Μουντιάλ 2022: Ο Σάντος έγραψε ιστορία και ο Ενρίκε πλήρωσε τα λάθη του

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Μουντιάλ 2022: Ο Σάντος έγραψε ιστορία και ο Ενρίκε πλήρωσε τα λάθη του

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το ιστορικό ματς στο οποίο ο Φερνάντο Σάντος «κάθισε» στον πάγκο τον Κριστιάνο Ρονάλντο και για το μεγάλο σφάλμα του Λουίς Ενρίκε στην άνοστη και κουραστική Ισπανία.

Του το «ζήτησαν» μια, δυο, τρεις... Ολο το γήπεδο φώναζε «Ρονάλντο – Ρονάλντο» σχεδόν επαιτούσε, μετά το 4-0 του Γκερέιρο στο 55'! Σου λένε οι Καταριανοί «εντάξει, να μην τον βάλει βασικό, μη τον αφήσει όμως και για το... 80'». Λογικό, δεν ξέρουν τι εστί Φερνάντο Σάντος. Πόσο «ξεροκέφαλος», αλλά και ευέλικτος ως ευφυέστατος, είναι. Ξέρουν τον Μέσι, τον Κριστιάνο... μέχρι εκεί. Τον έβαλε τελικά. Οπως το είχε προγραμματίσει εκείνος, όχι όταν το ζητούσε το κοινό. Στο 74', μαζί με άλλους δύο συμπαίκτες του, τον Βιτίνια και τον Ρικάρντο Ορτα. Αντικαθιστώντας τους δυο κορυφαίους του αγώνα. Τον απίστευτο Ζοάο Φέλιξ ο οποίος μοιάζει μεταμορφωμένος στα χέρια του Σάντος (συγκριτικά με αυτό το «λίγο», κάκιστο που καταθέτει στην Ατλέτικο του Σιμεόνε) και τον φοβερό και τρομερό Γκονσάλο Ράμος. Ούτε παραγγελιά για τον πρώην προπονητή ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και Εθνικής Ελλάδας! Διότι σήμερα έγραψε ιστορία ο Σάντος!

Το 6-1 θα το ξεχάσουμε γρήγορα. Ειδικά αν η Πορτογαλία επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί επί του Μαρόκου και βρεθεί στον ημιτελικό εναντίον Γαλλία ή Αγγλίας. Ολοι όμως θα θυμούνται το πρώτο ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου στο οποίο άφησε στον πάγκο τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Προφανώς για αγωνιστικούς λόγους, αφανώς και για πειθαρχικούς λόγους: αν το έχει... ξεχάσει ο Κριστιάνο, τη μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του την έχει υπογράψει ο Σάντος. Ούτε ο Φέργκιουσον, oύτε ο Μουρίνιο, ο Αντσελότι, ο Ζιντάν, ο Αλέγκρι. Ο Σάντος! Κι αν στραβομουτσουνιάζεις για μαι αλλαγή στο 65' σε ματς άνευ σημασίας εναντίον της Ν. Κορέας, στο 194ο παιχνίδι σου με την Εθνική, θα φας και τον πάγκο σου! Και θα ψάχνουν όλοι αν θα τρέξεις μαζί με τους υπόλοιπους του πάγκου να πανηγυρίσεις το γκολ του 21χρονου αντικαταστάτη σου!


Η Πορτογαλία άνοιξε το σκορ στη δεύτερη φάση της (17') τελείωσε το ματς στο 33' και παρέδωσε μια καταπληκτική ποδοσφαιρική παράσταση! Είναι πραγματικά αριστουργήματα τα τέσσερα από τα έξι γκολ της. Είναι καλύτερα και από... βραζιλιάνικα, έξοχα! Εναντίον μιας διαλυμένης μετά το 2-0 Ελβετία, η οποία προφανώς πίστευε ότι θα το «χτυπήσει» το ματς και σμπαραλιάστηκε ηθικά στο πρώτο ημίχρονο, έκανε το καλύτερο παιχνίδι της σε μεγάλο τουρνουά επί Σάντος. Και μας παρουσίασε όχι μόνο έναν θαυμάσιο φορ της Μπενφίκα μόλις στο τέταρτο παιχνίδι του με την Εθνική Πορτογαλίας, αλλά και έναν αρτίστα ονόματι Ζοάο Φέλιξ: τον βρίζουν – δικαίως ίσως – οι οπαδοί της Ατλέτικο Μαδρίτης που είχε κοστίσει 127 εκατ. Ευρώ πριν από τρία χρόνια (Μπενφίκα) και δεν έχει «βγάλει» ούτε τα... 27! Είναι, όμως, μόλις 23 ετών, έχει όλο το ποδόσφαιρο μπροστά του! Να τον δούμε και στα επόμενα ματς τον Φέλιξ, διότι σημασία δεν έχουν μόνο αυτοί που βάζουν, αλλά (ίσως περισσότερο) αυτοί που δημιουργούν! Και αυτός ο αέρινος ντριμπλέρ απόψε δεν έπαιζε. Χόρευε!

Οχι σαν τους χορούς των Μαροκινών βέβαια. Αυτοί... σκόρπισαν χορούς σ' όλη τη χώρα τους, σ' όλη την Αφρική, όπου γης ζουν Μαροκινοί μετανάστες! Το άξιζαν; Για να είμαστε δίκαιοι, δεν θα ήταν παράλογο, ούτε ποδοσφαιρικά «άδικο» αν προκρίνονταν σήμερα επί του Μαρόκου. Η παρέα του Ζίγεχ είχε τις στιγμές της (κυρίως στην παράταση), οι Ισπανοί όμως είχαν τον έλεγχο και τις καλύτερες φάσεις. Χωρίς να μας παρουσιάσουν τίποτα απολύτως καινούριο στον τρόπο παιχνιδιού τους!

Η Ισπανία πλήρωσε στο τελευταίο ματς του ομίλου πολύ ακριβά την υποτίμηση της Ιαπωνίας (παρότι οι Γιαπωνέζοι είχαν νικήσει τους Γερμανούς μ' ένα εκρηκτικό δεκάλεπτο), δέχθηκαν δύο γκολ, δεν κατάφεραν να το «γυρίσουν» διότι δεν το προσπάθησαν τόσο επιτακτικά όσο μπορούσαν. Τι πλήρωσαν σήμερα; Την παντελώς ακατανόητη απόφαση του Λουίς Ενρίκε να αφήσει στον πάγκο τον παίκτη που είχε σκοράρει και στα τρία ματς του ομίλου! Αλλαγή με την Κόστα Ρίκα, γκολ. Αλλαγή με τη Γερμανία, υπερπολύτιμο γκολ. Βασικός με την Κορέα, πάλι γκολ. Αλλά σήμερα, σε νοκ άουτ ματς, στον πάγκο; Για να παίξει φορ ο... Ασένσιο! Απίστευτα πράγματα!

Αυτή τη φορά δεν το έβαλε ως αναπληρωματικός ο Μοράτα των 30 γκολ σε 60 ματς με την Εθνική Ισπανίας. Κι όταν το ματσάκι πάει στα πέναλτι, όλα είναι ανοιχτά. Ο Μπόνο «ρόκαρε» με καταπληκτικά σπασίματα μέσης και το ένα πόδι πίσω από τη γραμμή, το Μαρόκο πανηγύρισε. Οχι επί μιας... τυχαίας Εθνικής ομάδας. Επί της ομάδας μιας χώρας στην οποία ανήκε... εξ ημισείας μαζί με τη Γαλλία μέχρι το 1956. Μια ομάδα που έχει ίσως τους καλύτερους ακραίους μπακ της διοργάνωσης. Τον 25χρονο Μαζραουϊ της Μπάγερν και τον 24χρονο Χακίμι της Παρί, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια είχε πέσει θύμα των... ισολογισμών στη Ρεάλ που συνεχίζει με τον Ντάνι Καρβαχάλ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...