Κάρλος Κορμπεράν: Παλιά μου τέχνη κόσκινο στην Championship με «όχι» στη Λιντς της Premier League

Νότης Χάλαρης
Κάρλος Κορμπεράν: Παλιά μου τέχνη κόσκινο στην Championship με «όχι» στη Λιντς της Premier League

bet365

Πριν καν ολοκληρωθούν έξι μήνες ο Κάρλος Κορμπεράν βρέθηκε από την άμεση απομάκρυνση από τον πάγκο του Ολυμπιακού, στην απόλυτη έκπληξη και αναγέννηση της Γουέστ Μπρομ. Το Gazzetta σας μεταφέρει στη διαδρομή του από την 18η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα.

Η ήττα από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη ήταν ο επίλογος των 49 ημερών του Κάρλος Κορμπεράν στην άκρη του πάγκου στον Ολυμπιακό. Μία συνεργασία που αμφισβητήθηκε από την πρώτη στιγμή που ο 39χρονος κόουτς πήγε να αντικαταστήσει τον Πέδρο Μαρτίνς μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια στην τεχνική ηγεσία των Πειραιωτών.

Ο Ισπανός κόουτς ανέλαβε την πιο κρίσιμη περίοδο το «ερυθρόλευκο» καράβι και το έργο του μόνο εύκολο δεν ήταν, σε συνδυασμό με το κλίμα που υπήρχε γύρω από το όνομά του. Ναι μεν δύο προκρίσεις στα προκριματικά του Europa League, είσοδος στους ομίλους της διοργάνωσης αλλά μία κακή πορεία στο πρωτάθλημα, όπου οι Πειραιώτες βρέθηκαν στο -7 από την κορυφή.

Τελικά μία εβδομάδα με εντός έδρας ισοπαλία από τον Βόλο, βαριά ήττα στο Φάληρο από τη Φράιμπουργκ (0-3) και το... κερασάκι με ανατροπή από τον Άρη (2-1), έφεραν τον Ισπανό στην έξοδο από τον Ολυμπιακό με συνοπτικές διαδικασίες. Μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν στη Χάντερσφιλντ, η καριέρα του άλλοτε βοηθού του Μπιέλσα είχε βρεθεί στον πάτο.

Η... σανίδα του ήταν ξανά η Championship. Η Γουέστ Μπρομ έχει αφήσει τα... όνειρα για επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια στην άκρη καθώς ο μοναδικός της στόχος είναι να βγει από τη ζώνη του υποβιβασμού προς την τρίτη κατηγορία (!). Ο στόχος των δύο πλευρών ήταν ο ίδιος. Να βρουν τη σπίθα της αναγέννησης.

Μετά από 13 αγωνιστικές κανείς από τους δύο δεν θα περίμενε αυτά τα αποτελέσματα και μάλιστα, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μία επιτυχία που επαληθεύτηκε μέσα από την ανανέωση της συνεργασίας τους μέχρι το 2027. Το Gazzetta σας κάνει μία αναδρομή σε αυτά τα 13 παιχνίδια που άλλαξαν τη τύχη ομάδας και προπονητή.

Η φιλοσοφία του «μαζί θα σηκωθούμε» της Γουέστ Μπρομ

Η πορεία του Κάρλος Κορμπεράν στον Ολυμπιακό δεν ήταν από αυτές που θα θυμούνται οι φίλοι της ομάδας. Ή αν το κρατήσουν στο μυαλό τους, σίγουρα δεν θα είναι για καλό. Ο σύλλογος προκρίθηκε από Σλόβαν Μπρατισλάβας και Απόλλων Λεμεσού για να βρεθεί στους ομίλους του Europa League αλλά αμφότερες επιτυχίες ήρθαν με μεγάλη δυσκολία (διαδικασία πέναλτι).

Από την άλλη στο πρωτάθλημα, μετά από πέντε στροφές, ο Ολυμπιακός μετρούσε δύο νίκες, ισάριθμες ισοπαλίες και μία ήττα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 6η θέση και στο -7 από την κορυφή του πίνακα. Η ανατροπή από τον Άρη (2-1) ήταν το... κερασάκι στην τούρτα για να έρθει η απόλυση του Ισπανού προπονητή, την ίδια στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» μετρούσαν δύο ήττες στους ομίλους.

Μετά την απόλυσή του, ο άλλοτε βοηθός του Μπιέλσα είχε φτάσει σε χαμηλά επίπεδα και ήθελε να βρει έναν σύλλογο για να φτιάξει ξανά το όνομά του όπως τότε με τη Χάντερσφιλντ. Πατώντας πάνω στην επιτυχία με τον αγγλικό σύλλογο, βρήκε τη διέξοδό του στη Γουέστ Μπρομ αλλά είχε εξίσου ένα μεγάλο έργο απέναντί του.

Ο αγγλικός σύλλογος βρισκόταν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα μετά από 17 αγωνιστικές, έχοντας συλλέξει 14 βαθμούς και η διαφορά από την 21η θέση να είναι στο -5. Τα όνειρα της ομάδας για άνοδο είχαν μετατραπεί σε έναν εφιάλτη με μοναδικό...φως την παραμονή στην κατηγορία. Οπότε, και οι μεν και οι δε, ήθελαν το ίδιο. Να σταματήσουν την κάθοδο.

Σερί με το... καλημέρα και άλματα στον πίνακα!

Λίγα 24ωρα αφότου ανακοινώθηκε από τη Γουέστ Μπρομ, ο Ισπανός προπονητής έκατσε στον πάγκο κόντρα στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και είδε την ομάδα του να χάνει με 2-0 στην έδρα της. Ξεκίνημα με το... αριστερό αλλά και η αρχή για ένα τρομερό σερί. Μπορεί μέχρι τότε το κλαμπ να είχε μόλις δύο νίκες σε 18 αγωνιστικές αλλά μέσα σε πέντε, πήρε ισάριθμα τρίποντα (!).

Μπλάκπουλ, ΚΠΡ, Στόουκ, Σάντερλαντ και Ρόδεραμ ήταν τα θύματα της Μπρομ, με αποτέλεσμα η αγγλική ομάδα να σκαρφαλώσει με απίστευτους ρυθμούς προς τη μέση του πίνακα, αφήνοντας για τα καλά το θέμα της παραμονής στο συρτάρι. Η διαφορά από την επικίνδυνη ζώνη (+10) ήταν μεγαλύτερη από εκείνη από την 6άδα των play off (-6) και πλέον ο στόχος είχε αλλάξει ξανά. Η ανατροπή και η άνοδος ήταν πλέον καρφιτσωμένα στον κεντρικό πίνακα του συλλόγου.

Πορεία... πρωταθλητισμού και πρόσωπα-«κλειδιά»

Η μικρή... παρένθεση με την Κόβεντρι (1-0) ήταν αρκετή για να επηρεάσει την ψυχολογία των παικτών του Κορμπεράν. Τα... κλειδιά του Ισπανού ήταν η εμπειρία και ποιότητα του Ολμπράιτον που άφησε τη «ζεστασιά» της Λέστερ για να παλέψει με τη Γουέστ Μπρομ αλλά και την ενεργοποίηση των φουλ μπακ.

Τόσο ο Τάουσεντ όσο και ο Φουρλόνγκ έπαιξαν βασικό ρόλο στην εξέλιξη και ανανέωση του κλαμπ προς το καλύτερο, με τον Κορμπεράν να δείχνει πόσο του αρέσουν τέτοιου είδους αμυντικοί. Σε κάθε ματς, η ομάδα είχε και νέους πρωταγωνιστές με αποκορύφωμα τον Μπράντον Ασάντε ο οποίος αποκτήθηκε από την Σάλφορντ και ήδη έχει πέντε τέρματα στη Championship.

Μέσα σε έξι αναμετρήσεις, ο σύλλογος μέτρησε πέντε νίκες και μόλις μία ήττα από την πρωτοπόρο (και φαβορί για άνοδο) Μπέρνλι. Με λίγα λόγια, στα 13 παιχνίδια πρωταθλήματος που είναι στον πάγκο ο 39χρονος κόουτς, οι «Baggies» μετρούν 10 νίκες (!) και τρεις ήττες, κάτι που ισοδυναμεί με 30 από τους 39 διαθέσιμους βαθμούς σε αυτό το διάστημα.

Το αποτέλεσμα ήταν από την τελευταία θέση, το κλαμπ να βρίσκεται πλέον στην 6άδα που οδηγεί στα play off ανόδου με 16 αγωνιστικές να απομένουν αλλά τη ψυχολογία να βρίσκεται στα ύψη.

Η απάντηση στις «σειρήνες» με ανανέωση!

Όπως είναι λογικό ο Κορμπεράν έχει κάνει αρκετό... θόρυβο στην αγγλική αγορά όπως είχε κάνει και τότε με τη Χάντερσφιλντ. Ο τρόπος που οδηγεί τη Γουέστ Μπρομ σε μία τρελή πορεία σαν ένας άλλος Κούπερ με τη Νότιγχαμ Φόρεστ πέρσι, έκανε αρκετές ομάδες της Premier League να τον προσέξουν.

Αρχικά η Γουέστ Χαμ τον έβαλε ψηλά στη λίστα της για αντικαταστάτη του Μόγες όμως ο 59χρονος παρέμεινε στον λονδρέζικο σύλλογο. Ωστόσο εκείνη που μπήκε δυναμικά στην περίπτωσή του, ήταν η Λιντς, μετά την απόλυτη του Μαρς από τον πάγκο της.

Έχοντας παρελθόν στην ομάδα ως βοηθός του Μπιέλσα, ο άλλοτε τεχνικός του Ολυμπιακού ήταν από τους πρώτους για να αναλάβουν την τεχνική ηγεσία του συλλόγου αλλά η Γουέστ Μπρομ δεν ήταν διατιθέμενη να τον αφήσει τόσο εύκολα.

Οι «Baggies» πιστεύουν στις δυνατότητες του και προχώρησαν στην ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το καλοκαίρι του 2027 με φόντο την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια, κόβοντας και τα όνειρα της Λιντς για την πρόσληψή του.

Και οι δύο πλευρές είχαν τον ίδιο σκοπό, να φτιάξουν και πάλι το όνομά τους. Αφού το κατάφεραν, ο δεύτερος στόχος είναι η άνοδος στην Premier League για να φτάσουν στο τρίτο και τελευταίο σκέλος που δεν είναι άλλο από το όνειρο της μεγάλης κατηγορίας, το οποίο ο Κορμπεράν έχασε για 90 λεπτά με τη Χάντερσφιλντ. Το πάθημα με τον Ολυμπιακό, μάλλον του έγινε μάθημα.

Ρεπόρτερ της Γουέστ Μπρομ από το "Birmingham Live": «Θα μπορούσα να τον ακούω να μιλάει για ποδόσφαιρο όλη τη μέρα»

Ο Τζο Τσάπμαν, ρεπόρτερ της Γούεστ Μπρομ στο «Birmingham Live», αναφέρθηκε στο Gazzetta για τον Κάρλος Κορμπεράν, αναλύοντας το τι έχει καταφέρει, το πώς το έχει πετύχει αλλά και τα... κλειδιά που έφεραν τον αγγλικό σύλλογο στην 6η θέση.

- Πείτε μου τη γνώμη σας για τον Κάρλος Κορμπεράν. Τι άλλαξε στη Γουέστ Μπρομ;

«Είναι φανταστικός. Οι παίκτες της Γουέστ Μπρομ ανταποκρίθηκαν γρήγορα στις οδηγίες του στην προπόνηση και τα αποτελέσματα βγαίνουν πλέον στον αγωνιστικό χώρο. Έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο να δεχθούν γκολ - το αμυντικό τους ρεκόρ από τότε που έφτασε είναι εξαιρετικό - και παίρνουν περισσότερα και από τους επιθετικούς. Η Γουεστ Μπρομ ήταν στον πάτο του πρωταθλήματος στο πρώτο του παιχνίδι, αλλά από τότε έχουν κερδίσει 10 από τους 12 τελευταίους αγώνες πρωταθλήματος, κάτι που τους οδήγησαν στις θέσεις των πλέι οφ. Η μεταμόρφωση χάρη στον Κορμπεράν είναι αξιοσημείωτη».

- Τι ήταν αυτό που σκεφθήκατε όταν μάθατε ότι ο Κορμπεράν θα έρθει στη Γουέστ Μπρομ;

«Ήταν ένα όνομα που μου άρεσε. Έχει αρκετά καλό όνομα στην Αγγλία, ειδικά στη Championship. Εργάστηκε με τον Μπιέλσα στη Λιντς και έκανε εξαιρετικά καλή δουλειά στη Χάντερσφιλντ. Δεν είχαν στόχους να πετύχουν πολλά, αλλά τους οδήγησε στην τρίτη θέση και στον τελικό των play-off, τον οποίο έχασαν πέρσι. Η προσοχή του στη λεπτομέρεια όταν προπονεί και προετοιμάζει την ομάδα του είναι γνωστή και όταν αναφέρθηκε ως κάποιος που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Στιβ Μπρους, σκέφτηκα ότι θα ταίριαζε καλά - ήταν αυτό που χρειαζόταν η Γουέστ Μπρομ».

- Ποια είναι τα κλειδιά της επιτυχίας;

«Όπως είπα, έκανε τη Γουέστ Μπρομ δύσκολο να δεχθεί γκολ. Διατήρησαν έξι συνεχόμενα «clean sheets» - κάτι που δεν έχουν κάνει για περισσότερα από 40 χρόνια. Έχουν την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα από τότε που ήρθε, ενώ πριν δέχονταν γκολ τόσο εύκολα και τους κόστιζε. Κάθε παίκτης με τον οποίο μίλησα έχει πει πόσο καλό είναι που ξέρουν ακριβώς τι κάνουν όταν μπαίνουν στο γήπεδο - οι οδηγίες είναι σαφείς και οι παίκτες τις εμφανίζουν στον αγωνιστικό χώρο».

λαμια

- Γιατί δεν πήγε καλά στον Ολυμπιακό κατά τη γνώμη σας;

«Είναι δύσκολο να το καταλάβω. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το τι συνέβη με τον Ολυμπιακό αλλά δεν ήταν πολύ καιρό εκεί και νομίζω ότι δεν του δόθηκε αρκετός χρόνος. Ήταν μια μεγάλη κίνηση για τον Κορμπεράν, ίσως η μεγαλύτερη της καριέρας του, αλλά εξακολουθεί να είναι νεαρός προπονητής και είναι μια εμπειρία από την οποία φαίνεται να έχει μάθει».

- Γιατί η Γουέστ Μπρομ ανανέωσε το συμβόλαιό του;

«Επειδή η Λιντς απέλυσε τον Μαρς και ο Κορμπεράν είχε εργαστεί εκεί στο παρελθόν οπότε ήταν αναμενόμενο ότι θα συνδεόταν με τη Λιντς. Όλοι στη Γουέστ Μπρομ αγαπούν τον Κόρμπεραν και ήθελαν πολύ να τον κρατήσουν. Ήταν πράγματι πολύ καλά νέα που έδειξε αφοσίωση και υπέγραψε βελτιωμένο συμβόλαιο μέχρι το 2027».

- Ποιες ομάδες θέλουν να τον αποκτήσουν τις τελευταίες μέρες;

«Η Λιντς κυρίως. Έκανε ένα μεγάλο άλμα στην Premier League αυτή τη στιγμή που τα αποτελέσματα είναι το παν και ο υποβιβασμός είναι πραγματική απειλή. Θα ήταν μεγάλο ρίσκο για τον Κόρμπεραν να αναλάβει τη δουλειά».

λαμια

- Τι σας άρεσε περισσότερο σε εκείνον;

«Μιλώντας μαζί του κάθε εβδομάδα, έχω καταλάβει πώς απλά λατρεύει το ποδόσφαιρο. Έχει εμμονή με αυτό και μιλάει με τόσο πάθος. Μπορούσα να τον ακούω να μιλάει για ποδόσφαιρο και τακτική όλη μέρα».

- Μπορεί η Γουέστ Μπρομ να φτάσει ψηλά στην Premier League;

«Ναι, δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο όχι. Το ελπίζω! Θα ήταν απίστευτο επίτευγμα αν το έκαναν, αφού ήταν στη ζώνη του υποβιβασμού όταν ήρθε ο Κορμπεράν αλλά είδαμε τη Νότιγχαμ Φόρεστ να το κάνει πέρυσι - δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο η Γουέστ Μπρομ και ο Κόρμπεραν δεν μπορούν φέτος».

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα