Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα: To Clasico στη νέα εποχή...

Νίκος Κικίδης
Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα: To Clasico στη νέα εποχή...

bet365

To πρώτο Clasico της χρονιάς πλησιάζει και το Gazzetta ρίχνει μια ματιά στο νέο αίμα που κυλάει στις φλέβες των δυο μονομάχων, το οποίο σταδιακά παίρνει τη σκυτάλη από την παλιά φρουρά...

Για κάθε ατμοσφαιρικό δειλινό, μια ηλιόλουστη ανατολή. Για κάθε βροντερή καταιγίδα, μια φωτεινή ηλιαχτίδα. Και για κάθε ιστορική γενιά, μια νέα που περιμένει καρτερικά τη σειρά της για να κρατήσει σφικτά στα χέρια της τη σκυτάλη της ευθύνης. Σε όλους τους τομείς της ζωής άλλωστε, η εξέλιξη αποτελεί έναν αδιαπραγμάτευτο παράγοντα που χαρακτηρίζει την ομαλή και συνεχόμενη λειτουργία της.

Μια πορεία ανάλογη που παρατηρείται από τους ανθρώπους και το ζωικό βασίλειο, μέχρι το ποδόσφαιρο και τους κορυφαίους πρεσβευτές του. Και ποιοι μεγαλύτεροι πρεσβευτές από τους δυο γίγαντες του ισπανικού πρωταθλήματος; Δυο εχθροί, ορκισμένοι να μισούν ένας τον άλλον που φροντίζουν κάθε φορά να χαρίζουν θέαμα στα εκατομμύρια μάτια που συντονίζονται για να τους παρακολουθούν.

Και η 15η μέρα του Γενάρη αποτελεί την τελευταία χρονικά ευκαιρία και για τους δυο να δώσουν συνέχεια στο αιώνιο ραντεβού. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα διασταυρώνουν ξανά βλέμματα, με διακύβευμα αυτή τη φορά το τρόπαιο του Super Cup Ισπανίας. Ένα Clasico που πέρα από το πρεστίζ και τη δόξα στο νικητή, πρόκειται να δώσει παράλληλα την ευκαιρία σε νέους πρωταγωνιστές να εκκολαφθούν.

Αμφότερες οι ομάδες άλλωστε διανύουν μια μεταβατική περίοδο, με το νέο αίμα να κυλά στις φλέβες τους! Πέδρι, Γκάβι, Φατί, Μπαλντέ, Αραούχο από τη μια πλευρά, Βινίσιους, Ροντρίγκο, Καμαβινγκά, Βαλβέρδε, Μιλιτάο από την άλλη. Η νέα γενιά είναι έτοιμη να καθορίσει πλέον τα Clasico που θα ακολουθήσουν και το Gazzetta παρουσιάζει τα (φρέσκα) πρόσωπα, αλλά και τις μάχες - κλειδιά που αναμένεται να κρίνουν την έκβαση του σημερινού (15/1, 21:00) ντέρμπι.

Βινίσιους εναντίον Αραούχο

Μια μάχη που ξεχώρισε τέτοια περίοδο το 2022 ήταν εκείνη μεταξύ του Βινίσιους και του Ρόναλντ Αραούχο. Οι δυο ομάδες είχαν συναντηθεί ξανά πέρσι επί ασιατικού εδάφους για την ημιτελική φάση του Super Cup Ισπανίας και ένα από τα φλέγοντα θέματα στο μυαλό του Τσάβι ήταν η προστασία της ομάδας του απέναντι στον εκρηκτικό Βραζιλιάνο. Ο Ντάνι Άλβες άλλωστε πλέον είχε χάσει πολλά από τα... γκάζια που παρείχε καθ΄όλη τη διάρκεια της καριέρας του λόγω ηλικίας, τη στιγμή που ο συμπατριώτης του διένυε μια breakthrough σεζόν με τη φανέλα της Βασίλισσας.

Τα δεδομένα ώθησαν τον Τσάβι να δώσει εντολή στον Αραούχο να βοηθάει όσο το δυνατόν περισσότερο από τη δεξιά πτέρυγα για να περιορίσουν τον κίνδυνο που θα παρήγαγε ο Βραζιλιάνος, δίχως ωστόσο μεγάλο αποτέλεσμα. Στο 25΄της αναμέτρησης μάλιστα ο Βινίσιους κατάφερε να φύγει στην πλάτη της άμυνας, έμεινε όρθιος απέναντι στον Αραούχο και εκτέλεσε άψογα για να δώσει το προβάδισμα στη Ρεάλ.

Παρά το γκολ που πέτυχε ωστόσο, ο Τσάβι είχε διακρίνει σαφή δείγματα πως ο Αραούχο θα μπορούσε να ανταπεξέλθει απέναντι στον Βραζιλιάνο. Και στο επόμενο Clasico που διεξήχθη δυο μήνες αργότερα αποφάσισε να τοποθετήσει τον Ουρουγουανό αμυντικό στο δεξί φτερό, με τα αποτελέσματα... γνωστά και εντυπωσιακά.

Απόλυτη σιγή από τον Βινίσιους και θεαματική παράσταση από τη Μπάρτσα που διέσυρε 4-0 τη Βασίλισσα στο «Μπερναμπέου» και πήρε εκδίκηση για τις δυο ήττες που είχε υποστεί απέναντί της μέσα στην προηγούμενη σεζόν. Η συνταγή κρίθηκε καθόλα επιτυχημένη και σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ, ο Τσάβι ενδέχεται να την επαναλάβει τοποθετώντας τον Αραούχο στο δεξί άκρο της άμυνας για να περιορίσει την κινητικότητα του πάντα δραστήριου «Βίνι».

Η μάχη των χαφ

Με μια πρώτη ανάλυση, στην πραγματικότητα αυτός ο «πόλεμος» αφορά πρωτάρηδες εναντίον... βετεράνων! Γκάβι και Πέδρι άλλωστε ακόμα δεν έχουν προλάβει να αφήσουν την κληρονομιά τους στα Clasico δεδομένου και του νεαρού της ηλικίας τους, την ίδια στιγμή που Μόντριτς και Κρόος ετοιμάζονται να προσθέσουν ακόμα περισσότερα γαλόνια στους ώμους τους.

Ωστόσο οι δυο μέσοι της Ρεάλ δεν θα είναι οι μοναδικοί που θα δώσουν μάχη απέναντι στο νεανικό κέντρο της Μπάρτσα. Οι Καμαβινγκά και Βαλβέρδε άλλωστε ξεπέρασαν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν απέναντι στη Βαλένθια στα ημιτελικά του Super Cup και τέθηκαν στη διάθεση του Κάρλο Αντσελότι για μια θέση στο βασικό σχήμα, δίπλα στους Κρόος και Μόντριτς.

Κι αν για τον Ουρουγουανό πρέπει να θεωρείται σχεδόν... βέβαιο πως θα πάρει μια θέση βασικού δεδομένης και της εξαιρετικής σεζόν που διανύει, τα πράγματα φαντάζουν λίγο πιο περίπλοκα για τον Καμαβινγκά που δεν αποκλείεται να παροπλιστεί στην αρχή του ντέρμπι, παραμένοντας στον πάγκο.

Ακόμα ωστόσο κι αν τελικά δεν ξεκινήσει στην αρχική ενδεκάδα, ο Γάλλος έχει αποδείξει τί ακριβώς μπορεί να προσφέρει από τον ρόλο του αναπληρωματικού... Γκάβι και Πέδρι πάντως θα φροντίσουν από πλευράς τους να διατηρήσουν δυνάμεις για να ανταπεξέλθουν στον ενεργητικό χαφ των Μερένγκες που πέρσι αποτέλεσε το «κρυφό» όπλο της Βασίλισσας στους νοκ άουτ αγώνες του Champions League.

Η δίψα του Φατί και ο έμπειρος Μιλιτάο

Κι αν για τον Καμαβινγκά οι ελπίδες να ξεκινήσει βασικός χαρακτηρίζονται ισχνές, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τον Ανσού Φατί, τον αστέρα των Μπλαουγκράνα που ψάχνει ξανά τη χαμένη λάμψη του! Η επιστροφή του άλλωστε από τον σοβαρό τραυματισμό στον μηνίσκο δεν συνδυάστηκε από πειστικές εμφανίσεις με τη φανέλα της Μπάρτσα, πόσο δε μάλλον με την εθνική Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο...

Παρ΄όλα αυτά, ο Τσάβι αποδεικνύει συνεχώς πως δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του 20χρονου, ο οποίος σταδιακά αρχίζει να παρουσιάζει μια συνέπεια με τα αντίπαλα δίχτυα. Η αρχή έγινε απέναντι στην Ιντερσίτι της τρίτης κατηγορίας με γκολ που έστειλε τη Μπάρτσα στην επόμενη φάση του Κυπέλλου, ενώ οι υποσχόμενες εμφανίσεις συνεχίστηκαν και απέναντι στη Μπέτις στο Super Cup, με τον Ισπανό να σκοράρει ένα εντυπωσιακό τέρμα που έδωσε προσωρινό προβάδισμα στους Καταλανούς.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Φατί πιέζει τον Τσάβι για μια ακόμα ευκαιρία σε Clasico, με τον τεχνικό της Μπάρτσα την ίδια στιγμή να έχει σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού του το γκολ που είχε σημειώσει ο Ισπανός στο περσινό ντέρμπι απέναντι στη Ρεάλ στο Super Cup. Και με τους Ραφίνια - Φεράν Τόρες να χάνουν συνεχώς έδαφος στα μάτια του Ισπανού προπονητή, το όνομα του Φατί είναι όλο και πιο πιθανό να παρουσιαστεί στην αρχική σύνθεση για το ντέρμπι.

Την ίδια στιγμή βέβαια είναι αποστολή του Έντερ Μιλιτάο να βάλει στοπ στον νεαρό επιθετικό της Μπάρτσα, όπως και σε όλη την υπόλοιπη επιθετική γραμμή που θα τον πλαισιώσει. Μόλις στα 24 του χρόνια ο Βραζιλιάνος έχει καταφέρει να θεωρείται αναπόσπαστο μέλος της αρχικής σύνθεσης των Μερένγκες, με εμπειρίες και παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο.

Σαλάχ, Μπαπέ, Μέσι, Νεϊμάρ, Λεβαντόφσκι και Λαουτάρο είναι μόνο μερικοί από τους top class επιθετικούς που έχει τεθεί αντιμέτωπος, με τον στόπερ της Ρεάλ να ανεβάζει συνεχώς τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Το Clasico της Κυριακής αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία να παρουσιάσει τις δυνατότητές του μπροστά σε εκατομμύρια οπαδούς που πρόκειται να συντονιστούν για το κορυφαίο ντέρμπι του πλανήτη, στο οποίο ο Βραζιλιάνος θα φορέσει την πανοπλία του για να υπερασπιστεί τη Βασίλισσά του μέχρι τελικής πτώσης.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

SUPER CUP ΙΣΠΑΝΙΑΣ Τελευταία Νέα