Παναθηναϊκός: Μεγάλα ρίσκα και ρέστα για το πρωτάθλημα χτίζοντας και την ομάδα της επόμενης σεζόν

Παναθηναϊκός: Μεγάλα ρίσκα και ρέστα για το πρωτάθλημα χτίζοντας και την ομάδα της επόμενης σεζόν

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Μεγάλα ρίσκα και ρέστα για το πρωτάθλημα χτίζοντας και την ομάδα της επόμενης σεζόν

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη μεταγραφική «έκρηξη» του Παναθηναϊκού, τους τραυματισμούς στο Τριφύλλι, τη διαχείριση του Τερίμ και το Τριφύλλι της επόμενης σεζόν.

Άλλος προπονητής θα είχε βάλει τους Σένκεφελντ – Ακαϊντίν για να πάρουν ανάσες οι Αράο – Γεντβάι. Άλλος προπονητής θα είχε βάλει τον MVP Αϊτόρ βασικό για να πάρει ανάσες ο Μαντσίνι ή ο Βέρμπιτς που τραυματίστηκε, όπως και ο Σπόραρ (αμφότεροι είχαν βγει κατάκοποι και με ελαφρά προβλήματα στο Γ. Καραϊσκάκης). Άλλος προπονητής ίσως να είχε προτιμήσει τον Ζέκα βασικό, ώστε ένας εκ των Βαγιανίδη – Κώτσιρα να μην «λιώσει» στον αγωνιστικό χώρο. Ο Τερίμ έβαλε πάλι τους ίδιους! Αλλαξε στο 2-0 επί του Αστέρα μόνο εκείνους που… δεν μπορούσε να μην αλλάξει. Τον τιμωρημένο Βιλένα (μέσα ο Ρουμπέν Πέρεθ και «οκτάρι» ο Κώτσιρας) και τον τραυματία Χουάνκαρ. Και τα κατάφερε!

Ζητούμενο χθες για τον Παναθηναϊκό δεν ήταν να παίξει μπαλάρα. Δεν μπορεί να παίξει μπαλάρα αυτή την περίοδο. Ζητούμενο δεν ήταν να αρχίσει να χτίζει την καινούρια του ταυτότητα. Δεν μπορεί αυτή την περίοδο. Μόνο τη νίκη ήθελε. Για να μείνει στην κορυφή και να κερδίσει ακόμα περισσότερο χρόνο μέχρι να έρθουν οι ενισχύσεις. Οι μεταγραφές και οι τραυματίες. Τα κατάφερε χάρη στην ατομική ποιότητα και το πείσμα των παικτών του. Ατομική ποιότητα είναι του Λοντίγκιν που απλώνει το αριστερό πόδι του και αποσοβεί το γκολ του Καλτσά (θα ακυρωνόταν ως οφσάιντ μέσω VAR). Ταλέντο είναι το 1-0 πλασέ του Αϊτόρ από πολύ δύσκολη γωνία, με αντιπάλους μπροστά του και τη μπάλα να τρέχει. Ποιότητα είναι – γι’ αυτό το επίπεδο – οι θαυμάσιες, αλλά αναξιοποίητες σέντρες του Μλαντένοβιτς και το «σουλούπωμα» του παιχνιδιού κατά διαστήματα από τον Μπερνάρ. Πείσμα είναι το άλμα του βελτιωμένου Γεντβάι εναντίον δύο αντιπάλων στο 2-0. Τα ατέλειωτα τρεξίματα του βιονικού Κώτσιρα, του υπερ-φιλότιμου Μαντσίνι, του τούρμπο Βαγιαννίδη. Η αφοσίωση όλων στο ρόλο τους, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, απέναντι σ’ έναν άχρωμο και απογοητευτικό Αστέρα, το τρίποντο μπήκε στο σακούλι. Με αναπληρωματικούς την απίστευτη επτάδα των Ζέκα, Τσόκαϊ, Σένκεφελντ, Ακαϊντίν, Φίκαϊ, Λημνιού και Αϊτόρ! Αλλά μπροστά του, μετά από έξι ματς που ήδη έχει παίξει εντός του Ιανουαρίου, έχει Ατρόμητο – Τούμπα – Περιστέρι – Ολυμπιακό. Non stop! Kαι οικονομία δυνάμεων δεν έχει γίνει. Οποιος είναι καλά, παίζει! Γι’ αυτό μην απορήσετε αν δείτε και τον Ούγκο και τον Μπακασέτα από την Τετάρτη στην αποστολή ή και βασικούς. Εδώ έπαιξε ο Ακαϊντίν φορ και ο Κώτσιρας αριστερός εξτρέμ, σ’ αυτά θα κωλώσει ο Τερίμ;

Αλλωστε, όπως είπε χθες με ελαφρά δόση έπαρσης και υπερβολής: «Δεν έλειπε κανένας παίκτης. Έντεκα παίξαμε και πάντα αυτό θα συμβαίνει. Είναι λογικό όταν αλλάζουμε τον ρυθμό που παίζουμε να έχουμε κάποιες απουσίες. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να παίζουμε με το ίδιο στυλ. Είναι φυσιολογικό να έχουμε τραυματισμούς. Αυτή την εβδομάδα θα ξεκουραζόμασταν κανονικά, αλλά έχουμε πάλι Κύπελλο. Οπότε ανά τρεις μέρες που παίζουμε είναι φυσιολογικό να μην αντέξουν κάποιοι παίκτες».

Ως εδώ όλα καλά για τον Παναθηναϊκό του Τερίμ που έχτισε την καλή ψυχολογία του με την καθοριστική πρόκριση επί του Ολυμπιακού. Σιγά – σιγά θα επιστρέψουν κάποιοι από τους τραυματίες, θα προστεθούν και οι νέοι παίκτες. Ακόμα κι αν ηττηθεί στην Τούμπα, δεν χάνει τίποτα. Χάνει αν αποκλειστεί από τον Ατρόμητο. Χάνει αν πάρει 0 έως 1 πόντους εναντίον ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού σε 15 μέρες. Γι’ αυτό και απαιτείται πιο προσεκτική διαχείριση των παικτών που έχουν μεγαλύτερο βάρος: οι μετρήσεις το ξέρουν αυτό, όχι εμείς. Κι επειδή η απουσία του Ιωαννίδη δημιουργεί τεράστιο δημιουργικό και επιθετικό πρόβλημα (τρία γκολ από στόπερ και ένα από τον Αϊτόρ στα τρία τελευταία ματς), ίσως να χρειαστεί και 3-5-2 μέχρι την επιστροφή του: έχει και τους στόπερ και τους ακραίους μπακ για να το υποστηρίξει. Τουλάχιστον μέχρι να γεμίσει το ρόστερ.

Όταν συμβεί αυτό, ο Τερίμ θα κληθεί να πάρει κάποιες καθοριστικές αποφάσεις για την ενδεκάδα και την τακτική της ομάδας. Ποιοι θα είναι οι βασικοί (από τους πέντε) στόπερ. Ποιο θα είναι το δίδυμο της μεσαίας γραμμής μαζί με τον Μπακασέτα αν έρθει σύντομα ο Μαξίμοβιτς (θα εξαρτηθεί από το αν θα βρει παίκτη η Χετάφε για τη θέση του και όχι από το οικονομικό σκέλος). Ποιοι θα είναι οι βασικοί εξτρέμ και ακραίοι μπακ του. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να αρχίσει να δημιουργεί τον δικό του Παναθηναϊκό με ορίζοντα τα play offs. Εχει ήδη περάσει με επιτυχία από πολύ δύσκολα (OPAP Arena, πρόκριση επί Ολυμπιακού, νίκη με Αστέρα), αλλά για να φτάσει στο πρωτάθλημα δεν αρκεί η «ψυχή», όταν έχεις ως αντιπάλους δυο «στρωμένες» ομάδες και άλλη μία που κάνει καλές μεταγραφές και θέλει να το παλέψει μέχρι τέλους.

Όχι τόσο καλές μεταγραφές όσο οι δικές σου βέβαια: ο Γιάννης Αλαφούζος παίζει τα ρέστα του κι αν οι Ούγκο, Μπακασέτας προσαρμοστούν καλά, το επίπεδο θα ανέβει γρήγορα. Αν, δε, αποκτηθεί και ο Μαξίμοβιτς από τον Ιανουάριο; Σπουδαία υπέρβαση! Όχι μόνο για εφέτος. Αλλά και για την προοπτική από την επόμενη σεζόν. Αν δεν το έχουμε καταλάβει, ο Παναθηναϊκός δεν θα χρειαστεί πολλά – πολλά το καλοκαίρι, αν και ίσως χρειαστεί να ψάξει για φορ στην περίπτωση πώλησης του Φώτη. Ηδη έχει 32 παίκτες στο ρόστερ και κάποιοι δεν χωρούν...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...