Μία ιστορική γκολάρα που δύναται να δώσει φτερά στα πόδια του Βέρμπιτς

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Μία ιστορική γκολάρα που δύναται να δώσει φτερά στα πόδια του Βέρμπιτς

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Μπένιαμιν Βέρμπιτς που πέτυχε ένα υπέροχο γκολ καριέρας κόντρα στο Καζακστάν και την εικόνα του από εδώ και πέρα στον Παναθηναϊκό.

Για εθνικές ομάδες όπως η Ελλάδα και η Σλοβενία η πρόκριση σε μία μεγάλη διοργάνωση είναι ζήτημα ιστορικής σημασίας. Όταν ο πολυπόθητος στόχος φτάνει να κριθεί από ένα παιχνίδι, από μία στιγμή, μέσα σε ένα ενενηντάλεπτο, καλώς ή κακώς στο μυαλό όλων μένει η τελευταία γεύση. Στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 1994 η κεφαλιά του Νίκου Μαχλά στο κατάμεστο ΟΑΚΑ κόντρα στην Ρωσία είναι αυτή που σφράγισε την ιστορία, ελάχιστοι θυμούνται τα όσα έγιναν πριν. Αυτή η φάση μπήκε σε σήματα αθλητικών εκπομπών, αυτή η στιγμή αποτέλεσε το βασικό highlight μίας εξαιρετικής πορείας.

Για την πρόκριση στο Euro2004, η πρωταθλήτρια εκείνου του καλοκαιριού ομάδα του Ρεχάγκελ, χρειάστηκε μεταξύ άλλων να κάνει ένα μεγάλο διπλό στην Ισπανία. Αυτό που έμεινε, όμως, ήταν το τελευταίο παιχνίδι, ένα do or die στη Λεωφόρο κόντρα στην Ιρλανδία. Ο Τσιάρτας με πέναλτι στο 68' έστειλε την μπάλα στο πλεκτό, έκρινε το παιχνίδι, έγινε ο ''ήρωας'' των προκριματικών. Τον Νοέμβριο του 2009 ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης στην DonBass Arena... ξέρανε τους Ουκρανούς και έστειλε την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής.

Είναι σαν τελικοί αυτές οι αναμετρήσεις. Σαν εθνικές υποθέσεις που πάντα πρέπει να βγει μπροστά ένας ποδοσφαιρικός εθνικός ήρωας για να... καθαρίσει την μπουγάδα και να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στο βιβλίο της ιστορίας.

Μία παρόμοια ιστορία στήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Stozice Stadium. O Mπένιαμιν Βέρμπιτς σε αυτές τις δέκα αγωνιστικές του ομίλου της Σλοβενίας δεν είχε προσφέρει ούτε γκολ, ούτε ασίστ. Ήταν βασικός μόνο σε τρία ματς από αυτά. Το παιχνίδι με το Καζακστάν όσο έμενε στο απόλυτα ρευστό 1-1 θα μπορούσε από πάρτι να εξελιχθεί σε... κηδεία. Το βάρος στα πόδια ατελείωτο, η ομάδα του Κεκ αναζητούσε την πρώτη πρόκριση σε Euro για πρώτη φορά μετά το 2000.

Ο ''Βέρμπα'' ήταν η πρώτη αλλαγή. Ο μπαρουτοκαπνισμένος που δεν φοβάται την ευθύνη, ο τρίτος σε συμμετοχές(53) αυτή την στιγμή στο γκρουπ, πίσω μόνο από τον Όμπλακ(60) και τον Κούρτιτς(88). Ο για αρκετό καιρό σταρ αυτού του συνόλου, μέχρι την εμφάνιση του παιχταρά, Σέσκο.

Μπήκε στο 72' και στο 86' έγινε ο μεγάλος πρωταγωνιστής σε ένα ιστορικό βράδυ για την Σλοβενία. Με μία κίνηση που αποτελεί σήμα-κατατεθέν της καριέρας του. Πολλά από τα γκολ που έχει πετύχει είναι με αυτή την κίνηση. Παίρνει την μπάλα από αριστερά στην άκρη, παίζει το 1vs1, κλείνει προς τα μέσα, εκτελεί στην απέναντι γωνία με το δεξί και... γκολ! Γκολάρα με όλη την σημασία της λέξης. Έκρηξη συναισθημάτων, λύτρωση, απόλυτη χαρά.

Ο Βέρμπιτς έβαλε σφραγίδα στο διαβατήριο της Σλοβενίας για τα γήπεδα της Γερμανίας και επιβεβαίωσε το... καταπράσινο Euro που έρχεται, με το Τριφύλλι να έχει για πρώτη φορά πέντε ξένους στην ιστορία του σε μία μεγάλη διοργάνωση. Τους δύο Σέρβους, Μλαντένοβιτς και Τζούρισιτς και τους τρεις Σλοβένους, Τσέριν, Σπόραρ και Βέρμπιτς. Είναι μεγάλη υπόθεση για ένα κλαμπ που πριν πέντε χρόνια δεν είχε ούτε έναν διεθνή και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη αν και η Ελλάδα του Ιωαννίδη και πιθανότατα και του Βαγιαννίδη καταφέρει μέσα από τα μπαράζ του Μαρτίου να δώσει το παρών.

Ο Σλοβένος εξτρέμ φέτος με την πράσινη φανέλα είναι σαφώς καλύτερος σε σχέση με πέρσι αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει στο σημείο επιρροής που θα μπορούσε βάσει ποιότητας και πρότερου ποδοσφαιρικού βίου. Ο ''Bέρμπα'' είναι και παίκτης ψυχολογίας. Αυτή η ιστορική γκολάρα μπορεί να του δώσει φτερά στα πόδια, αυτό το γκολ μπορεί να εμφανίσει στον Παναθηναϊκό έναν Βέρμπιτς που δεν έχουμε δει μέχρι και σήμερα.

Τον παίκτη που έκρινε τίτλους στην Δανία με την φανέλα της Κοπεγχάγης και στην Ουκρανία με εκείνη της Ντινάμο Κιέβου. Τον παίκτη που έκανε την διαφορά με την εξαιρετική του επαφή με το αντίπαλο πλεκτό, τον clutch εκείνον ποδοσφαιριστή που εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ως μια συνέχεια του εαυτού του και όχι ως μια εξαίρεση στον κανόνα.

Πολλές φορές και πέρσι και φέτος ο ''Βέρμπα'' ήθελε αλλά το παιχνίδι δεν του έβγαινε, ούτε οι προσπάθειες. Φέτος με τα δύο γκολ στο πρωτάθλημα(που θα μπορούσαν να είναι τρία ή τέσσερα αν δεν είχε τα δύο δοκάρια με τον Πανσερραϊκό), με την ιστορική γκολάρα απέναντι στο Καζακστάν και με την γενικότερη του εικόνα, δημιουργεί τις προσδοκίες μίας μεγάλης επιστροφής στην κανονικότητα της ποδοσφαιρικής του ζωής, η οποία πρωτίστως θα ευνοήσει τον Παναθηναϊκό και στην συνέχεια τον ίδιο, πηγαίνοντας με τον αέρα του βασικού και του καθοριστικού στα γήπεδα της Γερμανίας...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.