Παναθηναϊκός: Ο Πρίγιοβιτς, ο Μακέντα και ο βασικός Φώτης Ιωαννίδης

Παναθηναϊκός: Ο Πρίγιοβιτς, ο Μακέντα και ο βασικός Φώτης Ιωαννίδης

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Ο Πρίγιοβιτς, ο Μακέντα και ο βασικός Φώτης Ιωαννίδης

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει τους λόγους για τους οποίους ο Παναθηναϊκός δεν απέκτησε σέντερ φορ και γιατί ο Φώτης Ιωαννίδης είναι το φαβορί για τη θέση του βασικού στην εκκίνηση της σεζόν.

Εξτρέμ που θεωρητικά (διότι όλοι κρίνονται στο γήπεδο) θα ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας, ήθελε και πήρε ο Παναθηναϊκός. Τον Σεμπαστιάν Παλάσιος που βγαίνει για πρώτη φορά εκτός Αργεντινής στα 29 του.


Δημιουργικό χαφ με καλή τεχνική και αξιοπρόσεκτη ικανότητα στις στατικές φάσεις, το passing game και την οργάνωση του παιχνιδιού ήθελε και πήρε. Εστω και δανεικό από την Χρόνινχεν, τον Ρομάν Λούντκβιστ.


«Δεκάρι» που μπορεί να παίζει και στα άκρα, ήθελε (ο Γιάννης Αλαφούζος στη μοναδική εφετινή «δική» του μεταγραφή, αν θεωρήσουμε ότι ο Βαγιαννίδης που επίσης είναι δική του επιλογή επέστρεψε για να ξεκινήσει και πάλι από τα χαμηλά της Β’ ομάδας) και πήρε. Δανεικό για έναν χρόνο από την Κορίνθιανς, τον Ματέους Βιτάλ.


Ποια ήταν, λοιπόν, η μοναδική θέση στην οποία δεν άλλαξε βασικό ο Παναθηναϊκός στη μεσοεπιθετική γραμμή του; Ο σέντερ φορ. Παρότι του προτάθηκαν αρκετοί. Παρότι το όνομα του 31χρονου Aλεξάνταρ Πρίγιοβιτς που έμεινε ελεύθερος από την Al Ittihad (58 συμμετοχές/ 21 γκολ /7 ασίστ τα δυόμισι τελευταία χρόνια) συζητήθηκε πολύ στο «κέντρο ελέγχου» του Φαλήρου. Ο Σέρβος φορ προτάθηκε σε 2-3 ελληνικές ομάδες με κασέ 800.000-1 εκατ. ευρώ ετησίως, παραμένει ελεύθερος στην αγορά, αλλά οι Πράσινοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν κίνηση. Διότι δεν κατάφεραν επί τρίμηνο να «απαγκιστρωθούν» από τον Μακέντα ή τον Καρλίτος.

Γιατί δεν πήρε σέντερ φορ


Η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός δεν έψαξε μετ’ επιτάσεως το θέμα «σέντερ φορ» κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής σεζόν. Διότι ήταν άλλες οι βασικές προτεραιότητες στο αρχικό πλάνο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς (κυρίως για χαφ και εξτρέμ). Όμως εκτός αυτού, για να γινόταν μεταγραφή σέντερ φορ είχε ξεκαθαριστεί εξ’ αρχής πως θα έπρεπε να πωληθεί ένας εκ των Μακέντα/Καρλίτος. Ουδείς εκ ων δύο ήθελε να φύγει! Γιατί; Διότι αμφότεροι έχουν υψηλά συμβόλαια άνω των 500.000 ετησίως τα οποία λήγουν το 2023. Αξιόλογες προτάσεις αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός δεν είχε ουτε καν για τον Μακέντα (όπως πέρυσι), ο οποίος ακόμα κουβαλά ένα «ενδιαφέρον» όνομα και βιογραφικό στην αγορά και είναι επί τριετία ο πρώτος σκόρερ της ομάδας.

Όλα αυτά έχουν βαθύτερη αιτία. Εδράζονται στο γεγονός ότι οι Πράσινοι δεν διέθεταν τα κατάλληλα πρόσωπα και τον μηχανισμό εκείνο ο οποίος θα τους βοηθούσε να βρεθούν προτάσεις για τους δύο παίκτες. Είτε η λέξη «μηχανισμός» μεταφράζεται απευθείας στη λέξη «τεχνικός διευθυντής», είτε στη φράση «στελέχη τα οποία έχουν καλές σχέσεις με μάναζτερς ικανούς να φέρουν προτάσεις σε επιθετικούς 30 και 31 ετών».


Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η προοπτική της απόκτησης σέντερ φορ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μόνο για λίγο αχνοφάνηκε και εξαφανίστηκε άμεσα, καθώς επιπροσθέτως ο Φώτης Ιωαννίδης θεωρούνταν (σωστά) αμετακίνητος στο ρόστερ και ο Αργύρης Καμπετσής βρήκε ομάδα για μεταγραφή μόλις στην προτελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου (Βίλεμ)!

Λογικά θα επανεξεταστεί τον Ιανουάριο...


Πλέον το θέμα του σέντερ φορ μετατίθεται λογικά για τον Ιανουάριο. Λέμε «λογικά», διότι το «παράθυρο» για την αγορά ελεύθερων παικτών κλείνει στις 17 Αυγούστου και ο Παναθηναϊκός τα δύο προηγούμενα χρόνια το… τίμησε αυτό το «καλάθι», αποκτώντας πρόπερσι τον Ισπανό αμυντιλό χαφ Φαούστο Τιένθα ο οποίος αγωνίστηκε μόνο σε δύο ματς Κυπέλλου εναντίον της Παναχαϊκής και πέρυσι (με προσωπική απόφαση Αλαφούζου) τον Μαουρίσιο, ο οποίος μέχρι τα play offs όπου κατέρρευσε ήταν ο MVP του Τριφυλλιού μαζί με τον Σωκράτη Διούδη.


Στη λήξη του πρώτου γύρου ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα έχει σαφή εικόνα και για τους τρεις σέντερ φορ του και θα μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τους Μακέντα – Καρλίτος, οι οποίοι ακόμα κι αν δεν είναι βασικοί (ο Ισπανός μπορεί να παίξει και πίσω από το «εννιάρι») θα πάρουν σίγουρα χρόνο συμμετοχής ως «αλλαγές», καθώς και στην εφετινή σεζόν θα επιτρέπεται η αντικατάσταση πέντε παικτών στο ελληνικό πρωτάθλημα. Βεβαίως και σ’ αυτή την περίπτωση ο Παναθηναϊκός καλείται να… μαγειρέψει προτού… ξαναπεινάσει. Δηλαδή, να «δουλέψει» με μάνατζερς, ή ακόμα και με τους εκπροσώπους των δύο παικτών στην προοπτική της πιθανής εύρεσης ομάδας η οποία θα κάνει μια ελκυστική πρόταση στους Πράσινους. «Ελκυστική» πλέον δεν είναι το ένα εκατ. ευρώ που ήθελε πέρυσι ο Παναθηναϊκός για τον Μακέντα, αλλά μια προσφορά με πολύ λιγότερα χρήματα, για να είμαστε ρεαλιστές.

Γιατί πάει για βασικός ο 21χρονος Ιωαννίδης

Και μετά απ΄όλα αυτά, ποιος θα είναι ο βασικός φορ της ομάδας στην εκκίνηση της σεζόν; Αν δεν προκύψει έκπληξη και αλλαγή δεδομένων, ο Φώτης Ιωαννίδης, στα 21 του!


Μέχρι πέρυσι είχε αγωνιστεί μόνο στον Λεβαδειακό. Ντεμπούτο στα 18 υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Ανιγκό, δυο χρονιές στη Superleague 1, μία σεζόν στη Superleague 2. To όνομά του είχε ήδη αρχίσει να συζητείται στην «πιάτσα», ο Λεβαδειακός έψαχνε να τον πουλήσει στην Ιταλία. Η μετακίνησή του στη γειτονική χώρα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ο Φώτης Ιωαννίδης έμεινε στη Λιβαδειά. Με τρομερά φυσικά προσόντα, αλλά… «αδούλευτος» και με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στους τομείς της τακτικής, του passing game και της τελικής προσπάθειας, κλήθηκε για πρώτη φορά το 2019 στην εθνική Ελπίδων.


Ο Νίκος Νταμπίζας τον είχε βάλει στο στόχαστρό του από πρόπερσι και η εξαιρετική σχέση του Γιάννη Αλαφούζου με τον Γιάννη Κομπότη έφερε τον Ιωαννίδη στον Παναθηναϊκό πέρυσι, στα 20 του. Πραγματικά «ακατέργαστος», γυμνάστηκε περισσότερο, καλύτερα, πιο μεθοδικά και σε πολύ υψηλότερο επίπεδο στο Κορωπί. Κι όταν του δόθηκε η ευκαιρία από τον Λάζλο Μπόλονι, δεν την πέταξε στα σκουπίδια. Ακόμα κι’ όταν χρειαζόταν να παίξει ως αριστερός ή δεξιός εξτρέμ, διότι στη φυσική θέση του, αυτή του σέντερ φορ, αγωνίστηκε ελάχιστες φορές με τον Ρουμάνο κόουτς. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να καταγράψουμε και να αναγνωρίσουμε ότι ο Ιωαννίδης ήταν η μοναδική θετική κληρονομιά που άφησε ο Μπόλονι στον Παναθηναϊκό! Θα ήταν και ο Ζαγαρίτης, τον οποίο επίσης εμπιστεύτηκε, αν δεν είχε ζητήσει τη μεταγραφή του στην Πάρμα τον περασμένο Ιανουάριο…


Ο νεαρός είναι πλέον βασικός στην U19 του Γιώργου Σίμου αφού το κοντέρ του έγραψε πέρυσι 24 συμμετοχές (4 γκολ) με το Τριφύλλι και πιθανότατα θα ξεκινήσει στη σεζόν ως ο βασικός σέντερ φορ του Παναθηναϊκού, καθώς ο Γιοβάνοβιτς βλέπει στον Ιωαννίδη αυτή την περίοδο περισσότερα θετικά στοιχεία από τον ντεφορμέ στα φιλικά Μακέντα και από τον Καρλίτος τον οποίο θεωρεί καλύτερα αξιοποιήσιμο πίσω από τον φορ!


Πώς θα εξελιχθεί η σεζόν δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Όμως σίγουρα ο Ιωαννίδης αυτή την ευκαιρία την αξίζει αυτή τη στιγμή. Και σίγουρα ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε αν ήταν καλύτερα προετοιμασμένος και οργανωμένος σε στελεχιακό επίπεδο να έχει αποκτήσει έναν γκολτζή σέντερ φορ που θα τον βοηθούσε να αυξήσει τις πιθανότητές του για συμμετοχή στο Conference League, για κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και για να κλείσει την «ψαλίδα» από τον πρωταθλητή. Δηλαδή για να πετύχει τους στόχους της σεζόν που αρχίζει το Σάββατο στη Λεωφόρο με αντίπαλο τον Απόλλωνα...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...