Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Η επίδραση του Μπακασέτα και η «αχίλλειος πτέρνα»

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Η επίδραση του Μπακασέτα και η «αχίλλειος πτέρνα»

bet365

Η αποτελεσματικότητα των «πράσινων», η στόχευση στην αδύναμη πλευρά, η διαχείριση της πίεσης και το αχρείαστο ρίσκο των «ερυθρόλευκων». Ο Θάνος Σαρρής γράφει για το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-0 στη Λεωφόρο.

Ήταν ένα ντέρμπι, στο οποίο η ισοπαλία δεν έκανε σε κανέναν. Ο Παναθηναϊκός, ο οποίος προερχόταν από την ήττα στην Τούμπα, θα έχανε επαφή με την κορυφή, ο Ολυμπιακός δεν θα ψαλίδιζε τη διαφορά. Το «εξάποντο» της Λεωφόρου είχε τελικά «πράσινη» κατάληξη, με την ομάδα του Τερίμ να βγάζει αντίδραση και ουσία, να χτυπά από τα δεξιά και να βρίσκει δύο γκολ, τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν και να «στριμώξουν» τον αντίπαλο, μετά τις αλλαγές του προπονητή τους.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Κίνδυνος από τα δεξιά

Ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που πήρε από νωρίς το έλεγχο της μπάλας, με τον Ολυμπιακό να «ζυγίζει» τον αντίπαλό του, να εστιάζει στο μπλοκάρισμα της μεσαίας γραμμής και να εφαρμόζει προσαρμοσμένο πρέσινγκ. Οι «πράσινοι» σημάδεψαν από νωρίς την αριστερή πλευρά των «ερυθρόλευκων» και η κίτρινη κάρτα του Ορτέγα στο 6' έκανε την κατάσταση ακόμα πιο ιδανική για την ομάδα του Τερίμ στο miss match που δημιουργήθηκε.

Η παρουσία του Αράο, καθώς και οι επιστροφές του Ρούμπεν Πέρεθ βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να σπάσει την πίεση τις περισσότερες φορές που χρειάστηκε, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έψαξε τα χτυπήματα ανάμεσα στις γραμμές με κάθετα τρεξίματα και -κυρίως- με τις κινήσεις του Μασούρα. Ο διεθνής εξτρέμ ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο είχαν να επιδείξουν οι φιλοξενούμενοι στο πρώτο μέρος, καθώς από τα πόδια του ξεκίνησαν όλες οι επικίνδυνες στιγμές τους. Τα ανεβάσματα του Ροντινέι, ο οποίος ξεχάστηκε από τον Χουάνκαρ σε μία από αυτές τις στιγμές (με τον Μασούρα να έρχεται από τα αριστερά και να του δίνει το χώρο για την προώθηση στην περιοχή), έβαζαν επιπλέον βάρος στους «πράσινους».

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Παλάσιος είχε εμφανές πλεονέκτημα απέναντι στον Ορτέγα, είτε έπαιρνε την μπάλα από τις βαθιές μπαλιές είτε βρισκόταν απέναντί του μετά από υπομονετική κυκλοφορία. Η παρουσία του Μπακασέτα στα δεξιά έβγαζε συχνά παίκτη παραπάνω στην αριστερή πλευρά του Ολυμπιακού, δημιουργώντας συνεχώς προϋποθέσεις. Από εκεί προήλθε, άλλωστε, και το ρήγμα που οδήγησε στο πρώτο γκολ του «τριφυλλιού». Οι δυο ομάδες λοιπόν πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα προσπαθώντας αμφότερες να χτυπήσουν από τα δεξιά, με τον Παναθηναϊκό να είναι εκείνος που τα είχε καταφέρει.

Το ρίσκο δεν βγήκε στον Καρβαλιάλ

O Καρβαλιάλ αποφάσισε να ρισκάρει νωρίς στο ματς, σε μια προσπάθεια να «γεμίσει» την περιοχή και να μεταφέρει περισσότερο το παιχνίδι στο κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού. Παράλληλα, άλλαξε και τους δύο παίκτες της αδύναμης αριστερής πλευράς του, παίρνοντας ωστόσο ρίσκο και εκεί. Έβαλε τον Κίνι στη θέση του Ορτέγα και μπροστά του τοποθέτησε τον Φορτούνη, σε έναν περισσότερο ελεύθερο ρόλο, προκειμένου να βρει επιπλέον δημιουργία.

Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να κάνουν το παιχνίδι τους σημαδεύοντας στα δεξιά και δείχνοντας με μια επικίνδυνη προώθηση του Κώτσιρα ότι η συνθήκη στην πλευρά δεν διορθώθηκε, ενώ το ανέβασμα των γραμμών και η αλλαγή στον σχηματισμό του Ολυμπιακού ήταν δεδομένο πως θα άφηνε περισσότερους κενούς χώρους για τον αντίπαλο. Και κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός έφτασε στο δεύτερο τέρμα. Ο Τσέριν βρήκε τον Μπακασέτα με μια υπέροχη κάθετη, εκείνος σέντραρε δυνατά στην καρδιά της περιοχής με το «κακό» του πόδι και ο Γερεμέγεφ πρόλαβε τον Ντόι για να γράψει το 2-0.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να αντιδράσει και να εκμεταλλευτεί τον δεύτερο επιθετικό. Ο Ελ Καμπί βγήκε απέναντι στον Ντραγκόφσκι, με τον Κώτσιρα να σπριντάρει για να του δυσκολέψει το σουτ και τον Πολωνό να αποκρούει, ενώ στο 68' ο Ρούμπεν πρόλαβε τον Mαροκινό. Ο Καρβαλιάλ ανακάτεψε εκ νέου την τράπουλα, με την είσοδο του Ποντένσε και το πέρασμα τον Μασούρα σε ρόλο δεύτερου επιθετικού, στη θέση δηλαδή που στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν πολύ αποδοτικός. Κι αυτή η κίνηση όμως δεν έφερε το πολυπόθητο γκολ. Ο Παναθηναϊκός έκανε καλή διαχείριση, δεν πλήρωσε την καθυστερημένη αλλαγή του Παλάσιος και κατάφερε με το φρεσκάρισμα της 11άδας να γίνει εκ νέου απειλητικός, μιας και το ματς απέκτησε ξανά πολύ καλό ρυθμό. Ο Ολυμπιακός απείλησε μετά το 80' με Μασούρα, Ελ Καμπί και Φορτούνη, αλλά δεν βρήκε το γκολ που θα τον ξαναέβαζε στο ματς. Βγήκε μπροστά, βρίσκοντας χώρους λόγω του ρυθμού, καθώς ο Παναθηναϊκός δεν κλείστηκε. Ο Πέρεθ, από την πλευρά του, έκανε συγκλονιστικό δεύτερο ημίχρονο, κρατώντας τη μεσαία γραμμή του «τριφυλλιού».

Ο κίνδυνος της εσωστρέφειας και το «παρών» του Παναθηναϊκού

Δεδομένα, ο Ολυμπιακός ανέβασε τον Ιανουάριο την ποιότητα στο ρόστερ του. Τόσο ο Τσικίνιο όσο και ο Κάρμο έδειξαν ότι «κουβαλούν» στοιχεία που έλειπαν από τους «ερυθρόλευκους», ενώ κάτι αντίστοιχο φαίνεται ότι ισχύει και για τον Όρτα. Το θέμα είναι ότι όμως ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει τον χρόνο προκειμένου να ενταχθούν αρμονικά στην 11άδα, να εξελιχθούν από ατομικότητες σε ομάδα. Κι αυτό του στοιχίζει. Έχοντας χάσει ήδη το Κύπελλο, το -9 σ’ αυτό το σημείο της σεζόν χρειάζεται σωστή διαχείριση για να μη οδηγηθεί σε εσωστρέφεια και για να «μαζέψει» τη διαφορά όσο πλησιάζει στα play-offs, καθώς θεωρητικά η ομοιογένεια θα βελτιώνεται. Άλλωστε, έχει μπροστά του και την Ευρώπη. Το αδύνατο σημείο του Ολυμπιακού στο ντέρμπι ήταν η αριστερή πλευρά, συνολικά όμως είναι αυτή η έλλειψη συνοχής και ξεκάθαρου αγωνιστικού πλάνου, για την ανταπόκριση στις συνθήκες ενός αγώνα που στραβώνει. Οι τρεις αλλαγές στο 45', εκ του αποτελέσματος, δεν ήταν αυτό που χρειαζόταν.

Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, κατάφερε να αφήσει 9 βαθμούς πίσω από την κορυφή τον «αιώνιο» αντίπαλο, να διατηρήσει την επαφή με την πρώτη θέση και να βγει νικητής από τον αγωνιστικό χώρο σε ντέρμπι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία και τη συνέχεια. Παράλληλα, στη νέα εποχή του, βρίσκει ένα ακόμα αγωνιστικό σημείο αναφοράς. Ο λόγος για τον Τάσο Μπακασέτα, που παίζει σερί από τη μέρα που κατέβηκε από το αεροπλάνο. Δεν είναι μόνο η συνεισφορά του και στα δύο γκολ του ντέρμπι, αλλά η γενικότερη παρουσία του. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που κάνει πολλά πράγματα στον αγωνιστικό χώρο με και χωρίς την μπάλα, παίζει με μία επαφή, μοιράζει την μπάλα σωστά ανεξαρτήτως πίεσης, κερδίζει χώρους χάρη στην ποδοσφαιρική του ευφυΐα, «γλυκαίνει» τις μεταβάσεις με τις γρήγορες αποφάσεις και τις ακριβείς μεταβιβάσεις του. Συν τοις άλλοις, είναι μια προσωπικότητα που διατηρεί το καθαρό μυαλό όταν η κατάσταση πάει να ξεφύγει.

Ο Παναθηναϊκός, σε μια κρίσιμη περίοδο, αφήνει πίσω την ήττα της Τούμπας και δηλώνει «παρών» για τη μάχη του τίτλου. Παρουσιάστηκε πνευματικά πανέτοιμος για τη νίκη και η αντίδραση που έβγαλε είναι ένα κομβικό στοιχείο για τη φετινή μάχη. Η ατάκα του Μπερνάρντ, ο οποίος το καλοκαίρι αποχαιρετά το τριφύλλι, ήταν ενδεικτική του attitude που θέλει να χτίσει ο Τερίμ.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.