Wyscout Analysis: Ο 39χρονος Βαλμπουενά - δημιουργικά - δεν... βλέπει κανέναν

Wyscout Analysis: Ο 39χρονος Βαλμπουενά - δημιουργικά - δεν... βλέπει κανέναν

Ιάσονας Θεριός
O Βαλμπουενά
Οι... αγέραστες επιδόσεις και η πρωτιά του Βαλμπουενά. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout αναλύει όσα ο 39χρονος Γάλλος προσφέρει στον Απόλλωνα Λεμεσού.

«Δεν παίζω απλά για να παίζω. Παίζω ποδόσφαιρο για συγκεκριμένο λόγο: Για να νικάω». Όπως δήλωσε στη μεγάλη του συνέντευξη στο Gazzetta, αυτό ήταν που του έδινε πάντα κίνητρο, αυτό που τον έκανε να διψά. Στα 18, στα 25, ακόμα και στα… 39. Και ο Ματιέ Βαλμπουενά φροντίζει να ξεδιπλώνει στο χορτάρι την αποφασιστικότητα και την ποιότητά του ακόμα και σε αυτή την ηλικία.

Τι κι αν πλησιάζει τα 40, ο Γάλλος μεσοεπιθετικός αποδεικνύει και στην Κύπρο πως πράγματι δεν παίζει για να… παίζει αλλά για να πρωταγωνιστεί και τόσο ο Απόλλων Λεμεσού όσο και οι υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος Cyta το έχουν καταλάβει καλά. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, εξετάζει τις εντυπωσιακές επιδόσεις του αειθαλούς Βαλμπουενά μέχρι τώρα στη σεζόν.

Ο Νο.1 δημιουργός του πρωταθλήματος

Ας ξεκινήσουμε ωστόσο από τα βασικά. Και τα βασικά για τον Βαλμπουενά είναι αυτά που αφορούν τη δημιουργικότητά του. Ο Γάλλος με τη φανέλα του Απόλλωνα κάνει αυτό που έκανε πάντα στην καριέρα του: παράγει φάσεις, φτιάχνει ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του.

Για την ακρίβεια, αυτή τη στιγμή είναι ο Νο.1, ο καλύτερος δημιουργός του πρωταθλήματος, πάνω από Νάρσινγκ και Εντονγκαλά. Πώς το γνωρίζουμε αυτό; Με τη βοήθεια των Expected Assists. Το συγκεκριμένο metric – «ξαδερφάκι» των Expected Goals – υπολογίζει την ποιότητα κάθε ευκαιρίας που δημιουργεί ένας παίκτης. Τις πιθανότητες δηλαδή, η τελική του πάσα να γίνει γκολ από τον συμπαίκτη του, βάσει του χώρου, της δύναμής της και άλλων συνθηκών.

Βαλμπουενά

Ο Βαλμπουενά λοιπόν «γράφει» φέτος 0,39xA/90’ και έχει συνολικά 3,91xA σε 15 συμμετοχές. Κανείς στο πρωτάθλημα Cyta δεν έχει καλύτερα σχετικά νούμερα από τα δικά του, ακόμα κι αν μετρά μόνο δύο «παραδοσιακές» ασίστ. Αυτή είναι η διαφορά και η σημασία των xA ωστόσο. Το ότι υπολογίζουν την πραγματική αξία της δημιουργίας μιας ευκαιρίας ανεξάρτητα από κάθε άλλον παράγοντα, από το αν δηλαδή ο εκάστοτε συμπαίκτης του Βαλμπουενά αστοχήσει σε κενή εστία από δική του πάσα για παράδειγμα. Έτσι, δεν θα γράψει ασίστ αλλά η ποιότητα της ενέργειάς του θα καταμετρηθεί κανονικά από τις xA.

Ο Βαλμπουενά κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν στο χορτάρι, φτιάχνει ευνοϊκές καταστάσεις για τους συμπαίκτες του, δημιουργεί από στημένα και σε ροή παιχνιδιού χάρη στα καταπληκτικά του αγγίγματα. Και κάπως έτσι, έφτασε στα 39 του να μη βλέπει – δημιουργικά - την πλάτη κανενός σε όλο το πρωτάθλημα.

Η συνολικότερη συνεισφορά του

Ακόμα κι αν είναι τόσο καλός στη δημιουργία ευκαιριών ωστόσο, καταφέρνει να μη μένει μόνο εκεί. Κι αυτό διότι βοηθά τον Απόλλωνα και πιο συνολικά. Άλλωστε, ο Βαλμπουενά, που μέχρι στιγμής έχει αγωνιστεί σε κάθε μια από τις τέσσερις θέσεις στην επίθεση, μετράει κατά μέσο όρο 79,4 ενέργειες με την μπάλα ανά 90λεπτο, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός για έναν παίκτη επιφορτισμένο όχι με τον έλεγχο της κυκλοφορίας για παράδειγμα, αλλά με τη μετουσίωσή του σε δημιουργία κινδύνων. Αυτή του η επίδοση, αλλά και το 64% σε επιτυχημένες ενέργειες συνολικά, φανερώνουν και τη σημασία του για την ομάδα του.

Τα πράγματα που κάνει εξαιρετικά στο γήπεδο είναι εμφανή και στο παρακάτω γράφημα. Ο Βαλμπουενά μπαίνει στη… ζυγαριά με τους υπόλοιπους μεσοεπιθετικούς του πρωταθλήματος και συγκρίνεται με αυτούς. Όσο πιο μεγάλη είναι η μπλε επιφάνει τόσο πιο καλή η επίδοση συγκριτικά. Ντρίμπλες και ποσοστό επιτυχίας σε αυτές (D/90 και DR%) στον… Θεό, το ίδιο και η ακρίβεια μεταβιβάσεων (P%) οι πάσες-κλειδιά (KP/90). Ο Γάλλος ακόμα και σε αυτή την ηλικία έχει 7 ντρίμπλες ανά ματς με περίπου 60% επιτυχία.

Ο Βαλμπουενά σε σύγκριση με τους υπόλοιπους μεσοεπιθετικούς του πρωταθλήματος
Ο Βαλμπουενά σε σύγκριση με τους υπόλοιπους μεσοεπιθετικούς του πρωταθλήματος

Παράλληλα βρίσκεται στη 2η θέση όσον αφορά την ευστοχία στις κάθετες μεταβιβάσεις του (67%) αλλά και σε σέντρες στη μικρή περιοχή. Με διαφορά όμως, είναι πρώτος σε όλο το πρωτάθλημα στα λεγόμενα deep completions, στις μεταβιβάσεις δηλαδή (εκτός σεντρών), που καταλήγουν σε ακτίνα 20 ή λιγότερων μέτρων από την αντίπαλη εστία. Κανείς δεν έχει περισσότερες τέτοιες πάσες (3,3/90’) στο Cyta, επίδοση που φανερώνει πόσο κομβικός είναι ως playmaker για τον Απόλλωνα γύρω από την περιοχή των αντιπάλων του.

Μπορεί το πρώτο μισό της σεζόν να μην έχει κυλήσει ιδανικά για τον Απόλλωνα, ο οποίος ακόμα ψάχνει τα πατήματά του, αλλά αναμφίβολα οι πρώτοι μήνες του Βαλμπουενά στη Λεμεσό έχουν αποτελέσει μια ευχάριστη παρένθεση. Ο Πάμπλο Ματσίν καλείται να γυρίσει την κατάσταση, αλλά ξέροντας πως στη διάθεσή του θα έχει έναν ποδοσφαιριστή με την εμπειρία, την ποιότητα και τις φετινές επιδόσεις του Γάλλου, σίγουρα θα αισθάνεται λίγη περισσότερη αισιοδοξία.

@Photo credits: Sportsimages.cy, Ευαγγελία Λώλου
 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ CYTA Τελευταία Νέα