Εχουν λόγο και οι τέσσερις να χαμογελούν…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Εχουν λόγο και οι τέσσερις να χαμογελούν…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τους τέσσερις «ευρωπαίους» και το πρώτο κομμάτι της σεζόν που αγγίζει τις υποχρεώσεις τους και στο πρωτάθλημα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις...

Μετά την ολοκλήρωση του σχεδόν ενός τετάρτου της σεζόν, αλλά και την προκριματική φάση του καλοκαιριού συν τις δύο πρώτες αγωνιστικές των ομίλων έχουμε ένα ξεκάθαρο πρώτο δείγμα γραφής για τις ομάδες που συνεχίζουν στην Ευρώπη και αναμένεται να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα.

ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ με τη σειρά που τέλειωσαν την περσινή χρονιά έχουν λόγο να χαμογελούν για την εφετινή. Και να χαμογελούν και να αισιοδοξούν. Μπορεί να ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες προφανώς, με τον Ολυμπιακό να ξεκινάει από πιο πίσω, λόγο των πολλών αλλαγών σε ρόστερ, προπονητή και τεχνικό διευθυντή, αλλά σήμερα και μετά την πρώτη μεγάλη διακοπή έχουν όλοι λόγους να αισιοδοξούν για την χρονιά, τις ομάδες που έχουν φτιάξει και την ποιότητα του ποδοσφαίρου που παίζουν.

Είναι σπάνιο, γι’ αυτό και το σημειώνω. Πέρυσι τέτοιο καιρό για παράδειγμα ο Ολυμπιακός δεν είχε κανένα λόγο να αισιοδοξεί, αλλά μόνο να προβληματίζεται. Πρόπερσι τέτοιο καιρό η ΑΕΚ ήταν μία ομάδα χωρίς την παραμικρή κατεύθυνση. Φέτος όμως όλα μοιάζουν πολύ διαφορετικά. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που μπορείς να πεις και για τους τέσσερις ότι βαδίζουν στο σωστό δρόμο και ότι όλα όσα κάνουν έχουν νόημα, ποδοσφαιρική λογική και δημιουργούν προσδοκίες. Προφανώς και έχουν και προβλήματα, άλλες μικρά, άλλες μεγάλα, αλλά στην μεγάλη εικόνα και οι τέσσερις προοδεύουν.

Η ΑΕΚ που έχει τις λιγότερες αλλαγές από όλους (λογικά αφού είναι η ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ), ασφαλώς και κουβαλά έναν χαμένο στόχο (δεν ήταν εύκολος, αλλά ήταν ρεαλιστικός στόχος να παίξει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ), αλλά έδειξε ότι έχει χαρακτήρα και αντοχές για να το ξεπεράσει. Τόσο η μέχρι τώρα πορεία της στον όμιλο του Europa, όσο και στο πρωτάθλημα, δείχνουν ότι παραμένει στο υψηλότατο επίπεδο που ήταν πέρυσι και προσμένει στην καλύτερη αφομοίωση παικτών όπως ο Πόνσε, ο Πιζάρο και ο Κάλενς για να γίνει ακόμη καλύτερη. Οι αρκετοί τραυματισμοί για αρχή της σεζόν είναι ένα πρόβλημα, όπως ασφαλώς είναι πρόβλημα και η αναποτελεσματικότητά της. Είναι πολλά τα ματς που η ΑΕΚ δημιουργεί περισσότερο από όσο σκοράρει με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το παιχνίδι στην Αμβέρσα και αυτό με τις Σέρρες εντός.

Η ΑΕΚ αισθάνεται φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και η διαφορά των πέντε βαθμών που έχει από την κορυφή είναι πολύ νωρίς για να μας πει κάτι. Το πόσο μακριά θα πάει στην Ευρώπη είναι ένα σοβαρό ερώτημα, το οποίο δεν είναι ανεξάρτητο από τις εγχώριες διοργανώσεις. Οσο πιο πολύ προχωρήσει στην Ευρώπη η ΑΕΚ, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να κατακτήσει ξανά το πρωτάθλημα. Αυτό βεβαίως σε γενικές γραμμές ισχύει και για τους τέσσερις, με την διαφορά ότι η ΑΕΚ καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από όλους στα παιχνίδια της και αυτό κοστίζει πολύ στα συνεχόμενα ματς.

Ο Παναθηναϊκός μοιάζει να μην άλλαξε πολύ, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Και αρκετές προσθήκες στο ρόστερ έγιναν και μάλιστα σε σημαντικές θέσεις και αρκετά διαφοροποιεί τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι η περσινή ομάδα, ούτε σε ό,τι έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά κυρίως ούτε σε ό,τι έχει να κάνει με το μοτίβο και τον τρόπο παιχνιδιού. Αυτή η αλλαγή τώρα στην αρχή της σεζόν θα του κοστίσει σε κάποια ματς, αφού ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να αναζητεί την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στο πιο επιθετικό παιχνίδι του και την ανασταλτική λειτουργία του.

Η αφομοίωση ορισμένων νέων παικτών έγινε γρήγορα (π.χ. Μλαντένοβιτς, Γεντβάι, Τζούρισιτς), ενώ για ορισμένους άλλους θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος (π.χ Βιλένα), αλλά η αφομοίωση του νέου τρόπου παιχνιδιού θα χρειαστεί καλύτερη προσαρμογή και περισσότερο χρόνο από όλους. Στο τέλος της ημέρας όμως είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι μία καλύτερη, πιο γεμάτη και με περισσότερο ατομική ποιότητα ομάδα, από την περσινή έκδοσή της.

Το ίδιο χωρίς καμία αμφιβολία ισχύει και για τον Ολυμπιακό. Θα σημείωνα μάλιστα ότι επειδή στην περίπτωση αυτή η αφετηρία ήταν πολύ πιο πίσω, ο Ολυμπιακός τρέχει με πιο γοργά βήματα από όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Νέος τεχνικός διευθυντής, νέος προπονητής, άλλος τρόπος παιχνιδιού και πάρα πολλές μεταγραφές βασικών παικτών. Ο Ολυμπιακός το φετινό καλοκαίρι άλλαξε συθέμελά και το γεγονός ότι είναι μόνος πρώτος στο πρωτάθλημα είναι από μόνο του σημαντικό, αλλά όχι το σημαντικότερο. Αυτό είναι οι καλές σε γενικές γραμμές μεταγραφές (ειδικά σε σχέση με πέρυσι), αλλά και η καλή δουλειά του προπονητή, που εμφάνισε πολύ γρήγορα μία ομάδα με αρχή, μέση και τέλος, και σύγχρονες μεθόδους.

Εχει ασφαλώς πολλά ζητήματα, αλλά αυτό δεν ήταν απλά αναπόφευκτο, αλλά και απολύτως βέβαιο ότι θα συμβεί. Η κοσμογονία στο ρόστερ και το γεγονός ότι ο νέος προπονητής ήθελε χρόνο για να γνωρίσει τους παίκτες, έκρυψε και κάποιες από τις αδυναμίες του ρόστερ, όπως για παράδειγμα στο κέντρο της άμυνας. Αλλά για μία ομάδα που άλλαξε σχεδόν τα πάντα και αυτό είναι φυσιολογικό. Ηταν βέβαιο ότι θα χρειαζόταν και μία και δύο ακόμη μεταγραφικές περίοδοι για να ολοκληρωθεί το παζλ. Ο Ολυμπιακός αν και δεν ήταν το φαβορί για να το κάνει, μοιάζει ικανός από την πρώτη χρονιά του Μαρτίνεθ και όλων αυτών των μεταγραφών να διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέχρι τέλους.

Οσο για τον τέταρτο πέρυσι ΠΑΟΚ, πέρασε ένα δύσκολο καλοκαίρι, χωρίς κανένα περιθώριο λάθους στην Ευρώπη και ατσαλώθηκε πολύ. Δυσκολεύτηκε, αλλά τα κατάφερε να μπει στους ομίλους και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μπόρεσε και συνέχισε το πρότζεκτ που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι και ολοκλήρωσε το φετινό. Να αλλάξει σταδιακά όλη την ομάδα που το έφερε το αήττητο πρωτάθλημα και να πάει στη δημιουργία της επόμενης η οποία θα στηριχτεί σε σημαντικό βαθμό και στα νέα παιδιά από τις ακαδημίες του club. Οι μεταγραφές που έγιναν ήταν τελικά υψηλής ποιότητας και απλώς επειδή άργησαν να γίνουν θέλουν χρόνο για να το επιβεβαιώσουν.

Ο Μάρκος Αντόνιο, ο Ντεσπότοφ και ο Μεϊτέ ήρθαν αργά και ακόμη δεν τους… έχει χαρεί ο ΠΑΟΚ, ενώ και ο Σαμάτα άργησε να προσαρμοστεί. Όταν αυτοί οι τέσσερις θα είναι έτοιμοι και συντονισμένοι με την ομάδα, θα δούμε την αληθινή εικόνα του φετινού ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου μας είπε ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του Γενάρη, αλλά είναι βέβαιο ότι αρκετά νωρίτερα θα έχουμε καταλάβει πράγματα. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα το διεκδικήσει το πρωτάθλημα και ορισμένοι άλλοι ότι απλώς είναι ένα αουτσάιντερ. Προσωπικά εκτιμώ ότι αν δεν μείνει πολύ πίσω τώρα στην αρχή της σεζόν και είναι κοντά στις πρώτες θέσεις τον Δεκέμβριο, τότε ασφαλώς και θα είναι ένας από τους διεκδικητές του τίτλου.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.