Ακαδημίες: Η «εκδίκηση των πρώην»

Γιώργος Μανταίος
''

bet365

Ντέρμπι, μεγάλα σκορ, ξύλο (και) των γονέων. Ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο με αφόρητη ζέστη στον κόσμο των ακαδημιών της Superleague

Στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο είναι πολλά παιδιά που μετακινούνται μεταξύ των ΠΑΕ. Μπορεί να μην ταιριάζουν σε μία και αναζητούν την τύχη τους σε άλλη. Όταν σκοράρουν εναντίον της παλιάς τους ομάδας, είναι πάντα ξεχωριστό το συναίσθημα. Αυτό συνέβη αρκετές φορές μέσα στο Σαββατοκύριακο και μάλιστα έκρινε κάποια σημαντικά παιχνίδια, όπως το πρώτο από αυτά που παρακολουθήσαμε

Τι είδαμε

Κ19 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-1

Η ΑΕΚ προηγήθηκε με τον μόνιμο σκόρερ της, Τάσο Κοντορουχά στο 15΄, αλλά εκείνος που «υπέγραψε» το ματς ήταν ο Αναστάσης Κλάψας, ο οποίος ισοφάρισε στο 55΄ για τους «πράσινους» στο Κορωπί. Μέλος των ακαδημιών της ΑΕΚ για πολλά χρόνια, ο Κλάψας έφυγε το 2022 και πήρε το ρίσκο στον Παναθηναϊκό, παρότι στη θέση του (winger) υπάρχουν αρκετά παιδιά που θεωρούνται project. Παρόλα αυτά, στο πρώτο ματς της καριέρας του ως βασικός σε επίπεδο Κ19, αποδείχθηκε κομβικός, ισοφαρίζοντας την ομάδα του πρώην προπονητή του, Γενναίου Καραχάλιου.

Πολλά τα ατομικά λάθη των γηπεδούχων, μέτρια η εικόνα της ΑΕΚ, δίκαιο γενικά το αποτέλεσμα στο «Γιώργος Καλαφάτης». Επέστρεψαν μετά από καιρό για τον Παναθηναϊκό οι Καμαρός, Ναλιτζής, θετική παρουσία είχε ο Νότας που κλήθηκε στο β΄ ημίχρονο να καλύψει το κενό του αριστερού μπακ όταν τραυματίστηκε ο Διαμαντής. Ενδεκάδα αμιγώς από παίκτες του 2005 παρέταξε ο Παναθηναϊκός (συν τον γκολκίπερ Παναγάκο του 2004), ενώ η ΑΕΚ είχε ξανά μικρό μέσο όρο ηλικίας με ένα παίκτη του 2007 (Σταύρος Ψυρόπουλος) και πέντε του 2006, ανάμεσά τους και ο κορυφαίος Ανδρέας Χατζηνικολάου.
Όλη η «πιάτσα» των agents έδωσε το «παρών», παρότι η παρακολούθηση του αγώνα είναι ιδιαίτερα δύσκολη στο μεσαίο γήπεδο (χωρίς κερκίδα) των εγκαταστάσεων των «πρασίνων». Κοντά στους «μικρούς» του ΠΑΟ ήταν και ο Γιάννης Παπαδημητρίου ο οποίος παρακολούθησε το ματς μαζί με τον διευθυντή των ακαδημιών Βαγγέλη Σάμιο και τον επικεφαλής scouting της ΠΑΕ, Μάκη Λιβαθηνό

Κ17: Πανιώνιος-ΟΦΗ 1-2

Την προηγούμενη αγωνιστική, στην πρεμιέρα της Κ17, ο ΟΦΗ έστειλε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, όταν προηγήθηκε 2-1 της ΑΕΚ στο 89΄, έστω κι αν τελικά ηττήθηκε 2-3 λόγω συγκυριών. Προχθές (Σάββατο) στο γήπεδο του Αλίμου το μήνυμα έφτασε και... παραλήπτης ήταν ο Πανιώνιος, μία εξαιρετική –όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές- ομάδα, που όμως υπέκυψε στους Κρητικούς του Θοδωρή Ελευθεριάδη. Εκπληκτικό ματς και από τις δύο πλευρές, παιδιά 15 και 16 χρόνων που αν προσεχθούν μπορούν να προσφέρουν πολλά, ομάδες με πλάνο, σωστή ανάπτυξη, δουλεμένα συστήματα, τοποθετήσεις, ρυθμό.

Προηγήθηκαν οι «κυανέρυθροι» με τον αρχηγό τους, Έκτορα Οθωναίο, αλλά οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στην ανατροπή με Πατραμάνη και Κράστα. Έλαμψαν ένας 15χρονος (2008) στόπερ, ο Κώστας Λαγουδάκης ο οποίος είχε κληθεί πέρσι στην εθνική Κ15, ο δεξιός μπακ Νινιράκης που μπήκε ως αλλαγή και είχε μερικές εντυπωσιακές στιγμές και την ασίστ στο πρώτο γκολ της ομάδας του και ο αρχηγός Ντάγια.
Πολύ ωραία εγκατάσταση στον Άλιμο και φιλόξενη για θεατές και παιδιά. Το ματς παρακολούθησε ο ομοσπονδιακός Κ17 Άγγελος Χατζόπουλος μαζί με τον Γρηγόρη Γεωργάτο, συντονιστή «μικρών» εθνικών ομάδων. Ήταν ένας αγώνας στον οποίο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο νέο του ρόλο ο Νίκος Σπυρόπουλος, ο παλιός διεθνής άσος του Πανιωνίου. Μόλις 24 ώρες νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι ο νέος γενικός αρχηγός των τμημάτων Κ15 και Κ17 των «κυανέρυθρων».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εντός έδρας αγώνες του Πανιωνίου μεταδίδονται ζωντανά από το κανάλι Panionia Idea στο Youtube

Ξύλο (και) των γονέων στο Αγρίνιο

Θλιβερές σκηνές με πρωταγωνιστές –ως συνήθως- αλλόφρονες γονείς, διαδραματίστηκαν στο Emileon, στην αναμέτρηση Κ17, Παναιτωλικός-Ατρόμητος 2-1. Προς το τέλος του παιχνιδιού δύο παίκτες ήλθαν σε αντιπαράθεση, ακολούθησε μικρή σύρραξη στον αγωνιστικό χώρο και μία αποβολή για κάθε ομάδα. Όλα αυτά είναι συνηθισμένα. Όμως η ένταση μεταφέρθηκε στην κερκίδα, όπου το θερμόμετρο «χτύπησε κόκκινο», οι αντεγκλήσεις οδήγησαν σε ύβρεις κι οι ύβρεις σε... ξύλο. Όπως μας μεταφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, για 3-4 λεπτά επικράτησαν καταστάσεις... ροκ, με γονείς να έρχονται στα χέρια και να πέφτουν ψιλές, οι πιο ψύχραιμοι προσπαθούσαν να τους χωρίσουν και τα γυναικόπαιδα έφευγαν άρον, άρον για να απομακρυνθούν από τη ζώνη του πυρός.
Κι όλα αυτά επειδή ο Έλληνας ποδοσφαιρο-γονέας θεωρεί ότι οι ποδοσφαιρικές μονομαχίες στις οποίες εμπλέκεται ο ποδοσφαιριστής-γιος του, είναι... οικογενειακή υπόθεση. Θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι αυτοί οι γονείς, ότι το παιδί στο γήπεδο δεν εκπροσωπεί την οικογένειά του, παρά μόνο τον εαυτό του και την ομάδα του. Είτε πετυχαίνει, είτε αποτυγχάνει, είτε αγκαλιάζει αντιπάλους, είτε... τους βρίζει, είναι θέμα καθαρά δικό του, του προπονητή, του διαιτητή. Ο «μπαμπάς» δεν εμπλέκεται πουθενά.

Τι μάθαμε

* Κεκλεισμένων των θυρών το ματς Κ19 Ολυμπιακός-Κηφισιά 4-2 στο Ρέντη, αλλά «έβγαλε θέμα»! Και τα δύο γκολ των φιλοξενούμενων πέτυχε ο Αντώνης Φλώκος (2004), ένα παιδί που έπαιξε για πέντε χρόνια στον Ολυμπιακό, από την Κ13 έως και την Κ17, προερχόμενος από την ακαδημία «Νικητές». Μετά την αποχώρησή του, βρήκε ασφαλές καταφύγιο στην Κηφισιά με την οποία εφέτος έχει ήδη τέσσερα γκολ σε δύο ματς! Ακριβώς, δηλαδή, όσα έχει και ο Γιώργος Χαραλαμπόγλου (επίσης 2004) του Ολυμπιακού, ο οποίος ήταν ο MVP της αναμέτρησης με δύο γκολ, μία ασίστ αλλά και ένα δοκάρι. Ο «Μπόγλου» έχει σκοράρει και στα τρία ματς που έχει δώσει φέτος ο κάτοχος του τίτλου Ολυμπιακός. «Ποδαρικό» στα γκολ σε επίπεδο Κ19 έκανε και ο «μικρός» (2007) Χρήστος Δαρβίρας, που έκλεισε το σκορ.

* Ωστόσο, πρώτος σκόρερ μετά από τρεις αγωνιστικές στη Superleague Κ19, είναι ο Άγγελος Παπαδόπουλος του Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος έφτασε τα πέντε τέρματα με το χατ-τρικ που πέτυχε στο εκτός έδρας 3-3 με τον Βόλο, ένα παιχνίδι-διαφήμιση. Στον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή είχαμε αναφερθεί στην πρεμιέρα του εφετινού πρωταθλήματος. Προέρχεται από τον ΠΑΣ Φλώρινα και διανύει την 4η σεζόν του στην Τρίπολη, που τον πίστεψε και τον ανέδειξε. Μόλις πριν από ένα 1,5 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο.

* Ο ΠΑΟΚ υπέστη την πρώτη του ήττα από ένα «δικό του» παιδί, τον Γιώργο Γανόπουλο ο οποίος ήταν ο σκόρερ στη νίκη 1-0 του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο βραχύσωμος αριστεροπόδαρος winger ανήκε στο «Δικέφαλο του Βορρά», στέφθηκε πρωταθλητής Κ17 το 2022 όμως έφυγε πέρσι με προορισμό τον ΟΦΗ, ενώ από εφέτος ανήκει στον ΠΑΣ. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην οποία η Κ19 του ΠΑΟΚ γνωρίζει την ήττα στα Ιωάννινα. Στα θετικά για τους Θεσσαλονικείς, η επιστροφή του Ταξιάρχη Φίλωνα μετά από 7,5 μήνες και μετά από επέμβαση στον χιαστό.

* Ο αντίστοιχος «γολγοθάς» αρχίζει τώρα για τον Πάνο Τσαντήλα του Ατρομήτου. Ο διεθνής επιθετικός υπέστη κι αυτός ρήξη χιαστού, θα υποβληθεί σε επέμβαση και χάνει την εφετινή σεζόν. Του ευχόμαστε καλή ανάρρωση. Σε αυτόν αφιέρωσε το γκολ που πέτυχε ο Σπύρος Αμπαρτζίδης, στο ματς με τον ΟΦΗ στην Κρήτη. Ήταν το πρώτο γκολ για την ομάδα του Περιστερίου στην εφετινή σεζόν, όμως η κατηφόρα συνεχίζεται αφού οι Κρητικοί νίκησαν 2-1 με ανατροπή, παρότι αγωνίστηκαν με αρκετές απουσίες.

''

* Ματς-θρίλερ στο χωριό Μεσημέρι, με τον Αρη να επικρατεί 2-1 στο 90+5΄ του Παναιτωλικού και να κατακτά την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα. Το νικητήριο γκολ πέτυχε o Αλμύρας με πέναλτι που κέρδισε ο στόπερ Γιάννης Χατζόπουλος που αποκτήθηκε φέτος από τον Λεβαδειακό. «Καθάρισε» για τους «κίτρινους» η πολύ καλή φουρνιά των γεννηθέντων 2005, με Αλμύρα, Κράνια, Σταυρόπουλο, Καρυπίδη, Καλτσά. Πολύ ωραίο το Δημοτικό Γήπεδο Μεσημερίου, μεγάλο, με φυσικό χλοοτάπητα. Καμία σχέση, δηλαδή, με το «Καραμπουρνιώτης» που ταλαιπωρούσε γηπεδούχους και φιλοξενούμενους.

* Δεν πάνε καλά τα πράγματα στην Κ17 του Παναθηναϊκού. Ισοπαλία 0-0 στη Λάρισα και τώρα πια η πρόκριση δεν είναι στα χέρια της ομάδας του Τόλη Παπαβασιλείου, αλλά της ΑΕΛ και του Βόλου. Ο προπονητής στηρίζει κάποια projects με σθένος, όμως προς το παρόν δεν δικαιώνεται για τις επιλογές του. Είναι αρχή ακόμα και έχει αυτή τη δυνατότητα, όμως θα πρέπει σε κάποια στιγμή η ομάδα του να «ρολάρει».
Με την πρώτη φάση του πρωταθλήματος Κ17 θα ασχοληθούμε ενδελεχώς την επόμενη εβδομάδα, που θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μείζον πρόβλημα η ζέστη

Το Σαββατοκύριακο 23/24 Σεπτεμβρίου, η ζέστη ήταν αφόρητη. Οι αγώνες των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων διεξήχθησαν υπό τραγικές κλιματικές συνθήκες. Στο Κορωπί ο σκόρερ του Παναθηναϊκού, Κλάψας, αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και αντικαταστάθηκε, στο ματς της Κ17 ΑΕΚ-Ιωνικός 2-0, ο Ανδριώτης των γηπεδούχων λιποθύμησε από τον καύσωνα και βγήκε από το γήπεδο. Ακόμα και οι μαρτυρίες από το Αγρίνιο (για τα επεισόδια στα οποία αναφερθήκαμε) κάνουν λόγο για πρωτοφανή ζέστη που ενέτεινε τον εκνευρισμό του κόσμου. Οι 32-33 βαθμοί, πάνω στο χορτάρι γίνονται 40 και ένα cooling brake δεν αρκεί για να προστατεύσει τους παίκτες, ούτε στο ελάχιστο. Τα παιδιά υποφέρουν και πρέπει να βρεθεί μία λύση τουλάχιστον για το συγκεκριμένο διάστημα του χρόνου, αφού κάθε Σεπτέμβριο καταγράφεται το ίδιο φαινόμενο. Ας γίνονται, εν ανάγκη, βράδυ οι αγώνες, ακόμα και μετά τις 9 που όλα τα γήπεδα είναι άδεια. Καλή διάθεση απ΄όλους χρειάζεται και λύσεις θα βρεθούν.

Η ενδεκάδα της αγωνιστικής

''
SL U19 - 5η αγωνιστική

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα