ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δεν πάθαμε και τίποτα…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δεν πάθαμε και τίποτα…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την ισοπαλία στο ντέρμπι της Τούμπας, η οποία τους άφησε όλους χαρούμενους. Και αυτούς που έπαιξαν και αυτούς που παρακολουθούσαν. Και δεν αναφέρεται στους θεατές...

Στην περσινή Premier League, θεωρήθηκε ως masterclass της προπονητικής ένα ματς ανάμεσα στην Αρσεναλ και την Νιούκαστλ στο Λονδίνο. Ξέρετε πόσο τελείωσε εκείνο το ματς; Χωρίς γκολ, ένα ωραιότατο 0-0, στο οποίο αν ρωτούσες το μέσο θεατή που το παρακολούθησε είτε δια ζώσης, είτε από την τηλεόραση θα σου έλεγε μάλλον ότι βαρέθηκε. Και όμως στην Αγγλία ειπώθηκαν και γράφτηκαν εκατομμύρια λέξεις εκείνες τις ημέρες προκειμένου να αναλυθεί η τακτική και η λογική του Αρτέτα και του Εντι Χάου, των δύο προπονητών της αναμέτρησης.

Δεν υποστηρίζω ασφαλώς ότι αυτό το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-1 της Τούμπας είναι ένα masterclass προπονητικής αντίστοιχο του Αρσεναλ – Νιούκαστλ. Αλλά στα δικά μας μέτρα ήταν αυτό που με το γνωστό κλισέ λέμε ότι έμοιαζε περισσότερο με παρτίδα σκάκι και λιγότερο με ποδοσφαιρικό ματς. Και προσέξτε, ως τέτοια (παρτίδα σκάκι δηλαδή) το αντιμετώπισαν όχι μόνο οι προπονητές, αλλά και η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων. Λουτσέσκου και Αλμέιδα καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας είχαν… πλύνει τον εγκέφαλο των παικτών τους και είχαν… πιπιλίσει τα μυαλά τους τόσο μα τόσο έντονα, που οι παίκτες αφαίρεσαν από το παιχνίδι τους οποιονδήποτε αυθορμητισμό, οποιαδήποτε σκέψη για πρωτοβουλίες και ατομικές προσπάθειες και έμειναν μόνο στις οδηγίες. Και οι οδηγίες ήταν φανερό ότι ήταν ξεκάθαρες και από τους δύο προπονητές και ξεκινούσαν όλες με την φράση… «προσέξτε…».

Όχι, δεν ήταν αυτό που λέμε "φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη", γιατί καμία από τις δύο ομάδες δεν αντιμετώπισε την άλλη σαν θεριό. Ηταν μία μάχη που και οι δύο αποφάσισαν να τη δώσουν θωρακίζοντας τους εαυτούς τους και όχι χτυπώντας στις αδυναμίες του αντιπάλου. Το ιδανικό είναι πάντα να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Να κρύβεις τις δικές σου αδυναμίες από τον αντίπαλο και να προσπαθείς να χτυπήσεις στις δικές του. Εδώ αυτό έμοιαζε δύσκολο και στον Λουτσέσκου και στον Αλμέιδα να συμβεί αυτό. Πήγαν λοιπόν και οι δύο στην λογική... «να μην την πατήσουμε».

Ο Ρουμάνος να μην την πατήσει, όπως όλες τις άλλες φορές από την ΑΕΚ και τον Αλμέιδα. Αυτό αλλοίωσε την εικόνα του ΠΑΟΚ και τον τρόπο παιχνιδιού του. Για παράδειγμα η εντολή να παίζει σχεδόν μονίμως με βολέ ο Κοτάρσκι, ήταν μια επιλογή που θωράκισε τον ΠΑΟΚ από την πίεση της ΑΕΚ ψηλά, αλλά χάλασε το δικό του passing game. Η μπάλα δεν κυκλοφόρησε σωστά και με υπομονή από τον ΠΑΟΚ και κάπως έτσι για πρώτη φορά μετά από δεν ξέρω από πόσους μήνες ή και χρόνια, είχε στην έδρα του σε αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος ποσοστό κατοχής σχεδόν 30% στο πρώτο ημίχρονο! Χωρίς την μπάλα στα πόδια ο ΠΑΟΚ ήταν έξω από τα νερά του δεν μπορούσε να δημιουργήσει, αλλά δεν κινδύνευε κιόλας, που ήταν και το βασικό ζητούμενο.

Την ίδια ώρα ο Αλμέιδα προσπαθούσε να μην την πατήσει από τον τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΟΚ. Θέλησε να κρατήσει την μπάλα στα πόδια της η δική του ομάδα, να κάνει ακόμη και κατοχή για την κατοχή, προκειμένου να βγάλει από το παιχνίδι του τον ΠΑΟΚ. Μποτιλιάρισμα στο μεσαίο τρίτο, πολλές κοντινές και συνεχόμενες πάσες από τους παίκτες του και φυσικά όχι μεγάλη διάθεση για πίεση ψηλά προκειμένου ο ΠΑΟΚ να μην βρει χώρους και παίξει σε αυτούς. Και εδώ ήταν κάτι διαφορετικό από το σύνηθες, προκειμένου να προστατευτεί η ομάδα του από τα όπλα του ΠΑΟΚ.

Κάπως έτσι το ντέρμπι δεν προσέφερε εκείνο τον καταιγιστικό ρυθμό που περίμεναν αρκετοί, εκείνο το ανοιχτό σκορ, αλλά μία παρτίδα σκάκι που παίχτηκε με μια μπάλα στα πόδια. Το αποτέλεσμα, το 1-1, ήταν με βάση την εικόνα του παιχνιδιού και στα 90 λεπτά αυτό που έλεγε και την αλήθεια του ματς, ανεξάρτητα από τα χρονικά σημεία στα οποία σημειώθηκαν τα γκολ. Ένα παιχνίδι ισορροπίας που και οι δύο το έπαιξαν πρωτίστως για να μην το χάσουν και λιγότερο για να το κερδίσουν, εντέλει τελείωσε φυσιολογικά ισόπαλο. Μία ισοπαλία που άφησε και τους δύο ικανοποιημένους στη λογική «δεν πάθαμε και τίποτα», όπως φυσικά άφησε ικανοποιημένους αυτούς που κυνηγούν (κυρίως τον Παναθηναϊκό), διότι μείωσαν την απόσταση από την κορυφή.

Η κούρσα του τίτλου είναι ορθάνοιχτη και το ντέρμπι των δύο Δικεφάλων ούτε άλλαξε τις ισορροπίες, ούτε μας έκανε σοφότερους για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.