Ακαδημίες: «Δικέφαλες» προκρίσεις

Γιώργος Μανταίος
ΑΕΚ

bet365

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έγιναν οι πρώτες ομάδες που εξασφάλισαν την πρόκριση στην τετράδα της Α΄ φάσης του πρωταθλήματος Superleague Κ17

Με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ έγιναν οι πρώτες ομάδες που προκρίνονται στην τετράδα της Α΄ φάσης, στο πρωτάθλημα Supeleague Κ17. Οι Θεσσαλονικείς έκαναν επίδειξη δύναμης με το 5-0 επί του Πανσερραϊκού και η ΑΕΚ επικράτησε 2-1 του Πανιωνίου πιο εύκολα απ΄ότι δείχνει το τελικό σκορ.
Παράλληλα, στην Κ19 ο Παναθηναϊκός πέτυχε την πρώτη του νίκη, 2-1 επί του ΠΑΟΚ, ενώ ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα με «4 στα 4» καθώς πέρασε με το ίδιο σκορ από τα Γιάννινα.

Αναλυτικά

Τι είδαμε

Κ19: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-1

Σπουδαίο ματς στο Κορωπί, που κρίθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην τακτική προσέγγιση. Με κινήσεις μη αναμενόμενες, οι «πράσινοι» κατάφεραν να μπλοκάρουν ολοκληρωτικά τους Θεσσαλονικείς και ήταν η πρώτη φορά στα τρία χρόνια που καλύπτουμε το θεσμό, στην οποία είδαμε τους Νέους του ΠΑΟΚ να αδυνατούν να δημιουργήσουν μια καθαρή ευκαιρία.
Σημείο-κλειδί η τοποθέτηση του Γιώργου Κάτρη σε ρόλο αμυντικού χαφ, μπροστά από τα δύο στόπερ. Ο 18χρονος προσέφερε ανάστημα και εκτόπισμα στη μεσαία γραμμή, κερδίζοντας πολλές δεύτερες μπάλες και βοήθησε καθοριστικά στο passing game. Ηγετική παρουσία του Πιτσώτη στο κέντρο της άμυνας, επιτυχής επιστροφή στη δράση για τον Μπρέγκου στο «10», αποκάλυψη (όλης της σεζόν μέχρι τώρα) ο Λάζαρης που πέτυχε και τα δύο γκολ. Ο τελευταίος είναι ένας παίκτης που δεν υπολογιζόταν ως πρώτη επιλογή στην μέχρι τώρα πορεία του στις «πράσινες» ακαδημίες και μάλιστα ποτέ δεν υπήρξε σέντερ φορ. Εφέτος όμως υπηρετεί άψογα το ρόλο αυτό και με 4 γκολ είναι πρώτος σκόρερ του ΠΑΟ.

''

Όσο για τον ΠΑΟΚ, είναι εμφανές ότι «ψάχνεται». Όσα έγιναν το καλοκαίρι με την παραίτηση του Στέλιου Μαλεζά, δημιούργησαν αναστάτωση που είχε ως αποτέλεσμα ο νέος προπονητής, Πέτρος Τσιαπακίδης, να αναλάβει δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της περιόδου. Διαφορετικά δεδομένα, διαφορετική προσέγγιση, ένταξη στην ομάδα αρκετών μικρών (2006). Είναι βέβαιο, όμως, ότι ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα ανακάμψει, μετά το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων χρόνων σε επίπεδο Κ19.

Να μεταφέρουμε τα περαστικά στον Πέτρο Κοκκάκη, τον δεξιό φουλμπακ του Παναθηναϊκού, ο οποίος τραυματίστηκε στην πρώτη (!) φάση τού αγώνα, όταν σε σύγκρουση με αντίπαλο του έσπασαν τα δόντια... Μεγάλη ατυχία για τον 18χρονο που εφέτος είχε ξεκινήσει πολύ δυναμικά τη σεζόν, αλλά τουλάχιστον δεν θα χρειαστεί να μείνει εκτός δράσης.
Το ντέρμπι παρακολούθησε ο ομοσπονδιακός προπονητής Κ19, Τάσος Θέος μαζί με τον συντονιστή εθνικών ομάδων Γρηγόρη Γεωργάτο.

Κ17 Ατρόμητος-Κηφισιά 2-2

Ματς με δύο «πρόσωπα», υπό αφόρητη ζέστη, στο γήπεδο του Ηφαίστου. Ο Ατρόμητος κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο α΄ ημίχρονο, είχε τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού, με δοκάρι, χαμένο πέναλτι, ακυρωθέν γκολ και πλήθος ευκαιριών. Όμως έπεσε πάνω στον τερματοφύλακα Ιπποκράτη Τρούμπα, ο οποίος ήταν... αποφασισμένος να μην δεχτεί γκολ! Πραγματοποίησε τρεις αποκρούσεις υψηλού βαθμού δυσκολίας, ανάμεσά τους και στο πέναλτι του Μπουρλάκου, παραμένοντας σταθερά ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της επιτυχίας της Κηφισιάς, αφού ήταν πολύ καλός στα δύο προηγούμενα ματς και τις νίκες επί του Αστέρα Τρίπολης και του Παναιτωλικού.

Στο β΄ ημίχρονο η εικόνα ήταν αντιδιαμετρική. Η Κηφισιά όχι απλώς ισορρόπησε το ματς, αλλά κατά διαστήματα ήταν καλύτερη από τους γηπεδούχους και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα κρίνεται δίκαιο. Από τον Ατρόμητο οι Κώτσης και Μπουρλάκου (πέτυχε ένα καταπληκτικό σε έμπνευση γκολ) έκαναν τη διαφορά στο χώρο του κέντρου, ενώ πολύ καλές εντυπώσεις άφησε και ο σέντερ φορ Τασιούλας. Από τους φιλοξενούμενους, πέραν του Τρούμπα, ο Χαραλαμπίδης με ένα γκολ και μία ασίστ ήταν κομβικός ενώ διακρίθηκαν επίσης ο σέντερ μπακ Παρασκευόπουλος και ο winger Κλάψας.
Έτσι, στον Β΄ όμιλο της Κ17 η Κηφισιά θα διεκδικήσει την προσεχή Δευτέρα (9/10) την πρόκριση, εναντίον του Ολυμπιακού. Βέβαια, οι «ερυθρόλευκοι» είναι το πολύ μεγάλο φαβορί, αλλά η πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα των βορείων προαστίων έχει ήδη προλάβει να αφήσει το στίγμα της στην παρθενική της παρουσία σε αναπτυξιακό πρωτάθλημα της Superleague.

Το ματς του Σαββάτου ήταν το τελευταίο του Κώστα Παρθενίου χωρίς να τον συνοδεύει κάποιος τίτλος στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον πάγκο της Κ17 του Ατρομήτου. Την επόμενη φορά, ο Παρθενίου, εκτός από προπονητής, θα φέρει και κάποια σημαντική ιδιότητα στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας καθώς είναι υποψήφιος Δήμαρχος! Δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε μέσα από την καρδιά μας καλή επιτυχία, αφού είναι ένας «δικός μας» άνθρωπος, μία από τις πιο ολοκληρωμένες προσωπικότητες που έχουμε συναντήσει στο χώρο αυτό, ένας προπονητής αφοσιωμένος στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο. Μακάρι, λοιπόν, να καταφέρει να προσφέρει και να εξελίξει το Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έχει εξελίξει δεκάδες ταλέντα εδώ και χρόνια, μέσα από τις Ακαδημίες του Ατρόμητου.

Τι μάθαμε

* Η... μοίρα της Κ17 του ΠΑΟΚ είναι προδιαγεγραμμένη: πρώτη θέση στον βόρειο όμιλο! Το 5-0 επί του Πανσερραϊκού σφράγισε την πρόκριση με χαρακτηριστική άνεση, τρεις νίκες και 10-1 τέρματα. Τα ευχάριστα νέα έχουν να κάνουν με την επιστροφή του Κώστα Βυρσωκινού, μετά από τέσσερις μήνες και πλέον. Ο αριστερός μπακ πρέπει να βρει ρυθμό, αφού τον έχει ανάγκη η εθνική ομάδα Κ17 που στο τέλος Οκτωβρίου θα συμμετάσχει στους προκριματικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

''

* Η Κ17 της ΑΕΚ παρουσιάστηκε πολύ νωθρή στα φιλικά, όμως πανέτοιμη στο πρωτάθλημα! Τρία στα τρία για την ομάδα του Πέτρου Τασουνίδη και πρόκριση σε μία φάση από την οποία πέρσι είχε υποστεί αποκλεισμό-σοκ. Το Σάββατο στα Σπάτα (Kicks Academy) επικράτησε 2-1 του Πανιωνίου πιο εύκολα απ΄ότι δείχνει το σκορ. Σε «άγρια» κατάσταση παραμένει ο Πέτρος Κολοκοτρώνης, πρωταγωνιστής σε ένα ματς που κατά διαστήματα ήταν σκληρό. Δεν χρειάζεται στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ οι προπονητές να δίνουν τόσο μεγάλη βάση στο physical, όπως έκανε κατά διαστήματα ο Πανιώνιος.

* Μεταμορφωμένη η Κ17 του Παναθηναϊκού, έβαλε τη μπάλα «κάτω», έτρεξε, δημιούργησε, σκόραρε στο 4-0 επί του Λεβαδειακού στο γήπεδο των Τραχώνων. Ίσως είναι αργά, όμως, αφού τον πρώτο λόγο για πρόκριση έχουν η ΑΕΛ και ο Βόλος που διασταυρώνουν στα ξίφη τους το απόγευμα της Τετάρτης. Όπως και να έχει, ο Τόλης Παπαβασιλείου παρουσίασε μία ομάδα η οποία έχει πολλά περιθώρια να παίξει καλό ποδόσφαιρο και να πρωταγωνιστήσει στο «κανονικό» πρωτάθλημα που αρχίζει το Νοέμβριο. Ανάμεσα στους θεατές του αγώνα ήταν ο ομοσπονδιακός προπονητής Κ17, Άγγελος Χατζόπουλος, αλλά και ο παλαίμαχος Βασίλης Ιωαννίδης, πατέρας του Φώτη, ο οποίος διατηρεί δεσμούς με τις ακαδημίες του Λεβαδειακού (απ΄όπου αναδείχθηκε και ο στράικερ του Παναθηναϊκού).

Τέσσερα μέλη αυτής της ομάδας θα ακολουθήσουν την Κ19 στην Ισπανία για αγώνα στο πλαίσιο του τουρνουά Αλ Αμπντάλ (στο οποίο πέρσι συμμετείχαν ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ). Συγκεκριμένα, επιλέχθηκαν οι Θάνος Ζώγας, Γιώργος Σώκος, Νεκτάριος Καλοσκάμης και Γιάννης Μπόκος από τους «μικρούς» οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν τους Φάλκονς από τη Σαουδική Αραβία, τη χώρα που διοργανώνει το θεσμό.

''

* Υψηλές πτήσεις για την Κ19 Αστέρα Τρίπολης που επικράτησε 2-1 του Ατρομήτου με ανατροπή στο Περιστέρι. Ο χάφ Άγγελος Παπαδόπουλος βρήκε ξανά δίχτυα και είναι πρώτος σκόρερ της κατηγορίας, ενώ ένα καταπληκτικό γκολ πέτυχε ο μπακ Βασίλης Καπέρδας, στο γήπεδο που δύο χρόνια πριν είχε υποστεί κάταγμα στο χέρι. Ο 18χρονος έχει... έφεση στα εντυπωσιακά γκολ, καθώς είχε πετύχει άλλο ένα τέτοιο σε ματς με τον Ολυμπιακό, τον Δεκέμβριο του 2022.
Όσο για τον Ατρόμητο, με 4 ήττες σε ισάριθμους αγώνες, πραγματοποιεί τη χειρότερη εκκίνηση της δεκαετίας σε επίπεδο Κ19. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και η Κ17 δεν κατάφερε να νικήσει στην α΄ φάση του αντίστοιχου πρωταθλήματος (τρεις ήττες, μία ισοπαλία), στο Περιστέρι αναζητούν τα αίτια της πτώσης. Ίσως θα έπρεπε να εστιάσουν στο γεγονός ότι και οι δύο αναπτυξιακές ομάδες, η Κ17 και η Κ19, προπονούνται σε μισό γήπεδο, στο «Νταμάρι» της Πετρούπολης.


* Στην κορυφή της Κ19 παραμένει ο Ολυμπιακός, μοναδική ομάδα με «4 στα 4» μετά το 2-1 επί του ΠΑΣ στα Γιάννινα. Μια νίκη αφιερωμένη αποκλειστικά στον Θάνο Στάντζο, ο οποίος υπέστη για δεύτερη φορά σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο, την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για έναν 17χρονο επιτελικό χαφ, μέλος της φοβερής φουρνιάς του 2006 που πέρσι κατέκτησε τον τίτλο της Κ17. Ο Στάντζος ήταν το βασικό «δεκάρι» και ηγετική φυσιογνωμία της ομάδας αυτής, αλλά έχασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν λόγω «χιαστών». Τώρα, που ήταν έτοιμος να επιστρέψει και να αγωνιστεί για πρώτη φορά σε επίπεδο Κ19, η ατυχία τον χτύπησε ξανά. Η οικογένεια του Ολυμπιακού είναι κοντά του και οι συμπαίκτες του, του έστειλαν συγκινητική αφιέρωση. Μάλιστα το σχετικό story ανέβασε ο αρχηγός της ομάδας, Νίκος Χρήστου, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο αποθεραπείας από τον ίδιο τραυματισμό...

''

* Ο Άρης βρίσκει ρυθμό και πέτυχε δεύτερη συνεχόμενη νίκη, με το 2-0 επί της Κηφισιάς στο χωριό Μεσημέρι. Πρωταγωνίστησε ξανά η φουρνιά του 2005 (Αλμύρας, Σταυρόπουλος, Κράνιας) ενώ πολύ καλή παρουσία είχε και ο τερματοφύλακας Εμιλιάνο Καρά (επίσης γεννηθείς το 2005), αφού η Κηφισιά ήταν και πάλι αρκετά απειλητική.

* Η Κ19 του Παναιτωλικού εξακολουθεί να «γοητεύει» με το σύγχρονο ποδόσφαιρο που παίζει. Βρέθηκε πίσω στο σκορ με αντίπαλο τη Λαμία στη Φθιώτιδα, αλλά ακολούθησαν τέσσερα γκολ, δύο δοκάρια και αρκετές χαμένες ευκαιρίες για το συγκρότημα του Δημήτρη Θεοδοσίου, ο οποίος χρησιμοποίησε συνολικά επτά γεννηθέντες το 2006. Από αυτούς ξεχώρισε ο στόπερ Μόκκας, στο κέντρο τη διαφορά κάνουν οι πιο έμπειροι Νικολάου, Κοντούρης, ενώ σταθερά καλός παραμένει ο Καβαλλάρης.

* Σημαντική σε όλα τα επίπεδα είναι η εβδομάδα που ξεκίνησε. Την Τετάρτη ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Λέτσε στο Ρέντη για το Youth League. Την ίδια ημέρα γίνεται η αναμέτρηση Κ17 Βόλος-ΑΕΛ που πιθανότατα θα κρίνει πρόκριση. Το Σάββατο 7/10 θα γίνουν κανονικά αγώνες, με την εξ αναβολής 6η ημέρα της Superleague Κ19 και την ολοκλήρωση των ομίλων στην Α΄ φάση της Κ17. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας (3-5/10) υπάρχουν και οι προπονήσεις της εθνικής Κ17 στα Σπάτα.

Η ενδεκάδα της αγωνιστικής

''
SL U19 - 7η αγωνιστική


Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα