Χρειάζεται μεταγραφές ο ΠΑΟΚ τον χειμώνα;

Χρειάζεται μεταγραφές ο ΠΑΟΚ τον χειμώνα;

Χρειάζεται μεταγραφές ο ΠΑΟΚ τον χειμώνα;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το ρόστερ του Δικεφάλου και μέσα από ανάλυση των δεδομένων αλλά και ρεπορτάζ, σημειώνει ποια μπορεί να είναι η μεταγραφική ανάγκη της ομάδας

Εντάξει… Το παραδέχομαι! Ο τίτλος είναι έτσι «φτιαγμένος» για να τραβήξει την προσοχή! Ειλικρινείς να είμαστε… Στο κάτω-κάτω και κατά βάση, είναι και λίγο ανόητο το ερώτημα. Για τον ΠΑΟΚ και για όλες τις ομάδες του κόσμου. Αλλά έχουμε επεξήγηση, ανάλυση και ρεπορτάζ για όσα ισχύουν στον Δικέφαλο του Βορρά και σε αυτό το κομμάτι…

Η απλή ερώτηση για τις μεταγραφές και ποιος έχει ανάγκη ή ποιος χρειάζεται και πρέπει να κάνει, έχει μία -σχεδόν αυτονόητη- απάντηση: «Όλοι χρειάζονται μεταγραφές. Όσο καλός και αν είσαι, όσο πλήρης, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και στο ρόστερ σου, πέρα από την τακτική λειτουργία, τη χημεία, τη δουλειά, τη νοοτροπία και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχεις ως ομάδα». Δηλαδή, θα ρωτούσαν τώρα τον Γκουαρδιόλα που έχει (και πάλι) την καλύτερη ομάδα στον κόσμο, αν θέλει μεταγραφές και θα έλεγε… «όχι, καλά είμαστε»;

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ θέση-θέση

Αφήνουμε όμως την Σίτυ και τους άλλους και μένουμε στον ΠΑΟΚ με την κατάσταση επικρατεί στο ξεκίνημα της σεζόν 2023-2024, σε σχέση με τις πιθανές ανάγκες του ρόστερ του για φέτος και όχι μόνο. Στο κάτω-κάτω μεταγραφή δεν κάνεις για έξι μήνες και ένα χρόνο, αλλά συνήθως κοιτάς την προοπτική. Εδώ επάνω να αναφέρω ότι στο δικό μου σκεπτικό, όποιο ζήτημα και αν «πιάσεις» προς ανάλυση στον ΠΑΟΚ για το παρόν και το μέλλον του, σε ΕΝΑ ερώτημα καταλήγεις: «Θα μείνει ο Λουτσέσκου και τα επόμενα χρόνια;» Προσπαθούμε να μην το «ακουμπάμε» αυτό γιατί… «καίει» και πάμε παρακάτω στο ρόστερ της ομάδας, στο timing που βρισκόμαστε, στους στόχους που έχει, αλλά και στην προοπτική του συνόλου που φτιάχνεται.

Το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου που από πάνω έχει πάντα τον Σαββίδη και είναι ο ΜΟΝΟΣ που μπορεί να αναγκάσει τον ιδιοκτήτη να αλλάξει ακόμη και τη βασική του πολιτική (αυτό να το έχετε πάντα στο μυαλό σας) έφτιαξε ένα νέο ποιοτικό σύνολο, ένα ρόστερ με 30% νέους, 30% ακριβούς με προσωπικότητα και παραστάσεις και τους άλλους καλούς παίκτες που διαθέτει η ομάδα.

Πάμε γρήγορα να θυμίσουμε το ρόστερ και να αναρωτηθούμε αν ενόψει χειμώνα και σε σχέση με αυτή τη σεζόν όπου ο ΠΑΟΚ χτίζει κάτι νέο, αλλά προφανώς έχει μεγάλους αγωνιστικούς στόχους, προκύπτουν σημαντικές μεταγραφικές ανάγκες:

- Στο τέρμα ο ΠΑΟΚ έχει τον ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ Κοτάρσκι και τους Ζίβκοβιτς, Ταλιχμανίδη από πίσω. Για τον Κροάτη τα λόγια και τα σχόλια είναι πλέον περιττά. Η λέξη και η έννοια «εγγύηση» για όλο τον ρόλο του στην ομάδα ακόμη και σε φάση επίθεσης, είναι μικρή να περιγράψει την αξία του, την οποία και ο ΠΑΟΚ θα επιβραβεύει με επέκταση όπως αποκαλύπτει σήμερα η FORZA.

- Στα στόπερ ο ΠΑΟΚ έχει Κουλιεράκη, Εκόνγκ, Μιχαηλίδη, Κεντζιόρα και Νάσμπεργκ. Ένα μόνο σχόλιο: Ο Εκόνγκ αποτελεί το θέμα και το ερώτημα. Αν ανέβει και σταθεροποιηθεί χωρίς επιτέλους μεγάλα λάθη, ο ΠΑΟΚ είναι καλά.

- Αριστερά στα μπακ ο ΠΑΟΚ είναι εξαιρετικά με τον φοβερό Ράχμαν Μπάμπα και τον συνεπέστατο Ράφα Σοάρες. Ο Γκανέζος κάνει ονειρικό ξεκίνημα και είναι μεταγραφή που από την πρώτη προπόνηση μας έχει δείξει ότι ανεβάζει τον ΠΑΟΚ επίπεδο.

-Στα δεξιά μπακ ανοίγει συχνά-πυκνά μία συζήτηση για το ποιος είναι ο… βασικός, ώστε να φανεί ένα ποιοτικό κενό που πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει. Το επιχείρημα: «Ποιος είναι ο αντίστοιχος Μπάμπα» στέκει, από την άλλη όμως δεν μπορεί ο ΠΑΟΚ να ψάχνει για μεταγραφή όταν εκεί παίζουν Βιεϊρίνια, Κεντζιόρα, Λύρατζης, Σάστρε. Το καλοκαίρι η παραπάνω ερώτηση σαφώς και πρέπει να απασχολήσει…

- Στα χαφ του άξονα ο ΠΑΟΚ μετράει: Τσιγγάρα, Σβααμπ, Μεϊτέ, Οζντόεφ, Μάρκος Αντόνιο και Φιλίπε Σοάρες. Για να είμαστε ειλικρινείς, τους λες και… υπεράριθμους. Έξι παίκτες για δύο θέσεις και (σε θεωρητικό επίπεδο) ένας ανεπανάληπτος εσωτερικός ανταγωνισμός για την ιστορία του ΠΑΟΚ ολόκληρη. Μακάρι να επιβεβαιωθεί και στην πράξη ο χαρακτηρισμός, μια και μερικούς τους… «περιμένουμε» και άλλους δεν τους είδαμε ακόμη…

- Στους μεσοεπιθετικούς και στα άκρα κυρίως, φθάσαμε σε ένα σημείο να δυσκολεύεται να μπει στον βασικό κορμό ο Ντεσπόντοφ! Στους winger κυριαρχούν οι Τάισον και Ζίβκοβιτς, με τον δεύτερο να «δένει» στην Τούμπα και τον πρώτο να αναγκάζει την ομάδα να σκέφτεται σοβαρά την επέκταση! Ο Ντεσπόντοφ είναι εξαιρετικός και πολύ ποιοτικός παίκτης και ήδη πιέζει πολύ τους άλλους δύο ηγέτες της ομάδας. Μαζί τους για το 10 κυρίως ο Κωνσταντέλιας και ο Μουργκ με τον νεαρό Έλληνα άσο να παίζει βέβαια και αριστερά.

Εδώ είμαστε. Αυτονοήτως και όταν μιλάμε για τρεις θέσεις στην ενδεκάδα, με τον προπονητή να υπολογίζει σε πέντε ποδοσφαιριστές, τίθεται ένα αριθμητικό ζήτημα. Για όλες τις άλλες θέσεις υπάρχουν πολλοί. Εδώ… λείπει ένας. Από πού κυρίως λείπει ένας σίγουρος, ένας που θα λύσει τα χέρια του προπονητή ο οποίος δείχνει ήδη με τις πράξεις και τις επιλογές του ότι σκέφτεται έντονα και προβληματίζεται ποιος θα ξεκινήσει σε κάθε αγώνα; Για να μην υπεραναλύουμε και κουράζουμε, αν ο ΠΑΟΚ βρει έναν παίκτη στο 10 με σύνθετα χαρακτηριστικά (ποιότητα, γκολ-ασίστ ως δεύτερος φορ, ένταση στο πρέσινγκ και εμπειρία στις κινήσεις στα μεσοδιαστήματα) τότε η ομάδα θα γεμίσει απίστευτα και ο Λουτσέσκου θα είναι ευτυχισμένος, αφού θα μπορεί να γεμίσει με δύο καλές λύσεις κάθε θέση αυτής της τριάδας.

-Στον φορ ο ΠΑΟΚ έχει τον Σαμάτα που προσπαθεί να τον… «φέρει», τον Μπράντον που κάθε μήνα γίνεται και καλύτερος-πιο σημαντικός, αλλά και το μεγαλύτερο ταλέντο στη χώρα τον 17χρονο Τζίμα που ετοιμάζεται και όταν έρθει θα αφήσει εποχή.

Έτσι απλά… Το συμπέρασμα βγαίνει με βάση τα δεδομένα, την ανάλυση ΚΑΙ το ρεπορτάζ, αλλά και τα «χρωστούμενα» του καλοκαιριού, όπου η ομάδα έψαχνε δύο μεσοεπιθετικούς στο τέλος, αλλά πήρε έναν, τον Ντεσπόντοφ: Ο ΠΑΟΚ ενόψει του χειμώνα και για να εκτοξευθεί ποιοτικά και αγωνιστικά, για να αυξήσει τις πιθανότητές του να διεκδικήσει πολύ μεγάλα πράγματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, θα ήθελε έναν μόνο παίκτη και μακάρι να τον βρει σύντομα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.