Ολυμπιακός: Μόνο ο Τουρέ και ο Χουάνγκ τέτοιο ντεμπούτο στα ερυθρόλευκα!

Ολυμπιακός: Μόνο ο Τουρέ και ο Χουάνγκ τέτοιο ντεμπούτο στα ερυθρόλευκα!

Ολυμπιακός: Μόνο ο Τουρέ και ο Χουάνγκ τέτοιο ντεμπούτο στα ερυθρόλευκα!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta την πρώτη του Χουάνγκ στον Ολυμπιακό και θυμάται τον Γιάγια Τουρέ!

Μία από τις σκέψεις που έκανα βλέποντας το παιχνίδι του Ολυμπιακού στη Λεμεσό και τον Χουάνγκ να αναδεικνύεται, εύκολα, σε κορυφαίο παίκτη του γηπέδου…

Δεν θυμάμαι να έχει κάνει τέτοιο εντυπωσιακό ντεμπούτο στον Ολυμπιακό άλλος παίκτης, από αυτούς που λένε ότι δεν τους πολυξέραμε τέλος πάντων, παρά μόνο ο Γιάγια Τουρέ! Ήταν ένας Αύγουστος του 2005, όταν είχε πρωτοέρθει ο Αφρικάνος μέσος και τον είχαμε δει για πρώτη φορά στα «ερυθρόλευκα» σε ένα φιλικό με τη Βαλένθια στην Ισπανία. Ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει με 3-1 κι ο Γιάγια είχε κάνει όργια, μεταξύ άλλων σκοράροντας ένα έξοχο γκολ (2-1) και βγάζοντας και μία ασίστ (1-3). Κάπως έτσι και τώρα ο Χουάνγκ, έστω με πιο αδύναμο αντίπαλο, αλλά σε επίσημο παιχνίδι, έκανε ένα ντεμπούτο που μάλλον θα το θυμόμαστε, όπως εκείνο του Τουρέ, με τη διαφορά ότι ο άσος από την Ακτή Ελεφαντοστού ήταν 22 ετών, ενώ ο Κορεάτης διεθνής οδεύει ολοταχώς για τα 26 του.

Κι επειδή εγώ έχω ένα δικό μου τρόπο αξιολόγησης των παικτών σε κάθε παιχνίδι, στις σημειώσεις μου για τον προχθεσινό αγώνα με τον πρωταθλητή Κύπρου Απόλλωνα Λεμεσού, κατέγραψα οκτώ ενέργειες υψηλού επιπέδου από τον Χουάνγκ! Μιλάμε για κάτι πολύ σπάνιο, ειδικά όταν μιλάμε για επιθετικογενή παίκτη. Ένας αμυντικός μπορεί ίσως να πλησιάσει αυτό το νούμερο, όταν βρεθεί σε πολύ καλή βραδιά και πιέζεται η ομάδα του, αλλά για επιθετικογενή παίκτη, πιστέψτε με, είναι πολύ δύσκολο.

Θα έλεγα ότι το πρώτο που πρόσεξα από τον Κορεάτη είναι ότι από τα πρώτα κιόλας λεπτά, έδειχνε με χειρονομίες στους συμπαίκτες του πού πρέπει να πάει η μπάλα, αλλά και πού την ήθελε ο ίδιος! Όπως και ότι μία φορά που δεν πέρασε σωστά την μπάλα σε έναν άλλο ‘ερυθρόλευκο’, έσπευσε αμέσως να του ζητήσει συγνώμη.

Από εκεί και πέρα, το παιδί πρόλαβε σε μόνο 66 λεπτά να μας δείξει τόσα πράγματα…

Ικανότητα σε πολύ μικρούς χώρους είτε να «βρίσκει» συμπαίκτη του, όπως έκανε με τον Ραντζέλοβιτς που έτσι σούταρε (άστοχα) σχεδόν από το ημικύκλιο της περιοχής, είτε να συνεργάζεται μαζί του, όπως έκανε πάλι στο ύψος της περιοχής του Απόλλωνα με τον Ζίνκερναγκελ σε εκείνη τη φάση που ο Κορεάτης μπούκαρε και γύρισε την μπάλα στον Ελ Αραμπί στη μικρή περιοχή, με τον γκολκίπερ όμως να προλαβαίνει και να διώχνει. Μία στιγμή στην οποία αν ο Χουάνγκ σήκωνε το κεφάλι, θα έβλεπε ότι καλύτερα θα ήταν να γύριζε πίσω την μπάλα στον Ζινκερνάγκελ, που ήταν σχεδόν αμαρκάριστος και όχι στον Αραμπί που ήταν υπό πίεση-επειδή είναι από τα πρώτα πράγματα που διδάσκονται σε τέτοιες φάσεις οι παίκτες, να την σπάνε την μπάλα πίσω, προς το πέναλτι, πιστεύω ότι ο Κορεάτης δεν το έκανε γιατί είχε επικεντρωθεί στο να φτάσει την μπάλα και να τη γυρίσει, γιατί του είχε ξεφύγει λίγο ο έλεγχος της.

olympiacos

Ικανότητα αφενός μεν να βγάζει τον σέντερ φορ σε θέση βολής (απλά χρειάζονταν ένα καλό σπριντ του Ελ Αραμπί στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου για να έβγαινε φάση), αφετέρου δε να πατάει στην αντίπαλη περιοχή για να τελειώσει ο ίδιος φάσεις όπως έκανε στη φάση του γκολ, με το αριστοτεχνικό πλασέ, όπως έκανε στη φάση που τον νίκησε ο αντίπαλος γκολκίπερ σε τετ α τετ, αλλά και σε άλλες στιγμές άσχετα αν δεν πήρε μία πάσα.

Ικανότητα στο να ξεκινάει με μία πάσα επικίνδυνες αντεπιθέσεις, αλλά και, κάτι ακόμη πιο σημαντικό, να βγάζει στο ξεδίπλωμα αντεπιθέσεων κάθετες πάσες από αυτές που τρυπάνε τις αντίπαλες άμυνες και αποτελούν αυτό που λέμε προασίστ, δίνοντας δηλαδή τη δυνατότητα στο συμπαίκτη του για ασίστ (όπως έκανε δύο φορές στο Ραντζέλοβιτς).

Ικανότητα στο να κλέβει μπάλες-το έκανε δύο φορές και τη μία κέρδισε και φάουλ. Όπως κέρδισε φάουλ και σε μία άλλη στιγμή….Ικανότητα να αλλάζει το παιχνίδι ακόμη και με το αριστερό….Ικανότητα στην κίνηση χωρίς την μπάλα.

Τι ψεγάδια μας εμφάνισε ο Χουάνγκ σε αυτό το πρώτο του παιχνίδι; Μία φορά κόπηκε πάνω στην ντρίμπλα έξω από την περιοχή του Απόλλωνα. Και μία φορά δεν έβγαλε σωστά στον κενό χώρο το Ραντζέλοβιτς. Δεν μπορώ να θυμηθώ τίποτα άλλο. Με την ποδοσφαιρική λογική να λέει ότι όταν βρει το ρυθμό του θα έχει και άλλα τρεξίματα και όταν βρει καλύτερη χημεία με τους συμπαίκτες του θα έχει κι άλλη ευχέρεια στο να δημιουργεί φάσεις με τις κάθετες πάσες του και τις συνεργασίες του.

ratzelociv

Η δε αυτή πρώτη παρουσία του Χουάνγκ μας κατέδειξε και κάτι άλλο: πώς μπορεί ένας παίκτης να κάνει καλύτερο και πιο πολύτιμο έναν συμπαίκτη του. Ο Ραντζέλοβιτς, με τα όποια μειονεκτήματα του, ήταν την Πέμπτη στη Λευκωσία άλλος παίκτης! Ένας εξτρέμ που αν μη τι άλλο τον ένιωσε η αντίπαλη άμυνα. Συνεργαζόμενος με τον Χουάνγκ μπόρεσε και να σουτάρει ο ίδιος και να βγάλει ασίστ στον Ελ Αραμπί και να βγει κι άλλη φορά απειλητικός σε αντεπίθεση και να αποκτήσει γενικότερα μία άλλη ψυχολογία κι αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι.

Ο Σέρβος μας έδειξε ότι ειδικά σε παιχνίδια στα οποία ο Ολυμπιακός βρίσκει χώρους μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος. Οι αποφάσεις του πρέπει να γίνουν πιο σωστές, όπως π.χ. σε εκείνη τη σέντρα που πέρασε ο Ρέαμπτσιουκ στο α΄ ημίχρονο με το Ραντζέλοβιτς να παίρνει την κεφαλιά αλλά να στέλνει την μπάλα πάνω στον αντίπαλο, ενώ έπρεπε να τη γυρίσει με κεφαλιά στον ευρισκόμενο σε καλή θέση Χουάνγκ. Έκανε και πάλι αρκετά λάθη μέσα στο παιχνίδι, σε μία στιγμή δεν είχε και καλή επιστροφή στην άμυνα αφήνοντας μόνο του τον Άβιλα, όμως αν μη τι άλλο ήταν «μέσα» στο ματς, έκανε κούρσες, απείλησε (ιδίως εκεί που του έβγαλε καλή πάσα ο Αραμπί και απέτυχε για λίγο να τσιμπήσει την μπάλα με το κεφάλι από θέση γκολ) κι όταν βγήκε ο Χουάνγκ ήταν πρωταγωνιστής στη μοναδική στιγμή που κάτι πήγε να κάνει ο Ολυμπιακός επιθετικά, με δική του σέντρα από δεξιά προς τον Χασάν, με τον στόπερ του Απόλλωνα να κόβει με υπερπροσπάθεια.

Η φάση εκείνη στην οποία ο Ραντζέλοβιτς πέρασε πάσα με έξοχο τακουνάκι στον Χουάνγκ και υποδέχθηκε πάλι την μπάλα για να σπριντάρει και να βγάλει την επίθεση στο μπάσιμο του Κορεάτη και τη χαμένη ευκαιρία, μας «είπε» ότι ο Λάζαρ ασφαλώς και δεν είναι ο κακός παίκτης που βλέπαμε στα προηγούμενα παιχνίδια και μας θύμισε τον εξτρέμ που καθάριζε σε ευρωπαϊκά παιχνίδια και σε ντέρμπι.

Άσχετο: έχω γράψει σε ανύποπτο χρόνο ότι ο Ολυμπιακός για τη θέση του σέντερ φορ έχει κεντράρει στον άλλο Κορεάτη. Δεν είναι εύκολο, το αντίθετο, αλλά ο διεθνής άσος της Μπορντό ξέρει ότι στον Ολυμπιακό θα παίξει για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Ευρώπη, αλλά και θα κάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του πρωταθλητισμό στην Ευρώπη.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.