Τανγκί Ντομπελέ: Από τα όρια της παραίτησης, στη μεταγραφή - ρεκόρ (vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Τανγκί Ντομπελέ: Από τα όρια της παραίτησης, στη μεταγραφή - ρεκόρ (vids)

bet365

Ο Τανγκί Ντομπελέ έγινε ο ποδοσφαιριστής για τον οποίο η Τότεναμ έβγαλε τα περισσότερα χρήματα ever από τα ταμεία της και τον δικαίωσε για την επιμονή του, όταν οι σκέψεις να παρατήσει το ποδόσφαιρο είχαν πλέον αρχίσει να του κυριεύουν το μυαλό... Γιατί όμως ένας 22χρονος, με ελάχιστες εμπειρίες, κόστισε 64 εκατομμύρια;

Ο 22χρονος χαφ, από το απόγευμα της Τρίτης, ανήκει με κάθε επισημότητα στα «σπιρούνια», κάνοντας ένα τεράστιο βήμα στην καριέρα του. Και δεν είναι μονάχα για εκείνον μια πολύ μεγάλη «δήλωση» αυτή η μεταγραφή, αλλά έγινε ο ποδοσφαιριστής με τον οποίο η ομάδα του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο έπειτα από δυο στείρες μεταγραφικές περιόδους, ενήργησε και συμπεριφέρθηκε ως ένα κλαμπ που γνωρίζει πολύ καλά τι οφείλει να κάνει μετά και από τη συμμετοχή στον μεγάλο τελικό του Champions League.

Ο Ντάνιελ Λέβι... συμμορφώθηκε και αποφάσισε να ακούσει προσεκτικά τις εισηγήσεις του Αργεντινού προπονητή της ομάδας, όπως το έκανε την 2α Ιουλίου του 2019. Έπειτα από 518 ημέρες, η Τότεναμ έκανε δυο μεταγραφές σε διάστημα ελάχιστων ωρών, αφού, εκτός από τον Ντομπελέ, απέκτησε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και τον 18χρονο επιθετικό της Λιντς, Τζακ Κλαρκ. Βέβαια, ο νεαρός φορ θα παραμείνει στα «παγώνια» και τη νέα αγωνιστική περίοδο με τη μορφή δανεισμού και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα παλέψει για μια θέση στον λονδρέζικο σύλλογο από το καλοκαίρι του 2020 και μετά.

Ο Τανγκί Ντομπελέ, έκανε τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο να κάνει δυο διαφορετικά ταξίδια για να τον παρακολουθήσει από κοντά, να σημειώσει πράγματα για τα χαρακτηριστικά του ποδοσφαιριστή και να πάρει την απόφασή του, έχοντας βγάλει εκείνος τα συμπεράσματά του κι όχι έχοντας ακούσει από έναν τρίτο όσα κάνει ο 22χρονος μέσος στο χορτάρι.

Στη φάση των «16» του περασμένου Champions League, η Λιόν αντιμετώπισε τη Μπαρτσελόνα και αποκλείστηκε έχοντας διασυρθεί από τους «μπλαουγκράνα», έπειτα από το 5-1 στο δεύτερο παιχνίδι. Και τα δύο ματς, τόσο στο Groupama Stadium, όσο και στο «Καμπ Νόου», ο Ποτσετίνο τα είδε από τα επίσημα και εκεί σιγουρεύτηκε πως ο Τανγκί Ντομπελέ θα μπορούσε ν' αντικαταστήσει τον Μούσα Ντεμπελέ στο χώρο του κέντρου. Ο Βέλγος χαφ, αποχώρησε από την Τότεναμ έπειτα από εφτά χρόνια, είναι ένας από τους πιο underrated ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την Premier League και δη από εκείνους που αγωνίζονται στο χώρο του κέντρου και ελέγχουν τη ροή ενός ολόκληρου αγώνα, ενώ, πλέον συνεχίζει την καριέρα του στην κινεζική Guangzhou R&F.

Ο Αργεντινός τεχνικός της Τότεναμ είχε μεταφέρει το όνομα του Τανγκί Ντομπελέ στον Ντάνιελ Λέβι κι εκείνος το είχε κρατήσει στα κιτάπια τους, ενόψει του φετινού καλοκαιριού. Δεν υπήρχε περίπτωση και δεν θα ήταν και λογικό να προσπαθήσει να πείσει τον Ποτσετίνο πως θα συνέχιζε η ομάδα δίχως μεταγραφές και τη νέα αγωνιστική περίοδο. Έτσι, έπειτα από 518 ημέρες δίχως νέα πρόσωπα στο ρόστερ του συλλόγου, έγινε η αρχή στο ξεκίνημα του Ιουλίου και μάλιστα, επισημοποιήθηκε μεταγραφή – ρεκόρ στα χρονικά του κλαμπ. Ποτέ ξανά δεν έχουν ξαναβγεί 64 εκατομμύρια λίρες από τα ταμεία της Τότεναμ για την απόκτηση κάποιου ποδοσφαιριστή και αυτό το κατάφερε ο Γάλλος μέσος που ανήκε στη Λιόν, εντυπωσίασε με τις συμμετοχές του στο Champions League και πήρε μεταγραφή που για άλλους είναι... όνειρο.

Το γεγονός πως το συμβόλαιο που υπέγραψε με τους Λονδρέζους έχει διάρκεια έξι ετών (μέχρι και το 2025), φανερώνει την πίστη που έχει σ' εκείνον ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο για το μέλλον της Τότεναμ. Ο παίκτης είναι μόλις 22 ετών, με τρομερές ικανότητες και τρομερά περιθώρια βελτίωσης. Έχει αυτό το ... potential να γίνει ένας εκ των κορυφαίων χαφ τα επόμενα χρόνια, αφού, θεωρείται ένας τέτοιος για το ηλικιακό γκρουπ στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ευρωπαϊκά ύδατα.

Η δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή της Τότεναμ αυτή τη στιγμή είναι ο Ντάβινσον Σάντσες που άφησε πίσω τον Άγιαξ για να μετακομίσει στην αγγλική πρωτεύουσα και κόστισε 38,4 εκατομμύρια λίρες. Η διαφορά είναι μεγάλη και γίνεται κατανοητό αυτή τη στιγμή το... βάρος που θα συνοδεύει τον Τανγκί Ντομπελέ στο ξεκίνημα της θητείας του στη νέα του ομάδα. Πιο πίσω, στα 30 εκατομμύρια στο Top-5 των μεταγραφών της Τότεναμ έρχεται ο Έρικ Λαμέλα – που επέστρεψε νωρίτερα στις προπονήσεις το φετινό καλοκαίρι μόνος του – ο Ρομπέρτο Σολδάδο που αποτελεί παρελθόν από το κλαμπ αλλά είχε αγωνιστεί εκεί έναντι 26 εκατομμυρίων, ενώ, 25 εκατ.λίρες είχε κοστίσει ο Λούκας Μόουρα, που έστειλε την ομάδα στον μεγάλο τελικό του Champions League.

Ο Ντομπελέ πριν από μια πενταετία (2014), όταν ακόμα βρισκόταν στα τμήματα υποδομής της Γκινγκάμπ ως 17χρονο παιδί που περίμενε τις ευκαιρίες του για να κάνει το ξεπέταγμα στο προσκήνιο και να στρέψει τα φώτα πάνω του, ξαφνικά έμεινε δίχως ομάδα. Δεν έπεισε τότε, δεν έκαναν προσπάθεια να τον «δέσουν» με επαγγελματικό συμβόλαιο στον γαλλικό σύλλογο και τον άφησαν να ψάξει αλλού την τύχη του. Ο ανήλικος, τότε, Ντομπελέ, τα σκέφτηκε όλα. Έμεινε έναν χρόνο δίχως να παίξει ποδόσφαιρο. Άρχισε ν' αναρωτιέται αν τελικά ήταν προορισμένος να παίξει μπάλα σε επαγγελματικό επίπεδο, ή έπρεπε να κάνει κάτι για να φτιάξει τη ζωή του. Έχοντας ενηλικιωθεί, είχε αρχίσει ν' αναλογίζεται πως όφειλε να βρει τρόπο να προχωρήσει κάνοντας οτιδήποτε...

Κάπου εκεί εμφανίστηκε η Αμιέν, όμως και πάλι του έλειπε ο ενθουσιασμός. Η 5η κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου δεν είχε να του πει πολλά, αφού αγωνιζόταν για τις λεγόμενες «ρεζέρβες», σε ηλικία που άλλοι κατάφερναν να πάρουν ευκαιρίες σε κορυφαίο επίπεδο, να ξεχωρίσουν και να υπογράψουν συμβόλαια... ζωής. Όταν βρισκόταν στο ανδρικό τμήμα του συλλόγυο, κατάφερε να βοηθήσει στην άνοδο από την 3η κατά σειρά κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, στη Ligue2...

Έκανε υπομονή, φανέρωσε επιμονή για να δείξει σε αρκετούς πως άξιζε πολλά παράπανω και δεν τον είχαν εκτιμήσει όπως θα έπρεπε από τη Γκινγκάμπ και το 2017 η Λιόν τον κάνει δικό της, αρχικά με τη μορφή δανεισμού κι έπειτα διαθέτοντας 10 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσει και να επενδύσει σ' εκείνον. Όλα αρχίζουν να μπαίνουν σε μια σειρά, ο Ντομπελέ ξεδιπλώνει όλο το ταλέντο του, τον Οκτώβρη του 2018 κάνει και το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα ανδρών της Γαλλίας σε ισόπαλο ματς (2-2) με την Ισλανδία και πλέον, γίνεται η μεταγραφή – ρεκόρ της Τότεναμ.

Ο 22χρονος χαφ, στην Αμιέν, έπαιζε κυρίως ως δεξί εξτρέμ, μέχρι να μετακινηθεί σταδιακά προς το κέντρο της μεσαίας γραμμής. Εκεί έμαθε τη θέση και παρέμεινε για να συνεχίσει την καριέρα του. Στη Λιόν έπαιρνε αρκετά μέτρα στο μισό γήπεδο των αντιπάλων του, έχει πολύ τη ντρίμπλα με τη μπάλα, ενώ, έχει την ικανότητα να σπρώχνει τη μπάλα στην πλάτη της άμυνας για να βγάλει ασίστ για τους συμπαίκτες του. Η ταχύτητά του και το εκτίναγμα που έχει, του επιτρέπουν να καλύπτει εύκολα τους χώρους σε αντεπιθέσεις τις οποίες πρέπει ν' αντιμετωπίσει η ομάδα του και κυρίως ξέρει να κινείται γρήγορα προς τα πίσω στο δεξί άκρο, για να προλάβει τους εξτρέμ που θα προωθηθούν από εκείνη την πλευρά.

Το θέμα με την Τότεναμ είναι που ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί, αν και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι στη δυάδα μπροστά από την άμυνα, παρέα με έναν εκ των Σισοκό (ο πιθανότερος παρτενέρ του), Γουανιάμα, Ντάιερ και ενίοτε, αλλά πολύ πιο σπάνια, τον Χάρι Γουίνκς. Πιο μπροστά πάντοτε τοποθετείται ο Ντέλε Άλι, ενώ και ο Έρικσεν παίζει πίσω από τον επιθετικό έχοντας την ευθύνη να φτιάξει ευκαιρίες για γκολ. Ο Ντομπελέ, στη Λιόν, όταν έπρεπε να παίξει ως αμυντικό χαφ ήταν δίπλα στον Τουσάρ, ενώ, όταν είχε περισσότερες επιθετικές οδηγίες να εφαρμόσει στο παιχνίδι της ομάδας του, φρόντιζε να συνεργαστεί πολύ περισσότερο με τον Ναμπίλ Φεκίρ. Μάλιστα, οι δυο τους ολοκλήρωσαν τη σεζόν 2018-2019 με τις ίδιες ασίστ (7) ενώ, με τις 1,2 καθοριστικές πάσες ανά παιχνίδι, ο νυν χαφ της Τότεναμ ήταν 3ος κατά σειρά στους «λιονέ», πίσω από τον Φεκίρ (1,8 πάσες/ματς) και τον Ντεπάι (3 καθοριστικές πάσες/παιχνίδι).

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα