νεπομνιάκι σκόραρε δύο φορές στις καθυστερήσεις στο ματς με την Κολομβία για τους «16» και έστειλε τη χώρα του για πρώτη φορά στα προημιτελικά. To Καμερούν στο Μουντιάλ του 1990 είχε κάνει την μεγάλη έκπληξη και είχε κερδίσει την Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα, η οποία έφτασε μέχρι τον τελικό και έχασε το τρόπαιο από την Γερμανία. Συνολικά στη διοργάνωση είχαν πέντε νίκες και τρεις ήττες.

Έπρεπε να περάσουν 12 χρόνια για να φτάσει μια ομάδα από την Αφρική εκεί που έφτασε το Καμερούν το 1990. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 η Σενεγάλη μέτρησε δυο νίκες, ισάριθμες ισοπαλίες, μια ήττα και έφτασε μέχρι τους «8». Οι Σενεγαλέζοι με σκόρερ τον μετέπειτα μέσο της ΑΕΚ, Πάπα Μπούπα Ντιόπ έκαναν την μεγάλη έκπληξη και νίκησαν την πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία στην πρεμιέρα της. Για να φτάσουν στα προημιτελικά οι Αφρικανοί νίκησαν την Σουηδία και στον επόμενο γύρο έμειναν εκτός από την Τουρκία.

Οκτώ χρόνια μετά το Καμερούν και δώδεκα πριν το Μαρόκο η Γκάνα έγινε η τρίτη ομάδα που πέρασε στα προημιτελικά Μουντιάλ. Στο τουρνουά της Νότιας Αφρικής το σύνολο του Μιλοβάν Ράγιεβατς με πρωταγωνιστή τον Ασαμόα Γκιάν μέτρησε δυο νίκες, μια ισοπαλία και δυο ήττες. Ο ηγέτης των Black Stars σκόραρε στις καθυστερήσεις κόντρα σε ΗΠΑ και Σερβία αλλά έχασε το καθοριστικό πέναλτι κόντρα στην Ουρουγουάη στους «8». Οι Γκανέζοι θα γινόντουσαν η πρώτη ομάδα που θα έφτανε μέχρι τα ημιτελικά αλλά ο Λουίς Σουάρες έδιωξε τη μπάλα πριν περάσει τη γραμμή στα τελευταία δευτερόλεπτα του ματς.

Loading...

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα