Η προσπάθεια ήταν καλή, αλλά η Μπράγκα ήταν καλύτερη

Η προσπάθεια ήταν καλή, αλλά η Μπράγκα ήταν καλύτερη

Η προσπάθεια ήταν καλή, αλλά η Μπράγκα ήταν καλύτερη

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει τα όσα έκαναν, ο Παναθηναϊκός και η Μπράγκα στο ΟΑΚΑ.

Την μεγαλύτερης αξίας ευκαιρία (xG:0.44) ο Παναθηναϊκός την είχε στο 45’ο λεπτό της ρεβάνς με την Μπράγκα. Μετά από την εκτέλεση κόρνερ από τον Βιλένα και την διεκδίκηση της πρώτης κεφαλιάς από τον Σένκεφελντ, ο - κορυφαίος παίκτης του Παναθηναϊκού - Γιώργος Βαγιαννίδης εκτέλεσε με το κεφάλι, παίρνοντας μια καλή απόφαση δεδομένου ότι δεν μπορούσε να σημαδέψει μια γωνία, αλλά η αντίδραση του Ματέους, του τερματοφύλακα της Μπράγκα ήταν πολύ αποτελεσματική.

Στο “καλό” του ημίχρονο, ή πιο σωστά στο διάστημα που ο Παναθηναϊκός είχε επιλέξει να βάλει όλη του την αποφασιστικότητα και την επιθετικότητα για να κυριαρχήσει, απέναντί του βρήκε μια πολύ καλή ομάδα που είχε προετοιμαστεί πολύ καλά για να τον αντιμετωπίσει. Η Μπράγκα του Αρτουρ Ζόρζε είχε προετοιμαστεί πολύ καλά, ψυχοπνευματικά, για να αντιπαρατάξει δύναμη, ένταση και αποφασιστικότητα και να “ισοφαρίσει” τον Παναθηναϊκό σε αυτά τα στοιχεία. Ο Πορτογάλος προπονητής έκανε την επιλογή να ζήσει χωρίς την μπάλα, βάζοντας τον τερματοφύλακά του να χτίζει με άμεσο τρόπο τις επιθέσεις ώστε να μην αφήσει τον Παναθηναϊκό να πρεσάρει την Μπράγκα ψηλά στο τερέν. Και τα πόνταρε όλα στις διεκδικήσεις της μπάλας αλλά και στην αμυντική λειτουργία της ομάδας του για να φτιάξει επικίνδυνες επιθέσεις.

Η εικόνα του ματς δικαίωσε τον προπονητή της Μπράγκα. Διότι στο πρώτο ημίχρονο, που ο Παναθηναϊκός είχε μεγαλύτερη ένταση, η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ολοκλήρωσε με σουτ μόνο 1 από τις 14 οργανωμένες επιθέσεις που δημιούργησε, ενώ η Μπράγκα ολοκλήρωσε 8 από τις 17 που δημιούργησε. Πέρα από όλα τα άλλα, αυτές οι μετρήσεις δείχνουν ποια ομάδα κατάφερε να αποδώσει με μεγαλύτερη συγκέντρωση. Έκανε διαφορά και το τακτικό κομμάτι, δεδομένου ότι η τακτική του Ζόρζε με το άμεσο ποδόσφαιρο βοήθησε την ομάδα του να αισθανθεί λιγότερη πίεση, αλλά έκανε διαφορά και το ψυχολογικό και το πνευματικό. Η Μπράγκα διαχειρίστηκε πολύ καλά την πίεση που της ασκούσε το περιβάλλον, δηλαδή το γεμάτο ΟΑΚΑ. Ήταν μια ομάδα έτοιμη να το διαχειριστεί.

Τελικά η εικόνα ήταν παρόμοια στο β’ ημίχρονο. Ο Παναθηναϊκός κατέγραψε νέο χαμηλό ποσοστό στην ολοκλήρωση των οργανωμένων επιθέσεων (ολοκλήρωσε 2 στις 23) και η Μπράγκα είχε πάλι καλύτερη επίδοση (6 στις 17). Η Μπράγκα, που ολοκλήρωσε στο ματς το 41% των οργανωμένων επιθέσεών της, πέρασε πάνω από τον πήχη του μέσου όρου των επιθέσεων που ολοκληρώνει ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού στη διάρκεια του τελευταίου ημερολογιακού έτους (23,7%). Ο Παναθηναϊκός πέρασε πολύ κάτω από τον δικό του πήχη, δεδομένου μια ομάδα που ολοκληρώνει το 23% των επιθέσεων τούτη τη φορά εκτέλεσε στο 8% των οργανωμένων επιθέσεων.

Φυσικά είναι ποδόσφαιρο, κι αν ο Τζούριτσιτς ευστοχούσε στην δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία του Παναθηναϊκού στο 85’ (xG: 0.22), η ομάδα του Γιοβάνοβιτς και ο κόσμος θα είχαν περίπου 13’ λεπτά για να “το ζήσουν” και να εξαντλήσουν τις πιθανότητες για την ανατροπή και την παράταση. Άλλο όμως το αποτέλεσμα και άλλο η απόδοση. Σε αυτό το ματς ο Παναθηναϊκός μετρήθηκε με τις σημερινές δυνάμεις του, έκανε μια μεγάλη προσπάθεια, αλλά είχε απέναντι του μια ομάδα που ήταν πιο έτοιμη για να τα καταφέρει.

Τώρα, που έχουμε δει και τις δύο παρτίδες αυτής της αναμέτρησης, είμαστε μπροστά στην διαπίστωση ότι το ευνοϊκότερο διάστημα παιχνιδιού ο Παναθηναϊκός το δημιούργησε στο πρώτο ημίχρονο του πρώτου αγώνα, όταν η δική του τακτική είχε αιφνιδιάσει την αντίπαλό του. Φυσικά, επειδή είναι ποδόσφαιρο, η ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά αν ο Σπόραρ είχε κάνει το 1-1 στο πρώτο παιχνίδι. Αλλά και η Μπράγκα είχε τα δικά της “αν”, δεδομένου ότι ο Ρόνι Λόπες “έχασε” το 3-0 προτού ο Μαντσίνι κάνει το 2-1.

Όπως από όλη του την πορεία μέχρι εδώ, ο Παναθηναϊκός κέρδισε πολλά από τις αναμετρήσεις με την Μπράγκα. Η ηρεμία και η συγκέντρωσή του στο χτίσιμο της επίθεσης από την οποία πήρε το γκολ στην Πορτογαλία, ο Μπρινιόλι, η απόδοση επιπέδου Champions League από τον Βαγιαννίδη στη ρεβάνς, η πάσα του Ιωαννίδη στον Μαντσίνι, η αποφασιστικότητα της ομάδας του στο α’ ημίχρονο στην Πορτογαλία, η εικόνα του Βιλένα στο ΟΑΚΑ, όλα αυτά είναι σημαντικά οφέλη, τα οποία ο Γιοβάνοβιτς θα βρει μπροστά του τόσο στην πορεία στο Europa League όσο και στις ελληνικές διοργανώσεις. Και στο τέλος της ημέρας ο Παναθηναϊκός μπορεί να νιώθει ότι έφυγε με το κεφάλι ψηλά. Έκανε και απέναντι στην Μπράγκα μια πολύ καλή προσπάθεια και αποκλείστηκε από μια αντίπαλο που ήταν πιο έτοιμη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.