Μπέτις – Μπαρτσελόνα 2-4 πέν. (κ. δ. 1-1, παρ. 2-2): Ξανά πρόκριση στα πέναλτι και τώρα «Clasico»! (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο
Μπέτις – Μπαρτσελόνα 2-4 πέν. (κ. δ. 1-1, παρ. 2-2): Ξανά πρόκριση στα πέναλτι και τώρα «Clasico»! (vids)

bet365

Ο Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν απέκρουσε δύο πέναλτι, η Μπαρτσελόνα λύγισε την αξιόμαχη Μπέτις και την Κυριακή (15/01, 21:00) θα διεκδικήσει κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης το Σούπερ Καπ Ισπανίας - Το VAR στέρησε (ορθά) δύο γκολ από τους Μπλαουγκράνα, οι οποίοι προηγήθηκαν δύο φορές, αλλά προδόθηκαν από τα αμυντικά τους λάθη.

Τα πέναλτι… ήθελαν «Clasico» στον τελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας! Η Μπαρτσελόνα, όπως και η Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα Βαλένθια, χρειάστηκε τα πέναλτι για να λυγίσει την Μπέτις με 4-2 (κ.δ. 1-1, παράταση 2-2) και έκλεισε ραντεβού με την μεγάλη της αντίπαλο για το βράδυ της Κυριακής (15/01, 21:00, Action24, gazzetta.gr) για την διεκδίκηση του πρώτου τροπαίου της σεζόν.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα απουσιών ο Μανουέλ Πελεγκρίνι, ο οποίος ξεκίνησε με την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα και τον Τσάβι να αιφνιδιάζει αφήνοντας τον αρχηγό Σέρχιο Μπουσκέτς εκτός, με τον Φρένκι Ντε Γιονγκ στην θέση του.

Οι Καταλανοί μπήκαν πολύ καλύτερα, ήλεγξαν την μπάλα και τον ρυθμό, με πολύ δραστήριο τον Ουσμάν Ντεμπελέ από τα αριστερά, αλλά τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να προβληματίζει με τα τελειώματά του.

Ο Πολωνός επιθετικός φάνηκε αργός ευρισκόμενος σε καλή θέση ύστερα από καλή πάσα του Γάλλου εξτρέμ, με την άφαντη στο πρώτο 20λεπτο Μπέτις να απειλεί… κατά λάθος, όταν ο Γκάβι δεν γύρισε καλά την μπάλα προς τον Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν, ο οποίος απέτρεψε το αυτογκόλ.

Γκολ Λεβαντόφσκι, «τείχος» Τερ Στέγκεν

Αργά αλλά σταθερά, οι Σεβιλιάνοι ανέβασαν γραμμές και άρχισαν να πιέζουν ψηλά. Τραγικό λάθος του Ζιλ Κουντέ, ο Ναμπίλ Φεκίρ βγήκε μόνος του στην επίθεση, με τον Τερ Στέγκεν να κάνει έξοδο μακριά από την περιοχή του, υποχρεώνοντας τον Γάλλο μεσοεπιθετικό να τον ντριμπλάρει, με τον Ρόναλντ Αραούχο να τον προλαβαίνει και να στέλνει την μπάλα κόρνερ.

Η Μπάρτσα (νόμιζε πως) έφτασε στο γκολ με ωραία προβολή του Πέδρι ύστερα από σέντρα του Ραφίνια, αλλά το τέρμα ακυρώθηκε ορθά μέσω VAR για οφσάιντ της… μύτης του παπουτσιού του Βραζιλιάνου (23’).

Κάπου εκεί, άρχισε το ρεσιτάλ αποκρούσεων του Τερ Στέγκεν, με τον Γερμανό να σταματάει με το χέρι κεφαλιά εξ’ επαφής του Χερμάν Πετσέλα ύστερα από κόρνερ, με τον Σέρτζι Ρομπέρτο να προλαβαίνει λίγα λεπτά μετά τον Ρόδρι στο δεύτερο δοκάρι, προτού πλασάρει στην κενή εστία.

Από τις ευκαιρίες της Μπέτις για το 1-0 περάσαμε στο 0-1 της Μπαρτσελόνα. Συνδυασμός του Πέδρι με τον Ντεμπελέ, ωραία σέντρα του Γάλλου στον Λεβαντόφσκι ο οποίος, με διπλή προσπάθεια, νίκησε τον Μπράβο για να βάλει μπροστά τους Μπλαουγκράνα (40’).

Οι Καταλανοί πήγαν με προβάδισμα στα αποδυτήρια χάρη αποκλειστικά στον Τερ Στέγκεν, ο οποίος έκανε άλλες δύο εξαιρετικές αποκρούσεις σε προσπάθειες των Ρόδρι και Λουίζ Ενρίκε, με την Μπέτις να είναι ξεκάθαρα καλύτερη στο δεύτερο μισό του πρώτου μέρους.

Ο Φεκίρ απέδωσε δικαιοσύνη

Η Μπέτις, με τον Γουίλιαμ Καρβάλιο να παίρνει την θέση του Κανάλες μετά την ανάπαυλα, είχε περισσότερο την μπάλα στο δεύτερο ημίχρονο, χωρίς όμως να δημιουργεί τις ευκαιρίες που έκανε όταν η Μπάρτσα είχε την μπάλα.

Ο Τσάβι έβγαλε τον MVP Ντεμπελέ χωρίς κανείς να καταλάβει το γιατί, με τον αντικαταστάτη του Φεράν Τόρες να κάνει ένα λάθος που έδωσε στη συνέχεια την ευκαιρία στην Μπέτις να κάνει την επίθεση που έφερε την ισοφάριση (77’), μετά από ένα στείρο εικοσάλεπτο στην επανάληψη.

Ο Λουίζ Ενρίκε κοντρόλαρε την μπάλα στο ύψος της μεγάλης περιοχής, έκανε προσποϊηση και σέρβιρε στον Ναμπίλ Φεκίρ, ο οποίος νίκησε τον Τερ Στέγκεν, ανταμείβοντας την ομάδα του Πελεγκρίνι με αυτό που άξιζε.

Νέο «όχι» του VAR στη Μπαρτσελόνα

Η ισοφάριση των Σεβιλιάνων προκάλεσε έναν… σεισμό σε ένα ματς που κυλούσε ήρεμα μετά την ανάπαυλα, με την άφαντη μέχρι εκείνο το σημείο Μπάρτσα να απαντάει με γκολ του Λεβαντόφσκι, το οποίο όμως ακυρώθηκε (ξανά) για οριακό οφσάιντ του πασέρ Φεράν Τόρες (81’).

Σχεδόν αμέσως μετά, η πολύ ανεβασμένη Μπέτις άγγιξε την ανατροπή με σουτ του Χουάν Μιράντα μέσα από την περιοχή που έβγαλε (ποιος άλλος;) ο Τερ Στέγκεν, με τον Κλαούντιο Μπράβο να… μιμείται τον πρώην συμπαίκτη του, αποκρούοντας εντυπωσιακά σουτ του Ανσού Φατί μέσα από την περιοχή, στις καθυστερήσεις.

Γκολάρες Φατί και Λόρεν

Ότι, όμως, δεν μπόρεσε να κάνει ο 20χρονος επιθετικός στο φινάλε της κανονικής διάρκειας, το πέτυχε στο ξεκίνημα της παράτασης (93’) και, μάλιστα, με πολύ θεαματικό τρόπο. Γέμισμα στην περιοχή σε εκτέλεση φάουλ του Μάρκος Αλόνσο, η άμυνα διώχνει και ο Φατί, χωρίς να αφήσει την μπάλα να ακουμπήσει κάτω, σουτάρει με το αριστερό από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αιφνιδιάζοντας πλήρως τον Μπράβο για το 1-2.

Η χαρά της Μπάρτσα, όμως, κράτησε μόλις οκτώ λεπτά. Η Μπέτις δεν το έβαλε κάτω και ισοφάρισε εκ νέου με «ποίημα» του Λόρεν, ο οποίος μπήκε… κατά λάθος αντί του Φεκίρ, ο οποίος δεν μπορούσε να συνεχίσει στην παράταση λόγω ενοχλήσεων.

Ωραία κίνηση του Λουίς Ενρίκε από τα δεξιά, γύρισμα στη μικρή περιοχή όπου ο Λόρεν κοντρόλαρε και, με τακουνάκι, αιφνιδίασε πλήρως την άμυνα των Μπλαουγκράνα, φέρνοντας και πάλι την ισορροπία στο σκορ.

Οι δύο ομάδες, παρά τις έξι αλλαγές εκατέρωθεν, έδειχναν εξουθενωμένες, ούσες πολύ προσεκτικές στην άμυνα, βλέποντας μπροστά τους τα πέναλτι. Παρ’ όλα αυτά, στο φινάλε της παράτασης έγιναν… πραγματάκια.

Ο Φατί με τακουνάκι στη κίνηση άγγιξε το γκολ της πρόκρισης, με τον Μπράβο να μπλοκάρει και την Μπέτις να αμύνεται μαζικά στην τελική ευθεία, αφού ο Αντρές Γκουαρδάδο… κατάφερε να αποβληθεί με δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε έξι λεπτά.

Ήρωας ο Τερ Στέγκεν

Στα πέναλτι, ο Τερ Στέγκεν συνέχισε το… σόου του στον αγώνα. Ο Γερμανός είπε «όχι» σε Χουάνμι και Γουίλιαμ Καρβάλιο, Λεβαντόφσκι, Κεσιέ, Φατί και Πέδρι ευστόχησαν από την άσπρη βούλα και έστειλαν την Μπάρτσα στον κυριακάτικο τελικό με τη Ρεάλ. Ναι, είναι το (μικρής σημασίας) Σούπερ Καπ, αλλά ένα «Clasico» είναι πάντα ένα «Clasico»!

Η διαδικασία των πέναλτι:

Γουίλιαν Ζοσέ 1-0
Λεβαντόφσκι 1-1
Λόρεν 2-1
Κεσιέ 2-2
Χουάνμι απόκρουση
Φατί 2-3
Γουίλιαμ Καρβάλιο απόκρουση
Πέδρι 2-4

Μπέτις (Μανουέλ Πελεγκρίνι): Μπράβο – Ρουιμπάλ (79’ Σαμπαλί), Πετσέλα, Λουίζ Φελίπε, Μιράντα – Γκίντο Ροντρίγκες (86’ Γκουαρδάδο), Κανάλες (46’ Γουίλιαμ Καρβάλιο) – Λουίζ Ενρίκε, Φεκίρ (91’ λ. τρ. Λόρεν), Ρόδρι (79’ Χουάνμι) – Μπόρχα Ιγλέσιας (67’ Γουίλιαν Ζοσέ).

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν – Σέρτζι Ρομπέρτο (79’ Κρίστενσεν), Αραούχο, Κουντέ, Τζόρντι Άλμπα (79’ Μάρκος Αλόνσο) – Γκάβι (96’ Κεσιέ), Ντε Γιονγκ (63’ Μπουσκέτς), Πέδρι – Ραφίνια (86’ Φατί), Λεβαντόφσκι, Ντεμπελέ (63’ Φεράν Τόρες).

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

SUPER CUP ΙΣΠΑΝΙΑΣ Τελευταία Νέα