Όταν ο ΠΑΟΚ «χόρευε» πάνω στο χιόνι (vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Όταν ο ΠΑΟΚ «χόρευε» πάνω στο χιόνι (vids)

bet365

Καλό το Ζάγκρεμπ και η Μόσχα, αλλά σαν την (χιονισμένη) Τούμπα δεν έχει! Εκεί, όπου στο λευκό τοπίο της, ο ΠΑΟΚ πριν από πολλά χρόνια είχε συντρίψει την ΑΕΚ και λίγο αργότερα πέτυχε μια από τις πιο επικές ανατροπές κόντρα στον ΟΦΗ.

Ματς με χιόνι; Πολλά!

Δεν θα ξεχάσω, ας πούμε, ένα χιονισμένο βράδυ στο Ζάγκρεμπ, τον Δεκέμβριο του 2010, βλέποντας τον ΠΑΟΚ να κερδίζει την Ντιναμό (0-1 με γκολ του Σαλπιγγίδη) και να προκρίνεται στους «32» του Europa League.

Ήταν η χρονιά που οι «ασπρόμαυροι» και όσοι ήταν δίπλα τους «έφαγαν» τόσο πολύ κρύο και είδαν τόσο χιόνι που δεν είχαν δει σ’ όλη την προηγούμενη ζωής τους!

Στη Μόσχα λίγους μήνες αργότερα το χιόνι κάλυπτε τα πάντα, πλην τους δρόμους (δύσκολα να υπάρχει… Αττική Οδός στη ρωσική πρωτεύουσα) και τον αγωνιστικό χώρο του «Λουζνίκι», όπου το θερμόμετρο έδειχνε -18 βαθμούς Κελσίου!

Θυμήθηκα, πρόσφατα, το συγκεκριμένο παιχνίδι κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, με αφορμή τη μεταγραφή του Βάγκνερ Λοβ στη Μίντιλαντ. Μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές αδικίες καταγράφηκαν εκείνο το παγωμένο βράδυ στη Μόσχα.

Ας θυμηθούμε όμως και δύο παιχνίδια στην χιονισμένη Τούμπα. Δύο μοναδικές «ασπρόμαυρες» παραστάσεις πάνω στο χιόνι.

Τριάρα στην ΑΕΚ μέσα σε εννιά λεπτά

Τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973, είχαν οδηγήσει στην αναβολή του ντέρμπι των «Δικεφάλων» για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει την Κυριακή 18 Νοεμβρίου. Όμως, με τα τανκς στους δρόμους και την απαγόρευση δημοσίων συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων, πως να γινόταν τα παιχνίδια της Α’ Εθνικής;

Τελικά, η χούντα, που απλά είχε αλλάξει στολή, επέτρεψε τη διεξαγωγή αγώνων στις 2 Δεκεμβρίου, δύο μέρες αφότου μια σφοδρή κακοκαιρία είχε αρχίσει να σαρώνει ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 3-0: Ο Κώστας Ιωσηφίδης στη χιονισμένη Τούμπα

Η ομαδάρα του ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής δεν καταλάβαινε από τέτοιου είδους εμπόδια. «Κάναμε προπονήσεις κεκλεισμένων των θυρών κρυφά από τον κόσμο», μου είχε πει ο Κώστας Ιωσηφίδης, σε μια από τις πολλές κουβέντες που έχουμε κάνει με ιστορίες από εκείνα τα δοξασμένα χρόνια.

Ο κόσμος διψούσε για μπάλα και κατέκλυσε τις κερκίδες της Τούμπας. Η ώρα έναρξης ήταν για τις 2.45 μ.μ. και το ντέρμπι έγινε μέσα σε πυκνή χιονόπτωση. Αυτό δεν εμπόδισε τους ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου του Βορρά» να φτάνουν σε μια μεγάλη νίκη (3-0) πετυχαίνοντας τα τρία γκολ σε διάστημα εννέα λεπτών.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 3-0: Δεκέμβριος 1973 στη χιονισμένη Τούμπα

Ο χορός των γκολ άνοιξε στο 55' με κεφαλιά του συγχωρεμένου Δημήτρη Παρίδη, για να ακολουθήσουν δύο γκολ μέσα σε ένα λεπτό. Αρχικά στο 64' ο Χρήστος Τερζανίδης έγραψε το 2-0 και στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Αχιλλέας Ασλανίδης το τελικό 3-0.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 3-0: Ο Γιώργος Κούδας χορεύει στη χιονισμένη Τούμπα

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης, Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης

ΑΕΚ: Ερρέα, Θεοδωρίδης, Σταθόπουλος, Ραβούσης, Στεφανίδης, Ζαρζόπουλος, Τσάμης, Λαβαρίδης (63' Ψιμόγιαννος), Τάσος, Νικολάου (63' Φάνης), Παπαϊωάννου

Ανατροπή μέσα σε χιονιά!

Τον Δεκέμβριο του 2001 ο ΟΦΗ «πάγωσε» την… παγωμένη και στολισμένη με χιόνι Τούμπα, οι Κρητικοί προηγήθηκαν με 0-2, αλλά στο τέλος χαμογέλασε ο ΠΑΟΚ πετυχαίνοντας μια απίστευτη ανατροπή κι αφού ο Ρόναλντ Γκόμες έχασε μια μοναδική ευκαιρία για να κάνει το 0-3!

Μόλις στο 5ο λεπτό ο Αδάμος με προβολή άνοιξε το σκορ για την ομάδα του αείμνηστου Ευγένιου Γκέραρντ. Επτά λεπτά αργότερα ο Γεωργιάδης κέρδισε πέναλτι, αλλά αστόχησε στην εκτέλεση του, ενώ με την έναρξη του β’ μέρους ο ΟΦΗ πάγωσε για τα καλά την Τούμπα με το δεύτερο γκολ που σημείωσε ο Γκόμεζ στο 47ο λεπτό εκμεταλλευόμενος το λάθος ανάμεσα σε Τοχούρογλου και Κατσαμπή.

ΠΑΟΚ-ΟΦΗ 3-2: Δεκέμβριος 2001 στη χιονισμένη Τούμπα

O επιθετικός από την Κόστα Ρίκα βρέθηκε φάτσα με το 0-3, αλλά αστόχησε μόνος με τον Τοχούρογλου και εκεί μπήκε τέλος στις ευκαιρίες και τα γκολ της κρητικής ομάδας. Ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς «ξύπνησε» και έκανε τους περίπου 3.000 θεατές να μην πιστεύουν αυτό που θα έβλεπαν τα επόμενα δέκα λεπτά.

Τόσα χρειάστηκαν οι «ασπρόμαυροι» (σ’ εκείνο το παιχνίδι αγωνίστηκαν με μοβ εμφανίσεις) για να πετύχουν τρία γκολ. Στο 55’ ο Λουκάς Καραδήμος μείωσε σε 1-2, πέντε λεπτά αργότερα ο Γιάννης Οκκάς ισοφάρισε σε 2-2 και στο 65’ από την εκπληκτική προσπάθεια του Γιώργου Γεωργιάδη, που χόρευε πάνω στο χιόνι τους αμυντικούς του ΟΦΗ, ο Γιασεμάκης με κεφαλιά έγραψε το 3-2.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Μπάγεβιτς): Τοχούρογλου, Νάστος, Χασιώτης, Κατσιαμπής, Καραδήμος, Καφές, Κωνσταντινίδης, Οκκάς (87' Κουλακιώτης), Γεωργιάδης, Γιασεμάκης (74' Σπάσιτς), Λουτσιάνο (46' Φρούσος)

ΟΦΗ (Σαμαράς): Μπεκιάι, Μπελεβώνης, Κολιτσιδάκης, Πίτσος, Αδάμος, Κιάσος (64' Ηπειρώτης), Διγκόζης, Δερμιτζάκης (80' Ιορδανίδης), Νιόμπλιας, Σοάρες, Γκόμεζ.

@Photo credits: eurokinissi, ΑΡΧΕΙΟ

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα