Η Μόσχα φοράει τα... ποδοσφαιρικά της! (pics)
Προσγειωθήκαμε στη Μόσχα το απόγευμα της Δευτέρας, ως μέλη της ελληνικής δημοσιογραφικής αποστολής για το πρόγραμμα Football for Friendship της FIFA, στο οποίο συμμετέχουν παιδιά από 211 χώρες του κόσμου. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ. Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση στο αεροδρόμιο δεν ήταν όπως την περιμέναμε, με στρατό και αστυνομία σε εμφανή σημεία.
Υπήρχε όμως η αίσθηση ότι τα πάντα... είναι υπό έλεγχο, ακόμα κι αν η παρουσία των αρχών ήταν διακριτική. Η άφιξή μας στη ρωσική πρωτεύουσα συνέπεσε με την άφιξη της αποστολής του Μεξικού. Λίγοι άνδρες της αστυνομίας, λίγοι της ιδιωτικής ασφάλειας και απλά περιφραγμένος χώρος γύρω από το πούλμαν. Κανείς δεν τόλμησε να κάνει κάποια κίνηση να υπερβεί τα όρια. Οι λίγοι οπαδοί που είχαν συγκεντρωθεί φώναξαν συνθήματα, ζητούσαν από τους παίκτες και τον προπονητή να πάνε κοντά τους και... αυτό ήταν.
Οπαδοί με... διαπίστευση
Στο κέντρο της πόλης τα μέτρα είναι πολύ πιο εμφανή, γι' αυτά όμως θα αναφερθούμε περισσότερο σε άλλο κείμενο. Η αλήθεια είναι πως η πρωτεύουσα της Ρωσίας δείχνει έτοιμη να υποδεχθεί τις εκατοντάδες χιλιάδες οπαδών, διατηρώντας παράλληλα το αυστηρό προφίλ της, αλλά έχοντας καταφέρει να το προσαρμόσει στις συνθήκες. Ο αυστηρός αστυνομικός που πέρυσι στον έλεγχο διαβατηρίων κοιτούσε και ξανακοιτούσε πότε τον υπογράφοντα, πότε το διαβατήριό του είχε αντικατασταθεί από μια ευγενέστατη κυρία, η οποία βρισκόταν σε σημείο ελέγχου αποκλειστικά για ταξιδιώτες που πήγαν στη χώρα της για το Μουντιάλ.
Η διαδικασία έχει γίνει πιο γρήγορη, γεγονός που διευκολύνει στην αποφυγή της ταλαιπωρίες. Ρόλο σε αυτό παίζει και το Fan ID, ένα είδος ποδοσφαιρικής βίζας που σκαρφίστηκαν οι αρχές της Ρωσίας, κάνοντας πολύ πιο εύκολα τα πράγματα. Πλέον, σχεδόν κάθε οπαδός στους δρόμους φοράει τη δική του διαπίστευση στο λαιμό, η οποία του προσφέρει είσοδο στη χώρα, δωρεάν μετακινήσεις τη μέρα του αγώνα και μια σειρά ακόμα από διευκολύνσεις. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να πάρει εισιτήριο για τη διοργάνωση και έχει διάρκεια μέχρι και δέκα μέρες μετά το πέρας της.
Παράλληλα, όμως τον κάνει να καταλαβαίνει ότι είναι... πλήρως φακελωμένος και ότι ανά πάσα στιγμή, ακόμα κι αν καλύψει το πρόσωπό του, μπορεί να εντοπιστεί. Οι Ρώσοι φροντίζουν να γνωρίζουν άπαντες ότι δεν αστειεύονται.
Γιορτή στους δρόμους
Στο κέντρο της πόλης, τα φωτάκια και τα στολίδια που έχουν κρεμαστεί στον πεζόδρομο γύρω από την Κόκκινη Πλατεία δίνουν μια πολύ ωραία αίσθηση στο ούτως ή άλλως πανέμορφο κέντρο. Βέβαια, η Κόκκινη Πλατεία τη Δευτέρα και την Τρίτη ήταν κλειστή για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να προετοιμαστούν όλα με ηρεμία για τη συναυλία που θα γίνει εκεί με αφορμή το Μουντιάλ. Για τον ίδιο ακριβώς λογο η fan zone που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο, κοντά στο γήπεδο Λουζνίκι, θα ανοίγει μόνο τις μέρες αγώνα και φυσικά οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί. Οι ανιχνευτές μετάλλων που έχουν εγκατασταθεί στην ρωσική πρωτεύουσα πρέπει να έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Οι δρόμοι της πρωτεύουσας έχουν πάρει από το ξεκίνημα της εβδομάδας μουντιαλικό χρώμα και όσο περνούν οι ώρες, το χρώμα αυτό γίνεται όλο και πιο έντονο. Τι κι αν η βροχή δυνάμωσε το απόγευμα της Τρίτης; Οπαδοί των περισσότερων χωρών ήταν εκεί, προσπαθώντας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Οι Νοτιοαμερικανοί έχουν ταξιδέψει νωρίτερα από τους Ευρωπαίους και έδιναν ξεχωριστό τόνο με τα χρώματα και τις φορεσιές τους. Στην πόλη υπάρχουν και αρκετοί Αυστραλοί, ενώ Σέρβοι πωλητές σημαιών έχουν πιάσει πόστο σε κομβικά σημεία του κέντρου.
Οι πιο... φασαριόζοι, πάντως, ήταν εκείνοι του Ιράν, οι οποίοι είχαν και στα χέρια μια κόρνα με αποτέλεσμα να ακούγονται παντού. Γενικότερα, σε όλες τις οπαδικές εκφράσεις παρόμοιοι τύπου δεν υπάρχει καμία ενόχληση από τις αρχές, που παρακολουθούν διακριτικά περιμένοντας να ξεφύγει η κατάσταση.
Αγγλικά στο μετρό
Δίπλα στο αποκλεισμένο άγαλμα του Μαρξ, οι σημαίες της διοργάνωσης υψώνονται προς τα πάνω, ενώ πίσω από το τείχος του Κρεμλίνου το ρολόι που μετρά αντίστροφα για την πρώτη σέντρα κοντεύει να τερματίσει! Μικρά περίπτερα με είδη Μουντιάλ βρίσκονται και μέσα στο επιβλητικό εμπορικό κέντρο που στεγάζεται στο πλάι της Κόκκινης Πλατείας, με τα συντριβάνια και την οροφή του να έχουν γεμίσει μπάλες.
Στο μετρό, υπάρχουν οι στάσεις και στα αγγλικά μέσα στα βαγόνια, ενώ τα ηχογραφημένα μηνύματα μεταφράζονται. Μην περιμένετε φυσικά να συμβαίνει το ίδιο και στις εισόδους των σταθμών. Γενικότερα το GPS, έστω και το παραδοσιακό, όχι το ρωσικό, είναι... απαραίτητο και η κίνηση στους δρόμους γίνεται όλο και πιο αφόρητη.
Οι υπάλληλοι προσπαθούν αρκετά να είναι ευγενικοί, αν και δεν τους βγαίνει πάντα, ενώ υπάρχουν σε αρκετά σημεία περίπτερα εθελοντές, οι περισσότεροι εκ των οποίων μιλάνε κάποια αγγλικά και κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν. Σε μερικά σημεία υπάρχουν μερικές ακόμα ατέλειες που δουλεύονται, όμως όλα αναμένεται να είναι πανέτοιμα για τη μεγάλη πρεμιέρα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.