Εχσάν Χατζισαφί: Ενας πολυθεσίτης για την ΑΕΚ (pics & vids)

Εχσάν Χατζισαφί: Ενας πολυθεσίτης για την ΑΕΚ (pics & vids)

Κώστας Τόπας
Εχσάν Χατζισαφί: Ενας πολυθεσίτης για την ΑΕΚ (pics & vids)

bet365

Η πορεία του στο Ιράν, η καριέρα του στην Ελλάδα, η αδερφική του σχέση με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ και η ικανότητά του να αγωνιστεί σχεδόν σε... όλες τις θέσεις του γηπέδου. Ο Εχσάν Χατζισαφί, όπως όλα δείχνουν ετοιμάζει βαλίτσες για την επιστροφή του στη χώρα μας, αλλά για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Ο Εχσάν Χατζισαφί, ετοιμάζεται να φορέσει τη φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος και παράλληλα να αποτελέσει το έκτο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Ο 31χρονος διεθνής Ιρανός αριστεροπόδαρος αμυντικός δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό, καθώς στο παρελθόν έχει αγωνιστεί με τη φανέλα του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού.

Ιράν, Γερμανία και Ελλάδα

χα

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε το 2006, όταν κι εντάχθηκε στις ακαδημίες της Σεπαχάν. Ο Χατζισαφί πανηγύρισε μαζί της 3 πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα και τα χρόνια αυτά είναι που αντίστοιχα άρχισε να λάμπει το δικό του άστρο. Τόσο φωτεινά που φάνηκε ως τον «σύγχρονο» κόσμο και τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Μετά από τρία χρόνια η ιστοσελίδα «Goal.com», τον ανέδειξε ως πιο πολλά υποσχόμενος ποδοσφαιριστής σε ολόκληρο το ασιατικό ποδόσφαιρο. Με την εθνική του ομάδα συμμετείχε στο Ασιατικό Κύπελλο του 2011 και του 2015 αλλά και το Μουντιάλ του 2014.

Με τη Σεπαχάν, εκτός από τα 6 εγχώρια τρόπαια, κατάφερε να αγωνιστεί στον τελικό του Ασιατικού Champions League το 2007, χωρίς όμως να το κατακτά και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της ίδιας χρονιάς. Το 2015 έφτασε η στιγμή να δοκιμάσει τις δυνατότητες του σε σε ανώτερο επίπεδο, και να αφήσει πίσω του το ιρανικό ποδόσφαιρο. Εκεί όπου εκτός από τους έξι τίτλους που κατέκτησε με την Σεπαχάν αναδείχθηκε καλύτερος Νέος Παίκτης για το 2008, πρώτος σε ασίστ το 2010, το 2012 και το 2017 παρότι αριστερός μπακ και μέλος της Καλύτερης Ομάδας της χρονιάς για το 2012 και το 2017.

Το καλοκαίρι του 2015 η Φρανκφούρτη τον έβαλε στο στόχαστρό της και τον απέκτησε ως ελεύθερο. Με την γερμανική ομάδα αγωνίστηκε στη Zweite Liga για δύο χρόνια. Πήρε με το «καλημέρα» φανέλα βασικού αλλά οι εμφανίσεις του δεν ήταν αρκετές για να διατηρήσουν την ομάδα του στην δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος. Ετσι, μετά τον υποβιβασμό της Φρανκφούρτης το συμβόλαιο του λύθηκε. Εκεί μπήκε στην ιστορία ο Πανιώνιος.

Οι «κυανέρυθροι»... γνώριζαν ήδη από καλό Ιράν και μετά τους Ανσαριφάρντ και Μασούντ κινήθηκαν με γρήγορους ρυθμούς για να αποκτήσουν τον 27χρονο μπακ. Στην Πλατεία κατέγραψε 20 συμμετοχές, έχοντας 2 γκολ και 3 ασίστ και οι εμφανίσεις του έκαναν τον Ολυμπιακό να τον αποκτήσει τον Γενάρη του ’18. Ωστόσο, στους Πειραιώτες δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει θέση στο βασικό σχήμα κι έτσι τον Σεπτέμβρη εκείνης της χρονιάς, αποχώρησε, έχοντας μόλις 7 συμμετοχές, 1 γκολ και 1 ασίστ με τα «ερυθρόλευκα».

Ετσι, μετά τους Πειραιώτες ο Χατζισαφί ετοίμασε ξανά βαλίτσες για την χώρα του αλλά αυτή τη φορά για λογαριασμός της Τράκτορ, ενώ τον περασμένο Μάρτη μετακόμισε στην Σεπαχάν, την ομάδα που ανδρώθηκε.

Πολυθεσίτης

Ο 31χρονος Ιρανός, όπως όλα δείχνουν θα ενταχθεί σύντομα στο «κιτρινόμαυρο» ρόστερ. Η ΑΕΚ αποκτά τον Χατζισαφί για το αριστερό άκρο της άμυνας της. Ωστόσο, η θέση του έμπειρου άσου τα τελευταία χρόνια δεν είναι εκεί. Την περασμένη σεζόν με την Τράκτορ αγωνίστηκε 12 παιχνίδια ως κεντρικός μέσος, 12 ως αριστερός εξτρέμ και μόλις 3 παιχνίδια, ως αριστερός μπακ! Ο Χατζισαφί μπορεί να έρχεται ως βασική λύση για την άμυνα, ωστόσο η… νέα του θέση όπως διαπιστώνει κανείς κι από τα περσινά του νούμερα είναι στον άξονα. Βέβαια, στην μέχρι τώρα πορεία του έχει αγωνιστεί έχει αγωνιστεί σε 7 διαφορετικές θέσεις: αριστερό μπακ, αριστερό χαφ, αριστερό εξτρέμ, επιτελικός μέσος, κεντρικός μέσος, αμυντικός μέσος μέχρι και δεξί μπακ!

Από το Ιράν στο Νησί

Από αυτό το αριστερό πόδι είναι και που ξεκινούν πολλά όμορφα πράγματα. Σχεδόν σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε ο Χατζισαφί ήταν αυτός ο οποίος εκτελούσε όλα τα στημένα, ενώ φημίζεται για το πολύ καλό σουτ και τη «γλυκιά» σέντρα που διαθέτει. Τα νούμερά του το αποδεικνύουν άλλωστε. 38 γκολ και 47 ασίστ σε 333 εμφανίσεις. Τα νούμερά του κέντρισαν το ενδιαφέρον της Φούλαμ, που το καλοκαίρι του ’14 αγωνιζόταν στην Champioship. Η μεταγραφή του μπορεί να μην ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της βρετανικής άδειας εργασίας την οποία και δεν εξασφάλισε, αλλά το γεγονός ότι μία ομάδα από το Νησί κυνήγησε την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή από τη Σεπαχάν, που αγωνιζόταν τότε, λέει αρκετά.

Η αδερφική σχέση του με τον Ανσαριφάρντ

hat

Ο Χατζισαφί ετοιμάζεται να γίνει ο τρίτος ποδοσφαιριστής με καταγωγή από το Ιράν που θα αγωνιστεί με τη φανέλα της Ένωσης. Πρώτος ήταν ο Μασούντ Σοτζέι ενώ από το περασμένο Σεπτέμβρη ο Καρίμ Ανσαριφάρντ ανήκει στο «κιτρινόμαυρο» ρόστερ. Ο επιθετικός της ΑΕΚ περιμένει με ανοιχτές αγκάλες τον συμπατριώτη του μιας και μαζί έχουν αγωνιστεί μαζί σε 60 παιχνίδια. Συγκεκριμένα συνυπήρξαν μαζί στον Ολυμπιακό τη σεζόν 2017/18 αλλά και στην εθνική του Ιράν. Στον Πανιώνιο ο Χατζισαφί δεν πρόλαβε τον Ανσαριφάρντ. Σε παλαιότερες του δηλώσεις ο έμπειρος φορ της Ένωσης, είχε αποθεώσει τον συμπατριώτη του λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Είμαστε από παιδιά μαζί με τον Χατζισαφί, από τις μικρές Εθνικές. Είμαστε από 10 ετών μαζί και είμαστε σαν αδέρφια».

Το παιχνίδι που δεν θα ξεχάσει ποτέ και ο Μέσι

Ο αγώνας με την εθνική του ομάδα κόντρα σε αυτή της Αργεντινής, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη του Χατζισαφί. Ο Ιρανός μπακ είχε ξεκινήσει βασικός και στα τρία παιχνίδια του ομίλου (Νιγηρία, Βοσνία, Αργεντινή), αλλά αυτό κόντρα στην ομάδα του Μέσι θα του μείνει αξέχαστο. Το σκορ ήταν 0-0. Στο 88ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Κάρλος Κεϊρόζ αποφασίζει να περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου τον Χατζισαφί, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας. Ωστόσο, αυτό του κόστισε καθώς σχεδόν στην επόμενη φάση, ο Λιονέλ Μέσι με υπέροχη ατομική ενέργεια έκανε το 1-0 και διέλυσε την ψυχολογία μίας ολόκληρης χώρας.

Η βαριά τιμωρία

Ο Χατζισαφί έκανε το ντεμπούτο του με το εθνόσημο στο στήθος σε ηλικία 18 ετών και 3 μηνών σε ένα φιλικό του Ιράν με τη Ζάμπια (3-2), στο οποίο μάλιστα μοίρασε και δύο ασίστ. Μαζί με τον συμπατριώτη του Μασούντ, ο 31χρονος πλέον Ιρανός μπακ αποτελούσαν βασικά γρανάζια της εθνικής τους ομάδας. Ωστόσο το καλοκαίρι του 2017, η κυβέρνηση του Ιράν επέβαλε «βαρύτατη» ποινή στους δύο παίκτες, Σοζέι Μασούντ και Εχσάν Χατζισαφί, οι οποίοι εκείνη τη χρονιά ήταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανιωνίου. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός, Μοχάμαντ Ρέζα Νταβάρζ Τανί, ανακοίνωσε τον αποκλεισμό των διεθνών ποδοσφαιριστών από την εθνική ομάδα της χώρας λόγω της συμμετοχής τους στη ρεβάνς του Πανιωνίου με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, για τον Γ' προκριματικό γύρο του Europa League.

«Οι Μασούντ και Χατζισαφί διέσχισαν την κόκκινη γραμμή και δεν ανήκουν πλέον στην εθνική ομάδα του Ιράν. Εδώ και 38 χρόνια κανείς αθλητής δεν δέχτηκε να αντιμετωπίσει αντίπαλο από το Ισραήλ, ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα, δύο ποδοσφαιριστές έκαναν το αντίθετο λόγω δέσμευσης με τον σύλλογό τους. Τί γίνεται, όμως, με την δέσμευσή τους απέναντι στο σπουδαίο ιρανικό έθνος» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός παράγοντας.

Ωστόσο, ο Κάρλος Κεϊρόζ ήθελε τους Χατζισαφί και Μασούντ πολύ στην ομάδα, κι έπειτα από ενέργειες του, οι δυο ποδοσφαιριστές επέστρεψαν στην εθνική. Τελευταία φορά μάλιστα που ο Χατζισαφί αγωνίστηκε με τη χώρα του ήταν στα προκριματικά Μουντιάλ - Ασία και Ωκεανία, τον περασμένο Ιούνιο.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα