ΠΑΟΚ: Όσο κι αν ψάξει δε βρίσκει άλλο τέτοιο λιμάνι…

ΠΑΟΚ: Όσο κι αν ψάξει δε βρίσκει άλλο τέτοιο λιμάνι…

ΠΑΟΚ: Όσο κι αν ψάξει δε βρίσκει άλλο τέτοιο λιμάνι…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την ευκολία που έχει ο ΠΑΟΚ να βγάζει διπλά στην έδρα του Ολυμπιακού κι αναφέρεται στο σχέδιο του Λουτσέσκου που πάντα ξέρει πολλά-πολλά περισσότερα από όλους τους απέξω, ακόμη και στην κριτική που μπορεί να κάνει ο ίδιος στον εαυτό του!

Ευτυχώς υπάρχει ο Ολυμπιακός για τον ΠΑΟΚ! Ευτυχώς είναι και το γεμάτο Καραϊσκάκης… Ευτυχώς υπάρχουν οι ερυθρόλευκοι και οι αγώνες σε αυτό το γήπεδο!

Μετά το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ και όσα σκληρά έγραψα για την εικόνα της ομάδας του Λουτσέσκου, στην τελευταία παράγραφο, σημείωνα: «Ευτυχώς για την ομάδα του ΠΑΟΚ ακολουθεί ένα ακόμη ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Μόνο τέτοια παιχνίδια μπορούν να σε ξυπνήσουν άμεσα και να σε ταρακουνήσουν για να αντιδράσεις πολύ-πολύ γρήγορα. Πάω και στοίχημα ότι ο ΠΑΟΚ την ερχόμενη Κυριακή στο Καραϊσκάκης θα είναι άλλη ομάδα και θα πάρει αποτέλεσμα. Εκεί (παραδοσιακά) είναι αλλιώς, αν και το άδειο γήπεδο είναι επικίνδυνο να τους κοιμίσει»

Ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ οι ερυθρόλευκοι έκαναν τα πάντα ώστε να ερμηνευτεί διαφορετικά η ποινή και η εκκρεμότητα της Εφέσεων! Κάπως έτσι 30 χιλιάδες φίλαθλοι απόλαυσαν ΚΑΙ τη χθεσινή παράσταση της ομάδας του Λουτσέσκου στο γήπεδο που ο Δικέφαλος του Βορρά έχει πάρει όσα διπλά έχουν πανηγυρίσει μαζί ΑΕΚ και Παναθηναϊκός. Κρίμα μόνο για όσους έσπευσαν να φύγουν μετά το 0-3 και έχασαν τον μοναδικό συνδυασμό, αλλά και την έμπνευση του Ντέλια στο τέταρτο γκολ που «έφαγε» ο Πασχαλάκης.

Το πιο εντυπωσιακό όμως μετά την ιστορική τεσσάρα του ΠΑΟΚ σε σκορ που επαναλήφθηκε έπειτα από 47 χρόνια και εκείνη την εμφάνιση της ομάδας του Κούδα στο παλιό Καραϊσκάκης, είναι ότι… το διπλό του Δικεφάλου σε αυτό το γήπεδο, ΔΕΝ προκαλεί πλέον ΚΑΜΙΑ έκπληξη. Είδατε κανέναν έξαλλο πανηγυρισμό από τον οποιονδήποτε ΠΑΟΚτσή εντός ομάδας, στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη; Ακόμη και οι Ολυμπιακοί! Καμία αντίδραση, καμία ιδιαίτερη εκδήλωση μετά από έναν διασυρμό. ΟΛΟΙ έχουν συνηθίσει στο να κερδίζει ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης!

Κανένας ενθουσιασμός, όπως και καμία απαξίωση μετά από ήττες

Δεν παίρνω τίποτα πίσω από όλα όσα έγραψα μετά τη ντροπή της Φιλαδέλφειας. Η κριτική έπρεπε να είναι τόσο σκληρή, όσο και η αντίδραση που όφειλε να βγει από ανθρώπους που έχουν συναισθήματα και φιλότιμο, από εκείνους που νιώθουν τι φανέλα φοράνε και τι ακριβώς εκπροσωπούν έχοντας στο στήθος αυτό το σήμα. Τίποτα δεν μηδενίστηκε τότε, τίποτα δεν απογειώνεται σήμερα μετά την «τεσσάρα». Ο ΠΑΟΚ του 2023-24 φτιάχνεται από τον κορυφαίο προπονητή, εκείνον που γνωρίζει καλύτερα τις αδυναμίες του συνόλου και τις υποχρεώσεις του. Από τον προπονητή που χθες το βράδυ έφυγε μουτρωμένος από το γήπεδο! Γιατί; Γιατί εκείνος δεν νοιάζεται μόνο για τα 85 λεπτά εξαιρετικής απόδοσης, αλλά χαλάστηκε από το τελευταίο δεκάλεπτο-τέταρτο όπου η δική του ομάδα έχασε τον έλεγχο και δέχθηκε τέσσερις μεγάλες φάσεις, δύο από τις οποίες έγιναν και γκολ. Θεωρεί ότι τέτοιες λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά της μεγάλης ομάδας σε σχέση με ένα καλό σύνολο.

Το σχέδιο και οι βασικές επιλογές

Ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλή ομάδα, έχει και παικταράδες. Θέλετε να δείτε ενδεκάδες και πάγκους από το χθεσινό ματς, ακόμη και από το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ σε γεγονός που μαρτυράει πολλά; Παρολ’ αυτά και παρά το ότι ο ΠΑΟΚ του Μουργκ, του Σάστρε, του Μπράντον και του Κεντζιόρα έβαλε τέσσερα στον Ολυμπιακό του Φορτούνη, του Ποντένσε, του Καμαρά του Έσε και του Σκάρπα από τον πάγκο, πραγματικά νιώθω άσχημα για όσους τολμάνε να υποδεικνύουν σε προπονητές τι έπρεπε ή τι δεν έπρεπε να κάνουν με το ρόστερ και τις επιλογές τους, ειδικά σε καταστάσεις... κατόπιν εορτής. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι φίλαθλος ή και δημοσιογράφος «πουλάει» εξυπνάδα σε προπονητή για την ομάδα που εκείνος ζει κάθε μέρα επί 10-15 ώρες.

Παράδειγμα για τον ΠΑΟΚ: «Τα λέγαμε εμείς, έπρεπε να παίξουν αυτοί κι’ αυτοί» λένε σήμερα οι προπονητές του πληκτρολογίου και της εξέδρας που κρίνουν πάντα από το αποτέλεσμα. Γιατί και σήμερα αν δεν έβγαινε το ματς με τον Μουργκ μέσα, θα έσκιζαν και πάλι τον προπονητή με τη γνωστή εμπάθεια, αλλά και αμπαλοσύνη που διακατέχει τους περισσότερους. Πρόκειται για αστειότητες και για κριτική ΧΩΡΙΣ βάσιμα επιχειρήματα, όπως γίνεται και σήμερα με τον Μαρτίνεθ, λες και αυτός δεν ξέρει, αλλά γνωρίζει ξέρει ένας... μανάβης, ένας δικηγόρος, ένας ταξιτζής και φυσικά ο… παντογνώστης δημοσιογράφος, που κατά τη γνώμη του μπορεί να κάνει αποτίμηση τι βγαίνει και τι δεν βγαίνει σε επίπεδο επιλογών, αλλά όχι και να υποδεικνύει με αυτή την κλασσική ελληνική «ξερολίαση» που διακατέχει τους περισσότερους από εμάς.

Χθες ο Λουτσέσκου είχε ένα σχέδιο. Έχοντας να διαχειριστεί 1000 πληροφορίες για παίκτες, φόρμα, αντίπαλο (όπως ο κάθε προπονητής) έπρεπε να εκπονήσει ένα πλάνο. Κατ’ αρχάς δεν έκανε το λάθος της περασμένης εβδομάδας να βάλει την αμφιβολία στους παίκτες του για το κυριαρχικό ποδόσφαιρο που εκείνος θέλει να επιβάλει. Προσέξτε: Αυτό δεν είναι αποτελεί δική μου φιλοσοφία, αλλά παραδοχή του ίδιου του Λουτσέσκου, που ακόμη και στην κριτική στον… προπονητή (στον εαυτό του δηλαδή) είναι καλύτερος από όλους τους άλλους που δεν ξέρουν και δεν έχουν επιχειρήματα και συγκεκριμένα πράγματα να καταλογίσουν . Αποφάσισε να πάει και να «πεθάνει» με τις δικές του ιδέες και έτσι ο ΠΑΟΚ μπήκε στο Καραϊσκάκης για να «πατήσει» την μπάλα και φυσικά να τρέξει όποτε έβρισκε ευκαιρία, με τις γρήγορες μεταβάσεις απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα, κάτι το οποίο φέτος πρόσθεσε στο ρεπερτόριο του συνόλου του.

Πρώτη κομβική απόφαση η χρησιμοποίηση Μουργκ στο 10 αντί του Κωνσταντέλια που χθες θα έρχονταν στο δεύτερο μέρος όταν θα άνοιγε το γήπεδο και ο ρυθμός. Δεύτερη πολύ κρίσιμη επιλογή και ίσως καθοριστική για όλη τη χρονιά, η αλλαγή στόπερ μεταξύ Κεντζιόρα-Εκόνγκ. Ο ΠΑΟΚ επιτέλους ένιωθε ασφάλεια πίσω, με έναν Πολωνό που κάνει τα βασικά. Ένας ακόμη παίκτης του 6-7, ο οποίος όμως κάνει καλά όσα ξέρει. Χθες, έκοβε άμεσα (όχι όπως ο Νιγηριανός που αφήνει συνεχώς «ζωντανές» μπάλες) και πάσαρε σίγουρα. Μαζί με τον Κουλιεράκη είχαν πολύ θετική παρουσία στην πίεση που άσκησε ο αντίπαλος. Αφού έγινε το 0-1 με συνδυασμό της καλής πλευράς (αυτός ο Μπάμπα κάνει μυθική χρονιά από την πρώτη-πρώτη προπόνηση) όλα θα ήταν πιο εύκολα με τους χώρους που θα άφηνε ο Ολυμπιακός.

Και η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στο νικητή, για έναν Ολυμπιακό που ήταν ο πιο φορμαρισμένος τελευταία κάτι που αποδείχθηκε με ΟΦΗ και Γουεστ Χαμ. Το ότι σήμερα «πρέπει» να φαγωθεί ο Μαρτίνεθ, είναι κάτι πάρα πολύ καλό για τους άλλους τρεις διεκδικητές. Τι καλά να αλλάξει εκ νέου προπονητή ο Ολυμπιακός και να ξεκινήσει πάλι από την αρχή;

Μπράντον για φίλημα

Ατομικά πάντως, για τον ΠΑΟΚ δεν βάζω κανέναν πάνω από τον Μπράντον Τόμας. Το παλικάρι αυτό που ξέρει μπάλα για… 6, τρέχει για 9 και έχει σπάσει το… φιλοτιμόμετρο! Έρωτας για τον τρόπο του, για το πάθος του, για το πόσο θέλει να βελτιώνεται, κάτι που καταφέρνει και με τις επαφές του, με τις συνεργασίες που πλέον βγάζει εκτός περιοχής. Παίκτης που μπορεί στο 35:20 να ντουμπλάρει αμυντικά και να βοηθάει τον δεξιό μπακ, αλλά στο 35:35 να είναι σε θέση φορ για να εκτελέσει! Από εκεί και πέρα, για εμένα, οι Κοτάρσκι, Μπάμπα και Αντρίγια δεν κρίνονται -σχεδόν- ποτέ. Είναι σταθερές του 8 και η όποια ατομική κριτική στον ΠΑΟΚ γίνεται πάντα για τους άλλους.

Ο ΠΑΟΚ που ακόμη δυσκολεύεται να πάρει πολλά από τις μεταγραφές του. Και χθες οι Μεϊτέ-Οζντόεφ κινήθηκαν σε ρηχά νερά, ενώ η ομάδα έπαιζε χωρίς Εκόνγκ, Σαμάτα, Ντεσπόντοφ και Μάρκος Αντόνιο! Υποχρέωση για τον Λουτσέσκου να τους ενσωματώσει και ελπίδα για το σύνολο που έχει περιθώρια να ανέβει πάρα πολύ σε ποιότητα. Μέχρι τότε κρατάμε ότι από τις μεταγραφές μόνο ο Μπάμπα κάνει διαφορά και χθες η ιστορική τεσσάρα ήρθε με καλή απόδοση από τον περσινό κορμό.

Για την ενέργεια του Κωνσταντέλια τι να σχολιάσεις; Έχω δει τόσα πολλά από τον νεαρό μάγο που κάτι τέτοια πλέον δεν με συγκινούν. Οι ουδέτεροι θέλουν να τον βλέπουν μέσα για να απολαμβάνουν… ωραίο ποδόσφαιρο. Εγώ θέλω να βλέπω μέσα όχι τους 11 καλύτερους και πιο θεαματικούς, αλλά τους 11 που ο προπονητής πιστεύει ότι μαζί, παίζουν καλύτερα ώστε ο ΠΑΟΚ να κερδίζει και να εξελίσσεται. Αν μέσα είναι και ο Ντέλιας, καλώς. Αν όχι… ο «Λουτσέσκου ξέρει ΠΑΝΤΑ, πολλά-πολλά περισσότερα».

Κανείς λοιπόν δεν ενθουσιάζεται στον ΠΑΟΚ και ο Κυριάκος Κυριάκος έγραψε στο τέλος… «Όση ψυχραιμία είχαμε την προηγούμενη Τρίτη, πρέπει να έχουμε και αύριο. Κανείς δε δικαιώνεται Νοέμβρη μήνα και τίποτα δεν κάναμε ακόμη». Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ με τεράστια αυτογνωσία, αλλά και ψυχραιμία!

Η ομάδα βέβαια έκλεισε καλά τα τρία εκτός έδρας ντέρμπι με τέσσερις κερδισμένους βαθμούς, αλλά και πέντε που στέρησε από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, μια και η σημασία σε αυτά τα ματς είναι εξάποντη.

* Το ότι ο ΠΑΟΚ είχε να κερδίσει πέναλτι στο Καραϊσκάκης 48 χρόνια λέει πολλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πάρα πολλά… «Κρίμα» που ένας Γερμανός διαιτητής δεν τους έδωσε αφορμή για άλλοθι και παράπονα που πάντα τους είναι χρήσιμα σε τέτοιες περιπτώσεις. Τώρα όμως «πρέπει» να φταίει ο προπονητής. Μια χαρά…

Ο ΠΑΟΚ τη δουλειά του όμως! Τώρα έχει δύο εντός με Αμπερντίν και Παναιτωλικό. Αν η ομάδα βγάλει και αυτή την περίοδο μέχρι τη διακοπή ως πρώτη στον ευρωπαϊκό όμιλο και κοντά στους άλλους τρεις για το πρωτάθλημα, ένα σύνολο που εξελίσσεται συνέχεια και έχει πολλά να διορθώσει, τότε θα κλείσει καλά άλλο έναν μήνα σε αυτή την αγωνιστική περίοδο.

Κλείνουμε με το πρώτο συμπέρασμα: Ευτυχώς είναι και ο Ολυμπιακός και τα ματς στον Πειραιά που πάντα αναζωογονούν τον ΠΑΟΚ. Είναι φοβερό αλλά έχουμε φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε όλοι οι ασπρόμαυροι να ανυπομονούν πότε θα επιστρέψουν στον Πειραιά…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.