Αν είχε μόνο εκτός έδρας ντέρμπι, θα ήταν πρώτο φαβορί για τον τίτλο

Αν είχε μόνο εκτός έδρας ντέρμπι, θα ήταν πρώτο φαβορί για τον τίτλο

bet365

O Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για την εικόνα του Παναθηναϊκού στα ντέρμπι μακριά από το γήπεδό του, επί ημερών Φατίχ Τερίμ, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνη στα «εύκολα» παιχνίδια.

Από τις πρώτες του κιόλας μέρες στην Ελλάδα, ο Φατίχ Τερίμ μας είχε προϊδεάσει για το τι ακριβώς είχε στο μυαλό του, όταν αντιμετώπιζε θεωρητικά μικρότερες ομάδες. Εκφράσεις, όπως «δε με νοιάζει να δεχόμαστε ευκαιρίες, αρκεί εμείς να δημιουργούμε περισσότερες» ή «δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε πολύ χρόνο στο βίντεο» φανέρωναν έναν προπονητή, που είχε ξεκάθαρη και... χαλαρή προσέγγιση στους συγκεκριμένους αγώνες. Ενδεχομένως να μην είχε ακούσει ποτέ στη ζωή του ομάδες, όπως η Κηφισιά και η Λαμία και τις αντιμετώπισε αναλόγως. Και φυσικά, την πάτησε παταγωδώς. Πίστευε ότι σε αυτά τα ματς αρκούσε η ποιότητα των ποδοσφαιριστών του για να τα κερδίσει, παρουσιάζοντας μια ομάδα που ήταν απροετοίμαστη πνευματικά.

Αντίθετα, κάθε φορά που έχει μπροστά του κάποιο ντέρμπι, ο Φατίχ Τερίμ κάνει αυτό για το οποίο ήταν γνωστός σε όλη την καριέρα του. «Ντοπάρει» ψυχολογικά τους παίκτες του με τέτοιο τρόπο, που εκείνοι βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο σαν θηρία στην αρένα. Αυτό, δηλαδή, που ήθελε ο Γιάννης Αλαφούζος και τάραξε τα νερά τον περασμένο Δεκέμβριο, φέρνοντάς τον στην Ελλάδα. Για να κερδίζει τα ντέρμπι και να κατακτήσει τον τίτλο. Και ο Τερίμ τα καταφέρνει, χωρίς να επιχειρεί να «κλέβει» τα παιχνίδια, ακόμα και όταν αγωνίζεται σε εχθρικό έδαφος. Ο δικός του Παναθηναϊκός μπαίνει κυριαρχικός και καθόλου φοβικός σε όποια έδρα κι αν αγωνίζεται. Είτε αυτή είναι η OPAP Arena, είτε το Καραϊσκάκης, είτε η Τούμπα. Ο Παναθηναϊκός μπαίνει να κάνει το παιχνίδι του αποφασισμένος και με... μέταλλο νικητή.

Όπως λέει ο σοφός λαός «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση» και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, ο χαρακτήρας που παρουσιάζει στις έδρες των βασικών του αντιπάλων είναι άξιος συγχαρητηρίων. Οι «πράσινοι» έχουν βρεθεί πίσω στο σκορ και στη Νέα Φιλαδέλφεια και στην Τούμπα και στο Φάληρο. Και έχουν απαντήσει σε όλες τις περιπτώσεις. Άσχετα αν στο τέλος νίκησαν, έχασαν ή ήρθαν ισόπαλοι. Σημασία έχει ότι ποτέ δεν παραδόθηκαν. Αυτό δείχνει μία ομάδα που έχει καθαρό μυαλό και δε λυγίζει ψυχολογικά από το momentum της εξέδρας. Και αυτό πιστώνεται στον Φατίχ Τερίμ. Όπως τόσες φορές έχουμε τονίσει τα αρνητικά του, τώρα οφείλουμε να καταγράψουμε και τα θετικά. Για να είμαστε δίκαιοι.

Τακτικά, ο Τούρκος τεχνικός δεν έκανε κάτι το φοβερό απέναντι στον Ολυμπιακό και έφτασε στη νίκη. Απλά, έκανε το προφανές. Διάβασε, δηλαδή, τις αδυναμίες του αντιπάλου του στα άκρα της άμυνας και χτύπησε εκεί. Όπως είχε κάνει και στην αναμέτρηση των δύο ομάδων, προ εβδομάδων στη Λεωφόρο, που είχε βρει ξανά νικητή τον Παναθηναϊκό. Απλά, τώρα, η Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τον τρόπο παιχνιδιού της την Πέμπτη, του έδειξε το δρόμο. Και το είχε πρόσφατο. Και φυσικά, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ του είπε «περάστε» με την αφαίρεση ενός χαφ και την προσθήκη ενός επιθετικού. Ο Φατίχ Τερίμ δεν άλλαξε πλάνο, μόλις είδε το 4-4-2 του Μεντιλίμπαρ. Τα ίδια πρόσωπα, το ίδιο σχήμα και το ίδιο αγωνιστικό πλάνο είχε στο μυαλό του εξ’ αρχής. Απλά εκμεταλλεύθηκε το «δώρο» του αντιπάλου του. Πέρεθ-Τσέριν-Μπακασέτας κυριάρχησαν απέναντι σε Έσε-Όρτα και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μπερνάρ και Ιωαννίδης έκαναν το ματς της ζωής τους με την πράσινη φανέλα και το «τριφύλλι» μπήκε ξανά στο κόλπο του τίτλου.

ioan

Πλέον, ο Παναθηναϊκός έχει κάθε λόγω να αισιοδοξεί για τη συνέχεια. Ο λόγος; Οι επιδόσεις του στα ντέρμπι επί ημερών Φατίχ Τερίμ. Παραλίγο διπλό στην OPAP Arena με την ΑΕΚ, δύο νίκες στο πρωτάθλημα επί του Ολυμπιακού και πρόκριση στο κύπελλο απέναντι του, διπλό στην Τούμπα και πρόκριση, επίσης, στο κύπελλο επί του ΠΑΟΚ, άνετη νίκη επί του Άρη στο Λεωφόρο. Τα επτά από τα εννέα παιχνίδια του «τριφυλλιού» στα play off είναι απέναντί τους και όπως χιουμοριστικά λέγεται από χθες βράδυ... πιθανότατα μόνο η Λαμία τρομάζει τον Παναθηναϊκό, αφού είναι η μοναδική ομάδα από τους πέντε αντιπάλους του, που τον έχει αναγκάσει να φύγει με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο!

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος