Παναθηναϊκός: H σημαντική πτώση στη δημιουργία, το panic button, οι δύο «τελικοί» και το δίκαιο πρόστιμο

Παναθηναϊκός: H σημαντική πτώση στη δημιουργία, το panic button, οι δύο «τελικοί» και το δίκαιο πρόστιμο

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: H σημαντική πτώση στη δημιουργία, το panic button, οι δύο «τελικοί» και το δίκαιο πρόστιμο

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την παραγωγή του Παναθηναϊκού επί Φατίχ Τερίμ, τα δίχως τέλος ρίσκα που δημιουργούν κινδύνους όταν τα ματς στραβώνουν, την σωστή απόφαση της διοίκησης του Tριφυλλιού μετά τις δύο απανωτές γκέλες στο πρωτάθλημα και τα ματς με Άρη και ΟΦΗ.

Aν ο Παναθηναϊκός είχε κάνει το αυτονόητο, βάζοντας στο σακούλι έξι πόντους και όχι δύο απέναντι σε Λαμία και Κηφισιά, τώρα θα ήταν πρώτος. Με τα «αν», όμως, δεν υπάρχει πραγματικότητα και το Τριφύλλι έβαλε τον εαυτό του με την πλάτη στον τοίχο ενόψει της τελικής ευθείας του πρωταθλήματος.

Οι «πράσινοι» πέταξαν στα σκουπίδια τέσσερις βαθμούς, έχοντας και πολύ κακή εικόνα στα τρία τελευταία παιχνίδια σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Η επική πρόκριση του ΠΑΟΚ «γλύκανε» την κατάσταση αλλά τα μηνύματα πέρασαν ανεκμετάλλευτα και η δεύτερη «χοντρή» απώλεια βαθμών ήρθε το βράδυ της Κυριακής.

Αυτό που αξίζει, μεταξύ άλλων, να σημειώσουμε για το σύνολο του τελευταίου διμήνου σε σχέση με εκείνο του πρώτου γύρου, είναι πως παρατηρείται μία σημαντική πτώση στη δημιουργία, στο παραγωγικό κομμάτι.

Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μισό της κανονικής διάρκειας της Super League είχε 2.22xGoals ανά παιχνίδι ενώ από εκεί και έπειτα η επίδοσή του έπεσε αισθητά στο 1.52xGoals ανά αναμέτρηση. Δηλαδή οι «πράσινοι» παράγουν 0.7xGoals λιγότερα ανά παιχνίδι, έχουν γίνει μία ομάδα λιγότερο επικίνδυνη και σε κάποιες περιπτώσεις το πλήρωσε ακριβά.

Η απόλυτη ελευθερία κινήσεων και επιλογών στο επιθετικό τρίτο και η μείωση της δουλειάς των αυτοματοποιημένων ομαδικών κινήσεων, δεν έχει φέρει την επιθυμητή βελτίωση του συνόλου.

Στο μεγάλο πρόβλημα που είχε να κάνει με τις ποιοτικές ευκαιρίες που επέτρεπαν οι «πράσινοι», η κατάσταση παραμένει προβληματική. Από το 0.98xGoals των αντιπάλων, ο Παναθηναϊκός έφτασε στο 1xGoals against ανά παιχνίδι, μη μπορώντας να περιορίσει τις απειλές που δέχεται από το ξεκίνημα της χρονιάς μέχρι και σήμερα.

Το panic button περισσότερο δημιουργεί προβλήματα παρά δίνει λύσεις

Από κει και πέρα, ο Παναθηναϊκός το τελευταίο διάστημα δείχνει πανικό σε πάγκο και χορτάρι όταν το παιχνίδι στραβώνει και αυτά είναι κακά σημάδια ενόψει των πλέον ανταγωνιστικών παιχνιδιών που έρχονται στα play-offs.

Είναι άλλο πράγμα να επιλέγει ο Tερίμ από το 46' να παίζει με δύο σέντερ φορ και να του βγαίνει σε κάποια ματς και είναι εντελώς διαφορετικό να παρουσιάζεται τριπλέτα στη μεσαία γραμμή με τον ΠΑΟΚ έχοντας Κώτσιρα-Μπερνάρντ-Μπακασέτα με σκορ παράτασης.

Είναι διαφορετικό να ανεβαίνουν ψηλά οι γραμμές και άλλο πράγμα να σεντράρει 55 φορές κόντρα στη Λαμία ο Παναθηναϊκός ή να παίζει 4-1-4 από το 74' και μετά κόντρα στη Κηφισιά, όντας «κομμένος» στη μέση, με τον Κώτσιρα να είναι ένα κέντρο μόνος του.

Είναι άλλο πράγμα το ρίσκο και άλλο σε επιθετικό κόρνερ να μην υπάρχει ένας ή δύο παίκτες που θα είναι υπεύθυνοι για την αναχαίτιση πιθανής άμεσης επίθεσης του αντιπάλου, με αποτέλεσμα ο Μπιφουμά να τρέξει το μισό γήπεδο αμαρκάριστος.

Πέρα για πέρα δίκαιο το «πρόστιμο»

Πάμε τώρα και στο θέμα του «προστίμου». Το βάζουμε σε εισαγωγικά γιατί επί της ουσίας είναι μείωση του πριμ των 500.000 ευρώ για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου. Πέρα για πέρα δίκαιη απόφαση της διοίκησης του Παναθηναϊκού. Πέρσι, οι παίκτες της ομάδας μοιράστηκαν από τον Γιάννη Αλαφούζο 2 εκατομμύρια ευρώ σε μπόνους και στο τέλος της ημέρας ο σύλλογος δεν πανηγύρισε κάποιον τίτλο.

Φέτος πήραν μισό εκατομμύριο για μία υποχρέωσή τους, δηλαδή το να περάσουν τον ΠΑΟΚ και να φτάσουν στον τελικό του Κυπέλλου.

Παράπονο από τους παίκτες δεν μπορεί να έχει κανείς. Απέναντι σε Λαμία και Κηφισιά, προφανώς έχουν και εκείνοι μερίδιο ευθύνης σημαντικό. Παρουσιάστηκαν-όχι όλοι- κατώτεροι των περιστάσεων, κάποιοι από αυτούς έκαναν ανεπίτρεπτα ατομικά λάθη. Για παράδειγμα στο γκολ του Καρλίτος, υπάρχουν πέντε πράσινες φανέλες εντός περιοχής και δεν τον κόβει κανείς. Έτσι, λοιπόν, θα πάρουν μικρότερο το μπόνους γιατί δεν γίνεται να έχουν μόνο οφέλη στις νίκες και ποτέ ευθύνες και υποχρεώσεις στις ήττες.

Απέτυχαν να κάνουν το αυτονόητο απέναντι στη Λαμία και στην ουραγό, Κηφισιά, και με κάποιον τρόπο θα πρέπει να νιώσουν στο πετσί τους τούτη την αποτυχία.

Κάτι άσχετο και σχετικό ταυτόχρονα: Δεν γίνεται ο Παναθηναϊκός να γκελάρει με την Κηφισιά και να υπάρχουν παίκτες που «φλεξάρουν» στα social καλές ατομικές τους στιγμές από το παιχνίδι. Εκτός και αν το άθλημα έγινε ατομικό και δεν το έχουμε καταλάβει, εκτός και αν στις γκέλες ή στα λάθη τους, ανεβάζουν αντίστοιχα βίντεο μετά από νίκες. Αυτό δείχνει κακή νοοτροπία. Το «εμείς» θα πρέπει να είναι πάντα πάνω από το «εγώ».

Με μία γκέλα ακόμα θα «γκρεμίσει» όσα «έχτισε» μέσα στη σεζόν

Μπορεί ο κόουτς Τερίμ να μίλησε για λάθη που θα διορθωθούν στα play-offs, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του, δύο παιχνίδια που αν δεν κάνει το 2/2 θα «γκρεμίσει» ότι με κόπο «έχτισε» μέσα στη σεζόν.

Θα μιλάμε για τρομερή ποδοσφαιρική αυτοκτονία, αν το Τριφύλλι ξεκινήσει το μίνι πρωτάθλημα στο -5 για παράδειγμα από την ΑΕΚ. Θα χρειαστεί θαύμα για να πάρει τον τίτλο και τέτοια, θαύματα δηλαδή, δεν γίνονται και τόσο εύκολα στις μέρες μας, πόσω μάλλον στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Με Άρη και ΟΦΗ οι «πράσινοι» δεν παίζουν απλά δύο παιχνίδια. Παίζουν αναμετρήσεις που θα κρίνουν τις πιθανότητες κατάκτησης του φετινού πρωταθλήματος.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.