Η διαφορά στις αλλαγές ΠΑΟΚ - ΑΕΚ και ο... «καμικάζι» Κώτσιρας

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Η διαφορά στις αλλαγές ΠΑΟΚ - ΑΕΚ και ο... «καμικάζι» Κώτσιρας

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το ντέρμπι των δικεφάλων στην Τούμπα, για την εύκολα επικράτηση του Παναθηναϊκού στις Σέρρες και για τον προσεχή πρώτο ημιτελικό ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός, σε κατάμεστο γήπεδο μετά από δύο μήνες.

Τι... όνειρο είδε ο Ραζβάν Λουτσέσκου και αποφάσισε να παρατάξει ενδεκάδα με τον Ντεσπόντοφ και τον Μπράντον Τόμας στον πάγκο, δεδομένης μάλιστα της ασθένειας του Κωνσταντέλια, το ξέρει μόνο εκείνος. Πάντως ο ΠΑΟΚ πήρε στο τέλος αυτό που άξιζε 100% βάσει της απόδοσής του στο β' ημίχρονο. Διότι πολλές ευκαιρίες δεν είχε, όμως πίεζε την ΑΕΚ παντοιοτρόπως. Με πολλές κερδισμένες μάχες, με πάρα πολλές δεύτερες μπάλες, με διαδοχικά κερδισμένα φάουλ και κόρνερ. Την λύγισε την Ενωση με αυτή την πίεσή του, ειδικά μετά τις αλλαγές του Αλμέιδα!

H σταδιακή αντικατάσταση από το 72' και έπειτα των Ελίασον, Λιβάι Γκαρσία, Γκατσίνοβιτς και Τσούμπερ έφερε την ΑΕΚ πολλά μέτρα πίσω. Μάνταλος, Πόνσε, Ζίνι και Αραούχο δεν βοήθησαν την Ενωση. Δεν της έδωσαν την έξτρα ώθηση που χρειαζόταν για να διατηρήσει το προβάδισμα που είχε πάρει από το 47'. Υστερούσαν έναντι εκείνων που αρχικά είχε επιλέξει ο κόουτς της ΑΕΚ σε όλα: ταχύτητα, δύναμη, ένταση. Και στην πνευματική ισχύ που χρειαζόταν μετά το 70' η ΑΕΚ για να πάρει ανάσες και να αντέξει στην Τούμπα προτού χρειαστούν... αναπνευστήρες ο Γιόνσον και ο Πινέδα, δεδομένης της απουσίας του πολύτιμου Σιμάνσκι.

Αντιθέτως, οι αλλαγές του Ραζβάν Λουτσέσκου έδωσαν έξτρα ώθηση στον ΠΑΟΚ και αυτό ήταν απολύτως λογικό όταν μπαίνει στο γήπεδο αυτό το θηρίο που λέγεται Ντεσπόντοφ και ο (εμπύρετος) Κωνσταντέλιας αντί των κουρασμένων Ζίφκοβιτς – Μουργκ (που δεν πρόσφεραν πολλά εδώ που τα λέμε...). Αλλά ακόμα περισσότερο ο δαιμόνιος Μπράντον Τόμας, ο οποίος σαφέστατα είναι πιο επικίνδυνος, πιο κινητικός, πιο «μπαλάτος», ταχύτερος και... «πιο» σε όλα συγκριτικά με τον Σαμάτα.

Το επαναλαμβάνουμε τώρα που ο ΠΑΟΚ είναι σταθερά στην κορυφή (όπως επαναλαμβάναμε το «μην τον ξεγράφετε» όταν ήταν τέταρτος στον πρώτο γύρο): Μπορεί να πληρώσει ακριβά στα play offs το ότι δεν απέκτησε φορ. Κι αν το επιχείρημα είναι ότι θα περιοριζόταν ο χρόνος συμμετοχής του Τζίμα, εδώ είμαστε για να δούμε πόσα λεπτά θα πάρει ο Τζίμας στα play offs, στους ημιτελικούς Κυπέλλου και στο Conference League. Προς το παρόν έχει χρησιμοποιηθεί για ένα λεπτό στο 4-2 επί του Ολυμπιακού και για δύο λεπτά στο 2-1 επί του Παναθηναϊκού, αν εστιάσουμε στα «μεγάλα» ματς...

Είναι δυο ομάδες που φέρουν τη βαριά σφραγίδα των προπονητών τους, σχεδόν ισοδύναμες, οι οποίες θα παλέψουν στα play offs για τον τίτλο μαζί με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος μετά την άνετη επικράτησή του στις Σέρρες έχει ορθάνοιχτο δρόμο μπροστά του για να... ολοκληρώσει το 5/5 στην τελική ευθεία της regular season μετά τη νίκη του επί του Ολυμπιακού, με την οποία ολοκλήρωσε τον κύκλο των ντέρμπι της κανονικής περιόδου. Οι Πράσινοι έχουν τρία σερί παιχνίδια εντός έδρας (Λαμία, Κηφισιά, Αρης) πριν από το φινάλε στο Ηράκλειο, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του ένα επικίνδυνο ματς με τον Ολυμπιακό την προσεχή Κυριακή και η Ενωση μια επίσης επικίνδυνη έξοδο στο «Κλεάνθης Βικελίδης» όπου είχε αποκλειστεί από τον Αρη.

Ο Φατίχ Τερίμ... παραδέχθηκε το ρίσκο που πήρε: «Θέλω να είναι κάθε ποδοσφαιριστής έτοιμος. Το να ανταγωνίζονται οι παίκτες μεταξύ τους είναι κάτι θετικό. Είχαμε θέμα με τραυματίες, το ξεπεράσαμε. Ο κάθε παίκτης πρέπει να είναι έτοιμος να παίζει στον Παναθηναϊκό. Πάντα στη ζωή υπάρχει ρίσκο και αυτό το ρίσκο παίρνουμε ως ομάδα». Και δικαιώθηκε απόλυτα, καθώς οι παίκτες που χρησιμοποίησε μπορεί να μην ήταν οι καλύτεροι του Τριφυλλιού, αλλά μπήκαν σοβαρά στο ματς. Δεν «χαλάστηκαν» από τον τραγικό αγωνιστικό χώρο (μακράν ο χειρότερος της Superleague 1), δεν πήραν τα μυαλά τους αέρα μετά το γρήγορο 0-1.

Κι όταν το μυαλό έδειξε να χαλαρώνει μετά το 0-2 χάρη στον MVP Μπερνάρ, μπήκε από τον πάγκο ο «καμικάζι» Γιάννης Κώτσιρας για να... πατήσει το κουμπί του restart. Για να αφυπνίσει τους πάντες ως δεκάρι (!) με το pressing του, την απλότητά του, τα τρεξίματα, τη συγκέντρωση, το πάθος του. Ο Παναθηναϊκός από το 46' έως το 57', όταν έγινε η αλλαγή Βέρμπιτς – Κώτσιρα (μετατέθηκε ως εξτρέμ ο Μπερνάρ) έμοιαζε υπνωτισμένος, λες και το ματς βρισκόταν στο... 89'. Λες και έπαιζε με το ρολόι. Από τη στιγμή που μπήκε ο Αρκάς αμυντικός στο γήπεδο, σαν να έβαλε στην πρίζα τους πάντες: ο Παναθηναϊκός σκόραρε συμπτωματικά στο 91' με τον απίθανο Γερεμέγεφ, αλλά από το 59' έως το 82' το σκορ θα μπορούσε να έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα... Πανσερραϊκός – ΠΑΟΚ: 0-4, 0-5 κάτι τέτοιο. Ο καταπληκτικός Χοβάν είπε «όχι» σε Κώτσιρα, Βιλένα, Μπερνάρ, κράτησε την ήττα της ομάδας του σε «λογικό» επίπεδο αλλά ο Παναθηναϊκός ουδόλως ενοχλήθηκε με το 3-0.

Ο Μπακασέτας και οι Αράο, Γεντβάι, Τσέριν, Μλαντένοβιτς, Ρουμπέν Πέρεθ δεν αγωνίστηκαν ούτε λεπτό, ο Μαντσίνι μπήκε στο 89' και στην Τούμπα οι Πράσινοι θα είναι πιο φρέσκοι συγκριτικά με τον κουρασμένο ΠΑΟΚ. Θεωρητικά βέβαια. Επίσης θεωρητικά, όμως, σ' αυτό το ματς θα δούμε για πρώτη φορά και το δίδυμο Μπακασέτα – Ιωαννίδη. Δηλαδή το «10» και το «9» της Εθνικής Ελλάδας.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...