Ο Άρης εξασφάλισε πληρότητα, μένει να φανεί και η ποιότητα

Ο Άρης εξασφάλισε πληρότητα, μένει να φανεί και η ποιότητα

Ο Άρης εξασφάλισε πληρότητα, μένει να φανεί και η ποιότητα

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τη δραστηριότητα του Άρη στο μεταγραφικό παζάρι, το υψηλό επίπεδο πληρότητας που εμφανίζει δέκα ημέρες πριν τον πρώτο επίσημο αγώνα αλλά και την αναγκαιότητα συνδυασμού με την αντίστοιχη ποιότητα.

Οι συγκρίσεις των δράσεων των ομάδων στο μεταγραφικό παζάρι είναι αναπόφευκτες στο μυαλό των φιλάθλων, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για έναν εντελώς άστοχους συλλογισμούς καθότι δεν ξεκινούν όλες από την ίδια βάση. Για παράδειγμα, είναι αδύνατο να συγκριθεί η ΑΕΚ με οποιαδήποτε άλλη (ελληνική) ομάδα υπό την έννοια ότι ολοκληρώνοντας το περσινό Πρωτάθλημα είχε να επιδείξει απόλυτα πετυχημένο αγωνιστικό project σε ποιότητα και εκτέλεση στην πράξη, συνεπώς δεν είχε τίποτε περισσότερο να κάνει από τις ενέσεις ποιότητας στις θέσεις που είχε διαπιστωθεί σχετικό έλλειμμα. Ο δε Άρης, αποτυγχάνοντας στην υπηρέτηση των στόχων της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, το χτίσιμο από (σχεδόν) μηδενική βάση δεν αποτελούσε απλά επιλογή αλλά μονόδρομο, παράλληλα φυσικά με την παραδοχή των λαθών του περασμένου καλοκαιριού όπου θαμπώθηκε από τα βιογραφικά αλλά στην ουσία εισέπραξε ελάχιστα πράγματα.

Αυτό το σχέδιο, ομάδα από μηδενική βάση, δεν αναλύθηκε (προφανώς για λόγους τακτικής) από τον Ρόμπερτ Παλίκουτσα στην επίσημη παρουσίασή του αλλά διαφάνηκε από τη δραστηριότητά του στην αγορά καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν με μια βαλίτσα στο χέρι. Εφόσον ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταγραφή του Λορέν Μορόν ο Άρης θα φτάσει αισίως στις «13» και το βάρος αναπόφευκτα θα πέσει στον Τόλη Τερζή ο οποίος από τα σεμινάρια θα αναρριχηθεί σε θέση καθηγητή για να κάνει ομάδα ένα καινούργιο γκρουπ παικτών. Αν μάλιστα ήταν καλύτερος ο προγραμματισμός της προετοιμασίας με περισσότερα φιλικά παιχνίδια, θα μιλούσαμε για ιδανικές συνθήκες, δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει και είναι λάθος.

Η πληρότητα δεν είναι μικρό πράγμα, προσωπικά όμως κρατάω κάτι που είπε στην τελευταία συνέντευξή του ο Βλάντιμιρ Νταρίντα. Κατά τον Τσέχο, ο Γιάκουμπ Μπράμπετς του εξήγησε ότι φέτος γίνεται κανονική προετοιμασία και ότι αυτή δεν έχει σχέση με την αντίστοιχη της περασμένης σεζόν. Προσέξτε: Δεν κατηγορώ τον Χερμάν Μπούργος ο οποίος προφανώς είχε υπολογίσει και τη διακοπή (του ενάμιση μήνα) λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου, απλά επιβεβαιώθηκε ότι αυτά που γράφαμε τότε δεν ήταν ψέματα ούτε πήγαζαν από τη ζωηρή ανθρώπινη φαντασία. Αλήθειες ήταν. Όσοι εξάλλου παρακολουθείτε το blog ξέρετε την άποψή μου, δηλαδή ότι, το έγκλημα έγινε επί Πάρντιου και όχι επί Μπούργος.

Ο Τερζής

Για να επιστρέψουμε στα τωρινά, τούτη τη στιγμή ο Άρης μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρης ομάδας. Γιατί στη δεξιά πλευρά της άμυνας έχει τρεις επιλογές (Οντουμπάτζο, Εμπακατά, Φατόρε), δύο στην αριστερή (Φεράρι, Ματαρίτα) και τρεις στόπερ (Μπράμπετς, Φαμπιάνο, Αηδόνη). Αν προσθέσει έναν ακόμη μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, τόσο το καλύτερο. Στον άξονα της μεσαίας γραμμής, ο Τζούρασεκ (αλλά και ο Σέικ Ντουκουρέ) μπορεί να παίξει δεύτερος αμυντικός χαφ δίπλα σ’ ένα τρεχαντήρι σαν τον Ζαν Ζουλ, ταυτοχρόνως όμως έχει τη δυνατότητα να παίξει και στο «8» όπου εκεί ήδη υπάρχουν οι Νταρίντα, Πάβιτσιτς μαζί με τον Ρουπ και τον Χριστοδουλόπουλο σε θέση με περισσότερες ευθύνες στην επίθεση. Μια παρένθεση για τον τελευταίο: Προσωπικά μ’ αφήνει αδιάφορο η ηλικία του, αντιθέτως μ’ ενδιαφέρει η βιολογική κατάστασή του και μαθαίνω ότι στις μετρήσεις είναι πίσω από τον Νταρίντα. Έχω δει επίσης ότι η επιθετική γραμμή της ομάδας «αναπνέει» παρόντος του Λάζαρου ο οποίος επ’ ουδενί δεν πρέπει να παίζει στα άκρα αλλά πίσω από τον φορ. Μην ξεχνάμε επίσης τον Μάνου Γκαρθία ο οποίος θα επιστρέψει τον Οκτώβρη.

Στα επιθετικά άκρα, παρά τα καθημερινά σενάρια, ο Λούις Πάλμα είναι εδώ. Μαζί με τους Μενέντες, Σαβέριο, Σαμόρα αλλά και το «πουλέν» τον Παναγίδη ο οποίος μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής και οι ευκαιρίες στο πρόσωπό του είναι αναγκαίο να αυξηθούν. Ο Νταβίντ Κάρλσον αναμένεται αύριο (17/7) στη Θεσσαλονίκη έχοντας δύο γεμάτες εβδομάδες στη διάθεσή του έως τον δεύτερο αγώνα της προκριματικής φάσης του Conference League, λογικά το ίδιο ισχύει και για τον Λορέν Μορόν, τον παρτενέρ του Αντρε Γκρέι στην κορυφή της επίθεσης. Με κίνδυνο απόδοσης «κατηγορίας» περί εμμονής, θεωρώ ότι ο Γκρέι ταιριάζει με τον Μορόν σε σύστημα με δύο επιθετικούς το οποίο μάλλον θα πρέπει να δοκιμάσει ο Άρης στο «Κλ. Βικελίδης» στα παιχνίδια όπου έχει ποσοστό κατοχής μπάλας άνω του 65%-70%. Γιατί είναι παίκτης περιοχής, ολίγον τεμπέλης σε σχέση με τους άλλους, πάντα όμως βρίσκεται στην κατάλληλη θέση αλλά δεν παίρνει την αντίστοιχη πάσα. Το ότι ο Άρης δεν έχει την πολυτέλεια παροχής συμβολαίου 600.000 ευρώ (ετησίως) για τον δεύτερο φορ, είναι άλλο κομμάτι συζήτησης.

Ο Μπράμπετς

Εν τέλει, δέκα ημέρες πριν τον πρώτο επίσημο αγώνα ο Άρης παρουσιάζει εντυπωσιακή πληρότητα στο ρόστερ του, μένει όμως να φανεί και η ποιότητα που δεν έδειξε στα δύο τελευταία παιχνίδια. Το σπουδαιότερο όλων είναι ότι η… υπεραριθμία (για την εποχή) δίνει τη δυνατότητα στον Τόλη Τερζή να προστατεύσει τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μπουν στην ομάδα. Δεν είναι όλοι Μπράμπετς ο οποίος ήρθε στη Θεσσαλονίκη στις 26 Αυγούστου και δύο ημέρες αργότερα έπαιξε βασικός σε φιλικό παιχνίδι επιβεβαιώνοντας την ποιότητά του.

Η περίπτωση του Τσέχου κεντρικού αμυντικού είναι μοναδική στα χρονικά, αυτό επιβεβαίωσε ο τρόπος διαχείρισης του ενδιαφέροντος του Παναθηναϊκού. Έγραψε στα παλαιότητα των υποδημάτων του τα (περίπου) 600.000 ευρώ που θα κέρδιζε σε βάθος τριετίας – βάζοντας στην ίδια ζυγαριά την προσφορά των «πράσινων» και το υπάρχον συμβόλαιό του στον Άρη – έβγαλε και προσωπική δήλωση για να διαψεύσει τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που δυστυχώς γράφτηκαν γι’ αυτόν. Γιατί στη ζωή δεν μετρούν τα λεφτά μπροστά στην οικογενειακή ευτυχία. Πρόσφατα ο Βλάντιμιρ Νταρίντα αγόρασε μια μεζονέτα από εργολάβο ο οποίος χρηματοδοτεί την τοπική ομάδα περιοχής που βρίσκεται στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και λίγα μέτρα πιο κάτω θα εγκατασταθεί και η οικογένεια Μπράμπετς. Παίκτης που σκέφτεται να φύγει, δεν μπαίνει σε διαδικασία έρευνας για αγορά σπιτιού.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.